Zerde, geleneksel Türk mutfağında kadim tatlardan. Zerdenin yapımında; "gül suyu içinde bekletilmiş safran" kullanılır.
Perinin Zerdesinde, portakal dilimlerinin içinde olduğu suya bir çay kaşığı safranı bir gece bekletiyorum. Benim tarifimde, kuru erik, gün kurusu kayısı ve portakal suyu bulunuyor.
Hem yaz hem kış çok hafif ve lezzetli bu tarifi hazırlayın.
Safran, geçmişten bugüne çok değerli bir bitki hatta baharat.
Antik dönemde, Romalılar gerdek gecesi hazırlanan yatağa safran tozu ekermiş. "Yeni evlilerin talihi parlasın." manasında.
Tıbbi açıdan onu değerli yapan yönü: Sakinleştirip insana neşe vermesi.
Yalnız azı karar çoğu zarar. Öyle bir ayarı var ki... Fazlası: "Kusma, baş dönmesi, halüsinasyon görmeye" kadar gidiyor. O yüzden, günde "1 çay kaşığı" en fazla safran tüketebilirsiniz. Buna yetişkin ve ağırlığınız en az "50 kg " olmalı. Denemek için 1/2 çay kaşığı ile başlayabilirsiniz.
Osmanlı, hem tarifin hafifliği hem de neşe veren yönünü fark ederek "şenlik tatlısı" yapmış. Osmanlı tarihinde, en çok zerde tüketilen zamanlardan biri: Kanuni Sultan Süleyman'ın oğullarına düzenlediği sünnet şenliğinde oluyor.
Ben bir yazı da denk gelmiştim; Osmanlı ordusunda sefer sırasında yapılan tatlılar arasında geçiyor.
Hatta şairler safranın bu yönünü şiirlere taşımış. 16. yy şairlerinden Zati:
"Her sefer gül gülüp açılsa şaşılmaz
Zira onun kadehi içinde safran var."
Zati kim için yazdıysa, o kişi sanırım biraz asabi... Kadehteki safran olmasa, zehir saçacak diyor...
Safran, az bulunan bir bitki olunca değeri artıyor. İster istemez taklitleri ile bitkiyi bozma eylemleri görülüyor. Hem de bu olayın kayıtları 2017 yıl önce düşüyor...
Perinin Zerdesi Malzemeleri:
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı su ile 1/2 portakal dilimlenir. İçine 1 çay kaşığı safran atılır.
5 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı gün kurusu kayısı
1 yemek kaşığı ekşi sarı erik
3 portakal
1 su bardağı şeker
Ben daha fazla yazmayayım. Sizi video ile baş başa bırakıyorum... Bir başka "Periden Tarifler" ile buluşmaya!
İyi izlemeler. Youtube kanalıma üye olmadıysanız, Perimistlere katılın diyorum...
Güzel tarif. Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSil:))
SilYine güzel bir tarif eline saglik canim 😘
YanıtlaSilTeşekkür ederim.:)
SilMerhaba Safiye, şimdi dışarı çıkıp, safran aldıracaksın bana canım :)))) Nası güzel bir tarif bu, daha yemeden inan neşelendim.
YanıtlaSilZerdeyi çok severim. Bu tarif için ise çok teşekkürler. Günümü şenlendirdin inan. Emeğine sağlık. Sevgilerimle :)
Youtubeta yorumunu görünce çok sevindim, Ece abla. Dilerim seversin. Çok güzel ve hafif. Hem yaz hem kış yenir. :)
SilEllerine sağlık...
YanıtlaSilDilerim sen de yapar. Fotoğraflarsın.:)
SilEllerinize sağlık. Çok güzel olmuş..
YanıtlaSilTeşekkür ederim.:)
SilÇok severim ama hiç yapmadım, denemek lazım :)
YanıtlaSilDeneyin, bence yapmakta hoşunuza gidecektir. :)
SilPeri yine tarif veriyor 😀
YanıtlaSilPeri sadece tarif değil; bir bitkinin tarihteki yerini hatta edebiyata yansımasını da anlatıyor.:)
SilKeyifle izledim, emeğinize sağlık :*
YanıtlaSilNeşe veriyor değil mi?:)
SilHiç tadını bilmiyorum . Eline sağlık canım ;)
YanıtlaSilEllerine sağlık Safiyecim. Ofisten youtube kanalı izleyemiyorum ama eminim çok güzel bir kayıt olmuştur :)
YanıtlaSilTatlıyı çok seviyorum zerdeyi de öyle. ama bu farklı bir zerde çok güzel
YanıtlaSilHarika bir tarif canim❤
YanıtlaSilBen bayıldım bu tarife ellerine sağlık :)
YanıtlaSilBu güzel tarif için çok teşekkürler Safiye hanımcığım. İyi ki bu güzel tariflerle bizlerlesiniz 😍
YanıtlaSilSizi mimledim. Öykünün devamını merakla bekliyoruz. Sevgiler :)
YanıtlaSilzerde çok severim. hafız mustafada yiyiom hep. saol yaa evde hiç denemedim. bi de öykü miminde saadet sezer seni mimlediii top sendeeee :)
YanıtlaSilMimlendin:) Hikaye sırası sende📝
YanıtlaSilAyyyy bayılırım zerdeye. Nasıl canım çekti şimdi :) Elleriniz dert görmesin...
YanıtlaSilheeey öykü için mimlenmiştin amaaaa açmıyon herhalde blogunu bir haftadır, o yüzden berlin arkadaşımız başka bir arkadaşımızı mimledi, sen daha sonra yazcaaan ama bugün incide yorumunu gördüm demek kiiii kendi blogundaki yorumlara bakmadııın seeeen :)
YanıtlaSilPerinin zerdesi, nefis bir tarif.Ellerinize sağlık Safiye Hanımcım.💕
YanıtlaSil