Adına bakarak, “Peri, bize şimdi çiğ balık mı
yedireceksin?” hiç demeyin. Efendim, vereceğim bu tarifte çiğ balık yok.
Tamamen pişmiş balık var. Hem de: Ege usulü. Ben buldum.
Sushiyi hiç araştırdınız mı? İnternete baktığınızda “sushi”
çiğ balık haricinde, sebze, peynir ve omletle de yapıldığını göreceksiniz.
Sushi |
Japonya da balıklar tuzlandıktan sonra kuyularda saklanırmış.
Kuyuda tuzun nemden etkilendiğini fark ettiklerinde pirinçle dış yüzeyi
kaplamışlar. Pastırmanın çemenlenmesi misali. Zorunluluklar bazen ilginç sonuçlarla
karşılaşmaya neden oluyor. Kıtlık zamanlarında fark etmişler ki tuzlanmış balık
için zırh yapılan pirincin tadı hiç de fena değilmiş. Arkasından, ek
malzemelerle yeni tatlar yaratılmış.
Her ne kadar ülkemin üç tarafı denizlerle kaplı olsa
da: Balık tüketmiyoruz. Bir de çevre kirliliği yüzünden balık nesilleri
kuruyor. Fiyatlar alıp başını gidiyor. Ben, mesela kalkan balığının tadını çok
merak ederim.
Gluten intolerans hastalarına, çocuklara, hastalıktan
yeni kalkan insanlara, anne adaylarına ve balık yemekten hoşlanmayan insanlara
çaktırmadan yedireceksiniz.
Özellikle genç hanımlar pek balık yemekten haz
etmeyebiliyor. Onun için de balığın içindeki fosforun güzelliklerini
yansıttığını eklersek, en azından ucundan yemeye başlayabilir.
Egeli Sushi |
Gelelim tarife:
Egeli Sushi
3 yemek kaşığı pirinç
½ çipura, levrek, uskumru, palamut
2 yemek kaşığı mısır
1 yemek kaşığı kapari
1 tane havuç
2 tane turşu salatalık
1 yemek kaşığı kekik turşusu
2 tane közlenmiş biber
1 yemek kaşığı kadar roka, maydanoz ve dereotu
Soya sosu, limon, karabiber
Pirinçleri haşlıyoruz. Balık ızgara/ fırında pişirilmiş
olması iyi olur. Balığı ayıklayıp karabiber atıyoruz.
Mısırı haşlıyoruz. Kapari ekliyoruz. Turşu salatalıkları
küçük küçük doğrayıp havucu rendeliyoruz. Közlenmiş biberle kekiği de içine
doğrayalım. Yeşillikleri de içine ekleyelim.
Bir daha ki sefere deniz börülcesi de ekleyeceğim.
Ben üç ayrı versiyonda hazırladım.
Yufkanın üstüne pirinci yayalım. Üstüne tatlı kaşığıyla
salatayı pirinç üstüne yerleştiriyoruz.
Bir tatlı kaşığı soya sosunu malzemenin üstüne dökelim.
Balığı da en üst malzeme olarak döşeyin. Limon suyu damlatalım.
Lavaş ekmeği bir kenardan başlayıp sarma misali
doluyoruz. Arkasından bıçakla dilimliyoruz.
Bibere Sushi İç Harcı Doldurma |
.
Bir de közlenmiş bibere aynı şekilde malzemeleri
yerleştirip biberi sıkıyorsunuz.
O gün elimin altında marul da vardı. Onu da çiğ köfteyi
özlediğimden galiba marulu da dürümledim.
En çok hangisini sevdin?
Lavaş ekmekli olanla közlenmiş biberlinin tadına
doyamadım. Sulu tatları sevenler marullu halini de sevecektir. Tarifime
de hiç toz kondurmam.
Karşıma, Japon usta çıksa eminim o da beğenirdi. Bence,
misafir ağırlamak için de hoş bir lezzet.
Bu tarif için bir hikâye anlatırsak:
Japon kızımız, Ege’nin sahil köylerine gelin olmuş. Bir
gün sushiyi çok özlediğini fark etmiş. Eşi balığı çiğ yemez. Sushi için yosun
da bulamaz. Ne yapsam diye düşünürken, lavaş ekmeğini dürüm yerken fark etmiş.
Balığı pişirmiş. O güzelim otlardan incecik kıymış. Hale yola sokmuş. İlk
lokmayı ağzına attığında mutluluktan gözleri yaş dolar. O zaman şunu fark etmiş:
Lezzet için malzemeler farklılaşsa da önemli olan “niyet etmekmiş.”
Yakında ilginç sushi tarifleri verirsem, şaşırmayın.
Umarım, hikayeyi sevmişsinizdir. Niyetleriniz sizi güzelliklere taşısın.
Hayırlı Ramazanlar. Beni de dualarınızda anmanız dileğiyle. Sevgiyle
kalın.
Not: Fotoğraflar bana aittir. İlk fotoğraf görsel alıntıdır.
