Yaz geldi.
Yakında, bikinileri de giyip deniz kenarına ineceğiz. Bir yandan formda kalmak
bir yandan da ağız tadımız yerinde olsun, istiyoruz. En azından, ben…
Ayranlı Cin Fasulyesi Çorbası Malzemeleri |
Şimdi, size
yakınlarda keşfettiğim bir çorba tarifi vereceğim.
Malzemeler:
Başrollerde:
1-2 Kaşık
Cin (Maş) Fasulyesi
3-4 Tane
Kabak
3-4 dal
Brokoli
Yardımcı
Oyuncular:
1 Büyük Baş
Soğan
3-4 Dal
Taze Nane
1 Yemek
Kaşığı Salça
Karakter
Oyuncu:
Yoğurt
Eskiden, “Maş
Fasulyesi” denince böyle bir merak alırdı. Herhalde çok farklı bir lezzet.
İnsanın aklında öyle bir düşünce oluşuyor: “Acaba nasıl bir tat?”Ardından bizde
yetiştirildiğini öğrenince, hem kendime kızdım hem de güldüm.
Sanırım,
bizim Cin Kız köylü kabağa kaçınca adına “Maş” deyivermişler. Nasıl da
uydurdum. Brokoli de kızın peşini bırakmamış. Ne de olsa soylu gururuna
yedirememiş.
Kabağı
düelloya çağıran brokoli ateşte erimiş. Onların aşkına boyun eğer. Kabak ve Cin
Kızla ömrünün sonuna kadar dost kalır.
Yoğurt anne
hepsini kucaklar. Gönülleri ferahlatmak taze naneye düşer. Salça olaya mutlaka
katılmak zorundadır; arkadaşı soğanı da ateşe atar. Onunla yola çıkacak başka
kimseyi bulamaz. Ortaya:
Tarif:
Cin
fasulyesi bir akşam öncesinden suya ıslanır. Haşladıktan sonraki suyunu
döküyorum. Kabak ve brokoliler de ayrı tencerede kaynar. Cin fasulyesini de
ekleriz. Üçü bir kaynar.
Bir kenarda
soğanlar sararırken, taze nane de kıyılır.
Taze nane
indirmeye yakın fasulyeli karışıma atılır. Aromasını versin isteriz. Nane zihin
açıcı ve sakinleştiricidir. Soğana da salça ekleriz.
Salçalı Soğan Kavurması |
Bir kâseye
aldığımız çorbayı yoğurtla karıştırıp, salçalı soğanı da üstüne kaşıkla
koyalım.
Hem
lezzetli hem de tahıllı, lifli bir yemek yapıyoruz.
Glüten
intoleransı hastalarına, kabızlık yaşayanlara, stres altında olanlara, formda
kalmak isteyenlere ve hamilelere öneriyorum.
Glüten
intoleransı hastaları buğday, çavdar proteini olan ürünleri tüketemediklerinden
sıkıntı yaşıyorlar. Onlar, pirinç, mısır ve fasulye ile besin dengelerini
koruyorlar. Bunun içinde de fasulyenin bir çeşidi bulunuyor.
Anne
adaylarımız da iki riskle karşı karşıyalar. Biri kilo almak diğeri de “gebelik
şekeri”. Doktorlarımız ikisini de istemiyor. Anne ve bebek için üzücü sonuçlar
yaşanabiliyor.
Bir de hala
kadınız. İçimizde “küçük bir can” taşısak da “güzel olmak” tutku. Yurtdışındaki
hamile kadınlara baktığımızda:
“Hamile mi
yoksa birkaç kilo fazlası mı var?” diye düşündürüyor.
Hafif
yiyeceklerle kendimizi de bebeğimizi koruyabiliriz.
Kabak lifli
bir sebze olmasından dolayı kabızlık yaşayanlara can simidi gibidir. İdrar
yolunda sorunlar içinde yardımcıdır. Brokoli zaten süper bir gıda. Koyu yeşil
rengi ile içimde: Demir, folik asit ve yüksek C vitamini var.
