Menüde Aşk Var

20 Şubat

Hafta sonuna gelmişken, biraz da “aşk-yemek” üstüne yapılmış filmlerden konuşalım. Başlık, aynı adı taşıyan kısa filmden.
Aşk ve yemek birbirine benzeyen ögeler. İkisi de uyum sağlamayınca ne tat ne de haz veriyor. Sırada, dikkatimi çeken “yemek-aşk” filmleri… Sanırım, bu yazım iki bölüm olacak.

İlk başta, başlığı taşıyan film: Menüde Aşk Var.
menude ask var
Menüde Aşk Var



Cornetto’nun sponsorluğunda ki filmde heyecanlı bir şey arıyorsanız: Beklemeyin. Hikaye, tamamen: “Masumiyet” üstüne kurulu. Garson kız kafenin bir müşterisine âşıktır. Şarkı sözü yazarıdır. Bir gün şarkı söylemeye başlatılır. Genç oğlan ona yüz vermiyordur. Ta ki onun sağır-dilsiz olduğunu öğrenene kadar. Burada, evsiz bir amca devreye giriyor. Garson kıza; işaret dilini anlatan bir kitap verir. Gerisini de siz izleyin.
askta her sey mumkun mutfagi
Aşkta Her Şey Mümkün Mutfağı

Aşkta Her Şey Mümkün:
Baş rollerinde Jack Nicholson ve Diane Keaton ‘ın oynadığı filmde, her kadın gibi mutfak sahnesi beni cezbetti.
Araştırdığım kadarıyla, o sene filmi izleyenlerin büyük çoğunluğu, “tasarımcınız kim?” diye şirkete hem telefon hem de mesaj yağdırmış. Mutfak ve çalışma odası; gerçekten benim de hayallerimi süslüyor.
Bu sahneden, yatak odasına geçiş sahnesi: Heyecanlıydı. Yatak odası diyalogları unutulacak gibi değil. Tansiyon ve hamile kalma konusu.
askta her sey mumkun mutfak sahnesi
Aşkta Her Şey Mümkün Mutfak Sahnesi

Diane Keaton, bu filmde 57 yaşındaymış. O yaşta, onun kadar güzel ve çekici olmayı diliyorum.
Film: Kaç yaşında olursak olalım, kalbimizi açmamızı söylüyor. Kendime de söylüyorum.
Vatel:
Prens De Conde’nin sadık hizmetkârı. Her sorunu yaratıcı, şaşırtıcı, bıkmadan, prensiplerinden ödün vermeden yine de kalp kırmayan bir adam. Hatta: Adam gibi adam.  Böyle bir adam bulsam –biraz da yakışıklı olsun- evlenme teklifi ederim.  Bir adamın işine aşkı...
vatel sekerden meyve ve cicek sepeti hazirliyor
Vatel Şekerden Meyve ve Çiçek Sepeti Hazırlıyor
Düşünceme göre, film: Onurlu bir adama-Vatel- iade-i itibar için çekilmiş.
Vatel, kralın için hazırlanan üç günlük görkemli şölenin yaratıcısıdır. Vatel, pastacılıkta “krem şanti” mucidi diye anılıyor. 1650’li yıllarda, krema –kaymak- yeterince bulamayınca az krema, bol süt ve şekeri hırsla çırparak: Krem Şantiyi icat eder. Soran olursa: “Güney bölgesinden bir tarif.” dersiniz. Paris’ten gelen lambalar kırılınca, kavun ya da bal kabağını oyarak etrafını da çiçeklerle süsler. Yardımcısına: “Soran olursa eski bir Hint geleneği, dersiniz.”  Sanırım, “Cadılar Bayramı” sevdiğimiz- görsel- bal kabağından lambalar da onun eseri.
Kralın kardeşine, sapkın isteği için çok net hayır diyor. Buna elçi olan kişiye: Ben onun bulvarından çocuk almıyorum, o da benim mutfağımdan çocuk alamaz.”
vatel ve madam montauser karsilasinca
Vatel Ve Madam Montauser Karşılaşınca

