Firinda Sapkali Kabak Dolmasi

68
Periden Tariflerinde: Fırında şapkalı kabak dolmasını anlatacağım. Bir ara ünlülerin, instagram da "sarma ve dolma" videoları döndü. Hal böyle olunca; ben de bir dolma tarifi yazmalıydım.
Bana göre en sevimli hatta beceriklisi:
"Şahan Gökbakar."
İrem Derici,  sarmayı daha sararken, "bir dakika" denerek müdahale yaşadı. Bir tanecik yaprağı saramadı. Benim gözümde; "beceriksiz ev kadını"; zati son diyetleriyle kuru kemik oldu. Yemekle ilgisi olmadığını anladık.
Bayramın etkisiyle; sarma ve dolmalar da  ikramlarda yer aldı.
"Dolma" ismini ilk olarak I.Abbas'ın baş aşçısı Nurullah'ın yazdığı yemek kitabında görülmüş. Yaklaşık 600 senedir çeşitli sebze, et, çiçek ve tahılla dolma yapıyoruz.
Avrupaya öğretilen lezzetlerden birisi; "dolma". İsveç Kralı V.Charles; Rus'lardan kaçıp Osmanlı'ya sığınınca beş sene kalır. Ülkesine döndüğünde; Osmanlı'nın görevlisi
 krala verdiği borcu geri almak için İsveç'te kalıyor. Bu süreçte, İsveç'li, Osmanlı'dan "dolma" yemeğini menülerine alır.

kabak_on_pisirme
Kabak Ön Pişirme

Ben "şapkalı kabak dolması" hazırlarken; "Girit kabağı" adı verilen yeşil top kabak kullandım. Dolma da pirinci tercih ediyorum. Bana göre; dolmanın içinde bolca soğan ve sarımsak ile yeşilliği bolca konulmalı. Gerçi ben kabağı dolma yaparken kızartırım. Biz, kabak dolmasını bu şekilde seviyoruz. Yaz geldi; mutfakta fırın yemeği yapmak daha sağlıklı olacaktır.
Hadi gelin size tarife bakalım.
dolma_ici
Dolma İçi

Fırında Şapkalı Kabak Dolması:
6 Tane  Top Kabak
1,5 Su Bardağı Pirinç
2 Soğan
2 Baş Sarımsak
1/2 Demet Dereotu
1/2 Demet Maydanoz
1/2 Demet  Nane
1/2 Çay Kaşığı Karabiber
1/2 Çay Kaşığı Kimyon
Ve İstediğiniz Baharatlar
İstenirse
1-2 Yemek Kaşığı Kadar Domates Ya da Biber Salçası
1 Tane Limon ya da Ekşi Erik, Koruk, Çağla da koyabilirsiniz.
Kabakların, şapkasını aldım. İçlerini çıkarttıktan sonra; baharat ve tuz karışımı ile ovdum.
Kabakları 35-40 dakika kaynar suda çevirerek ön pişirme yaptım.
Soğanlar, sarımsaklar doğranıp sarartalım. Pirinçle kavurdum.
Soğanlı, sarımsaklı pirince baharatları ekleyelim.
Yeşillikleri de doğradıktan sonra hazırlanan içe karıştıralım. Demlemeye bırakalım.
Kabaklar ılıyınca hazırladığım pirinci doldurdum. Şapkalarını da üstlerine taktım.
Tepsiye dizdim.
2,5 su bardağı kaynar suya, salça ve yağı karıştırıp,üstüne döktüm.
Yanlarına çağlaları ekledim.
200 C de ısınmış fırına 45 dakika - 60 dakika pişirdim.

sapkali_kabak_dolma_tepside
Şapkalı Kabak Dolma Tepside

Sıcak sıcak yanına cacık ya da yoğurt yandaşlık yapar. Pek de keyifle ve afiyetle yenir. Yaz- kış her mevsim illa dolmanın farklı çeşitleriyle bizim soframızda yeri vardır.
Kimi zaman sıcak bir çorbanın ardından, kimi zaman misafir tabaklarında hem damağımızı tadıyla görüntüsüyle kalbimizi keyifle doldurur.
Görünen o ki "dolmayı"  büyük bir iştahla yemeye devam da edeceğiz.
Sözlerimi burada bitirirken herkese damağının ve kalbinin güzelliklerle dolup taşmasını diliyorum.

Yorum Gönder

68Yorumlar

  1. ellerine sağlık , çok lezzeti ve şirin gözüküyor şapkaları ile ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen görüntü bile yemeği insana yediriyor. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Nasıl leziz olmuştur. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok leziz olmuştu. Tavsiye ederim, hafif aynı zamanda.:)

      Sil
  3. Kabak dolmasini etli yapiyorum. Sizin yaptiginiz da cok nefis gorunuyor. Girit kabaklarini pazarda goruyirum ama denemedim. Tarifinizi denemek isterim ellerinize saglik ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şigıl muhşi gibi sanırım. Girit kabağının bence ayrı bir lezzeti var. Daha diri olduğu için tercih ediyorum. :) Sizin de ellerinize sağlık.

