Hoca Ali Rıza Köy Hayatı |
Zamanın birinde bir ağa varmış. Adı, Seyit'miş. Her öğünde sofrasında et görmezse, kıyameti koparırmış. Ağrıları dayanılmaz olunca doktora gitmiş. Doktor, ona et yemeğini yasaklamış. Seyit Ağa: "Aman doktor, canım doktor"dese de nafile! Doktor: Ağa, damla -gut- hastası olmuşsun. Et, sana artık zehirdir. Canını seviyorsan etten vazgeçeceksin.
Seyit Ağa eve döndüğünde, suratı o kadar asıkmış. Sofra önüne her geldiğinde yüzü ekşirmiş. Üzerinden bir kaç hafta geçip yaraları kapanmış. Seyit Ağa: "Oh, kurtuldum." duygusuyla et yemeğe başlamış. Ayşe Hatun da onu nasıl durduracağını düşünmüş.
Ayşe Hatun, Seyit'i canı kadar severmiş. Seyit ne kadar bağırıp çağırsa da Ayşe Hatun'un bir dediğini ikilemezmiş. Arada, yanık sesiyle türkü çığırırmış. -Ayşe türküsü bul
Ayşe Hatun bunu düşünmekten yolda düşekalmış. Ebe Hatun da oradan geçiyormuş. Ayşe Hatun'un yanına koşmuş.
Ebe Kadın: Ayşe Hatun hayırdır, niye bu haldesin? Bir derdin mi var?
Ayşe Hatun: Seyit'i düşünmekten bu hale geldim. Et yemezse karnı doymuyor. Sebze pişirsem yüzü ekşiyor. Et yerse de canından oluyor.
Ebe Hatun: Deli Seyit'le ben bir konuşayım. Canından bezecek kadar derdi neymiş?
Ayşe Hatun'la birlikte Seyit'in yanına gitmiş. Seyit, Ebe Kadın'ı çok severmiş.
Ebe Kadın: Seyit oğlum bir şey duydum. Derdin nedir ki canından bezdin. Doktor sana eti yasaklamış. Sen hala boğaz peşindesin.
Seyit biraz utanmış biraz kızarmış.
Seyit: Ebe ana ben etsiz doymuyorum. Zehir de olsa o bana tatlıdır. Derdime bir sen çare olursun. Senin ellerinde gözlerimi açmışım.
Ebe Kadın: Senin derdine çare bulacağım. Yalnız dediklerime harfiyen uyacaksın. Bana, yiğit sözü ver.
Seyit: Et yersem her türlü sözü veririm.
Ebe Kadın düşünüp taşınmış. Sessizce mutfağa gitmiş. Ayşe Hatun da peşinden girmiş.
Ebe Kadın:
Soğan kanı temizler. Bol soğanlı az da et katarak bir yemek yapacağız. Soğanları ikiye bölmüş. Eti, ver bakalım.
Ebe Kadın ete; kekik, biber, kimyon koymuş. Kekik mikrop kırar. Soğanların etkisini ikiye katlar.
Salçaya yağ, tuz ve nar ekşisi ekleyip sulandırmış. Bu şekilde tatlandıracağız. Seyit yemeği sevsin. Haftada üç kez pişir. Sebzeleri yemeğe de alışsın.
Ebe Kadın, Seyit'in sağlığı için "soğan kebabı" yemeğini bulmuş.
Soğan Kebabı Hazırlığı |
650 gr soğan
250 gr kıyma
1 tatlı kaşığı salça
Kekik, kimyon, karabiber, tuz
Nar Ekşisi
Soğan Kebabı Yapım Aşaması |
Soğan kebabının en güzel yanı:
Beceriksiz ya da hiç deneyimi olmayanlar da pişirebilir. Sevgilinize sürpriz yapabilirsiniz.
Müzmin bekardan, beceriksiz kızlara oradan çocuklu aileye de hitap eden bir yemektir.
Kış mevsiminde içine sarımsakda atın. Anti viral etki de eklersiniz.
Soğan Kebabı Lezzeti |
Koşun yetişen alıyor. Masada kalmıyor. İştahsızlık tarihe karışıyor.
Lavaşta Soğan Kebabı |
Her güzel şeyin de sonuna geliyoruz. Herkese mutlu haftalar. Sevgilerimle.
offfff denicem taam bayılırıııım :)
YanıtlaSilBence de dene.
SilHikayesi de çok hoş..:) Eminim lezzeti de öyledir. Hiç denemedim. Ama pişmiş soğan nasıl da güzel olur bilirim. Bir de böyle denemek gerek. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Şimdiden size de afiyet olsun, diyorum. :)
SilHiç görmemişim ben bu soğan kebabını...
YanıtlaSilHikayesi de çok güzelmiş :)
Ellerine sağlık canım benim...
Aaaa, hemen Oytun Paşa'ya pişirmelisinnn. %)) Teşekkür ederim. Mucukss.
SilAyyy babamdada cikti bu gut. Ve babamda ayni Seyit aga gibi, et olmazsa doymayanlardan:)
YanıtlaSilEvdeki butun etleri abimlere ve kizkardesime vermistik, cunku biz yokken kendisi pisirip yiyordu gizli gizli.:))
Ben eti cok sevmedigim icin, bu tarzi cok yaparim. Sogana zaten bayiliyorum, kekik, karabiber ve pul biber, yemeklerimin olmazsa olmazi. Ay bak canim cekti:))
Geçmiş olsun. Umarim sebze yemeğe alışmıştır.
SilOFF ne lezzetli oluyordur bu ya. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilOlmaz mıııı....
SilAlisti, ama ilac icmeye:))
YanıtlaSilIlaclarini duzenli kullandiktan ,ve zorumuzla eti biraktigindan, doktoru abartmadan et yiyebilecegini soyledi.
:))
Silçok da güzel kokar pişerken sanırım, elinize sağlık.
YanıtlaSilevet, güzel kokuyor gerçekten.
Silbugünkü son yazımı okusanaaaaa :)))
YanıtlaSilTam soğanla (bölünmemiş) yapılan ve ''Zülbiye'' adı verilen kuşbaşılı nohutlu bir et yemeği biliyorum çok lezzetli.
YanıtlaSilAma bence bu ondan lezzetlidir. Soğan gibisi var mı?
Bunu da ilk senden duydum. Teşekkürler, sevgiler :)
Soğan yahnisi gibi sanırım.
SilGüzel, hikaye :) teşekkür ederim...
YanıtlaSil:)) Hikayeyi sevdiğinize sevindim.
SilAğzım sulandı, bundan bana yapabilecek bilgili bir kişi aranıyor! :D
YanıtlaSilUmarım bulursunuz. :)
SilHarika görünüyor kebap olarak hiç yemedim...Soğan aşı derler bizim orda, soğan yemeği yemistim ve lezzet harikaydı...ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBloğunuzu iyiki keşfetmişim:)
Takibe aldım...
Teşekkür ederim. Sık sık beklerim. Sevgiler..:)
Silhikayesini bilmiyordum öğrenmiş oldum sayenizde. Tamda akşam ne yemek yapsam diye düşünürken rastladım bu yazıya sanırım akşam yemeği belli oldu :)
YanıtlaSilAfiyet olsun. Ben de çok severek yapıyorum. Kızlar gelince sofrada salata ve lavaş ekmek süper lezzet. Sevgilerimle. :)
Sil