Pasta Pırasa

10 Aralık

Kış mevsimi başlayınca, önümüze gelen sebze yemeklerinde pek seçeneğiniz olmuyor... Pırasa, kereviz, karnabahar, lahana ve ıspanak baş role geçiyor. Çocuklarla, eşlerin suratı asılır, kendi kendilerine söylenmeler...


mumkunse
Mümkünse
'Mümkünse Almayayım. Alana da mani olmayayım.'
Rsm Kynk: tastoli. blogspot. com


Bu yemek bir icattır.Yıllar önce, komşu teyzeden öğrendim. Aslında, Tokat'ın: Pırasa Dolmasından devşirmedir. Çocukları, pırasanın ne yemeğini ne de dolmasını yemediklerinde; kadıncağız bu formülü icat etmiş. Evin hanımları istekler ve ihtiyaçlar kıstasında kalınca; illa yeni beceriler ediniyor. Her şey sevdiklerimiz için...


pirasalar
Pırasalar

kereviz havuc
Kereviz Havuç


Pastanın iç malzemesi: Pirinç, kıyma (isteğe bağlı), salça, baharat, nar ekşisi, dereotu, maydanoz geliyor. Pastanın püf noktası, küçük küçük doğramak ile hangi malzemeyi ne zaman koyacağınızı hissetmelisiniz.



issiz adam mutfakta
Issız Adam Mutfakta
Issız Adam, mutfakta ders veriyor.
Rsm Kynk:www.yumaksepeti.com

Issız Adam, yemek pişirirken sahneyi hatırlıyor musunuz? Alper: 'Her sebzenin farklı pişme süresi vardır. Bunu hissederek yemeğe koymalısın. Sırasını bilerek..' 

pasta pirasa hazir
Pasta Pırasa  Hazır


Malzemeler: Pırasa, kereviz,kıyma(isteğe göre), soğan, pirinç, domates, havuç, kırmızı biber, maydanoz, dereotu, baharattan oluşuyor. Nerede kalmıştık?   Sebzeleri küçük  doğruyoruz.


kereviz
Kereviz

Kerevizleri limonlu suda bekletiyoruz.

vav seklinde
Vav Şeklinde 

Havuçları, Besmeleyle "Vav" şeklinde karıştırıyorum. O nereden çıktı?' diye düşünenlere, bununla ilgili yazıyı yakında yazacağım.

pasta pirasa hazirlik
Pasta  Pırasa Hazırlık

Pırasa ile kerevizi aynı yemek yapar gibi hazırlıyoruz. Ekşisini de ekleyelim. Bir tarafta; iç pilavı (kreması) da yarı pişiriyoruz. Pırasalı kerevizi ikiye bölüyoruz.

pasta pilav harci
Pasta Pilav Harcı

Alt katın üstüne iç pilavı döşüyoruz. Görüntü nasıl? Aklıma gelmişken, çocuklarımızla mutfakta yemek yaparken beraber olalım. Onlarla daha çok vakit geçirmek için, günlük yaşantımızda yardım isteyerek - alışveriş, yemek yapmak- birbirimizi tanıyalım.
mutfakta beraber
Mutfakta Beraber


Çocuğumuz, pek hoşlanmasa da ileride; elinde, kulağında veya kalbinde bir duygu kalacaktır. Edindiği tecrübeyi, kim bilir nerede kullanacaktır?
pasta pismeye hazir
Pasta Pişmeye Hazır

Üst kat malzemeyi de döşeyince, ortaya limon koyuyoruz. Limon, güneş gibi açmış. Sıcak suyu da ekleyip ortalama yarım saat ile kırk dakika arasında pişiriyoruz. ' Pasta Pırasa' yine: Glüten intoleransı (çölyak hastası) yaşayan insanların menüsüne girecek bir yemek. Yemek davetleriniz için farklı bir seçenek.

pasta pirasa
Pasta Pırasa
Sonunda, yemek hazırlandı.Turşuyla birlikte servis edilir. Kış sebzelerini, sofraya sunmanın yeni yolu: Pasta Pırasa. Alkışlar; evin hanımına ve annesine..
                          Herkese mutlu, sağlıklı ve huzurlu sofralar.












BENZER YAZILAR

24 yorum

  1. Yanıtlar
    1. Teşekkürler, mutlaka deneyin. Lezzet harika.:) Bu arada, tarifim glüten intoleransı yaşayanlar için de farklı bir lezzet.

      Sil
  2. aa bunu hemen yapıcam ya. sebzeciyim ben. pırasa bugünlerde hergün pişiriyom nerdeyse. kereviz en sevdiğim. karnıbahar da en sevdiklerimden. bu pasta güzelmiş. hani ıspanaklı pasta var ya önce onun gibi bişi sandım. yaparım bunu.

    mutfakta beraber de çokoş.
    senin bu aile fotolarını çok seviyoom.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yapmalısın. Ben de onları fotoğraflamayı seviyorum. Afiyet olsun.:)

      Sil
    2. bu akşam denicem bunu.

      hepsini anladım da demek içinde kıyma ve iç pilav da oluyor ha.
      kıyma olmasa da olur demişsin.
      koymucam kıyma.
      et sevmiyom yaw.

