Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Merak ettikleriniz Bu Sitede!

06 Aralık

Sağlıklı beslenme yaşamımızın her döneminde hepimizin öncelikli konusu. Endişelerimizi gidermek ve sorularımıza cevap bulabilmek adına hemen bir bilene danışmak istiyoruz ve yaşadığımız çağ gereği ilk başvurduğumuz yer genellikle “internet” oluyor. Ancak, internetteki bilgi karmaşasından neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü karar veremiyor ve işin içinden çıkamıyoruz.

Sağlıklı gıda tüketimi dendiğinde akla öncelikli olarak “süt konusu” geliyor. Sütün beslenmemizdeki önemi tartışılamaz bir gerçek. Ancak, sağlıklı ve güvenli süt tüketimi konusunda pek çok doğru bilinen yanlışlar ve iddialar bulunuyor.

Sokak sütü, UHT süt, paketli yoğurtlar… derken liste uzayıp, gidiyor. Tıpkı sorularımız gibi… Lezzeti bir tarafa  ne kadar sağlıklı ürünler tüketiyoruz?

Geçtiğimiz günlerde süt ürünleri hakkında merak ettiğimiz neredeyse tüm soruları yanıtlayan, Ankara Üniversitesi hocalarının katkıları ile hazırlanmış bir siteye rastladık: http://suthakkindahersey.com/

Süt ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi Sizde uzmanlara soru sorabiliyorsunuz. İşte o siteden seçtiğim, süt ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli soru.

Daha fazla bilgi almak için siteyi ziyaret göz atmanızı mutlaka öneririm. 

Soru: Evde yapılan yoğurtlar neden daha çabuk ekşiyor?

Cevap: Yoğurdun istenilen kıvam, lezzet ve besleyicilikte olması için mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması, taze maya kullanılması, mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir.

Ev yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için ve yoğurt yapılan kap kacak ve ortamda bulaşan mikroorganizmalar nedeni ile alkol fermentasyonu yaparak ekşimektedir. Ambalajlı yoğurtlarda ise kullanılan mayanın saf olması dışında üretim ortamlarında hava filtreden geçmekte ve kontrollü ortamda dolum yapılmaktadır.

Soru: UHT işlemi sonucunda probiyotik yani faydalı bakteriler yok olur mu?

Cevap: Sütteki bakteriler probiyotik (bağırsaklar için yararlı) değildir. Bu nedenle  çiğ süt, pastörize veya UHT sütler probiyotik bakateri kaynağı olarak nitelendirilemez.

Süt genel olarak bir probiyotik ürün olarak değerlendirilmez. Her gıdanın yararlı olduğu etki farklıdır. Süt daha çok insan beslenmesinde büyümeyi ve gelişmeyi artırıcı özelliği ile ve başta da bebek ve çocukların beslenmesinde önem arz eden bir gıdadır. Buradaki özelliği iyi bir hayvansal protein ve kalsiyum kaynağı olmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirmesindendir. Bu etkiyi de probiyotik mikroorganizmalardan sağlamaz.

Probiyotik bakteriler yoğurt, peynir, kefir gibi fermente olmuş ürünlerde bulunur. Çiğ sütler, pastörize sütler ve UHT işleminden geçmiş paketli sütler probiyotik özellik taşımazlar. Probiyotik fayda elde etmek için yoğurt, peynir ya da kefir tüketmek gerekir.

 

 

 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

BENZER YAZILAR

10 yorum

  1. Bugüne kadar çok ciddiye almıyorduk prebiyotiği ama pek çok kişi önemini kavradı. Süt olayına gelince artık benim ve Berfin için ciddi bir araştırma yapılması gerekiyor. Ve sen bize ne güzel bir kaynak sunmuşsun. Muah.Öpüyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bağışıklık sistemimizi direkt etkileyen unsurlardan; seni görmek harika. Mucuksss.:)

      Sil
  2. Çocukluğumdan beri o kadar az süt içtim ki. Çünkü hiç sevmiyorum:( Site faydalıymış ama. Göz atmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bence de. Ben de laf aramızda sütle aram yok.. :/ Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ne yapacağımı şaşırdım ayol hazır süt yoğurt alıyorum hep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer birebir tanımıyorsan bildik ve hazır markalar almak mantıklı. Ben Tire sütü seviyorum, mesela.:)

      Sil
  4. Ben evde yoğurt yapıyorum daha sağlıklı oluyor:)

    YanıtlaSil
  5. hazır kullanıyorum , zararlı diyen arkadaşlara yedikleri ekmeğin hammaddesinin nasıl yetiştirildiğini 1. ağızdan anlatabilir ve herkesi şoka sokabilirim:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şoktan şoka girmekten artık kaldıramayabiliriz.:D Teşekkür ederimmm.:)

      Sil