Dünyanın dört bir yanında yapılan, tüm kültür ve
dinlerinde –kutsal veya çok tanrılı- geçmişten geleceğe uzanan bir yemeği:
Aşure.
Arkeologlar, tabletlere baktığında: Haşlanmış buğday,
burçak, hurma ve kuru üzümden oluşan bir yemeği okudu. Yani, ilk aşure tarifi.
İnsanoğlu ister İskoçya’da ister Çin’de yaşasın; bana
göre aşureyi: Hz. Adem’i anmak için yapıyor.
![]() |
Kil Tablet |
Aşurenin ana malzemesi: Buğdaydır.
Hz. Adem’e yeryüzüne indiğinde nimet
olarak verildi. Buğdayı eken ve ekmek yapandır. Nazan Bekiroğlu, Lâ Kelimeler kitabında yaşananı çok güzel anlatır.
Bu
dünyanın özetini çıkarmak için tek bir kelime isteseler Adem’den: Buğday,
derdi. Çünkü dünyanın bir buğday tarlası üzerinden esen geçen rüzgâr kadar
hükmü vardı.
Ve Adem
buğdaya ama buğday da Adem’e muhtaçtı…
Lâ Kelimeler
Kitabı
Her
kültür de buğday bereket sembolüdür.
İngiltere
ve Çin’de yılbaşı gecesi veya sabahında yenilirmiş. Bence, Hz. Adem’in dünyaya
indirilişini simgeleyen ritüeldir.
![]() |
Aşure Kaynatan Derviş |
Bizde,
Muharrem ayının onuncu günü kazanlar kaynar. Hz. Adem’in dünyaya indirilişi,
Hz. Nuh’un tufandan kurtuluşu gibi önemli zamanların anılmasıdır.
Osmanlı’ya
baktığımızda; üç farklı pişirilme usulü var:
Aşure
Süzme
Aşure
Sütlü
Aşure
Aşure: Annelerimizin
yaptığı yemektir. Eskiden, bakla ve hurma da konurmuş.
![]() |
Amasya Bayezid Külliyesi |
Süzme
Aşure:
Sarayda
yemek listesinde adı geçiyor. Haşlanmış buğdayın helmesi alınır meyve ve
kuruyemişle tekrardan pişirilir. Kuru üzüm, şeker, badem, fıstık ve tarçın ana
malzemedir. İçine misk ve gül suyu eklenirmiş.
Misk ve
gül suyu eklemenin anlamı: Hz. Peygamber’e salât ve selamdır. Onun şefaat ve
şifasının nimet üstüne yansımasıdır.
Sütlü
Aşure:
Süt ve
pirinç sübyesi ile dövülmüş kabuksuz badem karışımından yapılmış. Düşünceme
göre, glüten intolerans rahatsızlığı olup aşure seven saray halkı için
pişiyordu.
Aşure
yapımı bir törendir. Sabahın erken saatinde kalkılır. Abdestle kazanların
başında malzeme haşlanırken; Yasin ve Mülk sureleri okunur. Geçmişlerin ruhuna
bağışlanıp dilekler tutulur. Vav harfi şeklinde kepçe en az dört kere çevrilir. Kapağında biriken su atılmaz; gözlere şifa
niyetiyle sürülür. İlk büyük tas evde bırakılır. Geri kalan aşure de konu
komşuya dağıtılır.
Ev
sahibi, aşureye kaşığını daldırdığında bakla bulursa “bereket” sayarmış. Bu
baklayı para kesesine saklarmış.
![]() |
Aşure Hazırlıklarımız |
Biz de
aşureyi kız kardeşim de yaptık. Patron hasta olduğundan yapım aşamaları çok
fotoğraflayamadık.
Bizim
tarifimiz de:
2,5 Su
Bardağı Buğday
1 Çay
Bardağı Fasulye
1 Çay
Bardağı Nohut
2 Tane
Elma
1 Tane
Ayva
1
Salkım Taze Üzüm
2 Yemek
Kaşığı Kuru Üzüm
2 Tane
Nar
3 Tane
Erik
2 Yemek
Kaşığı Kuş Üzümü
5-6
Tane Karanfil
2 Yemek
Kaşığı Kabuğu Çıkarılmış Badem
2 Yemek
Kaşığı Kabuğu Çıkarılmış Yer Fıstığı
1
Portakalın Kabuğu
Buğday,
nohut ve fasulye haşlandı. İçine meyveler atılıp şekerle kaynatıldı. Kabukları
soyulmuş fıstık, badem, karanfil ve kuş üzümü biz az zencefil de ekledik.
Patron hastaydı. Bir an önce ayağa kaldırmalıydım. Dualarımızla aşureyi
pişirdik. Çiçek gibi süsledik. Patron bir kâsesini kalpli yaptı. Artık mesaj
kimeyse?
kimeyse?
![]() |
Kalpli Aşure |
Son söz:
Aşure
yapanların niyet ve dualarını; Allah kabul etsin. Aşure yiyenlere de afiyetle
şifa olsun. Herkese sevgilerimle.
Ohhh mis gece gece nasıl canım çekti ellerine sağlık. ..