      Sil
  4. Ünlü ve sarma olayını atlamışım ben demekki....ellerine sağlık çok güzel görünüyor seninkiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar anlattı, Şahan ya. Bak bir de güzel de sardı. Ara sıra yapıyor sanki;)

      Sil
  5. Çok leziz görünüyor, dolmaları ben de çok severim ve her mevsim tercih ederim :)) Ellerinize sağlık <3 :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her mevsim illa bir çeşidi pazarda sesleniyor sanki:" Bak al beni, dolma yap, sar beni sarma yap." :) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Afiyet olsun. Biz bulgurla pirinç karışık yaparız.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damak tadına hangisi güzel geliyorsa onu yapmalı:) Ellerinize sağlık.

      Sil
  7. Çok güzel görünüyor elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. ayyyy olsa da yesek dedimmm... Pek canım çektiii... Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi yine iyisiniz. Sizin otelin mutfağında şeflerdenisteseniz kaç çeşit gelir önünüze;)

      Sil
  9. Baylirim kabak dolmasinaaaa :) ellerine saglk canm benim 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha ki dolmaya seni çağırayım. Benim büyük; yurtta çok yemiş: "Dolma yapma, bıktım dolmadan." diyor..

      Sil
  10. Oh şahane gözüküyor, Girit kabağını çok severim.. Ellerinize sağlık e bir de afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
  11. Şapkalı olunca pek de havalı olmuş :) Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  12. Hımm! Çok beğendim,harika duruyorlar..Şimdi canım çekti bi kabak dolması..😋 Dolma tarihimizin 600 senelik olması beni şaşırttı..😲 Dolmalık yemek yapımında bayağı ilerlemişik..😊 Elinize,emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemekteki Derin Devlet: Dolma.. :))
      Teşekkür ederim.

      Sil
  13. En sevdiğim yemeklerdendir. Bu kabaı ilk kez görüyorum buralarda yok maalesef, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. Enfes gözüküyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  15. Kabak dolmasına bayılırım. Ancak hiç fırında denememiştim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyedir, hafiftir ve de diyetisyen onayından geçmiştir.:)

      Sil
  16. Çok hos gorunuyor ama kabagı ne yapyitıysam sevemedım 😌

    YanıtlaSil
  17. O kadar lezzetli görünüyor ki! ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Dolmada eksi erik, koruk, cagla kullanildigini ilk defa duydum. Derhal denensin diyorum bu tarif. Ama Turkiye'de deneyeyim, koca kisisi dolma sevmiyor cunku. Yapinca benimde elim aza varmaz:) 1 hafta dolma yerim artik:))
    Ellerine saglik hem dolma hem paylasim icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa dolma da sevilmez mi yahu? Eski zamanlarda ekşi bulunamayınca onun yerine bu meyveler imdada yetişirmiş.
      Sen en iyisi bir gün yap,ohhh milletin canına minnet. Afiyet olsun, tatlım. Öpücükler...

      Sil
  19. Çok güzel görünüyor. Hafif bir yemek. Tam da yaza uygun. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Galiba yemeğe geliyorum. :) İştah kabartıcı gözüküyor, elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
  21. Ay enfes görünüyor ellerinize sağlık 😘

    YanıtlaSil
  22. ay çok ama çok severim ben , ne yazık ki evde benden başka dolma seven yok , her türünü severim ama ah işte o ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaaa nasıl sevilmez, çok lezzetli bir yemekkk. Dolma sevmeyeni dövmeli. :)

      Sil
  23. Doğum günümde yapmışsınız :D Ellerinize sağlık, kısa tarihçe harika olmuş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15 gün geç oldu,ama mutlu yıllaraaa. 🎉🎉🎉🎉 Derin devlet: Dolmayı farkettirmek istedim. ;)

      Sil
  24. Ooo ellerine sağlık bir ara denemem gerekebilir ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de tavsiye olunur. :)Gelin olacaklara öneridir.

      Sil
  25. Kabak değil de kabak çiçeği dolmasına bayılıyorum ben. Ama o da çok zor bulunuyor. Ellerine sağlık Safiyecim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim buraların dayanılmaz lezzeti... Kabak çiçeğinden ilginç bir tarif yapma planım var. Gözlerin ben de olsun. ;)

      Sil
  26. Ellerine sağlık bende dolmanın her çeşidine bayılırım,tazesi veya kuru sebze ile yapılanına...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru patlıcana, acı kuru biberli olana offf bayılırım.

      Sil
  27. Görüntüsü bile yemeye iter insanı ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım süpersin. Görüntüsü yemelik yemekler diye bir yazı fikri geldi,aklıma. 💖💖💖

      Sil
  28. Ellerinize sağlık :D ben sadece içini alayım

    YanıtlaSil
  29. Biber dolmanın şapkalısını görmüştüm ama kabak dolmasının şapkalısını ilk kez görüyorum. :)
    Ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu top kabağı şapkalı dolma yapalım, diye üretmişler.:)

      Sil
  30. Ayhhh nasıl iştah açıcı olmuş,
    şapkalı hem de!.. ellerine sağlık bahceperim..
    yaz bitmeden bir yapayım ben de, heveslendim bak :))

    YanıtlaSil
  31. Kabağı sadece dolmada yiyen biri için tarifin bulunmaz nimet. Sadece kabakları niye kaynatıyoruz onu anlayamadım. Dolma bir yana da epeydir yoksun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabakları fırında sertleşmemesi için suda kaynatıyorum. Sorma başım çok kalabalık. Sen de yoksun, yine. :))

      Sil
  32. Çok severim görüntü de harika 😊

    YanıtlaSil
Yorum Gönder