Cumartesi hoş bir tesadüfle Foça’ya gittim. Oya Genç,
Slow Food “Foça Zeytindalı” birliğinin etkinliğini paylaşmış. Terra Madre adıyla
anılan etkinliğin amacı: Toprak Ana’ya teşekkür etmek ve yeryüzü nimetlerini
paylaşmayı kutlamak.
Slow Food’u tanıyor musunuz?
Slow Food tüm dünyaya yayılan sağlıklı beslenme hakkını
savunan hareketin ortak adıdır. Bu da tohumdan sofraya olan sürecin; doğru,
temiz ve adil olması ile gerçekleşir.
Doğru, Temiz Ve Adil:
Tohumun doğru şekilde alınması, ürünün üretilmesi,
korunması ve üreticinin de hakkını almasıdır.
Foça’da Slow Food birliğinin kutlamasında organizasyon
başkanı Gül Girişmen ile Nedim Atilla’nın konuşmasını dinledik.
Gül Girişmen, temanın: “Nuh’un Ambarı” olarak belirlendiğini
söyledi. Unutulan, kıyıda köşede kalan lezzetleri hatırlatmaktı.
Nedim Atilla |
Slow Food’un amaçlarını ve neler başarıldığını anlattı.
Üreticiyle tüketici arasındaki hassas denge bozulduğunda neler değişiyordu?
Toplumlar nasıl etkileniyordu? Bunu: Divle peynirini anlatarak örnekledi. Sonuç:
Dünyanın yaşanabilirliği devamlılık ilkesiyle örtüşüyordu.
Siyez bulgurunun macerasını. Şu anda; ülkemiz de yetişen
endemik tür olduğu ispatlandı. Hepimize bir sorumluluk da yükledi. Kültürümüzde
ki nadir lezzet, hayvan ve bitkiyi “Dünya
Mirası Listesine” bildirmemiz. “En azından bizlere ulaşın, fikir alışverişinde
bulunalım.” dedi. Bunun iki yönden faydası var. Değerlerin korunması ve doğru
bir şey yapma duygusu.
Aliağa’dan balıkçı Kayhan Bey davet edilmiş. Nedim Bey konuşmaya onu da çağırdı. Balıkçı Kayhan Bey, 20 cmden küçük balık satmadığını anlattı. Balık neslinin devamı için dikkat edelim!
Foça Zeytindalı Birliği |
Gül Girişmen, beraber çalıştığı insanları çağırdığında
salonu güzel bir duygu kapladı: Birlik olmak ve yapılan işten keyif almak. İş
birliğinde belediye başkanı ile kaymakamın da olması ayrı mutluluk. Oradaki
herkesin yüzü aydınlandı. Hepimizin yüzü gülüyordu.
Ardından, hazırlanan yemeklerin tatlarına baktık. Yemek
sırasında Ülkü Hanım’la tanışıp sohbet ettim.
Ülkü Hanım |
Foça Zeytindalı Lezzetleri |
Benim için birçok tat ilkti. Divle peyniri,
balkabağının tuzlu hali, melengiçli –çitlembikli- kuru üzüm tatlısı.
Divle peyniri; Ermenek ile Mersin arasında yapılan,
keçi tuluğuna doldurulup obruklarda iki sene dinlendirilen bir tür tuzlu lor.
Kaşara yakın bir lezzet taşıyor. Tadan kişilerin aklının köşesinde yer
edecektir.
Melengiçli kuru üzüm şaşırtan bir görüntü ve lezzete
sahip. Zeytin sanarak ağzıma attığımda çıtır çıtır tatlı bir şey yedim. “Ardından,
bunu kim yapmış?” aramasına çıktım. Hüseyin Bey ile Hanife Hanım’la
karşılaştım.
Fotoğraflarken, Hanife Hanım: “O kadar uğraştın. At ağzına birkaç tane.”
demez mi? Harika bir kare de üçü buluştu.
