Annemlere akşam
yemeğine gittiğimizde dolapta tavuk görünce; fırsattan istifade “Cafe
Usulü Tavuk pişirelim.” dedim. Annemden
onay alınca işe koyulduk.
Yalnız annemin
namı diğer: Iraz Ana’nın bir yerden sonra
bu işe karışacağını hiç düşünmedik!
Kafe Usulü Tavuk
Tavuk suyu için hazırlanan
et ve baharatlar.
Annemin tavuğu
bütündü. Benim tercihim; but, kalça ya da baget. Tavuk temizlendi; tencereye
attık. Hoş, normal süreci böyle olmasa da annem kesin tavuğu haşlardı. Eski
kadınlar, tavuktan üç çeşit yemek pişiremezlerse hasta olurlar.
Cafe Usulü Tavuk‘un sırrı: İçi yumuşak, dışı çıtır oluşudur.
O yüzden tavuğu
10 dakika haşlıyoruz. Neler atıyoruz?
Defne, top
karabiber, kekik ve –varsa- havuç.
Defne, güzellik
sembolü olsa da biliyorsanız; Apollo kızın peşinde koşarken elde edemeyince
–kız, Tanrı’ya dua eder. Ağaca dönüşür.-yapraklarından başına taç
yapar. Erkeklerin genel davranışı
sanırım, elde edemeyince yüceltilir. Başka bir zaman güzellikle etkilerini anlatırım.
Defne yaprakları; sakatat ve yağlı etleri hem aromalandırmakta hem de eti hafifletmektedir. Kalsiyum
tutucu bir yönü de vardır. Gelişim
çağı çocukları ile kemik erimesi yaşayan kişilerin defne yaprağını et suyu çorbalarına katmalı.!
Defnenin vücut
ısınızı düzenleyici bir faktörü de vardır.! Ağzınız açık kaldı, tabii. Kışın
üşüyenlere, yazın çok terleyenlere duyurulur.
YALNIZ:
Hamilelere bu bitkiyi ne yemeklerinde –onlarda bu
dönemde kalsiyuma ihtiyaç duyar.- ne de güzelliklerinde kullanmalarını
önermiyoruz.
Düşük ya da
erken doğum riski olabilir.
TOP KARABİBER:
TOP KARABİBER:
Top karabiber de
“krom” içermektedir. Bir ara “elma-krom” ikilisi piyasayı sallamıştı. Krom’un
şeker düzenleyici etkisi; açlık duygunuzu kontrol edicidir.
KEKİK:
Hem tat veriyor, yağ yakıyor ve şeker düzenliyor.
DİKKAT:
DİKKAT:
Yüksek tansiyon hastaları ile mide rahatsızlığı olanlar
kekik tüketimini kontrollü olmalılar.
Tavuk suyunun olmazsa olmazları soğan ve havuç ile birebir şifa kaynağı oluveriyor.
Tavuk suyunun olmazsa olmazları soğan ve havuç ile birebir şifa kaynağı oluveriyor.
Bu arada bizimkiler ve Iraz Ana arasında küçük çaplı
çekişme de oldu. O gün ufak bir gezi sırasında kızlar: ”Anneanne hep senin
istediğin gibi oluyor.” diye serzenişte bulundular. Kazanan; tabi Iraz Ana’ydı. ”Annelerin
Mutlakaları” yazımda da buna değinmiştim. Bizi nasıl kandırdığını ise hiç
bilemeyeceğim...
Iraz Ana ile kankası:)Annem ona kıyamaz.
Bu sefer, kanka da -küçük kızım-
fena kızmış. Sırtını dönüp gidiyor.
Kitabı bile kalpleri
ısıtmaya yetti.
Kim bilir; belki de bu yüzden bir dönem “Tavuk Suyuna Çorba“ kitabı ile sıcacık duyguları harmanlayarak çoğumuzun kalbini kazandı.
Sonunda barış sağlanıyor.
Patron, eliyle anneaneye "veryansın." ediyor.
Iraz Ana, gülüyor. O, kankayı ikna etmiş bile!!
