Yazın sonuna doğru geliyoruz. Kışa da hazırlık yapmaya başlamalı..
Kırmızı Biber :Salça ya da turşu hazırlama
zamanı!
Ben de annemin yanına -Iraz Ana- Ayrancılar(Torbalı) tarafına geldim. Köylülerin yetiştirdiği ya da topladığı bir çok ürünle karşılaşacağımı da düşünerek; annemle pazara gittik.
Sanırım biraz hayal kırıklığı yaşadım... İşte gezdiğimiz ve gördüğümüz kadarıyla: Köy Pazarı.
Böğürtlenler; tek bir yerde vardı. Doğrusu
reçel yapmak istiyordum. Fiyatından Yanına yaklaşa
madım:((
Böğürtlen: Anne Adayları Ve Çocuklar İçin
Hem Lezzetli Hem de Bağışıklık
Sistemini Güçlendiren Meyvelerdendir.
Köy Kabakları: Diğer kabaklara göre
daha lezzetli..
Koruk Ekşisi Yaptınız Yaptınız.. Tren kaçıyor.! Kısıra,
Dolmaya Hele ki Bamya da
tek geçerim..
Acur Ve Reyhan: Reyhan,Fesleğenle
aynı aileden. Kısırda ve Salatada
yemeye doyum
olmuyor.
Acı Biber Turşusu Kurma Vakti de
geldi!
Tarhana Yapmak İçin Kullanılan Malzemelerden:
Çörtük Otu.
Kornişon Salatalık da Çıkmış!:)Duyurulur.
Kızılcıklar oldu mu? İnebolu/Kastamonu da
Kızılcık Tarhanaya Katılmaktadır.
Ya Taze Fındık -aganigi :)- Ve
Taze Ceviz.
"Meyveler; Kışa Hazırlanıyor musunuz?" demeye
getiriyor.
Günebakanlar, doğal haliyle
karşınızda.- Maalesef,
Tek bir yerdeydi :(-
Ballı İncirler:) Gözlerim, Köy Armudunu
Aradı..
Kavunları Gördüğümde; Aşçı Fok'un
Şifa Reçellerini Hatırladım.Selam Olsun.:)
Merak Edenlere:
Pazar Çıkışı Gördüğüm
Taklacı Baklacılar:)
Deep Sen Aklıma Geldin.
Posta Güvercinleri Olup Olmadığını
Bilmiyorum Ama Şirindiler:)Merak Edenlere:
Torbalı Belediyesi'ne Pazar İçin
Araç Koymuşlar. Verilen Her Hizmet
İçin Teşekkür Ederiz.
Pazar Dönüşü,Beşiktaşlı Futbolcu
Querizma Çokça Konuşuldu.
Pazar, beni biraz şaşkına çevirdi. Köylüler; kazanamadıklarından ya da talep olmadığından doğal ürünler pazara getirmiyor... Üzücü.. Köy armudu-hiç yoktu-, böğürtlen, koruk ve günebakan tek bir yerdeydi.
Mevsim sonuna denk geldiğimizden: Tarhana, Salça, Turşu, Kurutma Ve Reçelleri hazırlama dönemindeyiz. Ben, hatırlatayım. Yakında; Iraz ana ve tayfası neler yapmış onları paylaşacağım. Herkese bereketli sofralar ve ağız tadı diliyorum. Sevgilerimle.