Vatel (Gerard Depardeu) ile Madam Montausier( Uma Thurman) bu ziyafette karşılaşıyor. Madam ona şunu soruyor: “Diğerlerinden farkınız nedir?”
Vatel: Yaratıcı ve şaşırtıcıyım.
krem santi yaparken
Krem Şanti Yaparken

Krem şantinin yaratıcısından fotoğraftaki gibi bir yaramazlık bekledim.
Onun yerine, meyve fondüsü yaparken, şölendeki et herkese yetmesi için mantarlı sosu ayarlamaktaportakalın ve armudun görsel servisini izledim.
Prens De Conde’nin emrivaki –kumarda- Vatel’i kaybetmesi ve Vatel’in bu konudan habersiz oluşu, kabullenmeyişi sonrası intiharı…
Madam Montauseri’ye mektubu: Bu dünyada ayrılırken üzüleceğim, tek şey: Sizinle birlikte olamayacağımdır. Vourles ormanında kiraz ağaçları, kirazların tadı doğruca rüzgâra karışıyor. Prens Conde – Versailles arasında ki yol çok dar. Ben yapamadım. Siz daha iyi yol bulun…
Vatel’in hüzünlü vedasından sonra, romantik bir aşkı daha uğurladık.
Hafta sonunuz güzel geçsin. Cumartesi ya da pazara umarım ikinci bölümünü yazabilirim. Aklınızda kalan “aşk yemek” konulu filmleri yorumlarda paylaşmanızı diliyorum.  Herkese sevgilerimle…

Not: Görsellerin hepsi alıntıdır.

BENZER YAZILAR

8 yorum

  1. Conertto'nun kısa filmi çok ama çok güzel. Keşke kısa filmin kendisini de Türkçe altyazılı koysaydın seyretmeyenler izlerdi buradan. Jack Nicholson ve Diane Keaton'un filmi de harikaydı. Zaten Jack'e ayrı bir hastayım :) Sadece son filmi izlemedim ama onu da izlenecekler listesine dahil ettim ;)
    Aşk - Yemek - Film üçgenine bayıldım. Aklıma onlarcası geliyor ama hani ilk akla gelen diyeyim ''Issız Adam'' adaşım Alper karakterinin mutfağı ve becerileri de fenaydı hani ;) teşekkürler paylaşım için peri ;)

    YanıtlaSil
  2. Şubat ayında ana tema aşk demek ki.
    2. görseldeki mutfağa bayıldım...

    YanıtlaSil
  3. Alper, ikinci bölümde Issız Adam'ı yazdım.. Zeugma, öyle bir mutfağa sahip olmayı diliyorum, çalışma odasıyla birlikte.:)

    YanıtlaSil
  4. "woman on top" izlesene. penelope cruz. üstteki kadın. aşk ve yemek. ah ne tatlııııı film :)

    YanıtlaSil
  5. Deep, izlenecekler listesine alındı.:)

    YanıtlaSil
  6. Ay ben bu postunu okudum işlerimi bitirim rahat rahat yorum yazim dedim. Yorumu yayınladım . Hata verdi post gitmişti ;)
    Reklam filmi çok güzeldi. Önceddn izlemiş ve çok beğenmiştim.
    Aşkta her şey mümkündürü postundan sonra izledim. Çok güzel ve eğlenceliydi. Mutfak konulu filmer çok izledim. Ama pak aklımda yok...

    YanıtlaSil
  7. ya böyle birden düşününce o kadar seyretmişliğime rağmen hatırlayamadım iyi mi? :) ama yazı yine ve yeniden süper.kalemine emeğine sağlık perim..

    YanıtlaSil
  8. En yukarıdaki kısa filmi collette hanımın bloğunda görmüştüm ilkin, çoook tatlı bir şey:)))Seçtiğin diğer tüm filmler hepsi de çok hoş çok hoş ve anlamlı oluyor diğerlerine de bayıldım.. Vatel'i izlemedim, izleyeyim, Deeptone'un önerisini de okumuş oldum, o da aklımda iyi oldu;)) Teşekkürler bu güzel yayın için.

    YanıtlaSil