BANYO ZAMANI: UZAKDOĞU, HİNDİSTAN, RUSYA ve FİNLİLERİN YIKANMA RİTÜELİ

26 Kasım

   Merhaba,
  Bu bölümde Bu bölümde; diğer bölümde yarım bıraktığımız Uzakdoğu, Hindistan ve Rusyanın yıkanma ritüellerini de ekleyelim dedik.:)


                                    ResimKaynak:necmitoraman.com
    Hindistan da Ganj nehri çok önemlidir.  Bir Hint’li en azından bir kere o nehirde yıkanmıştır. Wikipedia Prayaga da dünyanın en kalabalık-bence ayinin-70.000.00 yapıldığı yer olarak not düşülmüş. http://tr.wikipedia.org/wiki/Ganj_Nehri


 Uzakdoğu–Japonya-yine kendine has bir ritüel yaratmış. Önce iyice keselenen kişi ardından küvet tarzı aromatik yağ ve bitki karışımlı bir suda dinlenip çıkıyorlar. Adına: Ofuro diyorlar. (geziyorumlari.com da çok hoş gezi yazıları vardı. Mutlaka uğrayın derim.)
  Uzakdoğu masajları adı altında-SPA-kaplıca kürleri de birleştirilip  pazarlamacıları sayesinde -biraz suyundan biraz da  yağından diyerekJ)-dünya da epey yol aldı.  Bana göre; iyi de oldu. Kendimizi şımartmak biraz hayatımızı dinginleşmesi için gerekliydi.

Resim Kaynak: Ofuro (kanbenispa.com.br)
 Hatta şimdi de havlu katlama diye yeni bir akım oluşmaya başladı.

Komşumuz Rusya’nın da ilginç banyo adetleri var. Yüksek sıcaklıkta terleyip  vücutlarını yağlıyorlar; huş ağacının yapraklarıyla vücutlarını kırbaçladıktan sonra soğuk su havuzuna kendilerini atıyorlar. Ortamda zaten kar her zaman mevcut. Dışarıda soluğu alıyorlar.

 

Resim Kaynak: Kar Banyosu(gazetea24.com)


  Dünya da tercih edilen; sanırım sporcularla birlikte kilo vermek için bazı ünlülerin kullandıkları bir yöntemdi. Fin Hamamı=Sauna .
 M.Ö 5 ile 8.yy a kadar kayıtları inmektedir. Taşların odun ateşinde ısıtıldıkça  odada tahtanın verdiği kokuyla; banyodakiler bir tür tütsüleniliyor.-belki de bu an insanları büyülemekte!-
Geleneksel Fin Hamamında sıcaklık 80 C ve 110 C de ortalama 10 dakika kalınır. Bir kısmı Rus banyosunda olduğu gibi Huş ağacından  yapılan süpürgeyle  vücudunu kamçılar. 20.yy  başına kadar Finli kadınlar çocuklarını bu ortamda doğurmuşlardır.
 Finliler için sauna; kiliseden sonraki kutsal yerlerden birisidir. Çıplaklık ayıplanan bir konu olmadığından havlu gibi şeylerle örtünmezler. Kamuya açık yerlerde kadın ve erkek  kısımları ayrılmıştır. Sauna sonrası soğuk duşla ritüel tamamlanmaktadır.
Resim Kaynak: Sauna(bulmacabul.com)

Tabi ki en sonunda Türk Hamamı yer almaktadır. Aşağı yukarı herkesin bir fikri olduğundan özelliklerini anlatmıyorum. Özellikle kadınlar arasında uzun yüzyıllar boyunca sosyalleşmenin bir yönüydü.-Bana kalırsa 1970lerin ortasından itibaren gazino matineleri geldi..-

Resim Kaynak:gittigidiyor.com

Doğrusu benim ilgimi çeken ülkelerin yıkanma ritüellerini bu bölümde paylaşmak istedim. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum bırakın.
İleriki bölümde yeniden buluşalım. Orada da banyo türlerini size aktaracağım. Sevgiler...




BENZER YAZILAR

0 yorum