Kaynana Dili Çayı

32
Efendim, ülkemizde “Kaynana Dili” adıyla geçen çöl meyvesinden bir çayla karşınızdayım. Meyvenin hemen her yanı irili ufaklı dikenlerle doludur. O yüzden, toplaması tam bir dert. Yemesi ayrı bir mesele. Yani, adını hak etmiş…
Bildiğiniz üzere; evlilik kurumunda “kaynana” önemli bir mevzudur. Kaynananın elinden ve dilinden kim kurtulmuş? Pencereden atsanız kapıdan çıkıp gelir.
limonlu kaynana dili cayi
Limonlu Kaynana Dili Çayı

kaynana dili karikaturu
Kaynana Dili Karikatürü


Tüm kaynanalardan çekenler için geliyor. Taraflar mücadele edince –destan da yazılır-  mani, türkü ve şarkı söylenmiştir.
Benim en sevdiklerimden:
Kaynanayı ne yapmalı?
Kaynar kazana atmalı.
“Yandım çocuğum.” dedikçe
Altına odun atmalı.
Zaten, ben de “kaynana dilini” soyarken ortalığı kan götürdü. Bu kötü manzaraları size yansıtmadım. Sonuç; benim bıçağımın zaferiydi. Kaynana dili de boş durmayıp birkaç dikenini batırdı.
Çayın tarifine geçmeden önce; meyvenin özelliğini kısaca anlatmak istiyorum.
Kaynana Dili: İçerdiği yüksek C vitamini, potasyum, lif ve aminoasitler vücudun bağışıklık sistemini uyarıyor. Diyet yapanları tok tutuyor hem de kabızlıktan koruyor. Şeker oranı –sanırım- diğer meyvelere göre daha düşük. Meyvenin farklı isimleri de var: Frenk inciri, Hint inciri.
soyulmus kaynana dili meyvesi
Soyulmuş Kaynana Dili Meyvesi

kaynana dili ve cay hazirligi
Kaynana Dili Ve Çay Hazırlığı



Çay Tarifi:
3-4 Adet Kaynana Dili Meyvesi
5-6 Adet Kakule
4-5 Adet Karanfil
Portakal Kabuğu
Soyulmuş Greyfurt Dilimleri
Limon
Kaynana Dilini kan revan içinde cezveye atıyoruz. Artık, o bizden korksun. O kadar uğraştırdı. Di mi ama?
Karanfil, kakule, portakal kabuğu ve soyulmuş greyfurt dilimleriyle ateşte kaynatın.
Sonuç: Hoş bir lezzet. Limonu isterseniz eklemeyebilirsiniz. Bu çayı, gündüz vakti yapmanızı öneriyorum. Karanfil ve kakule uyarıcı etken maddeler içerir. Geceleyin uykunuzu kaçırabilir.
kaynana dili cayi yapim asamalari
Kaynana Dili Çayı Yapım Aşamaları

Bu arada; internette bu meyvenin “doğal viagra” olarak kullanıldığı bilgisine rastladım. Ne kadar doğrudur? Bilemiyorum… Şöyle bir psikolojik etkisi olabilir. Roman şarkısındaki belirtildiği gibi:
Çok konuşma kaynana
Kızını/oğlunu alır giderim.
Kaynanayı saf dışı bırakınca; gözlerde bir ışık…
Son cümleyi de yazınca benim ayrılma zamanım geldi. Herkese mutlu hafta sonları dilerim. 
soguk kaynana dili cayi
Soğuk Kaynana Dili Çayı
Not: Kaynana Dili, soğuk olarak daha iyi. Evde yapılmış bir çay gibi değil de "yeni sıkılmış meyve kokteyli" tadı aldım. 
Ekşi sevenler limon eklesin. Portakal kabuğu ve  soyulmuş greyfurt dilimleri yeterli. Karanfil ona çiçek özünü aşılamış. Kaynana dili, portakal ve karanfille iyi bir lezzet ortağı olmuş. Turuncu renk de zaten insana neşe veriyor.
Sıcak çay olarak da seveceğinizi düşünüyorum.
Fotoğraflar bana aittir. Karikatür görsel alıntıdır.

Yorum Gönder

32Yorumlar

  1. ben kayınvalidemi severim ,ama değişik lezzetleri de severim,
    eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adalı Kız, anne gibi olanları kaynanadan saymıyoruz. Bu çayın, soğuk formu gerçekten çok etkileyici. Alttaki notu, yazı bitiminde özellikle ekleme gereği hissettim.

      Sil
  2. Peri Hanım; bu meyvenin doğal lezzetini seven, çekirdek ve dikenlerinden "aman Allah" diyenlerdenim. Tarifinizi, o meyveleri cesaret edip kabuğundan çıkaracak biri bulunursa mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler tarif ve ipuçları için....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, Nurdan Hanım bencede birini ikna ederseniz; tarifi mutlaka deneyin.

