İki üç senedir, bitki ve meyve çayı çeşitleri arttı. Bu
durumu sevindirici buluyorum.
Sağlıklı yaşam için bitkileri kullanma gayretini
gösteriyor. Doğadan bitki çayları noktasında kendini tescillemiş firma. Lipton
ile de arasında gizli bir rekabet var.
Doğadan Logo |
Doğadan İsveç Şurubu Bitkileri Çayı |
Öncelikle:
“İsveç Şurubu”, Avrupa’da kronik ağrılar için
geliştirilmiş bir formüldür. İsveç şurubunun birçok sindirim ve cilt
rahatsızlığında iyileştiren etkileri de bulunur. Bitki, bitki kökü ve reçineler
%70- 80 oranında alkol içinde 15-20 gün bekletilip süzülür. Şurup kimi zaman
içilerek kimi zaman da kompres yapılarak tedavide kullanılır.
Orjinal İsveç Şurubu İçeriği:
Sarısabır reçinesi, mür ağacı, safran, sinameki
yaprağı, kâfur, ışkın veya ravent kökü, küçük çayırgüzeli, kudret helvası,
tiryak özü, yaban domuzu kökü, melekotu kökü, mührüsüleyman.
Bu içeriğin içine bazı bitkiler eklenebiliyor: Tarçın,
zerdeçal, günlük ağacı reçinesi gibi.
“Sen nereden biliyorsun?” derseniz. Ailem yirmi beş
sene aktarlık yaptı. Malzemeleri temin etmeniz çok zordur. Bir ara Migros gibi
büyük marketlerde Arifoğlu firması şurup bitkilerini –yukarıda yazdığım birçok
bitki vardı.- satışa sunmuştu.
Arifoğlu, tanıtım da çok başarılı olamadı. Hala
satıyorlar mı?
Doğadan İsveç Şurubu İçeriği:
Tarçın, biberiye, yenibahar, zencefil, karahindiba
kökü, kakule, Frenk kimyonu, turunç kabuğu, enginar yaprağı, anason, mayıs
papatyası, kişniş, karanfil, zerdeçal.
İkisini karşılaştırdığınızda:
Doğadan İsveç Şurubu Bitkileri; aşağı yukarı bir tür mesir
macunu karışımıdır.
Mesir Macunu bitkileri:
Anason, çivit, çöpçini, besbaşe, darül fülfül,
çörekotu, hardal tohumu, havlıcan, hıyarşenbe, kakule, karabiber, kebabe,
kimyon, tarçın, meyan balı, safran, kişniş, portakal kabuğu, kara halile, vanilya, yeni bahar, zencefil, rezene, bal.
İsveç Şurubu Bitkileri İçerik |
Düşünceme göre; firma “Mesir Macunu” isim hakkını
alamadı. Keşke, çayın ismini: “Valide Sultan” veya “Sultan Çayı” gibi isimler verilseydi.
“İsveç Şurubu
Bitkileri” ismi kullanılmamalıydı.
“İsveç şurubu, alkolsüz kullanılamaz mı?” dediğinizi
duyuyorum. Dindar insanlarımız bu konuda hassas. Bazı aktarlar, sirke ile şurup
karışımını hazırlıyor. “Ne kadar faydalı?” düşünülür.
Geçmişte, dindar müşteriler bize gelip “İsveç Şurubu”
isterdi. Bir kısmı istedikleri sonucu alamadıklarını, söylerdi.
Yani, “İsveç Şurubu” suyla yapılan bir karışım
değildir.
Doğadan İsveç Şurubu Çayı:
Kendinizi grip olmadan önce halsizlik ve burun akıntısı
gibi belirtileri hissediyorsanız; kuşburnuyla karıştırıp içiniz.
Enginar yaprağı, karahindiba kökü ve zerdeçal
karaciğeri temizleyen ve rahatlatan bitkilerdir.
Diabet hastaları rahatlıkla içebilir.
Romatizma hastaları ile sarılık geçirenler ve karaciğer
yağlanması yaşayanlara önerilebilir.
Emziren anneler de tüketebilir.
