MESİRLİ ÇAY



  İzmir'de bugün yağmur olanca hızıyla bastırdı.Her taraf karardı.Kimileri, veda baharına kanarak bazı konuları atlayınca -giyinme,beslenme - bugün hastaydılar.



Mesirli Çay;"ben bitki çayı sevmiyorum ."diyenler için bile şaşıracakları lezzette.

 Ufaktan da kış için önerilere geçelim ,diyorum.Mesela: Ara sıra evi havalandırmakla beraber, buhar makinelerinin içine 2-3 damla Okaliptüs yağından damlatıp ortamın mikroorganizmasını kırabilirsiniz.-Uyarı,sakın bu işlemi sıklaştırmayın.Astım gibi solunum sistemi rahatsızlıkları olanların -yapması uygun değildir.-
Resim Kynk:http://melalmisralari.wordpress.com
Şehir havası,kışın iyi olmasa da sık sık evi havalandırmalı.
 Ellerimizi sık sık yıkayarak da hastalıkların bulaşma oranını düşürürüz.Her ne kadar ,kış havasında üzerimize mahmurluk ,isteksizlik çökse de dışarıya etkinliklere katılalım.İçeride,bilgisayar ve tv başında farkında olmasak da depresyon sinsi sinsi ruhumuza ilişiyor...
 Gelelim,çayımıza:
Bu sefer çaya :Mesir Macunu kullandım.Şeker niyetine.Geçen senelerde,Mesir Macunu terkibini çay olarak çıkarmışlardı.Diyabet hastalarının da faydalanması niyetiyle yapıldı.
 İçinde:
1/2 Ayva
1 Ufak Dal Meyan Kökü
Taze Zencefil (Resimde görülenin 1/3ü)
Limon
1 Tatlı Kaşığı Mürver Çiçeği(Ihlamur da İyi Gidiyor)
Şeker Niyetine :Mesir Macunu .Kavanozda olursa bir tatlı kaşığı kadar ekliyorum.

Her ne kadar ,ayva ile ilgili komik deyimlerimiz olsa da:'Ayvayı yemiş.!'gibi..
Aslında çok faydalıdır.Özellikle,pişmişi:
Bağırsak hareketlerini düzenler,balgam atma da faydalıdır.Bunu neden yazdım:Sigara içenler,kışın biraz daha tıkanıyor.-Bir kenara not düşsünler.-
Bence,içerdiği posadan dolayı da kilo konusunda dengeleyici bir meyvedir.
Peygamberimiz de:Kalbi sıkılan birisinin ayva yemesini önermiş.
İlginç detaylardan birisi:Hamilelik ilk üç ayında tüketilen ayvanın çocuğun güzelliğini de etkilediği !!



Meyan Kökü:Güneydoğu illerinde çok sevilerek içilen bu şerbet ,çayda da kullanılmayı hakediyor.Yalnız ,sürekli kullanmak zarar verir.En uzun kür:4-5 hafta arasıdır.
Zaten biz de o kadar uzun süreli bir bitki kullanmıyoruz.
Meyan kökü de:Balgam atmayı kolaylaştırıyor.Karaciğeri de rahatlatır.Karaciğerimiz ,vücudun atık fabrikasıdır.Onun düzgün çalışması,bizim için:
Güzel ve ışıltılı bir cilt anlamına da gelmektedir.
-Hanımlara sesleniyorum.Kendilerini önemseyen beylere de.-
Hamilelik dönemi için bazı hassas bünyelerde sıkıntı yaratabilir.Ödem gibi.
O yüzden ,bebek bekleyenler meyan kullanmasınlar.-Ya da doktoruna danışsın.-


Mürver Çiçeği:Mürver ,Avrupa da çok önemsenen bizde fazla bilinmeyen bir bitkidir.Şimdi,taş atmak gibi olacak:IKEA dan :Mürver şurubu alıp içiyorlar.Evde çayını yapmaya üşeniyorlar.
Mürver, en son araştırmalar da HIV virüsünü durdurucu/geciktirici etkileri üzerinde bazı bilgiler not edilmiş.
İSRAİL'in ilginç bir çalışması var:
Grip
Salgın halindeyken iki ayrı grup oluşturmuşlar.
Bir grup kendi bağışıklık sistemiyle atlatmış.(Bir hafta on gün içinde )İkinci gruba;mürverli içecek vermişler.
İkinci grup ,iyileşme süresi üçüncü güne kadar inmişler.
İşte,oradan:
"Sambucol" adlı ilaç üretiliyor.



Zencefil,on sene içinde daha çok insanın tanıdığı Uzakdoğu kökenli bitki,baharat.Ben ,onu yaklaşık onbeş yaşımdan beri biliyorum.Ne zaman hasta olsam,annem -Iraz Ana- ondan yaptığı kış çayını içirirdi.
Kız arkadaşım,geçenler de:' Kur'an da geçen tek baharatmış.' dedi.Araştırdım,İnsan Suresi:17.ayetin zencefil üzerine olduğu kabul ediliyor.
Resimdeki zencefilin 1/3ünü kullandım.