Kötlüler de tembelleşti mi ne, buralarda neredeyse üretim bile yapmıyorlar, haftada bir gelen sebzeciden alanlar var :))
YanıtlaSilBiz daha hevesliyiz galiba :)
Yan tarafım satılmadan önce ne güzel böğürtlen topluyordum, artık yok, ben de reçel yapacaktım:(
ama bugün Bilal oğlanların tarlasına gittim 10kilo fasulye,mısır topladım geldim :)
Senden neler çıkacak şimdi kıskanacağım kimbilir :)
Maşallah ,Banu Abla.:))Yok canım,biz senin hızına yetişebilir miyiz?Öpüyorum,ellerinden.Sevgilerimle:)
YanıtlaSilSevgili Bahçe Perisi, ne güzel fotoğraflamış ve alt yazıyla bilgilendirmişsin pazar gezini :) YÖRESEL ÜRÜNLERİ SORACAĞIZ TEK TEK PAZARCILARA, KÖYLÜLERİMİZE... Soralım ki onları yüreklendirelim, ekmelerini satmalarını sağlayalım... Unutmamak için akılda tutup sormalı talep etmeli evet ne güzel :)
YanıtlaSilÇok Umutlusunuz...Ben bilemiyorum,belki de haklısınız.. Köylüleri dediğiniz gibi belki de Sormalı Ve yüreklendirmeli.
YanıtlaSilPazar gezinizi çok beğendim.
YanıtlaSilİnsanlar marketlerden meyve sebzeyi kolayca almaya alıştığı için malesef pazarın eski tadı kalmadı.Organik tarım konusunda bilinçlendikçe inşallah o eski taze ürünler yeniden pazarda yerini alacaktır.
Bu arada böğürtlene bayılırım.Ağız yaralarına da çok iyi geliyor.
sevgiler...
Teşekkürler:)Sizden katılım gelince ben daha çok mutlu oluyorum:))Çok doğru;daha önceki postumda Gölge Oyunları Ve Keşif de bademciklerin canına okur diye yazmıştım.Harikasınız.Hoşgeldiniz:))
SilYine de pazarlarımız çok güzel...Çok da güzel paylaşmışsın, teşekkürler.
YanıtlaSilHoş geldin,Petek'ciğim.Teşekkür ederim.:))
SilNe güzel biz buralarda bu kadarını bile bulamıyoruz inan :/ Koruk ekşisi diyince kısır dedin ve bittim özlemişim yahu:) Babamın 52 adet cins güvercini vardı çok severdik ama vakitsizlikten daha iyi bakabilcek birine verdi hepsini ağlamıştı resmen o denli seviyordu aklıma onları getirdin.Yine çok güzel bir post ellerine sağlık :)
YanıtlaSilSizin orası neresi? İnsan sevdiği ,değer verdiği insan ya da hayvandan ayrılınca bir yanı eksiliyor gibi oluyor.Babanızı anlayabiliyorum...Teşekkür ederim.:)
SilDoğal ürün satmamaya başlamış olmalarına üzüldüm :( köy pazarları da satmaktan çekiniyorsa şehirler yaşayanların vay haline.. ne yediğimiz belli değil .. Ama fotoğraflar ve bilgilendirici yazılarınız pazardaymışım hissini yaşattı bana :) .Üniversitemi İzmir'de okudum ve Buca'nın pazarı olurdu pazar günleriydi sanırım .. o pazarda hep köylüler gelirdi sebze meyve kısımlarına .. İnanılmaz ucuza alışverişimizi yapardık zeytininden- maydanozuna kadar :) Bana o günleri anımsattınız .. Galiba birazz özledim bu aralar ben İzmiri Buca'mı :)
YanıtlaSilO zaman İzmir'e sizi yeniden bekleriz.Yine de o hissi yaşattığımna sevindim:)
SilOohhhh gözüm gönlüm açıldı,yakında memlekete gidiyorum biz de yaparız salça
YanıtlaSilSizin salçaları da görürüz,o zaman Reyhane Hanım:)
Silyani pazar zengin değildi demek istiyosuuun.
YanıtlaSil:)
taklacılar postacı olanlardan diyel.
:)
böğürtlen uffff bayılırım.
ama incirler ne biçim güzel ya bugünlerde.
köy pazarı filan şanslısınız.
ıraz anaya öpücüks.
