KAHVE MOLASI

20 Ekim

 Bayramı bitirdik .Herkesin sağlık ve huzurla bayramı geçirmiş olmasını diliyorum.
 İster evde kalıp eş -dost ile bayramlaşın,isterse seyahate çıkıp bayramı kendinizi şımartmak niyetiyle geçirin;sonucunda yorgun düşmek kaçınılmazdır.
  




Resim Kynk:herdaldan.net
Dilleri olsa ,eminim onların da  son isteği :'Sahip:Allah rızası için dünyayı bir de tatil gözüyle göreyim ! ' derdi! :))

   Eş -dost ağırlanıp ziyaretler de tamamlandığında,evde sizi bir de bayram sonu temizliği ile yeni hafta hazırlıkları başlar.
 Yorgunlukta tabi zirveye taşınır.  Bu zamanlarda insan haliyle keyifli bir mola vermek istiyor.Bir de bunu küçük bir hanım ,kalbiyle yaptığında yüzünüzde kocaman gülümseme yayılıyor.
  Bize de arkadaşımın kızı ;Aslıhan böyle bir neşe yaşattı. Ben de adım adım onu fotoğrafladım .Önceden de yazmıştım; genç kızlar -meraklı küçükler- yaptıklarını tattırdıklarında  üstüne beğenilince mutlulukları sonsuz oluyor.
Annesiyle benim için ayrı ayrı Türk kahvesi hazırladı.Annesine:Damla sakızlı
Benim ki :Klasik.
Türk kahvesi de son 7-8 yıldır aromalandırıldı.Vanilyalısından,damla sakızlısına,kakulelisinden çikolatalısına..
Osmanlı da aromalı kahve denilince:'Kakuleli ' akla gelirmiş.İçeriğindeki ;'Cineol' etken maddesi kahveyle birleşince :'Enerji İçeceği.' rolüne giriyor.Kişi,uzun süre ayakta ve dinç duruyor.Osmanlı'nın kendine has kahve ritüeli de yabancı kültürler de ilgi odağıdır.

Nasıl da özeniyor.

İçeriğinde ki kafeinle  vücudumuzdaki ağrıların biraz daha azalmasını sağlar.Damarlar üzerinde mekanik bir etki yaratır.Migren hastaları için de önerilen içecekler arasındadır.

Türk kahvesi,başını bırakıp gitmeye gelmez.Nazlıdır,ya köpüğü taşar:Ocak battığına mı yanarsın; misafire köpüksüz kahve çıkardığına mı?
Günümüzde,herşeyin hazırı olsa da zahmet çekmeden onun tadı da çıkmaz değil mi? 
. 
Neredeyse nefes almadan masaya getiriyor.İleride :"Kız isteme adeti kalacak mı ?! " bilmiyorum;ama,Aslıhan'ın heyecanını ben bugünden yaşadım.:))
Ne kadar ilginç adetlerimiz var,mesela:Damat'a tuzlu kahve içirmek.' Kimilerine göre,bunun amacı:İleride sıkıntı yaşadıklarında,erkeğin sabrını ölçmekdir.

Ve mutlu son...
Aklıma üçümüzün fotoğrafını çekmek gelmemiş...Aslıhan'cığım ellerine sağlık.
Efendim,hem bayram sonu yorgunluğunuzu atmaya  hem de pazar günü 'başlangıç için' bir kahve molası alın.Sevdiklerinizle koltuğa yayılın; kahvenizi de höpürdete höpürdete için.
Üstüne kahve falı bakan birisi varsa da aman ne keyiflidir..Bana göre ;kahvenin cilasıdır.Şimdiden muratlarınızın gerçekleşmesi dileğiyle.Sevgilerimle.
Resim Kynk:Aytaç Kurtuba
İçimden geldi;Osmanlı ritüeline uygun kahve sunumu;o dönemlerde reçel konuluyormuş.1800'lü yıllarda Hacı Bekir'in lokumları ünlenince ,tercihlerde değişmiş.
Lokum,öyle girmiş ki hayatımıza-dikkatimi çekti- damağımıza ve dimağımıza hoş gelen şeyleri onunla betimlemişiz.Bana, araştırılacak yazı konusu çıktı.
Ağzınızın tadıyla kalın.