Haha ha :) Japon diyarlarının suşisini pek bi seven biri olarak; Ege suşisine zaten yok demem :))
YanıtlaSilYolumuz ola ki sizin oralara düşerse, bu suşilerden mutlak yapın ama :)
İnşallah, Nurdan Hanım nasip olursa yaparım. Sizi gördüğüme sevindim. :)
SilTarif güzel. Blogunu yeni keşfettim. Hemen takibe aldım. Bana da beklerim :) Lapermstyle.blogspot.com
YanıtlaSilUğrayacağım. Tarifin lezzetini de seveceksin. :)
Silsüper yahu çocuklara yedirilebilir cinsten
YanıtlaSilhikayede süper duamdasın...sanada hayırlı ramazanlar.
Şükür kavuşturana. :) Sağol, canım. Duanızla belki de iyileşiyorum. Öpüyorum. Sen de benim duamdasın.:)
SilPeri hanim, ben bu tarifi bir yere yazdim. Bizim evde annesi babasi cekik gozluymus gibi, anasi onu hep sushiyle beslemis gibi hergun sushi isteyen kizim var. Bakti ki anasi cig baliktan hic hoslanmiyor, kendisi yapmaya basladi sushileri. Bir aksam is cikisi aradi ' anneee yemek yaptim, bu aksam yemekler benden 'diye. Aklima basitinden lezzetli makarna, sebze, .. oyle seyler geliyor. karnim da ac, corba yapsa bile sahane benim icin. Eve gittim sushi yapmis... Hic ses etmeden ellerine saglik dedim, hatir icin cig tavuk da yenirmis bunu da anladim. Bu tarifi denerse bana uyar.. ellerinize saglik..
YanıtlaSilcanim ellerine saglik bu sözü sevdim egeli sushi tam uymus tarifine:)) afiyet olsun sevgilerimle hayirli ramazanlar♥
YanıtlaSilTamamen Türk usülü olmuş :)
YanıtlaSilHikayesi de çok güzel :)
Ellerine sağlık :)
Valla yazıının başlığında sushi kelimesini görünce off yaaa diyesim geldi. okuyunca enfes bir tarif verdiğini fark ettim. bir gün tarifini deneyeceğim. Japon usulü sushi tarif etseydin yorumum böyle olmayabilirdi. Ben pek haz etmiyorum çiğ balık fikrinden. Japon gelin hikayene de bayıldım. isteklerimizi yerine getirmek için niyet etmek çok önemli. Dualarımda sana da yer vereceğim arkadaşım. Sevgiler..
YanıtlaSilbecerikli :D yumurta yapmıyorum ben . Eline sağlık. Ben hiç suşide yemedim bu arada.
YanıtlaSilDemek gerçek sushiyi tatmadan türk usülünü deneyeceğiz :)
YanıtlaSilÇok güzel paylaşım olmuş ellerine sağlık ,hele ki hikayesi çok tatlı en son verdiğin mesaj...evet niyet önemli...Dualarımda olacaksın sanada hayırlı Ramazanlar :)
ne değişik tariflerin var periiii. mutfağı seviyorsun sen. ay senin sohbetin de çok tatlıdır kesin. hikayeyi beğendim tabiki ;) ah ben bunu yapmaya çalışmak isterim de pek üşengeçim yaa :) niyet edeyim ben de du bakalım hihih :) vee bu arada sana da Hayırlı Ramazanlar şekercim <3
YanıtlaSilEllerine sağlık.
YanıtlaSilBen sushiye kötü gözle bakmam hiç. Her şeyi az pişmiş severim. Tabi uzun zamandır bunun tam tersi yeniyor her şey ama orjinal sushi ölmeden denenecekler listesinde :))
ha ha ha valla iyi yazıyorsun :)))
YanıtlaSilbalık yapamayan biri olarak nadiren dışarıda yiyoruz maalesef.eşim hiç yemez hatta koku olursa eve gelmez bende çiğ balığı mıncıklayamayan biri olarak ancak dışarıda işte :((
ama çok özeniyorum balık yapanlara.bir tek somon yapıyorum ızgarada.kokuda çok olmuyor.
suşi tarifin şahane hikayesi gibi.maşallah sana.
geçen yıl kızımla bir kaç kez yaptık.ton balıklı balıksız ve birde tavuklu yaptık.yosunla yapmıştık ilk hiç sevmedim damak tadıma göre değil ama sonrasında kara lahana ve pazı ile denedikki pekde güzel yakıştı bilgine :))
Bunu yerim işte
YanıtlaSilEllerine sağlık harika lezzetli görünüyor. Suşinin her türlüsünü seven birisi olarak Egeli suşiyi de çok seveceğime eminim :))
YanıtlaSilÇok severek okudum ve ben bu tarifi çok tuttum denemek lazım ellerine sağlık..
YanıtlaSilEminim çok seveceksiniz. Sevgilerimle.:)
YanıtlaSilalla allaaaaa bak bu ilginç yaaa suşi hiç yiyemem amaaa bu pişmiş balıklı suşi ise denicem oley bu iyidi :)
YanıtlaSilEgeli sushi harika görünüyor :) Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSil