Can sıkıntısıyla Iraz Ana ile mutfağa girdik. Öyle bakınırken anneme: Pelte yapalım mı?
Annem: Nereden çıktı?
Sürprizli Pelte |
Ben: Bilmem. Küçükken ne çok yapardın. Okuduğum kitabın da etkisi olabilir.
Yıllar var ki Iraz Ana pelte yapmamış. Çocukken bizi susturmak için mutlaka sofraya gelen bir tatlıydı. Çocukluğumuzun, seyyar satıcı tezgahlarında da pelteyi görürdük. Midye, simit, boyoz, turşu, pamuk şekeri ile pelte de sevilirdi. Çocuklar koşarak gelsin diye: Peltenin rengi pembeydi. Anneler ne kadar: "Sokaktan bir şey almayın. Hasta olursunuz. " diye uyarsa da bir kulaktan diğerine geçene kadar unutulurdu. Düşlerimiz kadar pembe pelteyi kaşıklardık.
Iraz Ana: "Kitapta ne anlatıyor? " Yine ritüel değişmiyor. Anneme kitaptan bazı bölümleri anlatıyorum.
Hayat ne garip! Bazı şeyler hiç değişmiyor. Sizinle de paylaşayım:
Gülbeşeker. Türk Tatlıları Tarihi. Priscilla Mary Işın.
Gülbeşeker Kitabı |
Sürprizli Pelte
2 Armut
1 Kaşık Şeker
1 Kaşık Tereyağı
1 Bardak Portakal Suyu
3-4 Kaşık Nişasta
4-5 Kaşık Şeker
2 Tane Karanfil
Az Zencefil Tozu
Dövülmüş Ceviz Ya da Badem
Tarçın
Armut çekirdeklerini çıkartıp tavada tereyağ, şeker ile karamelize ediyoruz.
Bizim pelte "saray peltesi" efendim. Bu arada, "pelteyi en çok sevenler den birisi kim?" sorsam bilebilir miydiniz?
İpucu da vereyim; Divan-ı Kebir'de yere göğe koyamamış.
Yağlıya ballıya boş vermişsin
Kendi yağınla kavrul, kendi balınla tatlan
Zaten pâluzesin
Tattan lezzetten ibaretsin.
Mevlana
Mevlana |
Zamanı hızlandırıyoruz. İkinci Bayezid dönemine gidelim. Bursa Çarşı'sında pelte yapımı için verilen listeye göz atalım:
Üzüm suyu, nişasta, bal, safran ve badem parçalarından pişirilmiş.
Armutları ocakta unutmuyoruz. Portakal suyunu ekleyip pişirmeye devam. Armut dişinize gelsin istiyorsanız on beş dakika ocakta kalacak. İçine zencefil tozunu ekleyelim.
Sürprizli Pelte Yapım Aşamalar |
Eskiden herşeyin bereketi varmış. Atalar, pelteyi illa bademli pişirmiş.
Muhteşem Süleyman'ın döneminde, saray mutfağına " Paludecilik " diye bir görevli geliyor. Artık, pelte yapmak makam işi!
Bizim Paludeci; Iraz Ana da nişasta ile şeker ve suyu kaynaştırıyor. Ocağa koymadan eritiyor ki bize zorluk çıkmasın. Biz içine portakal suyundan bir kaç kaşık da ekliyoruz.
Armut parçalarını da tabağa yerleştiriyoruz. Nerede kalmıştık?
Karamelize Armut |
Turabi Efendi(1864) yılında İngiliz'lere Thame's nehrinde kendi yatında Türk yemekleriyle ağırladıktan sonra İngiliz sosyetesinin özellikle "Türk Yemekleri Kitabı" yazmasını istenilmiş. Bu sayede, bazı yemeklerin tarifleri bugüne elimize ulaşmış.
Bu arada, hanımlar: Hani, o Osmanlı erkeği miti var ya, bu kitapla yerle bir oluyor. Sevgili eşlerinizi mutfağa sokabilirsiniz.
Pelte için Kütahya işi çini kaseler üretilmiş. Peltenin önemsendiğini bu kaselerden de anlıyoruz.
Kütahya İşi Çini Pelte Kasesi |
Bizim pelte pişti. Armutların üstüne döküyoruz. Ben dayanamayıp dumanı üstünde kaşıklıyorum. Evliya Çelebi'de pelte üstüne şu notları düşmüş:
Sabah saatlerinde paludeciler bağırarak: "Baharlı paludem var!" diye paludeyi satardı. Sabah kahvaltısı niyetine iki bardak palude üstüne "zencefil, yenibahar, tarçın" ekip bir güzel içilirdi.19. Yy ortalarına kadar "salep" denilerek içinde ne süt ne de salep olmayan sıcak pelte içilmiş.
Anadolu'da lohusa dönemi kadınların sütü bollaşıp anne enerjik olsun diye üstünü lohusa şekeriyle süsleyip yeni anneye pelte gönderilirmiş.
