Efendim,
ülkemizde “Kaynana Dili” adıyla geçen çöl meyvesinden bir çayla karşınızdayım. Meyvenin
hemen her yanı irili ufaklı dikenlerle doludur. O yüzden, toplaması tam bir
dert. Yemesi ayrı bir mesele. Yani, adını hak etmiş…
Bildiğiniz
üzere; evlilik kurumunda “kaynana” önemli bir mevzudur. Kaynananın elinden ve
dilinden kim kurtulmuş? Pencereden atsanız kapıdan çıkıp gelir.
Limonlu Kaynana Dili Çayı |
Kaynana Dili Karikatürü |
Tüm
kaynanalardan çekenler için geliyor. Taraflar mücadele edince –destan da
yazılır- mani, türkü ve şarkı
söylenmiştir.
Benim en
sevdiklerimden:
Kaynanayı
ne yapmalı?
Kaynar
kazana atmalı.
“Yandım
çocuğum.” dedikçe
Altına odun
atmalı.
Zaten, ben
de “kaynana dilini” soyarken ortalığı kan götürdü. Bu kötü manzaraları size
yansıtmadım. Sonuç; benim bıçağımın zaferiydi. Kaynana dili de boş durmayıp birkaç
dikenini batırdı.
Çayın
tarifine geçmeden önce; meyvenin özelliğini kısaca anlatmak istiyorum.
Kaynana
Dili: İçerdiği yüksek C vitamini, potasyum, lif ve aminoasitler vücudun
bağışıklık sistemini uyarıyor. Diyet yapanları tok tutuyor hem de kabızlıktan
koruyor. Şeker oranı –sanırım- diğer meyvelere göre daha düşük. Meyvenin farklı isimleri de var: Frenk inciri, Hint inciri.
Soyulmuş Kaynana Dili Meyvesi |
Kaynana Dili Ve Çay Hazırlığı |
Çay Tarifi:
3-4 Adet
Kaynana Dili Meyvesi
5-6 Adet
Kakule
4-5 Adet
Karanfil
Portakal Kabuğu
Soyulmuş Greyfurt
Dilimleri
Limon
Kaynana
Dilini kan revan içinde cezveye atıyoruz. Artık, o bizden korksun. O kadar
uğraştırdı. Di mi ama?
Karanfil,
kakule, portakal kabuğu ve soyulmuş greyfurt dilimleriyle ateşte kaynatın.
Sonuç: Hoş
bir lezzet. Limonu isterseniz eklemeyebilirsiniz. Bu çayı, gündüz vakti
yapmanızı öneriyorum. Karanfil ve kakule uyarıcı etken maddeler içerir.
Geceleyin uykunuzu kaçırabilir.
Kaynana Dili Çayı Yapım Aşamaları |
Bu arada;
internette bu meyvenin “doğal viagra” olarak kullanıldığı bilgisine rastladım.
Ne kadar doğrudur? Bilemiyorum… Şöyle bir psikolojik etkisi olabilir. Roman şarkısındaki belirtildiği gibi:
Çok konuşma
kaynana
Kızını/oğlunu
alır giderim.
Kaynanayı
saf dışı bırakınca; gözlerde bir ışık…
Son cümleyi de yazınca
benim ayrılma zamanım geldi. Herkese mutlu hafta sonları dilerim. Soğuk Kaynana Dili Çayı |
Not: Kaynana Dili, soğuk olarak daha iyi. Evde yapılmış bir çay gibi değil de "yeni sıkılmış meyve kokteyli" tadı aldım.
Ekşi sevenler limon eklesin. Portakal kabuğu ve soyulmuş greyfurt dilimleri yeterli. Karanfil ona çiçek özünü aşılamış. Kaynana dili, portakal ve karanfille iyi bir lezzet ortağı olmuş. Turuncu renk de zaten insana neşe veriyor.
Sıcak çay olarak da seveceğinizi düşünüyorum.
Fotoğraflar bana aittir. Karikatür görsel alıntıdır.
ben kayınvalidemi severim ,ama değişik lezzetleri de severim,
YanıtlaSileline sağlık
sevgiler
Adalı Kız, anne gibi olanları kaynanadan saymıyoruz. Bu çayın, soğuk formu gerçekten çok etkileyici. Alttaki notu, yazı bitiminde özellikle ekleme gereği hissettim.
SilPeri Hanım; bu meyvenin doğal lezzetini seven, çekirdek ve dikenlerinden "aman Allah" diyenlerdenim. Tarifinizi, o meyveleri cesaret edip kabuğundan çıkaracak biri bulunursa mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler tarif ve ipuçları için....
YanıtlaSilHaklısınız, Nurdan Hanım bencede birini ikna ederseniz; tarifi mutlaka deneyin.
SilBu cook zor amaaaa :) merak ettim ilk defa duyuyorum :)
YanıtlaSilZor olsa da denemesi tavsiye ederim.
