ZERDELİ AŞURE

 Aşure zamanı hızla geçiyor. Bloglar da aşurenin önemi ve yapılışı ile ilgili yayınlar yapıldı. Ben de aşure yiyemeyenler için özel bir tarif paylaşmak istedim.

Bu da benim yaptığım: Zerdeli Aşure
PEKİ:
Bazılarımız neden aşure yiyemez?
Aşurenin içindeki buğdaya karşı hassasiyet yaşayan insanlar buğday, çavdar, yulaf ve arpa türevinden mamul hiç bir ürünü yiyemezler.
Hastalığın adı:
Glüten İntoleransı'dır.
Beslenmeye: Pirinç, bezelye, soya, mısır, mercimek ve nohut, kara buğday (?) gibi tahılları koymaktadırlar.
Ömür boyunca süren bir durum: İnsan yoruluyor; bazı lezzetlerden de uzak durmaktadır:
Pasta, baklava, ekmek gibi.


Bu durumda, iyi yanına bakarsak: Her zaman formda kalmayı başaran insanlardır.
İyi de bazı zamanlarda da insan üzülüyor. Karşındaki kişiler kase kase aşure götürürken, senin içinde bir yer burkuluyor.
Dedim ki:
Onlar içinde bir güzellik yapalım. Zerdeli Aşure hazırladım.
Zerde; Osmanlı mutfağındaki önemli bir yere sahip. Şehzadelerin sünnet düğünlerinde bile adı geçiyor. Bizimkinin içinde ararot, safran ve gülsuyu bulunmamaktadır.
Zerdeli Aşure'nin tarifine geçelim: 

Ben, ayva, elma ve kayısıları böyle ufaktan doğradım. (1 Tane Ayva, 1 Tane  Elma, 5-6 Tane Kayısı)

         Pirinç ocağa kondu. Mübarek bir olayı kutlamak için ilk adımlar atıldı. (2 Su Bardağı  Pirinç)
                      
Mandalinaları sıktık. Iraz Ana'nın pazardan aldığı ekşi mandalinaları sıkıyoruz.-Bir yandan da evde safran olmayınca elimizdekileri kullanıyoruz.-
Tavsiye: 1 Su Bardağı olunca sıkma işlemini bitirin. Ekşi tadlarla başınız hoş değilse daha da az koyabilirsiniz.

Iraz Ana 'ya asistanlık yaptırıyorum. Meyveleri kaynayan pirince atıyoruz. Aşure niyetine içine: Mısır, nohut da ekleyebiliriz.
Zerdeli Aşure yapmak için daha çok işimiz var. Durmuyoruz.


Kuş üzümü de: 'Bensiz hiç aşure mi olur?!' diyor. Kambersiz düğünün olmayacağını hatırlıyorsunuz; değil mi?
( 2 Tatlı Kaşığı Kuş Üzümü)
Toz zerdeçal olmadığından -yine ortam koşullarına göre hareket ediyorum.-kök zerdeçalı çay bardağına koyup 1/3 sıcak su ekleyip turuncu rengi elde ediyorum.
Zerdeçal'in yararlarını sayarsak: İltihap kurutucu, kanser hücrelerini durduruculuğu üzerinde çalışmalarının olduğu ve ilk araştırmalardan pozitif sonuçlar alındığı; karaciğer üzerindeki olumlu etkileri de onu çaylarda veya bazı yiyeceklerde baharat niyetine kullanmalıyız.

Mısır nişastasını suda çözüyoruz. (4 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası)

Şekeri de içine boca ediyoruz. Karıştırırken, niyet ve dileklerimizin gerçekleşmesi için Allah'a dua ediyoruz.
En başta:
Bereket, Sağlık Ve Huzur..

Sıkılmış mandalina suyumuzun rengi de harika. İnsan'ın içini açıyor.

Şimdi de bu güzelim rengi zerdeli aşureyle buluşturuyoruz. Mandalina suyunu en son katıyoruz. Iraz Ana, tatlıyı bozabileceğini söyledi. Bundan önce zerdeçalli suyu eklemiştik. Dualara devam ediyoruz:
Para, eş, güzel talih, kızımın üniversite sınavında istediği yere girmesi, arkadaşlarıma dua, blogumun hakettiği yere gelmesi..(liste uzun)
Annem ayrı, ben ayrı dua ediyoruz. Bizi gören kardeşim gülüyor.
Kaselere döktüğümüzde içine ceviz ve nar taneleriyle süsleme yaptım.
En sonunda:
İstediğimiz manzara..

Herkese afiyetler olsun. Dualarımızın kabul, ülkemizin geleceğe güzel günlere ulaşmasını diliyorum.
Herkesin "Aşure Günü" mübarek olsun.
Sevgilerimle.