Iraz Ana'nın Pelte Kaseleri |
Paludeci Iraz Ana da kaselerini doldurmuş. Osmanlı da imarethane zamanını hatırlatmamış mı? Iraz Ana bile havaya girmiş. Tabağın birisini de Osmanlı bıyığı şeklinde süslüyoruz.
Tüm işlerin selamete çıkmasını dileyerek huzurunuzdan ayrılıyoruz. Sevgiyle kalın.
Not: Mevlana ile Kütahya işi çini pelte kasesi görsel alıntıdır. Onun dışındaki tüm fotoğraflar bana aittir.
Bahçeperim, ne güzel, ne ilginç tarifler paylaşmışsın, çocukluğumda annem pelte yapmıştı o gün bugün çok severim, hafif olması çok güzel, işin ilginici inanmayacaksın dün mutfakta canım aniden pelte çekti, olsa da yesem demiştim, hatta bir aşçım olsa sürekli pelte yapsa dedim:))))
YanıtlaSileline sağlık bu tarifleri mutlaka denemeli..
Afiyet olsun. Tam da kalbinden geçeni hissetmişim. :) Sevindim buna ben ya...
Silvaooov muhteşem bir yazı ve tarif olmuş yine perim.harikasın .
YanıtlaSileskiden annemde çok yapardı özellikle portakalllı ve limonlu.çok severdim.sahiden haftaya gelince demeli ve yeniden yapıp hatırlamalı hatta kızçeyede öğretmeli.hem teşekkürler hem ellerinize sağlık hem senin hem ıraz ananın.
Bence anneye sor, kesin küçüklükl ilgili bir anısı da olabilir. Bloga koyarsın; biz de okuruz;)
Siltamam sorarım :)
Silvayyy neymis bu peltenin hikayesi hem kendi lezzetli hem hikayesi hayran birakilacak türden ellerine saglik canim afiyet seker bal olsun :)
YanıtlaSilsevgiler♥
Hep beraber. :) Peltenin hikayesi olur mu? Oluyormuş :) Ben özellikle saray mutfağına görevli alınacak kadar sevilmesine şaşırdım. Hatta onun ilginç bir görevi de vardı. Unutmuşum. Yakında yine ilginç konular paylaşacağım.
SilTarif, edebiyat, tarih karışımı bir şey olmuş. :)
YanıtlaSilZevkle okudum. Pelte ilginç bir şeymiş ya. :)
Sevindim. Bakalım, Mevlana'nın pelteyi görevlendirerek sevgiliyi övmesi ya da sevgiliye kimlik vererek pelteyi kendi divanına yazması gerçekten şaşırtıcı. Pelte kesinlikle ilginç bir tat.:)
SilVay be ne kadar ilginç bilgiler. Hiç pelte yediğimi hatırlamıyorum . Ellerinize sağlık, bir gün yersem kendimi valide sultan gibi hissedeceğim kesin :)
YanıtlaSilKadayıf Valide Sultanla,Padişaha yapılırmış. Haberin olsun. :))
SilPelte yiyince gozde sultan gibi hissederiz biz de hihihi
Silellerine sağlık süper görünüyor
YanıtlaSilSağolasın.:)
Silellerine sağlık efendim. Bu arada bıyık biraz orantısız olmuş :D
YanıtlaSilNe yapalım? O kadar çizim yeteneğim var. Fotoğrafda ileride bir iddiam olabilir. ;)
SilTadını özlediğim bir zamana götürdün beni. Böyle anlarda AVDA derler. Hep o aklıma düşer. Çocukluğumda at üzerinde satarlardı. Satıcı bir yandan da bağırırdı. Avdacı geldi, avdacı....
YanıtlaSilBu da hoş bir bilgi. Teşekkür ederim. Hoş geldiniz.:)
SilYapım aşamasını güzel bilgilerle donatmışsın.
YanıtlaSilSürpriz karamelize armut demek :) Yapıp da yemeli, çok güzel, ellerinize sağlık.
Eskiden balla pekmezle tatlandırılıyormuş tatlılar.
Şekerle biraz geç tanışmışız ama tam tanışmışız.
Evet:) Armut tam mevsimi. Haklısın. Pekmezin bazı handikapları olduğu için vazgeçilmiş. Helva konusunda önemsenmiş. Kesinlikle denemelisin, diyorum.
SilÇok güzel görünüyor.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Iraz anaya ve size sevgilerimle :)
Selamınızı ileteceğim. Teşekkür ederim. :)
Silİlk fırsatta denemek isterim. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilRabia Hanım, İnşallah denersiniz. Afiyet olsun.
SilNe varsa eskilerde var. Yillar olmus yemeyeli, hatirlamayali. Cocukluguma gittim, geldim geri. tesekurler..
YanıtlaSilPelteye bıyık yakışmış ama:)
YanıtlaSilçok leziz görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilPelte tarifinizi görünce çocukluğuma gittim.Abimle birlikte ne kadar çok yapardık :))
YanıtlaSilEllerinize sağlık :)