Periden Çay Masalı

14 Aralık

Çayın nereden ve nasıl geldiğini hiç düşündünüz mü? Türk kültüründe baş tacı olan çay, google da bir kaç cümleden ibarettir. Çaya öyle güzel bir masal yazmalı ki okuyanlar bilmeyenlere anlatsın. 

cay doldurmak
Çay Doldurmak
Rsm Kynk: Emir Yılmaz
'Neden masal?' derseniz; hem keyiflendiriyor hem de öğretiyor. Hayal ile gerçek bir arada.Ve, kış mevsimine  en çok yakışandır: Masal. 
Hadi, Peri'den Çay Masalına...

CHA VE RAHİP:
Bundan beş bin yıl öncesi, güneydoğu Asya da muson yağmurlarının ve rüzgarının her yeri yerle bir ettiği zamandı. İnsanlar evsiz- barksız kalmış, bir kısmı ailesini yitirmiş, hasta ve iliklerine kadar üşümüş bir halde tepedeki tapınakta bekliyordu.


bos kazan
Boş Kazan

Tapınak rahiplerinin ellerinde hiç bir şey kalmamıştı. Ambarlar boşalmış. Kazanlarda sadece su kaynıyormuş.


budist rahip
Budist Rahip
Rsm Kynk: dusunmekvepaylasmak.blogspot.com
Rahiplerden biri etrafı dolaşmaya karar vermiş. Baş rahibin huzuruna çıkarak izin ister: 'Bir ihtimal yiyecek bulabilirim.'der. Baş rahip, umutsuz gözlerle bakar: " Evren belki de niyetinin saflığından dolayı sana aradığını verir."
cha
Cha
Rsm Kynk: meraklilarburada.blogcu.com

Tapınaktan ayrılırken, son günlerde yanında hiç ayrılmayan Cha gelmiş. Cha: '' Beni de yanına al.' Rahip ne kadar itiraz etse de, Cha onu takip etmeye devam etmiş. Ormanın içinde yürürlerken, Cha ağacın birinden ters dönüp:" Peki ne arıyoruz?" demiş.

Rahip: 'Biraz yiyecek.' der, yürümeye devam eder. Cha: 'Nereden bulacağımızı biliyorum.' Ağaçtan atladığı gibi koşarak ormanın içinde kaybolur. Rahip, bağırır: 'Seni göremiyorum. Kaybolacağız.' Cha: ' Merak etme, sesimi izle.'der. İleride, büyük bir evi gören yere çıkarlar.
yuan bahcesi
Yuan Bahçesi
Rsm Kynk:Eser Eren'in paylaşımı



Cha, bahçedeki yerin altını kazmaya başlamış. Rahip:' Burayı nereden biliyordun, yoksa hırsızlık mı yapıyordun?' demiş. Cha: 'Babam evin işçisiydi. Hadi, yardım et. Akşama tüm kurtlar ortaya çıkar. Tapınağa gidemeyiz.' Rahip isteksiz bir yandan da tapınaktaki insanları düşünerek yardım eder. Rahip ve Cha içinde tahıl olan çömlekleri bulur. Sevinçle, ikisi de yola düşer. Portakal ağacından kopardıkları meyveleri de atarlar. Üstüne yolda bir keçi bulunca, epey sevinirler.
sensoji budist tapinagi
Sensoji Budist Tapınağı
Rsm Kynk:onurataoglu.blogspot.com

Tapınağa döndüklerinde çömlekteki tüm tahılı, üstündeki yapraklari temizlemeden kazanlara boşaltırlar. Keçiden sağdıkları sütü de eklerler. O günün bereketi ve duasıyla; insanların karnı da doymuş, içi de ısınmış. İçtikleri sıcak içecek onları mutlu etmiş. 
Başrahip, onları kutlamaya gelmiş: 'Zor günler için güzel bir içecek buldunuz.'  der. Rahip, büyük bir tevazuyla: 'Bana değil, Cha'ya teşekkür ediniz.' der.
Başrahip de gülümseyerek, rahibin önerisini kabul eder. 
                     *******************************
Çayın adı, o küçük çocuktan gelir. İleri ki bölümde: 'Çay' bazı yerlerde 'tea' ya nasıl dönüşmüş?' onu anlatacağım. Tabi isterseniz. 
                         Herkese sevgilerimle. İyi tatiller.
                       


