Ara sıra size beğendiğim ve alışveriş
yaptığım farklı mekanları da anlatmayı istiyorum. Bu yazının konusu: Değirmen.
Değirmen: İzmir de farklı yörelerden gelen kurutulmuş sebze meyve ile her türlü tahılı kilo ya da gramla ile alabileceğiniz bir yer.
Değirmen: İzmir de farklı yörelerden gelen kurutulmuş sebze meyve ile her türlü tahılı kilo ya da gramla ile alabileceğiniz bir yer.
Sizi
daha da şaşırtayım: İnsanlar buradan bir şeyler alabilmek için ekmek fırınından
Ramazan Pidesi almaya kuyruğa girildiği gibi kuyrukta bekliyor. !80’lerin
tüp, çay kuyruğu yeniden canlanıyor.. Bir tür nostalji…
Dükkana ilk gelenler: Kuyruktakileri, herhalde ürünleri inceliyorlar diye
düşünüyor. Görevlilerden yardım istenildiğinde, size: Kuyruk
var!’ diyorlar. Sıranın sonunu göremeyince; ’herkes bir şey almak için mi bekliyor?’ diye kendi
kendinize şaşırıyorsunuz.
Değirmen Dükkan Önü
Değirmeni ben tesadüf eseri buldum. Bundan
yaklaşık 4-5 ay önce marketlerde ‘Maş
Fasülyesi’ arıyordum. İzmir Çiğli
Carrefoursa da ‘Reis’ markasını gördüm. Ev yönüne gitmeyeceğimden oradan
almadım. Reis’e bir ileti attım, İzmir Carrefoursa’nın dışında hangi marketlerde
‘Maş Fasulyesi hatta Ciyes’ satıyorsunuz?’.Zahmet edip geri dönmediler.
Ben de başka nerede bulabilirim, diye aranırken
bir gün İzmir Kemeraltı Çarşı’na inmiştim. Kestane Pazarının çevresinde dolanırken Değirmen’in
çuvallarla farklı tahıl ürünleri sattığını fark ettim. O gün elim yine dolu diye
alışveriş yapmadım. İyi ki de yapmamışım; sonrasında o kadar çok şey aldım ki iki
parti halinde farklı zamanlar da eve taşıdım.
İşin
komik yanı annem meğerse Değirmen’i biliyormuş. Ben bir daha keşfettim. Üstüne
üstlük annemle iri taneli bulgur yüzünden takışırken pilavı yaptıktan sonra
’keşke biraz daha alsaymışız.’ diye
hayıflandı.:)- Buradaki dersimiz: Bazı zamanlar büyüklere
sormalı bazı zamanlar da küçüklerin sözü dinlenilmeli – :)
O gün dükkanda ‘Grodçka’diye bir tahıl
gördüm. Sordum: Bu nedir?’.Bana: ’Rus’ların bulguru.’ dediler. Anlayacağınız dükkanda uluslar arası ürünleri dahi bulma
şansınız yüksek. En hoşu da, önümdeki beyin kızı için sadece Tarhana almaya
gelmesiydi. Görevliye: ’Başka yerden aldığım Tarhana’nın tadını beğenmedi. İlla o
aldığın olacak! Yoksa ağzıma sürmem.’ diyor diye dert yanıyordu. Görevli de
gülüyordu: ’Ben size söylemiştim.’ Diye. Sanırım, Değirmen’de bir çok ürün
olduğundan insanın ayağı alışkanlık yapıyor; bu yüzden sık gidip geliniyor. Belli bir süreden sonra; ahbaplık başlıyor; mahalle esnaflığı J
İzmir’deyseniz Değirmen’e uğrayıp o
tahıllardan sofranıza yemekler yapın; derim. Sırada bekleseniz de buna değer..:)
merak ettim ben de Kemeraltına indiğimde bir bakayım, teşekkürler
YanıtlaSilBerrin
Ne demek efendim.:)) Sizlere beğendiğim ve deneyim yaşadığım yerlerden daha çok haberler vereceğim.ilginize teşekkür ederim.Berrin Hanım.:)
YanıtlaSilMerha babahçe perisi,emeğine sağlık,bilgilendirici yazı dizisi olmuş.Biz büyükler içinde öyle değilmi,zaman zaman alıştığımız lezzetlerden vaz geçemiyoruz.sevgiler.
YanıtlaSilSevgili mutfakpenceresi teşekkür ederim.Ziyaretiniz beni mutlu etti.:)
YanıtlaSil