Periden Tariflerde; tarihte izi olan bir yemeği anlatacağım. Osmanlı Ordusunun yemeği: Sefer çorbası; Bozkır Tarhanası.
Tarhana göçer yaşamın şartlarından ortaya çıkan bir besin. Bana göre; aynı "yoğurt" gibi "tarhana" da Türklere özgü bir lezzet.
Bozkır Tarhanası Topakları |
Bozkır Tarhanasının, hikayesi Yavuz Sultan Selim'le başlar. Ridaniye Seferi için ordunun seferde tayın listesini gözden geçirir. Tarhana da listededir.
Yavuz Sultan Selim; tarhananın farklı hava şartlarından geçerken bozulabileceğinden endişe eder. Tarhananın şeklinde değişiklik yapılabilir mi? Hem hekimbaşına hem de saray aşçılarıyla bu konuda görüşür.
Yavuz Sultan Selim, tarhananın yapılabilirse kişiye özel; ekmek gibi olmasını da söyler. Sonunda; bulgur ve yoğurt uzun süre kaynatılıp minik lavaş ekmeği boyutunda kurutulur. Ortaya: Bozkır Tarhanası çıkar.
Çözülmüş Bozkır Tarhanası |
Farklı hava şartlarına dayanıklı hem de askere adet olarak dağıtılacak bir yemek olmuştur.
Yavuz Sultan Selim'in sefer çorbası: Bozkır Tarhanası bugünlere gelmiştir.
Bozkır Tarhanası nasıl pişirilir?
Peksimet halindeki tarhana ıslatılır.
15-20 dakika kaynayan suda pişirilir.
İçine kuru biber atılır.
Kuru fasulye, nohut, börülce ya da barbunya isteğe göre katılır.
Üstüne kızdırılmış tereyağı ile kuru nane de dökülür.
Bozkır Tarhanası İki Çeşit |
Kimileri çorbaya biraz daha yoğurt eklemesi yapıyormuş. Videoda da belirttim; bana göre yoğurt sonradan çorbaya girmiş. Şehir hayatının katkısı.
Seferde ki adam yakınında köy yoksa; nereden yoğurdu bulsun.?
Tereyağı da bulamaz o zaman diyeceksiniz. O günkü şartları düşününce; tereyağının en saf hali sade yağ ile pişirildiğini çözeriz.
Aslında oluşturulan tarifler de ecdadın bir çok ayrıntıyı düşündüğünü anlıyoruz:
Hem bireysel olması, uzun süre bozulmaması, besleyiciliği ve sağlığı...
Konya ve yöresinde sevilerek tüketilen bir lezzet olan sefer çorbası; o günlerin hatırasını "Bozkır Tarhanası" ismiyle yaşatıyor. Tarhana diye geçiştirdiğimiz lezzet ve kültür değerlerimizin yaşamasını diliyorum.
Bizler bu lezzetleri yapalım. Bilmiyorsak öğrenelim. Gelecek nesillerin sağlığı ve kültürel değerleri için sorumluluk taşıyoruz...
Sözlerimi, soframızdaki bereket ve birliğin daim olsun; diyerek kapatıyorum.
Bu arada videoyu zor şartlarda çekebildim. İki kızım da okulları açılacağı için yollara düştü. Onları çok seviyorum.
Video da unuttum; okulları için ailelerinden uzakta olan tüm çocuklarımıza başarılar dilerim.
Herkese sevgi ve selamlarımla...
Tarhana çorbasını çok severim, eminim bunun da tadı çok güzeldir elinize sağlık :)
YanıtlaSilAdını duymuştum ama bilgim yoktu hiç hakkında. Ne güzelmiş, ellerinize sağlık. :)
YanıtlaSilÇok güzel bir paylaşım, severek okudum :)
YanıtlaSilBilmiyordum hikayesini, elinize sağlık...
YanıtlaSililk defa duydum bu tarhanayı , denemek isterim... sevgiler.
YanıtlaSilBu tarhanayı ilk sanırım Beypazarı'nda görmüş ve şaşırmıştım.. Hep toz halini bilirim çünkü. Çok da güzel anlatmışsın, yorumuna sağlık.