Benim gibi ayvanın her yanını  dilimleyip soyarak da kullanabilirsiniz.İçine zencefil ve meyan dalını atıp bir güzel kaynatıyoruz.Çaydan,yine bir hikaye çıkartacağa benziyorum.


Gördüğünüz üzere bir güzel kaynıyorlar.İleride bu derin tartışmaya :Mürver girecek.
Şöyle diyebiliriz:
İşyerinde önemli bir konu var.Herkes ayrı telden çalıyor.
Ayva,Meyan Ve Zencefil tartışmayı onlar kızdırıyor.


Mürver Hanım da katılıyor.Bilirkişidir.:))
Ben bir tur onunla da kaynatıyorum.Mürver yoksa ıhlamur tavsiye ederim.Mürverin herkes tadını sevmez(Ben de ıhlamuru çok sevmiyorum.).Bu çayla çok iyi gidiyor.


Evet,Mürver hanım :'Konu sıcağı sıcağına çözülsün .' der. Üstlerine cam bir tabak örteriz.
5-7 dakika arasında demlenir.
Artık,herşey çözüme ulaşmıştır.Tarafların ağzı tadlansın denilerek,çayımıza mesir macunu şekeri katılır.Mesir Macunu Şekeri diyorum.Her ne kadar bazıları kızsa da ,gerçek terkibin: Ağdalı yapısı ve kekremsi bir tadının olduğu hatırımda kalmış.
Şimdikilerin içinde:Tarçın ve karanfil şekeri ile biraz baharat..
Olsun,
Spritüel Şifa da:
'Neye inanırsanız ,o gerçektir.' denir.Biz de :Mesir macunu niyetiyle tüketiyoruz.
Nereden geldiği de:
Bizimkilere bir aile dostu getirmiş.
Mesir Macununu  anlatmayacağım.-İleriki zamanlarda düşünüyorum.
Bu kadar hararetli bir konunun üstüne limon sıkarak
dengeleri sağlıyoruz.
-Bir dönem ,buna yakın bir slogan vardı,değil mi?-
Hararet konusu:Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar.


Evet ,afiyet olsun.

Bu arada bizim hasta arkadaşımıza da içirdim.Hoşuna gitti.Fotoğraflamayı unutmuşum.İşyerine de sabah demleyip termosa konularak gün boyunca tüketebilirsiniz.

Herkesin,kış mevsimi sıcak kalplerin bir araya geldiği,muzip gülüşmelerin,sarılmaların olduğu bir iklimde geçmesini diliyorum.
Zira,
dışarısı soğuk..
Sevgilerimle.

















22 yorum:

  1. Ne değişikmiş ellerine sağlık :) zencefil ve ayva tüketmeye çalışıyorum bu aralar ben de. Yemekten önce ayva suyu tok tutup zayıflatıyormuş ayvaya devam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nebihan'cığım,kendisini de tüketirsen daha iyi olacaktır.Zayıflarken,tok tutucu yiyecekler önemsenir.Onları da posalı meyve ve sebzelerde buluruz.İçerdiği liflerle ,hem tok tutar-kan şekerini belirli seviyede tutuyor.-,hem bağırsak hareketlerini düzenler.
      Mesirli çayı deneyen çoğu kişinin seveceğini düşünüyorum.Afiyet olsun.Görüşürüz.

      Sil
  2. Yine çook güzel bir yazı olmuş.
    Hikaye ile bağlamalarına bayılıyorum.
    Aman faydasını bilmediğimiz ne çok şey var değilmi :)
    Hepsi iyi güzelde şu zencefilin kokusu çok güzel ama tadı acı :(
    Ne yaparsam yapim taze zencefilin acısını sevemedim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miktarıyla ilgili sorun yaşıyor olabilir misin? Bu tarifi mutlaka dene,sen ıhlamuru tercih et.
      Anladığım kadarıyla ,tatlı -acı ya da kekre- tarzı yiyecekleri sevmiyorsun.Ayva ve meyan kökü zencefilin o tadını bence alıyor.Isıtıcı özelliği ortaya çıkıyor.Sen bir de içine bal koy.Mesir macunundan da hoşlaşmama ihtimalin var gibi.
      Bir anda aklıma geliyorr,bu hikayeler.
      Evet ,faydasını bilmediğimiz çok şey var.Ekliyorum,nasıl kullanılacağını bilmemek de var.Bir de burada taze zencefil kullandım.
      Seni öpüyorum..