BENZER YAZILAR

21 yorum

  1. çay benim hayatımın en anlamlı hikayesidir. çocukluğumda başlar. işe okula gidecekler yolculandıktan sonra eve gelen komşu teyzelerle çayın son damlası içilene kadar sofrada oturup, güne keyifle neşeyle başlamak için sohbet edilen o uzun kahvaltı anlarıdır. haftasonları daha da uzayan bu anlar çocukluğuma dair en güzel zamanlardan. bu nedendir ki günde en az 14-15 bardak çay içerim. hem kokusu hem de maneviyatı içimi ısıtır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de bir çay tiryakisi olduğunu okuduğumda ne kadar sevindim, bilemezsin..:) Çaysız hayat düşünemiyorum.:) Sevgilerimle, Juliette.

      Sil
    2. Eline sağlık Bahçeperim. Çay özel bir yazıyı hak eder, zaten. Benim de ilk yayınlarımdandır çay keyfi yazım. Çünkü sıradan bir içicek değildir o. İyileştirici, birleştirici bir etkisi vardır. Duygusaldır yani. En sıkıldığım anda tek keyiflendiren 2 kelime nedir biliyor musun? "Çay içermisin?" İşte bukadar basit...

      Sil
    3. :) Bence de iyi fikir. Reklama döndü. Teşekkür ederim.

      Sil
    4. Juliette bak çay konusunda da ruh ikizi olduk, canım. Dur ben bir çay demliyeyim de içelim hepimiz!!!

      Sil
    5. Süperrr. İçim üşümüştü..Harikasın, Petek..;)

      Sil
  2. Bayıldım canım :)
    Ay çay sevmeyen biri olarak çay içesim geldi.
    Devamını da bekleriz ....
    Çok öpüyorum canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da içiririz:) Bakalım, Gülay'ım 7-8 yorumu geçerse devamını yazmayı düşünüyorum. Aslında, defterimde tamamlanmayı bekliyor. Öpüyorum.:)

      Sil
  3. yazının devamını merakla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada istek olmazsa, size masalın yazdığım kısmını yollarım;)

      Sil
  4. şu avatardaki çocuk bana hep komik gelmiştir nedense. bu arada devamını bekliyorum yazının :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Olumlamalar devam edilirse burada yazmaya devam edeceğim. ;)

      Sil
    2. olumlamalar ? bi kaygıyla mı yazıyorsun ki.

      Sil
    3. :) Hayır. Yine de insan yazdığının okunmasını istiyor. Öbür türlü pcmde not olarak kalacak. Elbette onun de değerlendirilme zamanı gelir. ;) Sevgiyle kalın.

      Sil
  5. çayla 30 yaşından sonra: haymana soğuğunda mecburi bir şekilde tanıştım :) otobüsten indiğimde o kadar soğuk olurdu ki salt ısınmak için çay içmeye başladım.ama hala çok severek içmiyorum.evde demlemiyorum ama okulda tenefüslerde içiyorum.birde kızkardeşlerim çok severler sadece onlarla o ortamı paylaşabilmek adına içilebilir kılmaya çalışıyorum kendime:) ama hikayesi daha bir keyifliymiş.ve hiç bilmiyordum.teşekkürler bu güzel hikaye için perim.çook öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana özel bir tarif hazırlamayı düşündüm.Sen en azından taze nane ve limon atarak iç. Tadını seveceğini düşünüyorum. Masalı kendim yazıyorum. Sevgilerimle :))

      Sil
  6. İyi ki bulmuşlar çaysız olamayız biz

    YanıtlaSil
  7. içinde uzakdoğu olan herşeyi seviyorum kii.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cha Ve Tea'nın aşkını bekle, o zaman.:))

      Sil
  8. Çaysız duramayanlardanım ben de :)

    Böyle bir eksiklik vardı sahi.
    Ne iyi ettin de fantastik ve de mistik bir öykü uyarladın çay için :)
    Görsellerle birlikte çok keyifliydi okumak...
    Bu ilk bölümü sonradan okumama rağmen ;)

    Emeğine sağlık bahçeperisi..
    Pardon.. çayperisi :)))

    YanıtlaSil