GÜL UĞRUNA YOLA DÜŞMEK

29 Eylül


 İslam dininde, Hz. Peygamber  ‘gül ‘ ile özdeşleştirilir. Hz.Peygamber ‘in kokusu, teni; güldür. Ona varabilmek için; gönülden inanmalıdır. Hz. Peygamber’e ulaşmak: Allah’a yakınlaşmaktır.
Hz. Peygamber: Kırmızı gülle özdeşleştirilir.



   O’na ulaşmak içinde çeşitli yollar vardır.. Mevlevilik de onlardan biridir. Mevleviliğe, kabul edilmek öyle kolay değildir.
 Mevlana ve diğer gönül insanları:              
 Başlangıçta: ”İnsan ‘ Elif’ gibidir.” der.
Manisa Mevlevihane bahçeden görünüşü

 Mevlevihane de, ney nameleri eşliğinde, anlatılanlarla: Kalbinizde heyecan, aklınızla şaşıran ruhunuzla da dikkat kesiliyorsunuz.


 Yüzyıllar öncesine gidiyorsunuz. Her şey gözünüzün önünde kolayca canlanıyor.
  İnanç merkezlerinin, hemen hepsi kolay ulaşılamayacak şekilde yapılmıştır. Mevlevihane de Spil Dağı eteklerinde orman içindedir.
  Mevlevihane’nin önünde; boynu bükülmüş biraz garip biraz heyecanlı bir adam bekler. Sol elinin işaret parmağıyla sağ kol üstüne, sol ayak baş parmağı ile sağ ayak üzerine koyar. Kapı önünde, içeriden gelecek dervişi bekler.-Aklımda, mühürleme kalmış.-
-Canlandırma-

 Mühürleme


  Mevlevihane’nin önünde; boynu bükülmüş biraz garip biraz heyecanlı bir adam bekler. Sol elinin işaret parmağıyla sağ kol üstüne, sol ayak baş parmağı ile sağ ayak üzerine koyar. Kapı önünde, içeriden gelecek dervişi bekler.-Aklımda, mühürleme kalmış.
-Canlandırma-
  İçeriden  gelen derviş onu selamlar. Mevlevihane de kalacak yer yoksa;d erviş hal diliyle konuşur. İçeriden su dolu kap getirir. Anlamı: ”Burası doludur;sana yerimiz kalmamıştır.” Heyecanlı talip, hala bu yolda kararlıysa; bahçeden gül yaprağı getirir. Suyun içine bırakır. Bunun anlamı: Bir kişinin fazlalığıyla burası taşmaz.
  Talip abdest alır, besmeleyle kapının sağ tarafını öper. İçeriye, dedelerin yanına gelir. Onların ellerini öper. Dedeler uyarır: ”Yol ,uzun ve meşakkatli; her  can bu yolda gidemez. Yol yakınken, evine, köyüne, işine dön!”
  Talip kararlıysa, üç gün boyunca saka postuna oturtulur. Namaz, yemek ve tuvalet ihtiyacı haricinde postta oturur. Mevlevihane’nin işleyişini gözlerken; arada dedeler kulağına gelir, fısıltıyla:”vazgeçmesi” yönünde telkin ederlermiş. Talibin çarıkları da önünde hep dururmuş.-Çarıkları eksikti; görüntüleyemedim.- 
Nev Niyaz-Talip Aday-

Üç gün sonra:
 Çarıkları içeriye dönükse; talip:  Matbah-ı Şerif (Şerefli  Mutfağa) alınır. Gül Uğruna Yola Düşme’nin ikinci kısmıdır.
 Çarıklar dışarıya dönükse; talip başka bir kapıdan uğurlanır.-Olur da; herhangi sebepten gururu incinmesin.-
“ Kul hakkı” düşüncesinden; böyle bir uğurlama yapıldığı, anlatıldı.
 Şimdilik, Manisa Mevlevihanesi birinci bölümü bitti. Bazı fotoğraflar iyi çıkmadığından bloga koymadım.
İkinci bölümde: Hal Dili’ni anlatacağım.
                                             Sevgilerimle. İyi pazarlar.

       NOT: FOTOĞRAFLARIN HEPSİ BANA AİTTİR.




BENZER YAZILAR

16 yorum

  1. Canım nasıl güzel anlatmışsın bu tarz yazılarının devamını mutlaka ama mutlaka bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah,Gülay'cığım yakında yayınlarım.Teşekkürler:)

      Sil
  2. Ne kadar ilginc cok cok begendim:) bakin insanlar önceden kalb kirilmasin diye neler yaparlarmis simdi ise üzülecekmi üzülmiyecek mi düsünmezler artik önüne gelen konusuyor ah ah nerde saygi :(paylasim icin tesekkürler digerini sabirsizlikla bekliyorum sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,insanı zaten o düşünce büyülüyor.Merhamet,diğergamlık ...İnsan sevgisi ,o yüzden Mevlana diğer din mensupları tarafından da seviliyor.Sevgilerimle.:)

      Sil
  3. Gönülden bir yazı, gönüle dokunan bir yazı. Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten de gönül teline dokundurmuşsunuz, devamını sabırsızlıkla bekliyorum..

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim.Bekir abiye selamlar:)

    YanıtlaSil
  6. elinize sağlık,gene gönülleri fethetmişsiniz..:) .o devirlerde yaşamak daha nostaljimidir yoksa bize mi öyle gelir..ama eski dönemlerin yaşamı bir başka olmalıdır herhalde..bu arada benim bloga yorum yapmışsınız.teşekkür ediyorum..ama ben o sayfayı ağır eleştiriler olunca yoruma kapattım.istemeyerek..sizin youmunuzda güme gitmiş oldu..kusura bakmayın..

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler:)) Olsun ,yeni yazılarda düşüncelerimizi söyleriz.

    YanıtlaSil
  8. Dinimizin güzellikleri ve inceliklerini öğrenmek pekiştirmek çok güzel bir duygu..Mevleviler hakkında çok bilgim yok aslında ..Nekadar ince düşünüp yaşarmış gönül insanları..Yüreğine sağlık canım..>Diğer yazınıda merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  9. bissürü şey öğrendim yaa.
    :)

    YanıtlaSil
  10. ben önce ikinciyi okuma gafletine düştüm ama olsun anladım.kendime azarlarım oldu.teşekkürler harika bir yazı ve ne iyi ettin.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada ben de aynı hatayı yapıyorum.:))) Sevgilerimle.

      Sil