BANYO ZAMANI: ZAMANDA YOLCULUK

07 Mayıs


   Merhaba,

 Banyo yapmak, yıkanmak veya arınmak insanoğlunun dünyaya ayak basmasından bu yana zaman zaman farklılaşsa da her zaman temizlik ve dini anlamda arınmak anlamında önemini koruyacaktır.
  Ben de bu yüzden banyo dosyasını kendime göre bölümlere ayırdım: Zaman da Yolculuk, Kültürler Ve İnanışlara Göre Banyo, Banyo Türleri..


Resim Kaynak: evdose.com

 Tarihe baktığımızda çoğu kaplıca ya da şifalı suyun bir hikayesi vardır. Ben, İzmir' de yaşadığımdan Balçova (Agamemnon) Kaplıcası için; Savaşa giden askerlerin tedavi ve dinlenmesi yönünde bu suyun faydasını keşfettiklerinden buraya tedavi ünitesi kurulmuştur.

 Denizli ‘Hierapolis’ Pamukkale için söylenilen, çirkin ve biraz hasta olan kızın evlenemeyip hakkında dedikodu çıkarılınca kızın intihar etmek için traverten alana gidip kendini uçurumdan bırakır. Uyandığında başucunda yiğit bir adamın beklediğini görür. Yiğit gözlerini ondan alamaz. Kızımız, rüyada olduğunu sanır. Sudaki aksini gördüğünde ise kendini hiç tanıyamaz. Eski çirkin kız gitmiş: Dünya güzeli biri vardır. O da kendisidir.







Resim Kaynak: akifcim.blogcu.com

İnsanoğlu olarak yapılarda banyoyu: Sümer’lerde görüyoruz. İlk küveti Girit'te Kral Minos için yapılmış; işin ilginci şu anda kullanılan jakuzi sistemine yakın bir tertibat ve ölçü görülüyor..

  Antik Yunan da Hekim Galen’in İmparator Augustus için verdiği kaplıca tedavileri bilinmektedir. Antik Yunan ve Roma da vücuda verilen önemden dolayı Hamam Kültürü zirveye çıkmıştır. Bu medeniyetler de hamamlar sosyalleşme unsuru olarak da göze çarpmaktadır.






Resim Kaynak: Aytaç Kurtuba -Zeugma Müzesi(Hamam)


 Mısır‘ın Kleopatra’sı; deve sütü banyoları ile efsaneleşmiştir. Rivayete göre; gençliğini koruyormuş. Gerçi, Kleopatra ne yapsa hala yapılmaya çalışılmakta. Kadın, yüzyıllar sonra bile onu izleyeceğimizi bilmiş:))

 Resim Kaynak: Kleopatra(gittigidiyor.com)

Ortaçağ'a geldiğimiz de Avrupa ile İslam Medeniyetleri arasında temizlik anlayışında uçurumlar görüyoruz.



 Hamam ve sabun Avrupa da neredeyse kaldırılmıştır. Sabun vergisi ‘ halktan' toplanmıştır. Banyo almak ‘zengin işi ‘ haline gelmiştir.:S

 Bu durum Haçlı Seferleri sonrasına kadar sürer. Ülkelerine geri dönen kumandanlar ve askerler hayran kaldıkları İslam dünyasındaki hamam kültürünü yeniden yaratmaya çalışmışlar.



Resim Kaynak: Eyyübi Ve Haçlılar(gezginler.com)




 Fransızlar; sanırım yıkanma konusunu çeşitli esanslarla çözmeye çalışırlarken Parfüm ve kolonya sanayini yarattılar.




Resim Kaynak: evmodasi.net

Osmanlı da yıkanma; zaman için de  hamamlar hem mimari hem de sosyal açıdan önemliydi. Bana göre dini açıdan kadınlar/erkeklerin ayrı yıkanması haricinde Roma dönemine yakın bir çizgi yakalamıştır.



Resim Kaynak: gittigidiyor.com
Özellikle kadınlar için: Gelin hamamı, kırk hamamı bilinen örneklerdendir.

 Banyo almak inançlarımız açısından da önemlidir. Bunu ve diğer konuları ikinci bir yazıda paylaşacağım. Herkese sevgilerimle.


BENZER YAZILAR

1 yorum

  1. Sevgili Bahçeperisi, merhaba, blogunuzda ne kadar farklı konuları işliyorsunuz. Takibe aldım size. Harika konular, farklo olması çok hoşuma gitti doğrusu. Bu arada bloguma bıraktığınız yoruma bir yanıt yazmıştım okuma fırsatınız oldu mu bilmiyorum. Orada bana bir e-posta göndermeniz ricasında bulunmuştum. Zira sorduğunuz soruya ancak uzun uzadıya ancak oradan yanıt dönebilirim;) içten sevgi ve selamlarımla..

    YanıtlaSil