Çay da: Karanfil, tarçın ve zencefil tadını yoğun
alıyorsunuz. Bal ekleyince “mesir macunu gibi” diyeceğinize eminim.
Şimdilik yazacaklarım bitti.
Ara sıra, piyasada bulunan bitki çaylarını size
anlatacağım. “Neler var? Nasıl kullanılmalı? Hangi sıkıntılarda faydalı
olabilir?” diye düşünenlere yardımcı olacaktır.
Herkese sağlıklı ve güzel günler diliyorum. Ağzınızın
tadı yerinde olsun. Sevgilerimle.
Son derece önemli ve güzel bir yayın olmuş sevgili Safiye! Cok önemli bilgileri derlemiş ve bizlerle paylaşmışsın. Ben kendi adıma çok faydalandım. Umarım herkes okur.
YanıtlaSilHandan'cığım teşekkür ederim. Umarım okunur. Genelde, ürün inceleme yazıları "ürünü övme" diye biliniyor. Ben, objektif bir noktadan bakıyorum. Sevgilerimle.
YanıtlaSilVuuu muhteşem ve bu cay bende de var daha dun ictim balla . Tadı guzel ben beğendim. Bilgiler icin mersi şekerim. -♥♡♥
YanıtlaSilBaşkan afiyet olsun. ;) Sen de önerirsin artık. Artı beni de ;) Öptüm.
SilHenüz icmedim.Eger türk bakkalinda görürsem alirim.Bu tür caylârla dolu dolabim.Denemeyi seviyorum,bazen tadi agir gelenlerde oluyor,icemiyorum.
YanıtlaSilYararli paylasimin icin tesekkürler.Sevgilerle.
Tadının ağır geleceğini düşünmüyorum.Baharat noktasında mesir macunu kadar baskın bir tarafı yok. Sevgilerimle.
Silmanisadan kuzenim mesir macunu çayı getirmişti durduğu dolap bile kokuyor
YanıtlaSildiğer yayınlarıda bekleyeceğim
faydalı bir post olmuş.Ellerine sağlık
Bence onu çaylarda şeker niyetine tüket. Şekerden şifalı; bir de evdekilerin bu çaylara alışmasını çaktırmadan sağlarsın. Öpüyorum.:)
Silİsveç Şurubunu şurup olarak yıllar önce babam için yurt dışından getirirdim. Çok bilenen bir şey oralarda ve eczaneler satıyor. Türkiye`de sonradan aktarların karışımları olduğunu biliyordum ama bu üründen haberim yoktu.
YanıtlaSilSevgili Semi, sen yine "İsveç Şurubu" kullanacaksan yurt dışı imkanın varsa oradan getirt. Buradan malzemeleri bulman zor, bilmediğin için ayırt etmen de güç...
SilBu çay, mesir macunu türevi." İsveç Şurubu" isminden ibaret. Fayda alabileceğiniz yanlarını yazdım.
İsveç şurubunun Almanya'da orjinali var mıdır Almanya'da ki adı nedir bilen var mı
Sil.
SilÇok yararlı bir post olmuş, teşekkürler. Bu arada ben sizinle blogger arkadaşı olduğumuzu zannediyordum meğer değilmişiz. Bunu şimdi düzeltiyorum. Yeni paylaşımlarda görüşmek dileğiyle...
YanıtlaSilRabia Hanım, çok tatlısınız ben de teşekkür ederim. Sevgilerimle.
Silisveç şurubunu içersek,isveçli olurmuyuz :)) elllerine sağlık,çok güzel olmuş ablacım....bu isveç şurubu nerde satılıyo,merak ettim şimdi..
YanıtlaSilBilge'ciğim olan var mı? Bilmiyorum. :))) Bildiğim kadarıyla http://www.isvecsurubu.org/tag/isvec-iksiri/ buradan temin edebilirsin. Sevgilerimle. Özlemişim.:)
Silben hazır çayların doğallığını sorguluyorum tıpkı hazır yiyecekler gibi.gerçi orjinalliğini koruyan ne kadar az besin kaldığını düşünürsek elimiz mahkum gibi :(
YanıtlaSilkalemine emeğine sağlık yerinde ve güzel bir yazı olmuş yine.
