Ayranlı Cin Fasulyesi Çorbası

20
Yaz geldi. Yakında, bikinileri de giyip deniz kenarına ineceğiz. Bir yandan formda kalmak bir yandan da ağız tadımız yerinde olsun, istiyoruz. En azından, ben…
ayranli cin fasulyesi corba malzemeleri
Ayranlı Cin Fasulyesi Çorbası Malzemeleri



Şimdi, size yakınlarda keşfettiğim bir çorba tarifi vereceğim.
Malzemeler:
Başrollerde:
1-2 Kaşık Cin (Maş) Fasulyesi
3-4 Tane Kabak
3-4 dal Brokoli
Yardımcı Oyuncular:
1 Büyük Baş Soğan
3-4 Dal Taze Nane
1 Yemek Kaşığı Salça
Karakter Oyuncu:
Yoğurt
Eskiden, “Maş Fasulyesi” denince böyle bir merak alırdı. Herhalde çok farklı bir lezzet. İnsanın aklında öyle bir düşünce oluşuyor: “Acaba nasıl bir tat?”Ardından bizde yetiştirildiğini öğrenince, hem kendime kızdım hem de güldüm.
Sanırım, bizim Cin Kız köylü kabağa kaçınca adına “Maş” deyivermişler. Nasıl da uydurdum. Brokoli de kızın peşini bırakmamış. Ne de olsa soylu gururuna yedirememiş.
Kabağı düelloya çağıran brokoli ateşte erimiş. Onların aşkına boyun eğer. Kabak ve Cin Kızla ömrünün sonuna kadar dost kalır.
Yoğurt anne hepsini kucaklar. Gönülleri ferahlatmak taze naneye düşer. Salça olaya mutlaka katılmak zorundadır; arkadaşı soğanı da ateşe atar. Onunla yola çıkacak başka kimseyi bulamaz. Ortaya:
Ayranlı Cin Fasulyesi Çorbası çıkar.
corba hazirliklari
Çorba Hazırlıkları

Tarif:
Cin fasulyesi bir akşam öncesinden suya ıslanır. Haşladıktan sonraki suyunu döküyorum. Kabak ve brokoliler de ayrı tencerede kaynar. Cin fasulyesini de ekleriz. Üçü bir kaynar.
Bir kenarda soğanlar sararırken, taze nane de kıyılır.
Taze nane indirmeye yakın fasulyeli karışıma atılır. Aromasını versin isteriz. Nane zihin açıcı ve sakinleştiricidir. Soğana da salça ekleriz.
salcalı soğan kavurmasi
Salçalı Soğan Kavurması

Bir kâseye aldığımız çorbayı yoğurtla karıştırıp, salçalı soğanı da üstüne kaşıkla koyalım.
Hem lezzetli hem de tahıllı, lifli bir yemek yapıyoruz.
Glüten intoleransı hastalarına, kabızlık yaşayanlara, stres altında olanlara, formda kalmak isteyenlere ve hamilelere öneriyorum.
Glüten intoleransı hastaları buğday, çavdar proteini olan ürünleri tüketemediklerinden sıkıntı yaşıyorlar. Onlar, pirinç, mısır ve fasulye ile besin dengelerini koruyorlar. Bunun içinde de fasulyenin bir çeşidi bulunuyor.
Anne adaylarımız da iki riskle karşı karşıyalar. Biri kilo almak diğeri de “gebelik şekeri”. Doktorlarımız ikisini de istemiyor. Anne ve bebek için üzücü sonuçlar yaşanabiliyor.
Bir de hala kadınız. İçimizde “küçük bir can” taşısak da “güzel olmak” tutku. Yurtdışındaki hamile kadınlara baktığımızda:
“Hamile mi yoksa birkaç kilo fazlası mı var?” diye düşündürüyor.
Hafif yiyeceklerle kendimizi de bebeğimizi koruyabiliriz.
Kabak lifli bir sebze olmasından dolayı kabızlık yaşayanlara can simidi gibidir. İdrar yolunda sorunlar içinde yardımcıdır. Brokoli zaten süper bir gıda. Koyu yeşil rengi ile içimde: Demir, folik asit ve yüksek C vitamini var.
Cin fasulyesinin kan şekerini kontrol ediyor. İçindeki yüksek potasyum ve çinko elementleri sizi strese karşı da koruyor. Sınavlara hazırlananlar için de farklı bir alternatif.
Yani, 7den 77ye herkesin tüketeceği hafif ve lezzetli bir çorba. Herkese afiyet olsun. Mutlu haftalar.
ayranli cin fasulyesi corbasi
Ayranlı Cin Fasulyesi Çorbası

Not: Fotoğraflar bana aittir.