Cin
fasulyesinin kan şekerini kontrol ediyor. İçindeki yüksek potasyum ve çinko
elementleri sizi strese karşı da koruyor. Sınavlara hazırlananlar için de
farklı bir alternatif.
Yani, 7den
77ye herkesin tüketeceği hafif ve lezzetli bir çorba. Herkese afiyet olsun.
Mutlu haftalar.
Not: Fotoğraflar bana aittir.
Yaz için ideal ve besleyici bir çorba gerçekten.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Ayran çorbası sözü geçtiğinde soğuk içilir genelde.
Bu da öyle olsa gerek ;)
Ilık demek daha doğru olur. :) İleriki günler de buz da katılabilir, ama tadı nasıl olur bilmiyorum.
Sileline sağlık şekerim
YanıtlaSilAfiyet olsun.:)
YanıtlaSilYeni halini de corbani da cok begendim. Yemek tarifin oldurdu beni, yanlis mi okuyorum yoksa perim saka mi yapiyor dedim ama tarzinizdaki degisikligi ve keyfi kavradim sonunda. Cok saglikli bir corba oldugu kesin, bir gun senin gibi soganin askinin atesinden salcayida yakip yapacagim bunu kulagini cinlatarak, sevgilerimle.
YanıtlaSilNe güzel olur, sevilen biri tarafından kulaklarımın çınlaması.:) Afiyet olsun. Teşekkür ederim.
SilEllerine sağlık cankm. Yalnız anlamadığım bir nokta . Yoğurt çorbayla direkt karışıyor. Kesilmiyormu :)))
YanıtlaSilMerakıma yenik düştüm :)
Gülay'cığım, çok sıcak olmadığı sürece sorun yok. Diğer türlü yumurtayla terbiyelemek gerekiyor, onun besleyiciliği daha iyi olur ama, kremamsı bir tadı olduğundan hep ısıtmak zorunda kalırsın. Ilık ve ileriki sıcak günlerde buz atarak içilebilir. Sevgilerimle.:)
Silayranlı çorbalar yazın çok iyi oluyor,soğuk soğuk misss :)
YanıtlaSilellerinize sağlık
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilbu fasülye çeşidini ilk defa gördüm. 11 aylık kızıma yapsam yer heralde değil mi
YanıtlaSilTaneleri çok küçük, biraz daha büyümesini beklesek. 18 aylık itibariyle daha iyi olabilir. Püre tarzında yedirebilirsin, bence.:) Boğazına takılmasını istemem, miniğin. Sevgilerimle.:)
YanıtlaSilben denize girdim bileee veeee hatta 3 haftada tam 4 kilo verdiiim yuppii! Ne yaptım biliyor musun herşeyden yedim ama iyice azalttım yediklerimi porsiyon olarak veee bir de stepper kullandım her akşam 20 dakika. ;) Şimdi ideal kiloma geldim yine :D kışın maşallah tıkınıp duruyom :) Yemek çok güzel gözüküyor eline sağlık pericim. Böyle fasulyeden haberim yoktu. Bu mevsimde brokoli oluyo mu he *-*
YanıtlaSilYapamam ben bunu yaaa sana gelip yesek olmaz mı hihihi :)
Ne ilginç tariflerin var senin de maşallah !
Çok mu şanslısın ne? Evet, hala pazarda brokoli görüyorum. Sen demek ki pek yemek yapmaya ilgi duymuyorsun. Evet tadı çok lezzetli.İzmir'deysen neden olmasın? :)
Sil:) sağol canım kevgirden geçiririm yaparsam
YanıtlaSilTamam, Harika'cığım:)
SilTam yaz yemeği (:
YanıtlaSilnam nam namm
Harika bir lezzet Çorbalar benim favorimdir Çok güzel bir lezzeti olmalı denemek istedim:) Sevgiler canIm.
YanıtlaSilElinize saglik farkli bir corba denemek uzere not aldim:)
YanıtlaSililk duydum bu çorbayı ama tam benliğe benziyor.şu maş fasulyesine bugün bi bakim :) ellerine sağlık perim .
YanıtlaSil