İki yayın öncesine bakarsanız; geçmiş yüzyıllarda
Anadolu’nun bir çok yerinde kışın yapılan “helva sohbeti” konusunu yazmıştım.
Hatta kadınlar arasında bir çeşit “helva falı” şeklinde manile söylendiğini
eklemiştim.
Egem Un, blog
buluşmasında jest yaptı. Ben de “Egem Un” ile un helvası yaparak mani söyleme
geleneğini hatırlatmak istedim.
Bu güzel etkinliğe katılan harika blogger dostlarıma
teşekkür ederim. Toplamda altı kişi cevap vermiş. Un helvasını Iraz Ana –annemle-
yaptık, ardından manileri sıraladım.
Egem Un |
Un Helvası yapım aşamalarını da anlatalım. Geçen sefer
bir tarif de istenmişti.
Un Helvası:
1 Çay Bardağı Sıvı
Yağ
4 Yemek Kaşığı Tereyağı
2, Su Bardağı Egem Un
2,5 Su Bardağı Şeker
3,5 Su Bardağı Su
Süslemek İçin: Fındık, Ceviz.
Sıvıyağ ile tereyağını tencereye alıp eritiyoruz. Öbür
yanada şekeri ve suyu tencerede kaynatıyoruz. Unumuzu ekleyip besmeleyle
karıştırıyoruz. Unu “Vav Harfi” şeklinde karıştırırsak belki muradımızda olur.
Vav harfinin özelliğini geçmiş yazıya bir göz atın. Evet tatlı bir kahverengi hale dönünce sıcak
şerbetin bir kısmını una katarız. Buharları üzerinde hızlı hızlı şerbeti
yedirelim. Helva hallenince tenceredeki son şerbetide ekleyip iyice çektirelim.
Arada ceviz, fındık da katarız. Helvanın demlenmesini sağlayalım.
Un Helvası Yapım Aşamaları |
Manilere başlayalım:
Gülay’cığım senin manin:
Ah palyoço
Gülen ayva ağlayan narsın
Karartma sen hiç kalbini
Yasın bitecek, şansın yakında dönecek.
Sevgili Adadenizi “Saadet Uslu” sıra senin maninde:
Daldan dala gezersin.
Işığı camdan süzersin.
İleride olanları
Fotoğraftan gösterirsin.
Şafak Hanımcığım sizin de maniniz:
Şişede gül bozulmaz.
Dert kağıda yazılmaz.
Bu Allah’ın yazısıdır,
Arkeorehber şimdi senin manin de:
Görürüm bir fatih
Vermiş elini omzuna
Geçerken geçmişin yolundan
Geleceğe bir ışık vuracak.
Oytunla Hayat, Şebo’cuğum:
Bir çift göz bakar derinden
Baykuş gibi izler uzaktan
Dönsen yüzüne baksan
Neşeyle gelecek yanına.
Artık o geleni bana da haber verirsin.
Evet, Reyhane bakalım sen sevecek misin? Sıra sende:
Ay aşar geçip gider
Gözlerin dalıp gider
Fillerin diyarından
Yayını biraz geciktirsem de manilerden biri dışında
hepsini kendim yazdım. Umarım seversiniz. Yeni yılınız size uğurlu gelsin. Bir
yazının sonuna daha geldik.
Herkese bol kahkahalı keyifli günler diliyorum.
Ahahahahahaaaa :)
YanıtlaSilDaha dün aklıma geldi bizim helva manileri noldu diye... Yazacaktım hatta bugün sana...
Haber vermezmiyim hiç ;)
Teşekkür ederim mani için. Umarım hepimiz için güzel ve verimli bir yıl olur. Sevgiler
YanıtlaSilBu diş ağrımla canımı helva çektirdin ya yaşa sen..Çok eğlenceli, şansım bol olsun ne diyelim:)
YanıtlaSilAmin. Bu maniye başka bir şey dennmez :)
YanıtlaSilÖperim seni tatlım :)
Bu tarifler tez vakitte uygulana:) Teşekkürler
YanıtlaSilKış gecelerine de helva yakışır hani :)
YanıtlaSilUn helvasını da, irmik helvasını da severim, ama şekerden korktuğum için nadir yaparım.
İşte o nadir zamanın vakti gelmiş midir dersin bahce perim. Manili helva yapan ellerinize emeğinize ve nefesinize sağlık :)) sevgiler..
Mükemmel yaaa :) Manileri nasıl yazdınız yaa :)
YanıtlaSilBlog buluşmaları mı oluyor Safiye Hanım.
Aslında ben de çok istiyorum etkinliklerde ve sosyalleşme açısından blogcularla buluşmak.
Sevgiler.
Biraz daha tanınınca sizi de çağırırlar. Yakın zamanda sizi mimleyelim. :) Demirkadın;)
SilBen bilmiyordum. Sayenizde öğrendim
YanıtlaSilyapsan da yesek mi :)
YanıtlaSilUn helvasını çok severim yapan olsa da yeeek modundayım şuan 😀 Maniler de çok hoş ☺️❤️
YanıtlaSilBayılırım helvaya, harika görünüyor :)
YanıtlaSil