YanıtlaSilSenin hikayeleli tariflerin hep baştacıdır bilirsin ♥
Bu tarhana turunu hic duymamistim sagol canim💘
YanıtlaSilmerakla ve severek okudum. Annem bazen yapar. Tarhana zaten en sevdiğim... Harika paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilÖğrenciyken ev sahibimde buna benzer bir tarhana görmüştüm. Onlar peksimet gibi değil de elde sıkma şeklinde hazırlıyorlardı.
YanıtlaSilDeğişik bir tarhana ama lezzetli görünüyor.
YanıtlaSilBunu ilk kez gördüm ama genelde el yapımı yöresel çorbalara bayılırım <3
YanıtlaSilHikayesine bilmiyordum sayenizde öğrenmiş olduk. Tarhan çorbasını her hafta oğlum için yapıyorum . Hem çok besleyici hem çok lezzetli . Ellerinize sağlık ❤️😘
YanıtlaSilTarhanayı hep çok güzel ve pratik buldum :) Şimdi oğlumla birlikte de yapabildiğimiz için o da seviyor.
YanıtlaSilHikayesini bilmiyordum, öğrenmiş oldum, teşekkür ederiz.
Ben de ikk kez duydum ve çok beğendim. Tarhana bizim oralarda pek yapılmaz ama yeni yeni tanışıyorum. Güzel oluyor )
YanıtlaSilAyol yenmezmi buuu :) tarhanayida severm zaten canm ye bol bol :)
YanıtlaSilÇorba deyince akan sular durur benim için :) Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilAnnemde her yaz tarhana çorbası yapar.Ne güzeldir taze taze içmek:)
YanıtlaSilSafiyeciiimm harika bir post olmuş. Youtubeda da süpersin.
YanıtlaSilEpey bir postun var okunacak. İyi ki sen de geri döndün bloglara uzun aradan sonra, çünkü çok değerli bilgiler paylaşıyorsun. Öptüm <3
Harika oluyor tarhana ya çok seviyorum.:)
YanıtlaSilBen de bilmiyordum bu tarhanayı.Öğrenmiş olduk.Çok faydalı bence de tarhana :))
YanıtlaSilBunu hiç duymamistim tarhanayi çok severim 😊
YanıtlaSilduymamış olmama mı yanayım , hiç tatmamış olmamama mı ? tarhanayı da çok severim oysa :D teşekkür ederim :D
YanıtlaSilcanım tarhana çekti şimdi..:) kışında iyi gider..şimdiden tarhana kokusu gelmeye başladı buraya.. :) emeğinize sağlık.. :)
YanıtlaSilçok güzel bir hikayesi varmış, çok severek okudum :)
YanıtlaSilheeeeey :)
YanıtlaSilNerelerdesin? Merak ettim...
YanıtlaSilAma nefis bu :D
YanıtlaSilİlk kez Maraş'ta görev yaptığım dönemde tanışmıştım.Tadına pek alışamadım ancak seveni çoktu ♥
YanıtlaSilTarhanalar da çeşit çeşit değil mi? Ben bildiğimiz un tarhanasından sonra ‘Maraş Tarhanası’nı duyunca da şaşırmıştım. Bu tarhanayı da geçen gün arkadaşımdan duymuştum :) Akıllı insanlarız vesselam :D
YanıtlaSilBu arada nerdesiniz son yayın Eylül :)
Çok güzel ve lezzetli görünüyor, mutlaka denemeliyim :)
YanıtlaSilÇok leziz görünüyor ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilçok keyifli bir yazı olmuş kalemine sağlık.
YanıtlaSilvideolarına bayılıyorum, tarhanayı da çok severim :)
YanıtlaSilSuper bir tarif canim❤
YanıtlaSiltarhana sevmesem de çok lezzetli duruyor
YanıtlaSilKomşum sağolsun arada bir yapıp getirir Anadolu kokan muhteşem bir lezzet.
YanıtlaSil