Yorum Gönder

20Yorumlar

  1. Yaz için ideal ve besleyici bir çorba gerçekten.
    Ellerine sağlık.
    Ayran çorbası sözü geçtiğinde soğuk içilir genelde.
    Bu da öyle olsa gerek ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilık demek daha doğru olur. :) İleriki günler de buz da katılabilir, ama tadı nasıl olur bilmiyorum.

      Sil
  2. Yeni halini de corbani da cok begendim. Yemek tarifin oldurdu beni, yanlis mi okuyorum yoksa perim saka mi yapiyor dedim ama tarzinizdaki degisikligi ve keyfi kavradim sonunda. Cok saglikli bir corba oldugu kesin, bir gun senin gibi soganin askinin atesinden salcayida yakip yapacagim bunu kulagini cinlatarak, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olur, sevilen biri tarafından kulaklarımın çınlaması.:) Afiyet olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ellerine sağlık cankm. Yalnız anlamadığım bir nokta . Yoğurt çorbayla direkt karışıyor. Kesilmiyormu :)))
    Merakıma yenik düştüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülay'cığım, çok sıcak olmadığı sürece sorun yok. Diğer türlü yumurtayla terbiyelemek gerekiyor, onun besleyiciliği daha iyi olur ama, kremamsı bir tadı olduğundan hep ısıtmak zorunda kalırsın. Ilık ve ileriki sıcak günlerde buz atarak içilebilir. Sevgilerimle.:)

      Sil
  4. ayranlı çorbalar yazın çok iyi oluyor,soğuk soğuk misss :)
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. bu fasülye çeşidini ilk defa gördüm. 11 aylık kızıma yapsam yer heralde değil mi

    YanıtlaSil
  7. Taneleri çok küçük, biraz daha büyümesini beklesek. 18 aylık itibariyle daha iyi olabilir. Püre tarzında yedirebilirsin, bence.:) Boğazına takılmasını istemem, miniğin. Sevgilerimle.:)

    YanıtlaSil
  8. ben denize girdim bileee veeee hatta 3 haftada tam 4 kilo verdiiim yuppii! Ne yaptım biliyor musun herşeyden yedim ama iyice azalttım yediklerimi porsiyon olarak veee bir de stepper kullandım her akşam 20 dakika. ;) Şimdi ideal kiloma geldim yine :D kışın maşallah tıkınıp duruyom :) Yemek çok güzel gözüküyor eline sağlık pericim. Böyle fasulyeden haberim yoktu. Bu mevsimde brokoli oluyo mu he *-*
    Yapamam ben bunu yaaa sana gelip yesek olmaz mı hihihi :)
    Ne ilginç tariflerin var senin de maşallah !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mu şanslısın ne? Evet, hala pazarda brokoli görüyorum. Sen demek ki pek yemek yapmaya ilgi duymuyorsun. Evet tadı çok lezzetli.İzmir'deysen neden olmasın? :)

      Sil
  9. :) sağol canım kevgirden geçiririm yaparsam

    YanıtlaSil
  10. Tam yaz yemeği (:
    nam nam namm

    YanıtlaSil
  11. Harika bir lezzet Çorbalar benim favorimdir Çok güzel bir lezzeti olmalı denemek istedim:) Sevgiler canIm.

    YanıtlaSil
  12. Elinize saglik farkli bir corba denemek uzere not aldim:)

    YanıtlaSil
  13. ilk duydum bu çorbayı ama tam benliğe benziyor.şu maş fasulyesine bugün bi bakim :) ellerine sağlık perim .

    YanıtlaSil
Yorum Gönder