Amasya Şehzadeler Müzesi

21
Millet olarak yeni bir dönem için sandığa gittik. Sonuçları doğrusu merak ediyorum. Tabi, ondan da önemlisi hepimize hayırlı olsun.
İktidar, hükmetmek ve sahip olmak kimisi için tutku olsa da ateşten de bir gömlektir.
Nedense, Amasya Şehzadeler Müzesi’ni anlatmak içimden geldi. Fotoğraflar üzerinden, size müzeyi gezdireceğim.
amasya kalesi
Amasya Kalesi 


Amasya şehri, Osmanlı’nın veliahtlarının yetiştiği ikinci şehirdir. Birincisi: Manisa’dır. Haritada incelerseniz; doğunun kilit noktalarından biridir.
kul mehabbet sehzadeler muzesi
Kul Mehabbet Şehzadeler Müzesi

Müzenin, ikinci katına ağır adımlarla çıkıyoruz. Kandil ışığı altında duvarlarda yazılı ayetleri, icazetname ve şiir tarzında belgeleri görüyorsunuz. Mesela bu çerçevede: “Kul mehabeti vel mihneti…” diye giden bir yazı var. Şehzadelerin okudukları kitaptan bir mesel olduğunu düşündüm. Osmanlıcam yok; bir gün onu da öğrenirim. Belgelerin altına ne olduğuna ait açıklayıcı bilgiler yazılsa iyi olur. Şiir mi, icazet mi, dua mı?
kandil isiginda sehzadeler muzesi
Kandil Işığında Şehzadeler Müzesi


Kandil ışığında, tarihin derinliğine adım atıyoruz. Sedef işli ayna; şehzadenin eğitime sadak ve oklarla başladığını anımsatıyor. Yan duvarında, gençlik yılların da kılıç kalkan ile dövüştüğünü izliyoruz. Sonuçta: Sultan olmak kolay değildir; kelle koltukta gezer. Yeniçeriyi de idare etmek zorundadır; düşmana karşı güçlü durmalıdır.
gecmisin yansimasi sehzadeler muzesi
Geçmişin Yansıması Şehzadeler Müzesi
kilic kalkan sehzadeler muzesi
Kılıç Kalkan Şehzadeler Müzesi
sedef isli sandik -sehzadeler muzesi
Sedef İşli Sandık -Şehzadeler Müzesi
Sedef işli sandık, şehzadenin sevdiğine ait eşyaları zamanında taşımış. Bir de özel şifreli namelerin saklandığı bir kasa.
İlerliyoruz…
cini duvar panosu- sehzadeler muzesi
Çini Duvar Panosu -Şehzadeler Müzesi
lale stilize edilmis cini duvar panosu
Lale Stilize Edilmiş  Çini Duvar Panosu
Duvarın güzelliği sizi şaşırtıyor. Büyük çini panolardan oluşmuş duvarda, Osmanlı’nın ana felsefesini hissediyorsunuz.  Şehzade’ye: Allah’tan geldiğini, bir lütuf olarak Osmanlı –Kayı boyundan- doğduğunu yine Allah’a döneceğini hatırlatmış. İlk pano, lale ile stilize olmuş, ortasında yaşam ağacı –kayın ağacı-, üçüncü pano da lale devam ediyor.
Büyük salonda; Amasya’da yaşayan şehzade ve sultanların birebir kopyaları ile selamlaşıyoruz. Kim bilir, aralarında ne sohbetler, atışmalar geçiyor? “Ey atam, zamanında mkeşke bunu böyle yapmasaydınız?” gibi. Aralarında, masum bir ifadeyle Şehzade Mustafa bir başına düşüncelerde…

gumus lokumluk- sehzadeler muzesi
Gümüş Lokumluk- Şehzadeler Müzesi 

Kolaj sehzadeler muzesi
Kolaj Şehzadeler Müzesi 


Sedef işli sehpada ki gümüş lokumluk fısıltıyla konuşuyor. Fatih Sultan Mehmet’e hediye edilmiş. Lokumluk: “Fatih Sultan Mehmet’i, şehzade zamanından bilirim. Sürekli okur, çalışır ve talim ederdi ki yemek yemeyi unuturdu. Lalası, enerjisi tükenip hasta olmasın diye, içime cevizli tatlı sucuklar, pestiller doldururdu. O zamandan belliydi, cihana hükmedeceği.”
Sırma yastıklı sedirler kurumlu bir halde başköşeye geçmiş. “Hangisinin üzerinde hangi şehzade oturdu?” yarışması yapar.
sultan bayezid -sehzadeler muzesi
Sultan Bayezid -Şehzadeler Müzesi

İkinci Bayezid, önünde Kur’an-ı Kerim’le baş başa kalmış. Kardeşi Cem için mi üzülüyor? Malum, Papa tarafından tutuluyor. Bir Osmanoğlu esir! Amasya’da külliye yaptırtan, Osmanlı’nın evliya diye tanımladığı padişahıdır. Döneminde kardeşi Cem yüzünden, fetihler durmuştur.
Ta ki, Şehzade Selim onu tahttan indirene kadar…
Tarih yolculuğunda, şunu fark ediyorum. İktidar, hümanistleri sevmiyor. İktidar; aşk gibi sancılı ve huzur vermiyor.
yildirim bayezid - sehzadeler muzesi
Yıldırım Bayezid - Şehzadeler Müzesi