NOT:Sevgili Aytaç Kurtuba'ya teşekkür ederim.Bugüne kadar ,çalışmalarımda bana destek oldu.




BENZER YAZILAR

33 yorum

  1. Canim ne kadar da güzel bir yazi böyle beni aldi gencligime götürdü desem yalan olur o yaslarda hepimiz öyle degil miydik ilk kahvemiz ilk yemegimiz zamanla hersey unutuluyor:) osmanli zamaninda kahvenin yaninda su getirliyormus nedeni ise misafir önce su icerse aciktim dermis bana sofra kurun eger ki kahvesini iciyorsa ben tokum demek mis bizde kahvenin yaninda halen su getirilir:) sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırlamıyorum desem.:)) Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim,Gügü..:)Sevgiler.Kalbi nasıl yapıyorsunuz.?

      Sil
    2. sol elinle alt yazan tusa bas ve sag elinle sag tarafta duran sayilar var 3 bas ve iki eline birak kalb cikacaktir :) sevgiler♥

      Sil
    3. Gügü'cüğüm ilk yemeğimi çok iyi hatırlıyorum.Üşenmemiştim,biber dolması yapmıştım.Annem bir yere gezmeye gitmişti.Tek kötü yanı;tuzsuzdu..Tuzsuz olduğu için aklımda kalmıştır.Allah'tan yemek yapmayı bırakmamışım.10 yaşındaydım.İnsan,bazı şeyleri başaramayınca bırakabiliyor.Mesela,dikiş dikmek .Dikiş makinasının ,başına oturduğumda bozulunca ;öyle korktum ki bir daha onun başına oturamadım.:SSS
      ♥ Aaaa ,başardımm.Teşekkür ederimmm.

      Sil
  2. Kahve harika görünüyor, ben bu kadar köpüklü yapamıyorum utandım vallahi :)

    YanıtlaSil
  3. Geçmiş bayramınız kutlu olsun,ağzınızın tadı daim olsun:) bu arada kahve nefis görünüyor küçük kızımızın eline sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,sizin de geçmiş bayramınızı kutlarım.Lezzetli ve sohbeti güzel bir kahve molasıydı.Sevgiler.:)

      Sil
    2. Teşekkür ederim hoş buldum:)

      Sil
  4. E bu yazı tam benlik olmuş! Elimde kahvemle okudum. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin ettim.Sen de mimlenenler arasındaydın;gördün mü?

      Sil
  5. ayy ne becerikli bi kızmış:) maşallah..köpüklü möpüklü kahve..bende içerim kahve,genelşlikle nescafe türü içerim..türk kahvesi var,pek kullanmıyoz..üşeniyoz mu ne..bu arada kahfe takımıda hoşmuş..bende öyle bi takım alayım diyodum..bi fırsatım olmadı..kemaraltında bayağı güzel takımlar vardı..nasip diyelim..bi dahaki sefere..ellerinize sağlık..iyi hafta sonları dilerim ablacım..

    YanıtlaSil
  6. DİKKAT; Spam içerik üreten sahte bir sayfaya tanıtım verdiğinizi tespit ettik. Firmamıza ait bir proje olan http://bloqlar.blogspot.com/ adresinden birebir kopy yaparak sayfasında yayımlayan, Telif hakkı sadece bizde bulunan içerikleri yazılı imzamız, iznimiz olmadan kopya yöntemiyle çalıp sayfasında yayımladığı ve spam içerik ürettiği için (blogtanitici.blogspot.com) uzantılı sayfa hakkında yasal işlem başlatılmıştır. İp adresi tespit edilip cezai işlem uygulanacaktır..
    Bu tür sitelerin bilgisayarınıza virüs bulaştırma riski olup, Mail adresinizi ve özel bilgilerinizi kesinlikle vermemenizi tavsiye ederiz... Saygılar..

    YanıtlaSil
  7. bahçeperisi çok güzel anlatım , geçmiş bayramın kutlu olsun , keyfiniz daim olsun , sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galena hoşgeldin.Senin de geçmiş bayramın kutlu olsun.Sevgilerimle.:)

      Sil
  8. Hahah :) Güldürdü karikatürün :)

    Şimdi hemen kendime bir kahve yapmalıyım..