YanıtlaSilAfiyet olsun. Benim bile canım çekti. Teşekkürler. :)
SilOlsa da yesek, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilBence de;)
Silyine ne güzel anlatmışsın.bilmediğim bir çok şey varmış.teşekkürler perim hem tarif hem bilgiler için.ve Allah kabul etsin canım.
YanıtlaSilBen de araştırdığımda; aşurenin dünya yemeği olduğunu görünce şaşırdım. Farklı usulleri olsa da evrensel bir değer. Amin. Hep beraber.
SilBiz evdekileri bitirdik. :)
YanıtlaSilAşure günü çok önemli olaylar olmuştur. 10 yakın.
Adem'le ilgili olarak Hz. Adem'in tövbesi kabul edilmiştir.
Eğer dikkatinizi çektiyse Caveriler'di yanlış hatırlamıyorsam Hz. Hüseyin'in şehit edilişi için yollara döküldüler. Bayanlara ellerini zincirledi, erkekler ellerini bağırlarına vurdular. Ve erkekler son olarak Hz. Hüseyin öldürülürken kan akıtıldığı için o duyguyu hissetmek adına kan bağışında bulundular ve bunu aşure günü yaptılar.
Çok uzun yazmışım, selametle kalın. :)
Sen de canım. Evet, Caferiler. Orada, anlayamadığım bir durum olduğu için yanlış anlaşılmamak için yazmadım.
SilAslında, aşure: Var oluş hikayesidir.
Tüm dünyada ki değerini belirtmek için aşureyi anlatmak istedim. Eski metinlerdeki tarif, doğrusu beni heyecanlandırdı.Ne demek? Sevgilerimle.
Alevi inancında Muharrem ayı kutsaldır. Muharrem Ayı Kerbela'da öldürülen Hz.Hüseyin için yas ayıdır. Tutulan yas orucundan sonra Aşure pişirilir. Güzel bir paylaşım olmuş, kalemine sağlık. Buğdayın insanoğlu için ne kadar değerli bir nimet olduğunu anlatmışsın.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, Nermin'ciğim. Evet, Buğday ve Hz.Adem'in özellikle anılması beni çok etkiledi. Sevgilerimle.
SilGeçen hafta bir komşumuz aşure getirdi, harika bir lezzet cidden. Epey zahmetli olduğundan bahsetti, umarım bir gün ben de yapabilirim:) Harika bir yazı olmuş Safiyecim elinize sağlık.
YanıtlaSilSevgili Yulia, bu miktarların 1/4ünü kullanırsan 2 kişilik aşure rahat pişirirsin. Belki biraz daha fazla.:) Buzdolabında kavanoz içinde saklarsan 1 haftaya kadar lezzeti de bozulmuyor. Sevgilerimle.
Silbulduğum her yerde bayılasıya kadar aşure yiyom yaaa :)
YanıtlaSilemeğinize sağlık , AŞure kendim hiç yapmasam da severek yediğim bir tat ...
YanıtlaSilAşurenin tarihi ve detayları çok güzel. Size özgü tarifi de.
YanıtlaSilayva ve taze üzüm katıldığını ilk kez duydum. Yakışır elbet..
Ellerinize sağlık. Dualarınızın kabul olması dileğiyle..
Bir bilgi de ben ekleyeyim:
aşure'nin İngilizcesi Nuh's pudding..
Nuh'un gemisine doldurulan erzaklarla da yapıldığı için adını öyle koymuşlar..
Çok severim aşureyi. Hiç denemedim ama bizimkiler enfes yapıyor. Ellerine sağlık Safiyecim :)
YanıtlaSilNe güzel anlatmışsın zevkle okudum:))
YanıtlaSilMerhabaa
YanıtlaSilBir yazının bu kadar süre sonra bile yorum alması ! Ne güzel..
Aşure benim için çok anlam ifade eden bir sembol aslında.Aşurenin bana söyledikleriniz kaleme almıştım bir tarihte.
Eh üç ay kadar kaldı işte,o mis kokulu aşurelere kaselerine kavuşmaya.
Canım çekti olsada yesek :)
YanıtlaSilay aşureyi çok severim özellikle en narlısından :)
YanıtlaSilŞimdilerde aşure'de bile hile var.. Aşure istiyorum diyorsunuz bir şey geliyor önünüze Allah günah yazmasın!! İçi tamamen fasulye ve nohut dolu üstüne de biraz nar, fındık serpmişler aşure diye satıyorlar.. 4 malzemeyle aşure yapıyor adamlar. En güzel aşure evde yapılan aşure.. İnanın bu geleneksel yemek bir kenara dışarıda ne kadar sağlıksız ve pis pişirdiklerini görseniz elinize kaşık almazsınız.. Kimseye dışarıdan hiç bir şey yemeyi tavsiye etmiyorum.
YanıtlaSilAşure hakkında ne kadar da çok bilmediğim şey varmış dedim yazınızı okurken. Demek Hazreti Adem'i anmak için yapıyorlar. Ayrıca yılbaşı sabahı İngiltere ve Çin'de buğday yendiğini de ilk kez duydum. Tabii aşurenin bu kadar farklı çeşidi olduğunu da öğrenmiş oldum sayenizde. Siz de çok güzel yapmışsınızdır eminim. Ellerinize sağlık. Teşekkürler bu güzel bilgiler için. :)
YanıtlaSil