Koridorun sonunda, Yıldırım Bayezid ile karşılaşıyoruz. Amasya, onun döneminde; Osmanlı toprağına gönüllü katılmış. Omzunun üstünden ötelere bakmış. Osmanlı için ne hayalleri vardı!
Amasya Şehzadeler Müzesi’nde dikkatimi çeken nokta: Yükselme döneminin şehzade ve sultanlarının olduğudur.
Şehzadeler, Amasya gibi merkezlerde çeşitli eğitimden geçti. 1595’de, sancağa gidecek bir şehzade kalmayınca; Osmanlı devlet yönetimi de yavaş yavaş zayıflar.
Kimi Yavuz Sultan Selim gibi tahta oturdu; kimi de babasına isyandan veya taht kavgasıyla kardeşinin kıyımına uğradı.
Onlar, bu dünyadan bir seda olup geçti. Osmanlı şehzadesi veya sultanı adı taşısalar da yaptıkları işlerle tarihte anıldı. Bizler de yazılanların şahitliğiyle onları tanıdık.
Kim olursanız olun; arkada yaptığınız işler kalıyor. Bu duyguyla müzeden ayrıldım. Biraz buruk, biraz düşünceli…
Müzeyi yaratan tüm usta, sanatçı ve uzmanlara kendi adıma teşekkür ederim.
Müzeden çıktığımda, Amasya’nın diğer tarihi yerlerini gezmeye devam ettim. Onları da sonraki yayınlarda anlatmaya devam edeceğim. Herkese iyi haftalar diliyorum. Sevgiyle kalın.
Not: Fotoğraflar bana aittir.




Yorum Gönder

21Yorumlar

  1. Sandıkların içindekilerden ornek var miydi? Muzeleri cok seviyorum.ozellikle heykelli canlandırmali olanlari. Bu da guzelmis. Iyi de anlatmissin. Kolaj olanlar tek tek olsaydı keşke . Sevgiler♥♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kreatif'im Başkanım, sandık içinden bir örnek oluşturulmamış. O konuda kurgu bana ait. Kolaj olanı tek tek travel photograph gruplarına atacağım.
      Ne diyelim: Beni izleyin. :))) Google group'a da atarım.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  2. harikasınız gerçekten bu güzel görseller eşliğinde olan açıklamalarınız bizleri mutlu kılıyor bilesiniz. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Sevgili Gönül Dicle ben de sevdiğinize dair yorumları okuyunca mutlu oluyorum. Sevgilerimle.

      Sil
  3. "İktidar hümanistleri sevmiyor." ne kadar doğru bir cümle...Ahh o ayna kimleri gördü acaba...
    Çok güzel bir paylaşım olmuş Pericim emeğine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim bilir hangi planlar ve hırsları izledi? Ben de öyle hayal ettim. Sevgilerimle.

      Sil
  4. Iktidar'in icinde zerre kadar merhamet yok. Dunyada ornegi yok, simdilerde cok humanist cok demokratik ulkeler diger ulkelerde insana neler yapiyor, insan haklari adina siginarak. Yalan dolan, ortada olan tek dogru var. "iktidar" iktidarini kaybetmemek icin her turlu zalimligi yapiyor.. Okulda osmanli tarihini ogrenirken isin zalimlik kismini atlamisim, kavrayamamisim. Kimine gore "kahramanlik" kimine gore 'zalimlik" Sadece ne tarafta oldugumuz onemli. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne zaman ilimle birlikte ahlaktan ayrı düşüldü; işte o zaman zulüm başladı. Hangi tarafta olduğunu belirlemek için yaşadığın durumla çok alakası var. Hatta hangi aile ve mezhepten geldiğin bile önem taşıyor..
      Bir de daha önceki iktidarların, diğer taraflara cumhuriyeti götüremediği, benimsetemediği bir durum var. İğneyi önce bir kendine batırmalı.
      O yüzden de din çok kolay bir kışkırtıcı unsur oluyor. Köy Enstütütlerine bak: Neymiş kızlı erkekli okunuyor. Din elden gidiyor. Keşke bir fetva çıkartsalarmış. Yazık oldu. Köylünün eğitimli olması büyük toprak ağalarını korkuttu. Yönetemeyecekti.
      Hepimiz az ya da çok bildiğimize göre yaşarız. Sevgilerimle.

      Sil
  5. amasya neler de varmış. hiç görmedim yaaa :)

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar güzel ve kapsamlı olduğunu sayende öğrendm.
    Harcadığın emeğe teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Amasya tarihi bir kent olarak bilirdim de bu kadar olduğunu tahmin etmemiştim . Kesin gidilmesi şart oldu. Emeğine sağlık. Resimler çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Harika bir yayın olmuş canım. Fotoğraflar beni çok etkiledi, gidip görmek gerek, fırsat buldukça, aslında bu noktada en kolayı günübirlik ya da bir iki günlük turlarla şehri görmekle bile belki fırsat yaratılabilir, hoş onlarda inanılmaz bir hızla gerçekleşiyor ama zaman sıkıntısı olanlar için belki daha uygun düşebilir.

    YanıtlaSil
  9. Yine beni benden aldın.
    Ya böyle eski şeyleri , yerleri , müzeleri sevmek herkesin harcı değil bence.
    Kaç aile çocuklarının ellerinden tutup müzeye götürüyor.
    Çocuklar müzeleri ancak okul gezilerinde görüyor.
    Yazık bence ama ülkemizde ki insanların tarihe bakışı zaten yanlış o yüzden inşallah yeni nesil ve senin gibi insanlar sayesinde daha çok sevilecek :)

    YanıtlaSil
  10. Şehzadeler şehrinden ne güzel bir yazı olmuş bu böyle. Sanki müzeyi gezmiş gibi oldum vallahi. Çok beğendim. Tarih kokan mekanlar beni çok etkiler. Çok etkilendim paylaşımından. Kutlarım.

    YanıtlaSil
  11. çok uzun yıllar önce gezmiştim.harika bir yazı olmuş perim.kalemine emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder