Bana göre en sevimli hatta beceriklisi:
"Şahan Gökbakar."
İrem Derici, sarmayı daha sararken, "bir dakika" denerek müdahale yaşadı. Bir tanecik yaprağı saramadı. Benim gözümde; "beceriksiz ev kadını"; zati son diyetleriyle kuru kemik oldu. Yemekle ilgisi olmadığını anladık.
Bayramın etkisiyle; sarma ve dolmalar da ikramlarda yer aldı.
"Dolma" ismini ilk olarak I.Abbas'ın baş aşçısı Nurullah'ın yazdığı yemek kitabında görülmüş. Yaklaşık 600 senedir çeşitli sebze, et, çiçek ve tahılla dolma yapıyoruz.
Avrupaya öğretilen lezzetlerden birisi; "dolma". İsveç Kralı V.Charles; Rus'lardan kaçıp Osmanlı'ya sığınınca beş sene kalır. Ülkesine döndüğünde; Osmanlı'nın görevlisi
krala verdiği borcu geri almak için İsveç'te kalıyor. Bu süreçte, İsveç'li, Osmanlı'dan "dolma" yemeğini menülerine alır.
Kabak Ön Pişirme |
Hadi gelin size tarife bakalım.
Dolma İçi |
6 Tane Top Kabak
1,5 Su Bardağı Pirinç
2 Soğan
2 Baş Sarımsak
1/2 Demet Dereotu
1/2 Demet Maydanoz
1/2 Demet Nane
1/2 Çay Kaşığı Karabiber
1/2 Çay Kaşığı Kimyon
Ve İstediğiniz Baharatlar
İstenirse
1-2 Yemek Kaşığı Kadar Domates Ya da Biber Salçası
1 Tane Limon ya da Ekşi Erik, Koruk, Çağla da koyabilirsiniz.
Kabakların, şapkasını aldım. İçlerini çıkarttıktan sonra; baharat ve tuz karışımı ile ovdum.
Kabakları 35-40 dakika kaynar suda çevirerek ön pişirme yaptım.
Soğanlar, sarımsaklar doğranıp sarartalım. Pirinçle kavurdum.
Soğanlı, sarımsaklı pirince baharatları ekleyelim.
Yeşillikleri de doğradıktan sonra hazırlanan içe karıştıralım. Demlemeye bırakalım.
Kabaklar ılıyınca hazırladığım pirinci doldurdum. Şapkalarını da üstlerine taktım.
Tepsiye dizdim.
2,5 su bardağı kaynar suya, salça ve yağı karıştırıp,üstüne döktüm.
Yanlarına çağlaları ekledim.
200 C de ısınmış fırına 45 dakika - 60 dakika pişirdim.
Şapkalı Kabak Dolma Tepside |
Kimi zaman sıcak bir çorbanın ardından, kimi zaman misafir tabaklarında hem damağımızı tadıyla görüntüsüyle kalbimizi keyifle doldurur.
Görünen o ki "dolmayı" büyük bir iştahla yemeye devam da edeceğiz.
Sözlerimi burada bitirirken herkese damağının ve kalbinin güzelliklerle dolup taşmasını diliyorum.
ellerine sağlık , çok lezzeti ve şirin gözüküyor şapkaları ile ....
YanıtlaSilBazen görüntü bile yemeği insana yediriyor. Teşekkür ederim. :)
SilNasıl leziz olmuştur. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilGerçekten çok leziz olmuştu. Tavsiye ederim, hafif aynı zamanda.:)
SilKabak dolmasini etli yapiyorum. Sizin yaptiginiz da cok nefis gorunuyor. Girit kabaklarini pazarda goruyirum ama denemedim. Tarifinizi denemek isterim ellerinize saglik ❤
YanıtlaSilŞigıl muhşi gibi sanırım. Girit kabağının bence ayrı bir lezzeti var. Daha diri olduğu için tercih ediyorum. :) Sizin de ellerinize sağlık.
SilElinize saglik
YanıtlaSil:) Teşekkür ederim.
SilÜnlü ve sarma olayını atlamışım ben demekki....ellerine sağlık çok güzel görünüyor seninkiler
YanıtlaSilO kadar anlattı, Şahan ya. Bak bir de güzel de sardı. Ara sıra yapıyor sanki;)
SilÇok leziz görünüyor, dolmaları ben de çok severim ve her mevsim tercih ederim :)) Ellerinize sağlık <3 :)
YanıtlaSilHer mevsim illa bir çeşidi pazarda sesleniyor sanki:" Bak al beni, dolma yap, sar beni sarma yap." :) Teşekkür ederim.
SilAfiyet olsun. Biz bulgurla pirinç karışık yaparız.
YanıtlaSilSevgiler,
Damak tadına hangisi güzel geliyorsa onu yapmalı:) Ellerinize sağlık.
SilÇok güzel görünüyor elinize sağlık :)
YanıtlaSil:)))
Silayyyy olsa da yesek dedimmm... Pek canım çektiii... Ellerine sağlık.
YanıtlaSilHadi yine iyisiniz. Sizin otelin mutfağında şeflerdenisteseniz kaç çeşit gelir önünüze;)
SilBaylirim kabak dolmasinaaaa :) ellerine saglk canm benim 💕
YanıtlaSilBir daha ki dolmaya seni çağırayım. Benim büyük; yurtta çok yemiş: "Dolma yapma, bıktım dolmadan." diyor..
SilOh şahane gözüküyor, Girit kabağını çok severim.. Ellerinize sağlık e bir de afiyet bal şeker olsun :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :)
SilŞapkalı olunca pek de havalı olmuş :) Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilAra sıra yemeğe hava katmalı;))
Silellerine sağlık tatlım
YanıtlaSilTeşekkür ederim.:)
SilHımm! Çok beğendim,harika duruyorlar..Şimdi canım çekti bi kabak dolması..😋 Dolma tarihimizin 600 senelik olması beni şaşırttı..😲 Dolmalık yemek yapımında bayağı ilerlemişik..😊 Elinize,emeğinize sağlık..
YanıtlaSilYemekteki Derin Devlet: Dolma.. :))
SilTeşekkür ederim.
En sevdiğim yemeklerdendir. Bu kabaı ilk kez görüyorum buralarda yok maalesef, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilAaa çok üzüldüm... :/
SilEnfes gözüküyor ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilKabak dolmasına bayılırım. Ancak hiç fırında denememiştim ;)
YanıtlaSilTavsiyedir, hafiftir ve de diyetisyen onayından geçmiştir.:)
SilÇok hos gorunuyor ama kabagı ne yapyitıysam sevemedım 😌
YanıtlaSilHımmm... Ne yapsak ki..
SilO kadar lezzetli görünüyor ki! ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
SilDolmada eksi erik, koruk, cagla kullanildigini ilk defa duydum. Derhal denensin diyorum bu tarif. Ama Turkiye'de deneyeyim, koca kisisi dolma sevmiyor cunku. Yapinca benimde elim aza varmaz:) 1 hafta dolma yerim artik:))
YanıtlaSilEllerine saglik hem dolma hem paylasim icin
Aaa dolma da sevilmez mi yahu? Eski zamanlarda ekşi bulunamayınca onun yerine bu meyveler imdada yetişirmiş.
SilSen en iyisi bir gün yap,ohhh milletin canına minnet. Afiyet olsun, tatlım. Öpücükler...
Çok güzel görünüyor. Hafif bir yemek. Tam da yaza uygun. Eline sağlık.
YanıtlaSilDeğil mi? Hafifce uçmalık. :))
SilGaliba yemeğe geliyorum. :) İştah kabartıcı gözüküyor, elleriniz dert görmesin.
YanıtlaSilBeklerim. :))
SilAy enfes görünüyor ellerinize sağlık 😘
YanıtlaSilTeşekkürler. :)
Silay çok ama çok severim ben , ne yazık ki evde benden başka dolma seven yok , her türünü severim ama ah işte o ama :D
YanıtlaSilAmaaa nasıl sevilmez, çok lezzetli bir yemekkk. Dolma sevmeyeni dövmeli. :)
SilDoğum günümde yapmışsınız :D Ellerinize sağlık, kısa tarihçe harika olmuş :))
YanıtlaSil15 gün geç oldu,ama mutlu yıllaraaa. 🎉🎉🎉🎉 Derin devlet: Dolmayı farkettirmek istedim. ;)
SilOoo ellerine sağlık bir ara denemem gerekebilir ☺️
YanıtlaSilBence de tavsiye olunur. :)Gelin olacaklara öneridir.
SilKabak değil de kabak çiçeği dolmasına bayılıyorum ben. Ama o da çok zor bulunuyor. Ellerine sağlık Safiyecim :)
YanıtlaSilBizim buraların dayanılmaz lezzeti... Kabak çiçeğinden ilginç bir tarif yapma planım var. Gözlerin ben de olsun. ;)
SilEllerine sağlık bende dolmanın her çeşidine bayılırım,tazesi veya kuru sebze ile yapılanına...
YanıtlaSilKuru patlıcana, acı kuru biberli olana offf bayılırım.
SilGörüntüsü bile yemeye iter insanı ^^
YanıtlaSilTatlım süpersin. Görüntüsü yemelik yemekler diye bir yazı fikri geldi,aklıma. 💖💖💖
SilEllerinize sağlık :D ben sadece içini alayım
YanıtlaSilTercihler, tercihler...
SilBiber dolmanın şapkalısını görmüştüm ama kabak dolmasının şapkalısını ilk kez görüyorum. :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık. :)
Bu top kabağı şapkalı dolma yapalım, diye üretmişler.:)
SilAyhhh nasıl iştah açıcı olmuş,
YanıtlaSilşapkalı hem de!.. ellerine sağlık bahceperim..
yaz bitmeden bir yapayım ben de, heveslendim bak :))
Yapılıp yenmeli. ;)
SilKabağı sadece dolmada yiyen biri için tarifin bulunmaz nimet. Sadece kabakları niye kaynatıyoruz onu anlayamadım. Dolma bir yana da epeydir yoksun?
YanıtlaSilKabakları fırında sertleşmemesi için suda kaynatıyorum. Sorma başım çok kalabalık. Sen de yoksun, yine. :))
SilÇok severim görüntü de harika 😊
YanıtlaSiloh oh ne yemek :)
YanıtlaSilAyy en sevdiğim :)))
YanıtlaSil