      Sil
  3. Bu cook zor amaaaa :) merak ettim ilk defa duyuyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Hayatın içinden, samimi bir blog, fontlara dikkat etmeniz gerekebilir biraz küçük sanki okumak zor olabilir bazen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili O. Bolat Bey, bazen güncelleyince fontlarda kayma yaşıyorum. Ben de nedenini bilmiyorum.
      Teşekkür ederim. Sevgilerimle. :)

      Sil
  5. almanya da bunlardan cok var nasil yendigini bilmiyorum ama kaynana dili pek bir interesan mis yani tavsiyen icin tesekkürler canim sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gügü'cüğüm soyarken önce soğuk suya at. Sakın çıplak elle dokunma. Ya çok kalın bulaşık eldiveni giy. Ya da benim yaptığım gibi çatalla iyice batır. Bıçakla çizik yap. Ardından nasıl becereceksin bilemiyorum fileto tarzında yavaşca kabuğunu parça parça soyuyorsun. Çekirdeklerinden çok fazla sevmeyedebilirsin.
      Yalnız bu çayla dediğim gibi -soğuk hali- meyve kokteyliydi. Sevgilerimle.

      Sil
  6. ilk fırsatta denemem lazım. Tarif için teşekkürler:)


    YanıtlaSil
  7. Kaynana dilini ben de ilk defa duyuyorum. Ben sadece kaynana dili (!) olarak bilirdim bir de mevyesi olduğunu bilmiyordum cahlliğime ver. Deneyeceğim. Bu arada yazı çok eğlenceli...Öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Teşekkür ederim. Yazdığım gibi epey ismi var. Kesin, kaynanasından bezen biri tarafından bu meyveye eklenmiş bir ad. Ben de öpüyorum. Sevgilerimle.:)

      Sil
  8. hiç tadına bakmadığım bilmediğim bir meyve.frenk üzümü adıyla duymuştum.ama çayı pek bir güzel görünüyor hele senin anlatımınla merak da eklenmedi değil hani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Frenk üzümü "minik kırmızı mersin tanesi kadar büyüklükte" bu onunla alakasız bir meyve. Akdeniz iklimine uyumlu. Zaten, kaktüs meyvesi olarak geçmektedir. Frenk üzümü daha soğuk iklimde yetişiyor. Ankarada yetiştirildiğini duydum.
      Kesinlikle denemelisin. Öpüyorummm.

      Sil
  9. Sen iyice "lokman hekim" oldun, ne ilginc ve ne guzel bir cay bu. O meyvenin suyunu yaparim ben, cok faydali oldugunu dusunurum. Cayin tarifi guzel ama anlatiminda her zamanki gibi keyifli, gonlune saglik, cok guzel bir paylasim:)))

    YanıtlaSil
  10. Mukaddes Abla, ben zaten lokman hekimim. :)) Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. hiç görmedim bile ben bu meyveyi :)
    Artık sana gelince sen bize yaparsın tatlım :)

    YanıtlaSil
  12. sen bunları nerden öğreniyon yaaaa :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim ailem aktardı. Sizin ağzınıza yeni koyduğunuz tatları ben çocukluğumdan bu yana biliyorum. :) Üzerine de biraz düşünüyorum. Deniyorum. Mamma mia...

      Sil
  13. Ben de frenk inciri şerbeti ve reçeli yapıp bloğumda yayınlamıştım.Soyma, hazırlama kısımları çok sıkıntılı gerçekten de, yapalı bir ayı geçti dikenleri halen elimde duruyor :) Çayı da iyi fikirmiş,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin kadar çok yapsaydım, kesin ben de gazi olurdum. :))) Afiyet olsun. Bu tarifini de beğeneceksiniz. Sevgilerimle.

      Sil
  14. Çay güzel ve şifalıymış ama adını sevmedim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı çok güzel:) Türküsünü söyleyerek için efendim. :) Kaynanayı ne yapmalı.... :)))

      Sil
  15. :)))kaynanalar ne kadar gelinlerin canına bezdirmiş ki, böyle şeyler çıkmış:))))kaynana dili çayını ilk kez duydum:))ayol iyi ki evlenmedim kaynanam yok:)))
    Unutmadan iyi bayramlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de senin kaynana iyi olurdu. Şöyle de olabilirdi. Gelinin fendi kaynanayı yendi. :D :D
      İyi bayramlar... :))

      Sil
  16. Aaa ben bu meyveyi biliyorum ya. :)
    Diyorum bu kaynana dili ne. Biz lap inciri deriz. Ay dikenli dikenli. Soyması bir alem bu meyveyi. :)

    YanıtlaSil
  17. Muğla'da kaktüs inciri diyorlar. Adana' da lap inciri deniyor. Tadı enfes, çekirdeği bol fakat çok hafif bir meyve :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder