Küçük Hanım'ın Amasya Tavsiyeleri

03 Haziran

Amasya’da özlem dolu yağmurlar vardı. Küçük Hanım’la buluştuk. Onun isteği üzerine sevdiği mekanlara gittik.
Bu yazı; Küçük Hanım’ın; Amasya tavsiyeleri üstüne oldu
Bir tanesi, önceden gittiğimiz cafe- restorant: Köftecim.
amasya evleri
Amasya Evleri

Köftecim: Şehzadeler Müzesi, Hazeranlar Konağı’nın olduğu tarih kokan bir sokakta kurulmuş. Küçük, sevimli ve Orta Karadeniz lezzetlerini tadabileceğiniz bir mekan. Yani ayağınızın altında, ev yemeği yapan samimi bir ortam.

karadeniz yemekleri
Karadeniz Yemekleri


Ebru Hanım, sunumları yaparken çok ilgiliydi. Şehzade çorbasıyla başladık. Yoğurt ve minik köftelerle hazırlanan çorba tam da gezgin çorbası. Midenizi yormuyor, içinizi ısıtıyor. Kendinize geliyorsunuz. Yağmurlu havada Amasya yada başka bir Karadeniz kentindeyseniz mutlaka öneririm. Ardından iç baklalı sarma ile keşkek istedik. Keşkek, Amasya içinde önemli yeri olan yemekmiş. Küçük Hanım’la baklalı sarma konusunda tereddüt yaşadık. Küçük Hanım, “eğer içi tam pişirilmediyse tadı hoşuna gitmeyebilir.” diye uyardı. Ebru Hanım, ısrar edip merakım galip gelince baklalı sarma soframızdaydı.  Onların hepsi tadımlıktı. Fotoğrafta zoomlayarak koydum. Üstüne utanıyorum, yalnız; “kokereçimiz de güzel dendi.” Yenmez mi o kokoreç?.” Ağlar, ardımdan. Onuda bir güzel indirdim. İzmir’de yediklerimi aratmadı. . O kadar çok üşümüşümki yanında gelen çaylar, ala…


koftecim calisanlari
Köftecim Çalışanları
Şimdi yine aklıma geldi. Kendimi bir an “Mehmet Yaşin” gibi hissettim. Onun içinde herhalde zor oluyordur. Yazıyı yazacak; aklına o çorbanın tadı düşüveriyor.
buyrun koftecime
Buyrun Köftecime

Amasya’ya gidince, siz bir Köftecim’e uğrayın. En azından “Şehzade Çorbasını” için. Kokoreç’de söyleyiverin. Amasya’da yürüyerek gideceğiniz fotoğraflayacağınız yerler için enerji lazım. Ebru ve yemeklerin üstadı: Hamiyet Hanım’a selam söyleyin.


amasya kaymak kafe
Amasya Kaymak Kafe

Küçük Hanım’ın ikinci seçtiği yer: Kaymak Cafe. Kaymak, iç dekorasyonu özenilmiş; menüsü de zengin şık bir kafeydi. Küçük Hanım’ın doğum gününü “Frambuazlı Malaga” denilen minik bir pastayla kutladık. Garson; "gerçek tereyağı ve süt kreması kullanılıyor. Keki de badem unundan hazırlanmış." dedi. Ben de tattım. Gerçekten süt ve meyve lezzeti damağınızı dolduruyor.  Ben, Irish Latte Coffee istedim. Irish Coffee; önceki içtiğim kahvelere göre hafifti. Küçük Hanım da sevdiği bir latte içti. 
amasya dogum gunu
Amasya Doğum Günü

Küçük Hanım’la o kadar kaptırmışızki akşam olduğunda bizi telaş aldı, nasıl yola çıkacağız? Zaman su gibi akmış. Otobüs acentalarında yer arıyoruz. En sonunda Mis Amasya’nın satış temsilcisi, halimize acıdı. Bilgisayardan bir yer buldu. Merzifon üzerinden Ankara’ya bile razı oldum. Sırf, Patron’un yanına gidebilmek uğruna –büyük kızıma- ne maceraydı?
merzifonda hashasli gozleme
Merzifonda Haşhaşlı Gözleme

Küçük Hanım’la Merzifon otobüsüne bindik. Onu orada bıraktım. Merzifon otogarında bir haşhaşlı katmer ile çayı mideme indirdim. Gece 10:30 da otobüse binice; sabaha karşı dört gibi Ankara’da olacağım. Ne olur ne olmaz diyerek kendimi garantiye aldım.
Ankara’ya Ulusoy otobüsüyle geçiyorum. Ulusoy: Geçen seneden bu yıla tek tık ilerlememiş. Aynı umursamazlıkları devam ediyor. Ankara’ya geliyorum. Başkent diyerek her yere otobüs bulurum düşüncesi tuzla buz oluyor. Bu bilgi hayati olabilir.


ankara gece yarisi
Ankara Gece Yarısı
Kastamonu için en erken giden firma: Nilüfer. Ankara’dan hareket saati: 06:15’te. Hayatta, otogarda sabahlamak varmış. O zamana kadar üç saat içinde Ankara- Aşti’yi fotoğrafladım.
Hadi, şimdilik siz bu fotoğraflarla oyalanın.
Herkese güzel bir hafta diliyorum. Zira benimkisi pek gitmiyor.


ankara sabaha karsi
Ankara Sabaha Karşı 

anara astinin ici
Ankara Aştinin İçi



Not: Fotoğrafların hepsi bana aittir.



BENZER YAZILAR

14 yorum

  1. Karadeniz gerçekten çok muhteşem yer...Bir gün Amasya'ya da uğramak lazım...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir gezi yazısı olmuş ben çok beğendim. Resimlerde güzel. Amasya'ya gidersem artık köftecime gitmek farz oldu :D Emeğine sağlık .

    YanıtlaSil
  3. Amasya yı çok iyi bilirim çok güzel şirin küçük biryer..

    YanıtlaSil
  4. İzleyiciler gatgetin yok galiba google + dan takipteyim..Sevgiler ..

    YanıtlaSil
  5. Bloğunuzu yeni keşfettim çok hoş paylaşımlarınız bende beklerim.
    Keyifli bir gezi olmuş bol yemeli içmeli.
    Zaten yiyip içmeyeceksek niye gezelimki :)

    YanıtlaSil
  6. ben sizin bloga uğramayalı beri tasarım felan değişmiş. hayırlı olsun (:
    şahane bir yazı..teşekkürler

    http://stylehijabblog.com

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten harika bir yer Amasya. Boşuna yaşamamış Şehzadeler burada. Bu yaz sonunda bizde ilk kez gidip gördüğümüz Amasya'yı çok beğendik. Tarihiyle, kültürüyle ve coğrafyası ile oldukça ilginç ve görülmeye değer bir şehrimiz. Güzel bir tanıtım olmuş ellerine sağlık bahçeperim :)

    YanıtlaSil
  8. Sana macera yaşatmak istemişler :))
    Ana kız fotolarınıza bayıldım :) Köftecimede tabiki...
    Hikayenin gerisinbi bekliyorum.
    Muckssss

    YanıtlaSil
  9. Ben de pazar günü karadeniz turuna çıkacağım kısmetse. Amasya'ya da uğrayacağız tabi, prova oldu benim için. Kaymak cafeyi yazdım kenara :)

    YanıtlaSil
  10. iç baklalı sarma mı o ne yaaaaa ismi bile güzelmiş. küçük hanım ne güzel olmuş öyle yaaa. ankara aşti'yi özlettin bana yaaa :)

    YanıtlaSil
  11. İçbaklalı sarmayı çok sevmiştim ben de .Amasya benim şehrim küçük sevimli,dağlar arasında bir yer...

    YanıtlaSil
  12. takipteyim cici bloğunuzu sevgiler..Ben de beklerim:))

    YanıtlaSil
  13. Süper bir anlatım olmuş. Harika.. bir türlü gitmek kısmet olmadı. Ama yakındır. Teşekkürler sevgiler.

    YanıtlaSil