Yazar olarak nefesimin kesildiğini fark ettim. Cafe
Usulü Tavuk; anneanne sayesinde nasıl “ev
usulüne“ döndüğü diğer bölüme kalıyor.
İlk baştaki fotoğraf, Patron'un tavuğu "Apaçi Reisi" olarak tabakta düzenlemiş halidir. Tavuk suyuna çorbayı o hengamede çekmeyi unutmuşuz. Anlayacağınız çekişmeli bir gündü.
İlk baştaki fotoğraf, Patron'un tavuğu "Apaçi Reisi" olarak tabakta düzenlemiş halidir. Tavuk suyuna çorbayı o hengamede çekmeyi unutmuşuz. Anlayacağınız çekişmeli bir gündü.
Herkese
sevgilerimle.
Çok hoş ya bu sayfayı linklerime kaydettim bir de böyle denicem :) Keyifle okudum yine çok güzel bir post,sevgiler ^_^
YanıtlaSilHoşgeldinn.Çekişmeli günlerin bazen sonrası mizaha dönüşüyor.Bu da onlardan birisiydi.Teşekkürler:))
Silçok hoş samimi bir yazı olmuş,çok beğendim:)
YanıtlaSilhoşgeldiniz.Teşekkürler.
SilMerhaba, yeni takipçinizim,
YanıtlaSilbana da beklerim :)
http://nebihanakca.blogspot.com/
Hoşgeldiniz.Mutlaka uğrayacağım.:)
Sil:) erkekler hakkındaki düşünceyi sevdim:)
YanıtlaSiltavuk enfes görünüyor.defneyi haşlarken yada diğer yemeklerinde hep kullanırım tavuğun ve şiddetle tavsiye ederim:)
bayramınız kutlu olsun.sevgiler...
Sizin de bayramınız kutlu olsun.Yani haksız mıyım,elde edemeyince peşinde koşup başlarına taç yapıyorlar.Ben de öyle yapıyorum:))
SilDefneyi et sularına mutlaka katıyorum,demek istedim:))
SilMerak ettim şimdi tavuğun akıbetini :)) Eskiler ne yapsa güzel yapar eminim öyle olmuştur ..İçtenlikle okudum yazını canım :)
YanıtlaSilİkinci bölümü yakında yazılacak.Teşekkür ederim,Ayşegül'cüğüm.
SilEline sağlık, zaten çok severim hemen yarın yapayım...
YanıtlaSilBirazı annemin birazı da benim elime sağlık:)) Teşekkür ederim;şimdiden sana afiyet olsun;diyorum...:)
Silevet gerçekten çok hoş ve güzel bir tavuklu yemek tarifi olmuş..canım tavuk çekti şimdi..:)) genellikle hazır kızarmış tavukları yiyoz..bizimkiler bayılıyo buna:) ben haşlanmışını daha çok severim..daha yumuşak oluy.. bu arada isminiz safiye miydi? sağ tarafa bakınca anladım..siz beni takip etmişsiniz,bende diyom kim bu ya? bir türlü sitenizi bulamadım..gideyimde bende takip edeyim dedim..ama siteniz gözükmüyor..sitenizi gizliye mi aldınız nedir? neyse siz benim bloga yorum yapmasaydınız bunu anlamayacaktım gerçekten..:) tekrar elinize sağlık,çok enfes olmuş..iyi tatiller dilerim..
YanıtlaSilEvet ,adım Safiye.:)))Teşekkür ederim.
Silhihi, ağzım kapanmadı gülmekten.
YanıtlaSil:)
Iraz Anayla seni başbaşa bıraksam da biraz da biz mi gülsek ne?:))
Siloy oy oy çok ağzım sulandı şimdi
YanıtlaSilgiidp ben de bu tarifle yapayım :))
Afiyet olsun.İçine biraz da limon ..Hımmm.Acıktım:)
SilMerhabalar canım, maşallah ALlah bağışlasın. Cok güzel yazı olmuş, yanında tavuklarda harika gece gece iştahım açıldı...
YanıtlaSil