SilHayatın içinden, samimi bir blog, fontlara dikkat etmeniz gerekebilir biraz küçük sanki okumak zor olabilir bazen :)
YanıtlaSilSevgili O. Bolat Bey, bazen güncelleyince fontlarda kayma yaşıyorum. Ben de nedenini bilmiyorum.
SilTeşekkür ederim. Sevgilerimle. :)
almanya da bunlardan cok var nasil yendigini bilmiyorum ama kaynana dili pek bir interesan mis yani tavsiyen icin tesekkürler canim sevgiler♥
YanıtlaSilGügü'cüğüm soyarken önce soğuk suya at. Sakın çıplak elle dokunma. Ya çok kalın bulaşık eldiveni giy. Ya da benim yaptığım gibi çatalla iyice batır. Bıçakla çizik yap. Ardından nasıl becereceksin bilemiyorum fileto tarzında yavaşca kabuğunu parça parça soyuyorsun. Çekirdeklerinden çok fazla sevmeyedebilirsin.
SilYalnız bu çayla dediğim gibi -soğuk hali- meyve kokteyliydi. Sevgilerimle.
ilk fırsatta denemem lazım. Tarif için teşekkürler:)
YanıtlaSilAfiyet olsun. :) Hoşgeldin.
SilKaynana dilini ben de ilk defa duyuyorum. Ben sadece kaynana dili (!) olarak bilirdim bir de mevyesi olduğunu bilmiyordum cahlliğime ver. Deneyeceğim. Bu arada yazı çok eğlenceli...Öpüyorum canım.
YanıtlaSil:))) Teşekkür ederim. Yazdığım gibi epey ismi var. Kesin, kaynanasından bezen biri tarafından bu meyveye eklenmiş bir ad. Ben de öpüyorum. Sevgilerimle.:)
Silhiç tadına bakmadığım bilmediğim bir meyve.frenk üzümü adıyla duymuştum.ama çayı pek bir güzel görünüyor hele senin anlatımınla merak da eklenmedi değil hani :)
YanıtlaSilFrenk üzümü "minik kırmızı mersin tanesi kadar büyüklükte" bu onunla alakasız bir meyve. Akdeniz iklimine uyumlu. Zaten, kaktüs meyvesi olarak geçmektedir. Frenk üzümü daha soğuk iklimde yetişiyor. Ankarada yetiştirildiğini duydum.
SilKesinlikle denemelisin. Öpüyorummm.
Sen iyice "lokman hekim" oldun, ne ilginc ve ne guzel bir cay bu. O meyvenin suyunu yaparim ben, cok faydali oldugunu dusunurum. Cayin tarifi guzel ama anlatiminda her zamanki gibi keyifli, gonlune saglik, cok guzel bir paylasim:)))
YanıtlaSilMukaddes Abla, ben zaten lokman hekimim. :)) Öpüyorum.
YanıtlaSilolsa da içsek :d
YanıtlaSilValla, di mi?
Silhiç görmedim bile ben bu meyveyi :)
YanıtlaSilArtık sana gelince sen bize yaparsın tatlım :)
Evettt....Öpüyorumm.
Silsen bunları nerden öğreniyon yaaaa :)))
YanıtlaSilBenim ailem aktardı. Sizin ağzınıza yeni koyduğunuz tatları ben çocukluğumdan bu yana biliyorum. :) Üzerine de biraz düşünüyorum. Deniyorum. Mamma mia...
SilBen de frenk inciri şerbeti ve reçeli yapıp bloğumda yayınlamıştım.Soyma, hazırlama kısımları çok sıkıntılı gerçekten de, yapalı bir ayı geçti dikenleri halen elimde duruyor :) Çayı da iyi fikirmiş,elinize sağlık.
YanıtlaSilSizin kadar çok yapsaydım, kesin ben de gazi olurdum. :))) Afiyet olsun. Bu tarifini de beğeneceksiniz. Sevgilerimle.
SilÇay güzel ve şifalıymış ama adını sevmedim :))
YanıtlaSilTadı çok güzel:) Türküsünü söyleyerek için efendim. :) Kaynanayı ne yapmalı.... :)))
Sil:)))kaynanalar ne kadar gelinlerin canına bezdirmiş ki, böyle şeyler çıkmış:))))kaynana dili çayını ilk kez duydum:))ayol iyi ki evlenmedim kaynanam yok:)))
YanıtlaSilUnutmadan iyi bayramlar..
Belki de senin kaynana iyi olurdu. Şöyle de olabilirdi. Gelinin fendi kaynanayı yendi. :D :D
Silİyi bayramlar... :))
Aaa ben bu meyveyi biliyorum ya. :)
YanıtlaSilDiyorum bu kaynana dili ne. Biz lap inciri deriz. Ay dikenli dikenli. Soyması bir alem bu meyveyi. :)
Muğla'da kaktüs inciri diyorlar. Adana' da lap inciri deniyor. Tadı enfes, çekirdeği bol fakat çok hafif bir meyve :)
YanıtlaSil