Evet, haklısın. İleride şeffaf görünür poşetlerde içebileceğimiz bitki çayları olsun diliyorum.
SilTürkiye'nin nereye doğru gittiğini göremiyorum. Endemik tür açısından bu kadar zengin bir ülke her şeyi ithale başladı. Belçika kadar bir alanın terk edildiğini düşünürsen, ne kadar acı bir durum olduğun anlaşılır.
Basit şeyleri bile yanından geçsek bilemiyoruz. Evde yemek yapılmadığı için çoğu çocuk ve genç bir çok sebzenin tadını bilmiyor.
Gerçekten iyi bir silkelenmeye ihtiyacımız var. Adım adım ölüme doğru gidiyoruz. Yağlı ilmeği de kendi ellerimizle boynumuza geçiriyoruz...
anaaaa bunu hemen içicem alcam :)
YanıtlaSilanliyamadim yani doğadan in isvec surubu çayı alkollu mu?
YanıtlaSilİsveç Şurubu çayında alkol yok.
SilAaaa! Bu çayı ilk defa duyuyorum. İçeriğine bayıldım yaaa! Ne güzel paylaşmışsınız, teşekkürler :) Bu arada kitabın ismi Altın Çağ- Ezgi Duran. Buradan söyleyeyim dedim :)
YanıtlaSilEgerki alkol dahi şifa için kullaniliyorsa ve baska muhadili yoksa bence gunah degil mademki dinimiz mantik dini mantikli.olmakta fayda var.. saygilar...
YanıtlaSilHaklısınız, Haydar Bey. Zaten alkol içeriğine giren bitkilerle değişiyor. Bardak bardak tüketilecek bir karışım zaten değil. Yorumunuza teşekkür ederim.
Sildinimiz de çoğu haram olanın azı da haramdır.Şifa niyetine de olsa haram haramdır.
SilAlkol başka bitki, kök ve reçinelerle etkileşime girmekte.
SilO yüzden içki özelliğini kaybetmektedir.
Siz kullanmak istemezseniz kullanmayın. Dinin neyi nerede kullanacağımıza dair hükümlerini kitapta okudum. Biliyorum. İkilemde kaldığımda yine kitaba döner ve okurum.
Neticede sizin vücudunuz. Sizin kararınız.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilAlkolden ne kadar kaçınırsanız kaçının alkol her yerde. Şu an vücudunuzda çok az olsa bile alkol var. Hem günah olan alkol almak değil, sarhoş olmak. Bilirsiniz en yakın örnek olarak, yediğiniz üzümde bile alkol bulunmaktadır.
Sildinimiz de çoğu haram olanın azı da haramdır.Şifa niyetine de olsa haram haramdır.
SilBu yoruma ne denilebilir bilemiyorum alkol alan biri değilim ama doktorların verdiği şurupları kullanıyorum mecburen ve o şurupların çoğunda alkol var e nerede kaldı şimdi bu yorumun geçerliliği?...
ne çok bitki varmış içinde :) mesir çayı içmiştim o da böyle çok baharatlı. siz zaten bilirsiniz. aktarlık ne güzel bir meslektir. ondan çok bilgilisiniz.
YanıtlaSilevet asıl formülü alkol ile. suyla belki de istenilen etkileşme olmuyordur. güzel yorumlamışsınız emeğinize sağlık.
Ailemin mesleği aktarlık, ben sağlık görevlisiyim. Tabi aileden gelen bir bilgim var, hangi bitkilerin konulduğu ve nasıl kullanıldığı gibi, bitkileri tanıma şansım oldu.
SilSuyla ya da sirkeyle istenen etkileşim olmuyor. :Sirke fermantasyon ürünü.
Bir de zaten bu formülasyonda ana bitkilerin ve reçinelerin çoğu bulunmuyor.