22 yorum:

  1. Allah kabul etsin Safiyecim.. İnşallah dileklerin kabul olur.. Özellikle kızın istediği yeri kazanır..:) Benim oğlum geçen sene girdi sınavlara (istediği bölümü kazandı) Bu stresi iyi biliyorum.. Allah emeklerini boşa çıkarmasın kızının da. Blog işine gelince ben de anlamadım bizde ne var bu kadar yavaş gidiyor bu beğenmeler..Onu anlarsan bana da yaz sen.. Sevgiyle kal..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin.Siz atlatmışsınız;özellikle istediği bölüm olunca insan duygusal olarak da rahatlıyor.O durumu anladığımda formül diye bir yazı yazarak herkese ilan ederim.:)Sevgiyle kalın.:)

      Sil
  2. Aşurenin her halini çok severim, komşularım sağolsun:)) Sizin de ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Şanslıymışsınız.:)

      Sil
  3. Allah kabul etsin süper görünüyor
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Allah kabul etsin canım bütün dualarınızı.bir kere annemle yapmıştık.Glüten İntoleransı gibi bir rahatsızlık olmadığından buğday ve nohut koymuştuk.mandalina yerinede portakal.güzeldi.eminim sizin aşurede çok güzel olmuştur görüntü mükemmel çünkü.ellerinize sağlık canım.afiyetle yiyin.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin,Dolunay'cığım.Zor bir rahatsızlık.Herkes ,pasta yerken sen yiyemiyorsun.İşin ilginci,bazı rahatsızlıklarda :Romatizma,Hashimato da -Glüten İntoleransı - yaşandığı düşünülüyor.
      Bu arada nohut ,dost yiyecekler arasında.Buğday,Çavdar,Yulaf veArpadan mamul yiyeceklere el sürülemiyor.
      Sevgilerimle.Öpüyorum.İnşallah iyileştin.:)

      Sil
  5. ellerine sağlık canım , bu sene kimse bize aşure getirmedi :(( ben de gerçekten yapmayı bilmiyorum hatta beceremiyorum dersem yeridir.
    gluten intoleransı olanlar için çok faydalı bir yazı olmuş. Bunu Çölyaklılar Derneğine göndersen süper olur. Bilinen bir tarif mi bilemiyorum ama yiyemeyenler için alternatif olmuş.
    Teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :(( Ben de Zerdeli Aşure'yi ilk tattım.:)Ardından,Annemlerin burada birisi getirdi.Önerini uygulayacağım.Ortalıklarda görünmüyorsun.Merak ettim...İngilizce blogundan bir kaç yazın vardı.
      Bunu başarırsın.Zor hiç bir şeyi yok..:) Önerdiğin gibi Çölyaklılar Derneğine göndereceğim.Bakalım ne diyecekler.?!:)
      Sevgiyle kal.Kendine iyi bak:)
      En azından G+dan konuşalım.

      Sil
  6. Dualarının, dileklerinin, beklentilerinin en kısa zamanda gerçekleşmesini dilerim. Ne güzel bir tarif vermişsin yiyemenler için. Aslında oldukça sağlıklı bir tatlı bence sadece bu dönemde değil her daim yapıp yenilebilir.
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah...Hep beraber dualarımız kabul olsun.Evet ,bence de her zaman yapılabilir.Hem basit hem de lezzetli.
      Hepimize afiyet olsun.

      Sil
  7. Canım ellerine sağlık . Zerdeyi tek başına çok severim bu şekilde daha da nefis olmuştur sanırım.
    Iraz ananın da seninde ellerinize sağlık.
    Allah bütün dualarınızı kabul eder inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız, ben buraya yorum girmiştim.Ne ara kaybolmuş?!

      Sil
  8. Ellerinize sağlık, ne güzel anlatmışsınız.
    Şahsen ayrıntılar için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle♥♡♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de geldiğiniz için teşekkür ederim:) Sevgilerimle:)

      Sil
  9. Bu yıl aşure yönünden çok bereketli bir yıldı,sağolsun getirenim bol oldu:) Sahi sen niye göndermedin bana:)

    YanıtlaSil
  10. ufff bunu akrabalarıma yaptırcem.
    not aldım.
    zerdeee çok severim.
    aşure deee.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim ,kimseye vermezsin;))

      Sil
    2. Zerdeli aşure'yi deep tavsiye etti,
      ellerinize sağlık, Allah kabul etsin dualarınızı :)
      tarifiniz bu rahatsızlığı olanların da işine çok yarayacaktır.

      Sil
    3. Amin,hep beraber dualarımızın -hayırlı olanların- kabul olması.
      Blogun amacı da: Doğanın bizi -rahatsızlıklar karşısında-yalnız bırakmadığını hissettirebilmek.
      Hoş geldiniz.Deep'e kocaman teşekkür:))

      Sil