Perinin Zerdesi

19 Nisan

Periden Tarifler de  keyifli ve hazırlaması kolay bir tatlı ile karşınızdayım: Perinin Zerdesi.
Zerde, geleneksel Türk mutfağında kadim tatlardan. Zerdenin yapımında; "gül suyu içinde bekletilmiş safran" kullanılır.
Perinin Zerdesinde, portakal dilimlerinin içinde olduğu suya bir çay kaşığı safranı bir gece bekletiyorum. Benim tarifimde, kuru erik, gün kurusu kayısı ve portakal suyu bulunuyor.
Hem yaz hem kış çok hafif ve lezzetli bu tarifi hazırlayın.
Safran, geçmişten bugüne çok değerli bir bitki hatta baharat.
Antik dönemde, Romalılar gerdek gecesi hazırlanan yatağa safran tozu ekermiş. "Yeni evlilerin talihi parlasın." manasında.
Tıbbi açıdan onu değerli yapan yönü: Sakinleştirip insana neşe vermesi.
Yalnız azı karar çoğu zarar. Öyle bir ayarı var ki... Fazlası: "Kusma, baş dönmesi, halüsinasyon görmeye" kadar gidiyor. O yüzden, günde "1 çay kaşığı" en fazla safran tüketebilirsiniz. Buna yetişkin ve  ağırlığınız  en az "50 kg " olmalı. Denemek için 1/2 çay kaşığı ile başlayabilirsiniz.
Osmanlı, hem tarifin hafifliği hem de neşe veren yönünü fark ederek "şenlik tatlısı" yapmış. Osmanlı tarihinde, en çok zerde tüketilen zamanlardan biri: Kanuni Sultan Süleyman'ın oğullarına düzenlediği sünnet şenliğinde oluyor.
Ben bir yazı da denk gelmiştim; Osmanlı ordusunda sefer sırasında yapılan tatlılar arasında geçiyor.
Hatta şairler safranın bu yönünü şiirlere taşımış. 16. yy şairlerinden Zati:
"Her sefer gül gülüp açılsa şaşılmaz
Zira onun kadehi içinde safran var."
Zati kim için yazdıysa, o kişi sanırım biraz asabi... Kadehteki safran olmasa, zehir saçacak diyor...
Safran, az bulunan bir bitki olunca değeri artıyor. İster istemez taklitleri ile bitkiyi bozma eylemleri görülüyor. Hem de bu olayın kayıtları 2017 yıl önce düşüyor...
Perinin Zerdesi Malzemeleri:
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı su ile 1/2 portakal dilimlenir. İçine 1 çay kaşığı safran atılır.
5 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı gün kurusu kayısı
1 yemek kaşığı ekşi sarı erik
3 portakal
1 su bardağı şeker


Bu arada pirinçle yapıldığı için "çölyak hastaları" da tüketebilir. Tabi nişasta da mısır olmalı...
Ben daha fazla yazmayayım. Sizi video ile baş başa bırakıyorum... Bir başka "Periden Tarifler" ile buluşmaya!
İyi izlemeler. Youtube kanalıma üye olmadıysanız, Perimistlere katılın diyorum...



BENZER YAZILAR

27 yorum

  1. Güzel tarif. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Yine güzel bir tarif eline saglik canim 😘

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Safiye, şimdi dışarı çıkıp, safran aldıracaksın bana canım :)))) Nası güzel bir tarif bu, daha yemeden inan neşelendim.
    Zerdeyi çok severim. Bu tarif için ise çok teşekkürler. Günümü şenlendirdin inan. Emeğine sağlık. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtubeta yorumunu görünce çok sevindim, Ece abla. Dilerim seversin. Çok güzel ve hafif. Hem yaz hem kış yenir. :)

      Sil
  4. Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş..

    YanıtlaSil
  5. Çok severim ama hiç yapmadım, denemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin, bence yapmakta hoşunuza gidecektir. :)

      Sil
  6. Peri yine tarif veriyor 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peri sadece tarif değil; bir bitkinin tarihteki yerini hatta edebiyata yansımasını da anlatıyor.:)

      Sil
  7. Keyifle izledim, emeğinize sağlık :*

    YanıtlaSil
  8. Hiç tadını bilmiyorum . Eline sağlık canım ;)

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Safiyecim. Ofisten youtube kanalı izleyemiyorum ama eminim çok güzel bir kayıt olmuştur :)

    YanıtlaSil
  10. Tatlıyı çok seviyorum zerdeyi de öyle. ama bu farklı bir zerde çok güzel

    YanıtlaSil
  11. Ben bayıldım bu tarife ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  12. Bu güzel tarif için çok teşekkürler Safiye hanımcığım. İyi ki bu güzel tariflerle bizlerlesiniz 😍

    YanıtlaSil
  13. Sizi mimledim. Öykünün devamını merakla bekliyoruz. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  14. zerde çok severim. hafız mustafada yiyiom hep. saol yaa evde hiç denemedim. bi de öykü miminde saadet sezer seni mimlediii top sendeeee :)

    YanıtlaSil
  15. Mimlendin:) Hikaye sırası sende📝

    YanıtlaSil
  16. Ayyyy bayılırım zerdeye. Nasıl canım çekti şimdi :) Elleriniz dert görmesin...

    YanıtlaSil
  17. Perinin zerdesi, nefis bir tarif.Ellerinize sağlık Safiye Hanımcım.💕

    YanıtlaSil