:)
Iraz Ana da sana öpücük yolladı.İstanbulda senin takıldığın yerlerde olmuyor mu köy pazarı,Şile ,Ağva? :))Taklacı postacı belki ondandır..
SilNe güzel yazmışsın canım. fotoğraflarda güzel, ama böyle oldu ki artık; insanlar üretim yapmıyorlar çünkü destek yok, kar yok diye tahmin ediyorum. İleride daha da çok aramayalım da bugünleri... Ben de en az senin kadar hem şaşırıyor hem de üzülüyorum. Güzel günlere diyorum canım. Doğal üretimin daha çok talep göreceği günlere:)) İşte o zaman kış hazırlıklarının tadı bir başka olacak bence.. sevgiler:).
YanıtlaSilHaklısınız Handan'cığım..İnşallah,aramızda en umutlu Aşçı Fok"Nurdan Tezer Çakır" .Sanırım ,onun söylediği gibi sık sık sormalı da böylece arz olduğunu farketsinler.Yerli ürüne,tohumu geliştirilmesi gelecek kuşakların sağlıklı yetişmesini sağlayabiliriz.
SilDüşün,böğürtlen aslında köy çevresinde-burası yeşillik,yağmur alan bir yerde- sadece toplanıyor.dikmek yok,çapalamak ,budamak yok.Tamamıyle doğadan toplanacak.Buna bile eriniliyor..:((
Yine sayenizde kendimi köyde hissettim, Iraz Ana'ya de sevgiler bu arada:)
YanıtlaSilHoşgeldiniz.Selamınızı ileteceğim.Başüstüne.Bunu hissettirebildiysem gerçekten mutlu olurum.:)
Silahh bahçem olsa hepsinden yapacağım:) annemin bahçesinde her birinden var ama hava geç ısındığından çoğu yeni oluyordu.üretimi destekleyen bir sistemimiz yokki artık.buğdayı bile dışardan alıyoruz:(
YanıtlaSilAlanay Hanım,hoşgeldiniz.Haklısınız;ben tamamıyle bu noktayı unutmuşum.:((Buğdayı bile-Siyezi Çok Şükür Nuh'un Ambarına kayıt ettirebildik.-
Sildışarıdan alıyoruz.
Olduğunda paylaşmanızı diliyorum.Sizin oralarda belki daha farklı hazırlanıyordur.Yeni şeyler öğrenmiş oluruz.:)Sevgilerimle.
Pazara gelmis kadar oldum:) resimler süper:)
YanıtlaSilHoşgeldin,Nazlı.Senin de yorumundan sonra ;fotoğrafları iyi çekebilmişim ;bundan emin oldum :) Teşekkürler:)
YanıtlaSilFotoğraflar ve bilgilendirme gayet güzel, ellerine sağlık ;)
YanıtlaSilAma ben şu koruk olayını hiçbir yerde bulamıyorum.
Kısıra nereden bulup katacağız?
kışa hazırlık olarak menemen yapmanı öneririm bir de...
Kavanozlara biber, kırmızı biber ve domates karışımı hazırlayarak...
canım şu mevsimde biraz zor bulabilirsin malum yakında pekmezler kaynayacak;korukların suyunu katı meyve sıkacağında sıkıp üstüne de zeytinyağı koyup biraz tuz da atabilirsin;buzdolabında muhafaza ediyorsun.O zaten çökelti haline geliyor.Karıştırıyorsun;hop kısıra sıcakken ekliyorsun,dolmaya filan da pişerken .Sonra yemeye doyamıyorsun.Menemen sevmiyorum yine de seven arkadaşlara iyi bir fikir,sevgiler:))
SilKöy pazarları güzel, çeşitli... Kafa Dergi ve Ters Düz'e de yorumlarınızla bekliyorum. Sevgilerimle! :-)
YanıtlaSilLinklerini verirseniz;elbette düşüncelerimi yazarım.Sevgilerimle:)
Sil