ANNEANNE USULÜ TAVUK SUYU


 Annemlere  akşam  yemeğine gittiğimizde dolapta tavuk görünce; fırsattan istifade “Cafe Usulü Tavuk  pişirelim.” dedim. Annemden onay alınca işe koyulduk.

  Yalnız annemin namı diğer: Iraz Ana’nın bir yerden sonra  bu işe karışacağını hiç düşünmedik!


                                                          Kafe Usulü Tavuk



Tavuk suyu için hazırlanan
et ve baharatlar.

 Annemin tavuğu bütündü. Benim tercihim; but, kalça ya da baget. Tavuk temizlendi; tencereye attık. Hoş, normal süreci böyle olmasa da annem kesin tavuğu haşlardı. Eski kadınlar, tavuktan üç çeşit yemek pişiremezlerse hasta olurlar.

 Cafe Usulü Tavuk‘un sırrı: İçi yumuşak, dışı çıtır oluşudur.

 O yüzden tavuğu 10 dakika haşlıyoruz. Neler atıyoruz?

 Defne, top karabiber, kekik ve –varsa- havuç.

 Defne, güzellik sembolü olsa da biliyorsanız; Apollo kızın peşinde koşarken elde edemeyince –kız, Tanrı’ya dua eder. Ağaca dönüşür.-yapraklarından başına taç yapar. Erkeklerin genel davranışı sanırım, elde edemeyince yüceltilir. Başka bir zaman güzellikle etkilerini anlatırım.

 Defne yaprakları; sakatat ve yağlı etleri hem aromalandırmakta hem de eti hafifletmektedir. Kalsiyum tutucu bir yönü de vardır. Gelişim çağı çocukları ile kemik erimesi yaşayan kişilerin defne yaprağını et suyu çorbalarına katmalı.!

  Defnenin vücut ısınızı düzenleyici bir faktörü de vardır.! Ağzınız açık kaldı, tabii. Kışın üşüyenlere, yazın çok terleyenlere duyurulur.

  YALNIZ:
 Hamilelere bu bitkiyi ne yemeklerinde –onlarda bu dönemde kalsiyuma ihtiyaç duyar.- ne de güzelliklerinde kullanmalarını önermiyoruz.
 Düşük ya da erken doğum riski olabilir.

 TOP KARABİBER:
 Top karabiber de “krom” içermektedir. Bir ara “elma-krom” ikilisi piyasayı sallamıştı. Krom’un şeker düzenleyici etkisi; açlık duygunuzu kontrol edicidir.
  KEKİK:

Hem tat veriyor, yağ yakıyor ve şeker düzenliyor.

DİKKAT:
Yüksek tansiyon hastaları ile mide rahatsızlığı olanlar kekik tüketimini kontrollü olmalılar.
 Tavuk suyunun olmazsa olmazları soğan ve havuç ile birebir şifa kaynağı oluveriyor.
 Bu arada bizimkiler ve Iraz Ana arasında küçük çaplı çekişme de oldu. O gün ufak bir gezi sırasında kızlar: Anneanne hep senin istediğin gibi oluyor.” diye serzenişte bulundular. Kazanan; tabi Iraz Ana’ydı. ”Annelerin Mutlakaları” yazımda da buna değinmiştim. Bizi nasıl kandırdığını ise hiç bilemeyeceğim...
Iraz Ana ile kankası:)Annem ona kıyamaz.
Bu sefer, kanka da -küçük kızım-
fena kızmış. Sırtını dönüp gidiyor.


Kitabı bile kalpleri
ısıtmaya yetti.

Kim bilir; belki de bu yüzden bir dönem “Tavuk Suyuna Çorba“ kitabı ile sıcacık duyguları harmanlayarak çoğumuzun kalbini kazandı.

Sonunda barış sağlanıyor.
Patron, eliyle anneaneye "veryansın." ediyor.
Iraz Ana, gülüyor. O, kankayı ikna etmiş bile!!

  Yazar olarak nefesimin kesildiğini fark ettim. Cafe Usulü Tavuk; anneanne sayesinde nasıl “ev usulüne“ döndüğü diğer bölüme kalıyor.

 İlk baştaki fotoğraf, Patron'un tavuğu "Apaçi Reisi" olarak tabakta düzenlemiş halidir. Tavuk suyuna çorbayı o hengamede çekmeyi unutmuşuz. Anlayacağınız  çekişmeli bir gündü.
 Herkese sevgilerimle.




20 yorum:

  1. Çok hoş ya bu sayfayı linklerime kaydettim bir de böyle denicem :) Keyifle okudum yine çok güzel bir post,sevgiler ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldinn.Çekişmeli günlerin bazen sonrası mizaha dönüşüyor.Bu da onlardan birisiydi.Teşekkürler:))

      Sil
  2. çok hoş samimi bir yazı olmuş,çok beğendim:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, yeni takipçinizim,
    bana da beklerim :)
    http://nebihanakca.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz.Mutlaka uğrayacağım.:)

      Sil
  4. :) erkekler hakkındaki düşünceyi sevdim:)
    tavuk enfes görünüyor.defneyi haşlarken yada diğer yemeklerinde hep kullanırım tavuğun ve şiddetle tavsiye ederim:)
    bayramınız kutlu olsun.sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de bayramınız kutlu olsun.Yani haksız mıyım,elde edemeyince peşinde koşup başlarına taç yapıyorlar.Ben de öyle yapıyorum:))

      Sil
    2. Defneyi et sularına mutlaka katıyorum,demek istedim:))

      Sil
  5. Merak ettim şimdi tavuğun akıbetini :)) Eskiler ne yapsa güzel yapar eminim öyle olmuştur ..İçtenlikle okudum yazını canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci bölümü yakında yazılacak.Teşekkür ederim,Ayşegül'cüğüm.

      Sil
  6. Eline sağlık, zaten çok severim hemen yarın yapayım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birazı annemin birazı da benim elime sağlık:)) Teşekkür ederim;şimdiden sana afiyet olsun;diyorum...:)

      Sil
  7. evet gerçekten çok hoş ve güzel bir tavuklu yemek tarifi olmuş..canım tavuk çekti şimdi..:)) genellikle hazır kızarmış tavukları yiyoz..bizimkiler bayılıyo buna:) ben haşlanmışını daha çok severim..daha yumuşak oluy.. bu arada isminiz safiye miydi? sağ tarafa bakınca anladım..siz beni takip etmişsiniz,bende diyom kim bu ya? bir türlü sitenizi bulamadım..gideyimde bende takip edeyim dedim..ama siteniz gözükmüyor..sitenizi gizliye mi aldınız nedir? neyse siz benim bloga yorum yapmasaydınız bunu anlamayacaktım gerçekten..:) tekrar elinize sağlık,çok enfes olmuş..iyi tatiller dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ,adım Safiye.:)))Teşekkür ederim.

      Sil
  8. hihi, ağzım kapanmadı gülmekten.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iraz Anayla seni başbaşa bıraksam da biraz da biz mi gülsek ne?:))

      Sil
  9. oy oy oy çok ağzım sulandı şimdi
    giidp ben de bu tarifle yapayım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun.İçine biraz da limon ..Hımmm.Acıktım:)

      Sil
  10. Merhabalar canım, maşallah ALlah bağışlasın. Cok güzel yazı olmuş, yanında tavuklarda harika gece gece iştahım açıldı...

    YanıtlaSil