      Sil
  3. mmmmm kokusu buraya kadar geldi. ben bitki çaylarına bayılırım, özellikle de böyle bir sürü otun karıştırılıp meyve kabuklarıyla tatlandırılanlarına. herbirinin kendine has bir tadı ve kokusu olur. kışın vazgeçilmezimdir. Bu arada ayva ile söylediklerine kesinlikle katılıyorum tek kelimeyle mükemmel bir meyve.
    mis kokulu, sıcacık, sağlıklı bir mevsim dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun.Evet,nedense bir de baştan çıkartan bir kokusu da vardır.:)

      Sil
  4. Kış çayları bana çocukluğumda annemin yaptığı ıhlamur çaylarını hatırlatır. Ben de şimdi kahve ve çaydan fırsat bulursam! bazen de sadece nostalji olsun diye cam demliğimde kaynatıp, hem içip hem seyrediyorum adeta çocukluğumu seyreder gibi...Eline sağlık, faydalı bilgilerin için de teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklıma bir reklam geldi:Anne eli değmiş gibi...:)
      Annelerin bazı yaptıklarını eğer bilgimiz varsa eklemelerle lezzetlendirebiliriz.:) Gelenekler bir şekilde sürmeli.
      Bu çay da,arkadaşımızın söylediğine göre:Kış Limonatası;tanımını yaptı.Sıcak,ısıtan ve rahatlatan.
      Peri çayı -Mesirli Çay yazsaydım,keşke diyesim geldi.
      Afiyet olsun.Bilgiler paylaşıldıkça çoğalır.Sevgilerimle.:)

      Sil
  5. çok faydalı oldu yazın ellerine sağlık,malesef havalar tam soğumadığından ortalık mikrop kaynıyor ben ne kadar çocuklara dikkat etsemde okuldan kapıp geliyorlar,,bende çok sevemedim bitki çaylarını ama bunu deniyeceğim,aklın,fikrin,ellerin dert görmesin:)sevgilerrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,kesinlikle dene..Lezzetli oluyor.Teşekkürler:))

      Sil
  6. Şifalar olsun içenlere :) mevsimi başladı...

    YanıtlaSil
  7. :)) tarif süper.ablamın favorisidir.:)ablamı andıran çok özellik var sende.ama bu çayı istesemde içemiyorum.zencefil beni öldürüyor.tadı sevmemek bir yana boğazımdaki yanma uzun süre geçmiyor.yıllar önce tedrodoks diye bir antibyotik ilk tanışmamızda boğazımı sevmiş olmaki yapışıp kalmıştı oraya.o günden beridir deterjan baharat yada böyle keskin tadlar beni rahatsız ediyor.eh 15 cm lik bir yara açılmıştı. mesir macunuda keza öyle:)ama geçen yıl mesir macunu çayı denedim çok rahatsız etmemişti ve tadıda güzeldi.kurgu cuk oturmuş bu arada.kalemine emeğine sağlık canım.çok öpüyorum.sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilen birine benzemek ne güze l!! Zencefilin miktarını daha azaltabilirsin.Meyan ve Ayva onun o ısıran tadını yumuşatıyor.Mesir Macununu da şeker niyetine içine atıyorsun.Isıran tad ısıstan bir duyguya dönüşüyor.
      Tadlar birbirine öyle güzel geçişler veriyor .Ben ,size sevdireceğim.-Amma da büyük konuştum. :)) Çayı ,benim elimden içenler seviyor. -
      Tetradoksa benim de alerjim var.Bir tane daha içseydim;bugün aranızda olmayabilirdim.:)
      Ben de seni öpüyorum.Sevgilerimle.:)

      Sil
  8. Çağırdın geldim Safişim... severim böyle çayları doğrusu, ilaçlara tercih ederim... amaaaa... şu sıralarda bana ne iyi gelir doğrusu kestiremiyorum, birsürü ağrı kesici ve antibiyotik kullanmak zorundayım ya malum... biraz daha beklesem ben :)
    Öptüm seniiii :)

    YanıtlaSil
  9. Hoşgeldin, Banuşka!!:) Biliyorum ,bir sürü ilaç kullandığını;bu çayın ilaçlar üzerinde etkinliğini azaltacağını düşünmüyorum.İstersen ,meyan dalı -şimdilik koyma ;sen -...Diğer malzemeleri çay halinde yapıp içmen seni dinlendirecektir.Öpüyorum,senii....
    Kendine çok çok iyi bakkk:)

    YanıtlaSil
  10. Bende, buna benzer bitki çayı yapıyordum. Ancak Mürver çiçeğini bilmiyordum açıkcası. Ama uygulayacağım hiç şüphesiz. Bu bilgiyi biz, okurlarınla eğlenceli bir şekilde paylaştığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,Derde Deva Hanım :) Eğlenceli bilgilendirebililiyorsam ne mutlu bana!
      Mürveri Ihlamur'a her zaman tercih ederim Ihlamurun kokusu ,yatıştırcılığını seviyorum ama tadını ııhh.
      Her zaman beklerim.:))

      Sil
  11. Tatlı ve sıcak bir yazı... Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz.Dilerim,evde yapar ve içersiniz.:) İçinizi daha da ısıtacak,boğazınızı da yumuşatacaktır.Sevgilerimle.

      Sil
  12. şuan bu çayı içiyorum zencefili bit kadar koydum :) aklıma sen gelince bakayım dedim.ama bu halimi çayda zor düzeltir ah ah :)

    YanıtlaSil
  13. alla alla denicem bunu.
    :)
    mürver hanımı da çağırırım temams.
    :)
    şu el yıkama ne kadar önemli bişi ya.
    virüsler ah ya.
    :)

    YanıtlaSil