YAZ BİTMEDEN: DONDURMA YİYEMİYORSAK NE YERİZ?

07 Eylül

 Yaz mevsimi aldı başını geçip gidiyor. İnsanların elinde, kafedeyse masada kupların içinde rengarenk toplar halinde dondurma yediklerini görüyoruz.

Resim Kaynak:zaman.com.tr

Peki siz dondurma yiyemiyorsanız?!




Laktoz alerjisi yaşayanlar için yürek burkan bir manzara...
Nohut Kafa'nın haline düşer; öyle bakakalırsınız:))
-Eneee bana bunlar bi lokmacık bilem vermiyorlar.

Yazın en büyük zevki dondurma yemekten eksiklenince; pek de keyif alamıyor.

Allah'tan doğa eksiklerin yerini farklı şekillerde tamamlamamız için bize fırsatlar sunmuş.
Sorbe:
Süt alerjisi yaşayanlar için lezzetli bir yaz keyfi.

İlk kez Çin'lilerin keşfettiğine dair bazı bilgiler var. Ana malzemesi meyve, şeker ve sudur. Tabi yüzyıllar içerisinde ve halklar arasında bazı değişimlere uğrayarak içine şampanya, likör veya meyve suyu / çayı katarak da hazırlanmaktadır.

Dediğim gibi "Süt(Laktoz) Alerjisi" yaşayanların iç rahatlığıyla tüketebilecekleri bir tatlı.

Biz de evde Sorbe yaptık. Bakın, nasıl hazırlamışız:


Sorbe Malzemeleri:
1/2 kavun, biraz nane, 7-8 kaşık şeker,
1 bardaktan az su
Kavun, karpuz kullanıyorsanız meyvenizin verdiği su oranına bakarak eklenecek suyu azaltıp çoğaltın.
İçine likör veya şampanya ekleyecekseniz su oranı gene yarı yarıya azalır.
-bana göre-
(1 bardak su bana fazla geldi, ardından 2 şeftali eklemek zorunda kaldım.)


Tüm malzemeler blenderin kesimine verilir.
Şeker ile su kaynatılıp soğutulur. Ben fotoğraflamayı unutmuşum.:(

                                          Bu hali de şekerli su girmiş ve karıştırılmış
                              meyve püresi; bu aşamada ben dr. Qetker'in
vanilya aromalarından kullandım.


Resim Kynk:bilginiz.biz

Şişenin 1/2 si sadece (aroma kullanmak isteğe bağlı)
Bu arada kaptaki haliyle  buzdolabına girip
4 saat bekliyor.
Eğer içine şampanya, likör atacaksanız bu aşamada katmalısınız. Malum alkolün donma noktası yüksektir.
Ardından çırpılıyor, benim gibi silikon buz kalıplarına koyabilirsiniz.
8-12 saat bekliyor.
Ben bir daha uğraşmadım. Normalde 4 saat sonra yeniden çırpılıp
buzluğa giriyor.


 Buzdolabından çıktıktan sonraki hali. Miniklerinize
"Gel sana yıldız vereyim." diyerek
kalplerini de kazanabilirsiniz.

Ya da özel kuplarda sevdiklerinizle paylaşırsınız.

DİKKAT: Şampanya, likör koyarak hazırlanan sorbelerin kıvamı daha yumuşak olabilir.

Malum ortalama 2 defa 2-3 saatte bir buzdolabından çıkartılıp
çırpılıyor. En sonunda 8 saat bekleyince  kıvama geliyor. 2-3 günde bitirmeniz gereken bir tatlı.

Aslında tarife bakınca; eski tariflerden kar helvasını da andırıyor. Kar helvasında tercih edilen meyve: "Vişne ".
Sorbeyi bir çok meyve ile çeşitlendirebilirsiniz. Yaparken en çok ihtiyacınız olacak şeylerden birisi de: "Sabır."

Tüm güzelliklerin dayandığı önemli unsurlardan birisi: Sabır.
Doğrusu ben kavun, taze nane, şeftali ve vanilya aromalı sorbeye bayıldım. Düşününce ,-kar helvasından kalma - ekşi tatlar-çilek, vişne, nane, ekşi elma- daha baştan çıkartıcı bir lezzettedir; duygusu hakimdi.
Kavunlu sorbe önyargımı değiştirdi. O yüzden; "her türlü meyveyle istediğiniz tadı yakalayın.!" diyorum.
Herkesin tüketebileceği; özellikle laktoz "süt" alerjisi olanların  yaz aylarında yüzünü güldürecek lezzet sorbe!

Şimdilik benden bu kadar.
Herkese sevgilerimle. İyi pazarlar.















BENZER YAZILAR

18 yorum

  1. Ellerine sağlık canım. Pek çok kişinin işine yarayacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünüyorum,Gülay'cığım.Teşekkürler.:)

      Sil
  2. heyooooo çok sağool. sorbeyi hep hazır yer içerim. yaa amma iyi oldu. bi dolu da ayrıntı var hem de oh oh. not aldım. denerim.

    nohut kafa ısırmalıkmış yaaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En büyük püf noktası:Sabır.Çokkkk lezzetli oluyor,şimdiden afiyet olsun:Deep:) Öpüldün...

      Sil
  3. elinize sağlık,çok güzeller..iyi pazarlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun..Sizin de denemenizi diliyorum.Aklımdayken,"ben de İzmir'deyim.";demiştiniz.Bir ara tanışmak ve sohbet etmek isterim;sizin için uygun olursa.Sevgiler:)

      Sil
  4. ilk kez duyuyorum ve çok hoşuma gitti.en kısa zamanda denemek istiyorum ki kavuna bayılırım ben.çok teşekkürler bu tarif ve bilgiler için.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süperrrr,ben de dediğim gibi hiç tahmin etmiyordum.Evde de o vardı;yani elimdeki imkanları kullandım.İyiki de öyle yapmışım;yoksa bu yayında ekşi tadı öven bir yazı olurdu.Sevgilerimle:))

      Sil
  5. O değil de canım dondurma çekti

    YanıtlaSil
  6. ne güzel bir fikir
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir an önce deneyip tadına da bakmanızı dilerim.Sevgilerimle.:)

      Sil
  7. Çok soruldu yorum konusu, başka bloglara taşınacak kadar önemliyse (halbuki kendi blogumda açıklamıştım da) son kez söyleyeyim: Gmail'e gelen yorumlara hemen geri dönüyorum, ama blogda yorumlar arttığı ve genelde beğeni yorumları yapıldığından ne cevabı yazayım? Sorular varsa Gmail'e yollayın, seve seve. Ama ben diyeceklerimi yazılarımda derken, yorum kutularında söz sizin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi blogundaki yorumu okuyup geri dönseydin; ben de böyle bir yorum yapmazdım.Yorum kutularında söz bizim olsa da yazar olarak fikrini belirtmelisin.Ya da karşı tarafa dönmeli...
      Neyse demek ki senin için çok da önemli değil.Ben ,cevabından benim yorumumu -yorumlarımı- okumamış olarak değerlendiriyorum.

      Sil
  8. heeey, mert starlet yazımdaki sölediklerine açıklama yaptı aynı yerdeee.
    yorum konusu.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam Deep,o konuyu çözdüm.Sağol ,canım.

      Sil
  9. güzel bir tarifmiş
    herkes şanslı olamıyor ne yazık ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi bu konuda kafam karıştı;meyve bulamama ihtimali mi var?
      Çok soğuk bir şehir veya ülkede misiniz?
      2.ci ihtimal varsa güzel çay tariflerimiz de var:))
      Sevgiler,darkolivee:))Kendine çok iyi bak..

      Sil