    Geçmiş bayramın kutlu olsun senin de.
    Nice bayramlara, sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de canım; geçmiş bayramın kutlu olsun.İnşallah, hep berabere diyorum.Sevgilerimle:))

      Sil
  9. bir fincan kahveni içtim
    teşekkürler :))
    güzel geçmiştir umarım bayramın
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun;diyelim.Mavianne ,senin de bayramının güzel geçmiş olmasını diliyorum.Sevgilerimle.:)

      Sil
  10. Harika bir kahve keyfi olmuş. afiyetler olsun. Türk kahvesi gibisi var mı ama,tadı, ritüeli, hikayesi... her biri ayrı güzel ve anlamlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Juliette ,bence de öyle:))..Teşekkürler.Sevgileri.

      Sil
  11. yine keyifli bir yazı hazırlamışsın ve bayram sonrası temizliğini bitirip kahvemi alıp pc başında mail facebook ve blogger üçgeninde mekik dokurken denk gelmek de ayrı keyif verdi.Türk kahvesini çok sevmeme rağmen içemiyorum.ülserim tavan yapıyor hatta kokusu bile ağrıtıyor bende nescafeyle idare ediyorum:( ama güzel kahve yapar hatta canım istersede fal bilem bakarım yanında da el falı bedava:) tam promosyon oldu dimi?:))
    Aslıhana kocaman bir aferin.biz küçükken de hep böyle öğrettiler.şimdiki çocuklar hatta genç kızlar çok uzak büyüyorlar maalesef.kendi adıma yaprağımı bile sardırıyorum ama gözlemlerim öyle.ayol çene düştü yine.ben gideyim sen başını dinle.keyfin daim sağlığın yerinde olsun yine hep görüşelim.çook öpüyorum.sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  12. Sana katılıyorummm.Aaaa iki lafın belini kırıyoruz;aşkolsun.Bu arada promosyon süperr..:) Amin amin,benim de dileklerim bu yönde.Çoook öpüyorum;sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep berabere yazdığımı hatırlıyorum ama göremedim;ekleyeyim dedim.

      Sil
    2. Şİmdi burada devreye girmek lazım. Dolunaycığım canım benim hiç el falı baktırmadım ama çok merak ederim :)
      Hani inşallah bir gün bir araya gelirsek mutlaka bende isterim :)
      İyi kaynak yaptım dimi :)

      Sil
    3. Dolunay'a; Fal Cafe açalım.:)) Sıranı bekle; bacım:))

      Sil
  13. kahve bilgisi çok hoş da aslıhan daa hoş amaaağğ.
    :)

    YanıtlaSil
  14. Canım arkadaşım senin yazılarını zaten çok seviyorum ama bunu nasıl olmuş da kaçırmışım bak şimdi :)
    Kızımızın ellerine sağlık ay bende babama yapardım birde aynı bu şekilde gözümüzü içine diker dökülmesin diye dua ederdik :)
    Hoş büyükler içine bakma dökülür der ama o nasıl bir gayretse artık dökmeden tamamlardık :)
    Çok sağol canım arkadaşım bu yazıların o kadar iyi geliyor ki. Çok seviyorum seni.
    Öpüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı duyguları ben de yaşıyorum.Bazen,çok moralim bozuk oluyor,bakıyorum bloga yorum atmışsın.Sıcak,insanı saran kelimelerin;bana öyle iyi geliyor...
      Uzaklardan hissetmişsin gibi..
      Senin de başına gelmiştir,bazen kahve-eskiden katışıklı olanlar mı vardı?- beklersin bir türlü kahve köpük olmaz.Ne sinir bozucudur.Süklüm püklüm getirirdim ,o kahveyi..:S Neler nelerr..
      Öpüyorum seni.:))Sevgilerimle.

      Sil
    2. Evet sonradan gelen yorumlar bazen daha iyi geliyor :)
      Ya evet canım şimdi kaynatmaya bile gerek yok suyu kaynat dök üstüne ve bir köpük oluyorki sanırsın capuccino içiyorsun :)
      Kendine iyi bak canım. Sağlığına da dikkat et :)
      Sevgiler...

      Sil