Ben bir biyologum bu saydığınız bitkilerin çoğu Türkiye coğrafyasında bulunur.Türkiye coğrafyası avrupa coğrafyasından daha zengin ve endemik bitiki türleri ihtiva eder.Kaba tabirle tüm Avrupa’da 13 Bin Civarında Bitki Türüne Rastlanırken, Türkiye’de 9 Bin 200’ün Üzerinde Bitki Türünün Bulunduğu, Bunlardan 3 Bin 100’ünün İse Endemiktir.Sirke fermantasyon ürünüdür alkolde fermantasyon ürünüdür.Proses i farklıdır.Sonuç olarak farklı bir formülasyon çıkar ortaya.Aktarlar 3 beş bitki bilmekle bu işin piriyiz zanneder . bir bitkide binlerde tanen ve bileşik yapıları içerir.Bunları çözmek analizlemek göründüğü kadar basit değildir heleki organik kimya kısmına girerseniz çıkmanız çok zordur.Memleketimde herkes bitki uzmanı oldu maşaAllah.
YanıtlaSil:)) Ben de sağlık görevlisiyim. Organik kimya okudum. Burada anlatılan ürünün - çayın-orijinal İsveç iksiriyle ilgisi bulunmamaktadır. İnceleme fırsatınız olursa yurtdışında ki ürünü bence fark edeceksiniz. Benim Bu arada asıl faktör - iksir- vazokonstrüktör etkisi nedeniyle birincil endikasyonu ağrı kesici niteliğidir. Memlekette herkesin bitki uzmanlığına gelince kimi zaman sizin gibi düşündüğüm doğrudur.
YanıtlaSil:)) Ben de sağlık görevlisiyim. Organik kimya okudum. Burada anlatılan ürünün - çayın-orijinal İsveç iksiriyle ilgisi bulunmamaktadır. İnceleme fırsatınız olursa yurtdışında ki ürünü bence fark edeceksiniz. Benim Bu arada asıl faktör - iksir- vazokonstrüktör etkisi nedeniyle birincil endikasyonu ağrı kesici niteliğidir. Memlekette herkesin bitki uzmanlığına gelince kimi zaman sizin gibi düşündüğüm doğrudur.
YanıtlaSilİsveç iksiri ile ilgili değildir.O konuda hak veriyorum.İksirde ki çoğu bitki bizde var ama sadece var olması yetmiyor işlemden geçirme hazırlık kısmıda önemli
YanıtlaSilGenişletici özellik aslında şarap ve üzüm arasında dağlar kadar fark yoktur.Şarabın biraz daha fazladır.Kırıcı olmak istemem sadece içimden gelenleri yazdım.Televizyonlar ot uzmanı doldu.
Selam, İsveç İksiri 70*konyak veya kanyak adı verilen damıtılmış şarap kullanılıyor. Asıl yapım bölgesinde bu karışım 6 aya yakın süre dinlendiriliyor. İçinde ki bitki,reçine ve kökler hazırlama sırasında ki işlemler -sizin de dediğiniz gibi- onu değerli bir ilaç konumuna getiriyor. Yüzyıllar boyunca da Avrupa da hem organik olması hem de birincil niteliğiyle ağrı kesici fonksiyonu nedeniyle haklı üne sahiptir.
SilNe kadar yararlı bir yazı olmuş hepsini denemek isterdim:))
YanıtlaSilBende aldım doğadanın ve nette isveç şurubunu inceledim hemen. ikisi arasında dağlar kadar fark vardi.Neden bu aldatmaca. iyiki sizin yazınızlada karşılaştım tamda bunu arıyordum teşekkürler
YanıtlaSilBen bu konularda oldukça gerilerdeyim o nedenle ilk kez duydum bu ismi. :)
YanıtlaSilHaa! bir de yazınızı okurken ne düşündüm? Aktarların bu kadar çok şey bildiklerine göre ölümsüzlük iksirini gizliyorlar mı acaba? diye geçer zaman zaman. :)
YanıtlaSilBilge birisi olursa aktar, ölümsüzlük iksirinden çok " hayattan keyif alan" bir iksir hazırlaması güzeldir...
Silheeeey gel sen deee son yazımaaaa biiiii :)
YanıtlaSilEvde var ama hala denemeye sıra gelmedi buna :(
YanıtlaSilher şey için teşekkürler bekleriz iş fikirleri
YanıtlaSilNe kadar yararlı şeyler varmış içeriklerinde. Bundan sonra ben de kullanacağım. teşekkürler bu yararlı paylaşımınız için.
YanıtlaSil