      :)

      bi de alper kim ki.
      bilgisayar yazısında da vardı.
      akraba mı.

      :)

      Sil
    3. Alper: 'Can Dostum'. En zor anımda yanımda olan, hiç yüzünü görmediğim (fotoğrafını gördüm ) sesini duymadığım; yine de bana yardım eden : Kahraman.
      Sen, belki güzel bir hikaye yazarsın. Şimdi, blog hala yayındaysa; ona borçluyuz.
      Kıymasız da güzel oluyorrr.:) Bence çok seveceksin. Afiyet olsun, Deep.

      Sil
  3. bizim evde bütün kış sebzeleri çok iyi tüketilir. çok fazla et sevmediğim için sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyoruz. çok ilginç bir tarif. bu kadar teferruatlı becerebilir miyim bilemedim :)) ama tadına bakmak isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Juliette, teferruatı sadece iki aşamalı oluşu. Pırasa ve kerevizi ayrı pişireceksin.İç pilav hazırlayacaksın. İkisi de tam pişmeyecek; hani güveç yaparken olduğu gibi. Tüm malzemeleri sonra söylediğim şekilde birleştiriyorsun. Görsel olarak da harika oluyor..
      Dekorasyon konusu daha teferruatlı, bu arada. Sevgilerimle. :)

      Sil
  4. canım ellerine sağlık
    malesef ben pırasa pek sevmem :(((
    ama denemek istedim senin tarifin süper görünüyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavianne, laf aramızda ben de bu halini seviyorum.:))) Yakın olsaydık, sana bu yemeği pişirmek isterdim. Sevgilerimle :)

      Sil
  5. Sebze aşığı biri olarak kokusunu bile aldım:)) güzel görünüyor eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yulia, o zaman bunu çok sık yapacaksın..:) Sevgilerimle:)

      Sil
    2. bu arada sitenin yeni halini çok sevdim çok cici olmuş. renkler, görseller iç açıcı.

      Sil
    3. Teşekkürler, Shemellon'un da katkısı var. Emeğin çoğu: Alper Sağlam'a ait. Yanımda olduğu için ona müteşekkirim. İnşallah, yanımda kalır. Onu bilemediğim bir şekilde kırdım. Affetmesini diliyorum.

      Sil
  6. mutlaka denenecek canım .Ellerine sağlık süpersin...
    Mutfakla ilgili her tarifini severek okuyorum diğer yazıların gibi...,
    Çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülay'ım, afiyet olsun. Mutlaka denemelisin. Ben de çok öpüyorum.:)

      Sil
  7. bak bende denerim bunu.sadece kereviz koymayabilirm :)) benimde onunla başım hoş değil maalesef.bir tek salatasını yapıyorum yoğurtlu falan.
    bu arada yazın yine çok güzel biliyor musun? öyle tabiirlerin var ki sanki edebi bir durum sözkonusu :) Limon, güneş gibi açmış...
    son derece titiz ve dolu dolu hazırlıyorsun ve ben çok beğeniyorum.ellerine emeğine sağlık perim.
    afiyetler olsun.
    kocaman sevgilerimi selamlarımı yolluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh, yakınlarımda olsaydın. Kesin sana yapardım. Anlamadan yerdin.:))
      Bu arada teşekkür ederim. Gerçekten, yazarken yazılarımı bir dinlendiriyorum. Ben de senin paylaşımlarını seviyorum. Öğrencilerinin yetişmesi için verdiğin kurslar, bazı yazılarda da bana da ve bazı bloggerlara desteklerin. Hepsi çok değerli. Teşekkür ederim.
      Ben de Ankara'ya kocaman sevgilerimi yolluyorum.:)

      Sil
    2. Nasıl canım çekti bir bilsen. Evdekiler umrumda değil artık, kendim için bile olsa bu pırasayı pişiririm. Ama becerebilir miyim, o ayrı mesele. Bu arada vav şekliyle ilgili yazıyı da merakla bekliyorum. Sevgiler...

      Sil
    3. Yaparsın ,yaparsın. Evdekiler de bence seveceklerdir. Kerevizleri soyup limonlu suda bekletirsen onun kereviz olduğunu bile anlamıyorlar:) Sevgilerimle:)

      Sil
  8. kıymasız yaptıım.
    :)
    bi daakine patates de koyuyim barik.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patates tadını bozabilir.. :) Yine de sen bilirsin.

      Sil
  9. Okudum baktım okudum baktım, sonunda bir tabağa ters çevirip kalıp gibi çıkaracaksın diye bekledim ... adı pasta ya :))
    Severim böyle değişik lezzetleri her nekadar kereviz sevmiyorsam da ilaç niyetine diyorum... Ve alıyorum tarifi :)
    Becerikli periiiiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banuşka, bunda anlamayacaksın ki kerevizin olduğunu. Bana göre, kereviz bas bas bağırmıyor...
      Enginar olduğunu düşünebilirsin. Yiyenler öyle dedi. :) Öptümm.

      Sil