Melengiçli Üzüm |
Blogger Selfiesi |
Yemeğin sonunda, İzmir yemek bloggerlarından: Oya Genç
ve Sevilay Uçak’la yüz yüze görüştük. Bu da bir ilkti. İzmirli blogger
arkadaşlarla iki çift laf etmek. İnşallah devamı gelir.
İyi ki Slow Food Foça Zeytindalı birliği bu etkinliği
yapmış. Kendi adıma teşekkür ederim. Yemekleri hazırlayanların ellerine sağlık.
Hayatın güzel tarafları: Keşfetmek, güzel insanlarla karşılaşmak
ve keyif almaktır. Üçünü bir arada yaşadım.
Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum. Sevgilerimle.
vay süper yaa . ne güzel etknlik olmuş ve bilgiler de harika teşekkürler <3<3
YanıtlaSilEvet, gerçekten harikaydı. Başkan ne zaman görüşürüz? ;)
YanıtlaSilsafişiiiiim yirim seni :) görüşcez elbet ;)
Silvay bee, sen de ne hızlı bir yorumcusun. <3 <3
YanıtlaSileheh ben gecekuşu rss den takip ediyprum o yüzden pıt herşeyi görüyorum ;)
SilHemen görünmeyi çok sevdim ;) Öpüyorummm...
Silbu arada mimlendin huuu komşiii :)
SilSiz hep böyle yayın içerikleri hazırlasanıza Peri hanım :)) Bu yayını saklayacağımdan emin olabilirsiniz ♥
YanıtlaSilSevgiler
Nurdan Hanım, ben de çok isterim. Umarım, bu yayını gören organizasyonlar davet ederse ve de zamanım uygun düşerse elbette izdüşümleri sizinle paylaşırım.
SilYayını saklama isteğiniz de ben de ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. <3
Sevdiğiniz yayınları elinizden geldiğince yayınlarsanız birbirimizle karşılaşma olasılığımız çoğalır.
Sevgilerimle.
Gidip gormus ,tatmis kadar oldum. Siz daha sık yazin lutfen. Sevgiler..
YanıtlaSilBeni çok mutlu ettiniz. Teşekkür ederim. Sevgilerimle. <3 <3
SilNe güzel bir etkinlikmis ,ilginc lezzetlerle tanismakta ayri bir keyif :)
YanıtlaSilYazmasaydin haberimiz olmayacakti,güzel ,yararli bir paylasim icin tesekkürler .
Biliyor musun, Divle peynirini bir blogda okumuştum. Nasıl bir şey diye düşünüyordum. Karşıma çıkınca da baya sevindim. İyi ki Oya Genç paylaşmış. İyi oldu.
SilYaşasın slow food yaşasın Defne, FSD :)
YanıtlaSil:)) Evet. Slow Food, benim de blogumda anlattığım konuları sahipleniyor. Sevgiler.:)
Silama ne güzel bişimiş yaaaa. bi deee ben eski foçaya hayranım ki yaaaa :) hele hele merkezde belediyenin yanındaki köşedeki köfteciyeee ah ah :)
YanıtlaSilHer tarafı ayrı güzel. Sevgilerimle.:)
SilSevgili arkadaşım..bu etkinliği kaçırdım ben, arkadaşım kalp krizi geçirdi o gün maalesef ve ben onun yanında kaldım..gelemediğim için üzüldüm tabi ama önce sağlık tabi..gelseydim senle tanışırdık ne güzel...inşl. başka zaman..yazın da harika olmuş..sevgiler
YanıtlaSilSevgili Dilek, arkadaşın İnşallah şifa bulur. Evet, ben de seninle tanışmayı çok isterdim. Öpüyorum, canım. İnşallah diyorum. :)
SilBende hem bu etkinliğe katıldığım için hemde seninle tanıştığım için çok mutlu oldum. Arayı açmayalım arkadaşım :) Öptüüümmm
YanıtlaSilSevilay bence de açmayalım, görüşürüz. Öptüümmm. :)
SilSevilay bence de açmayalım, görüşürüz. Öptüümmm. :)
SilBlogunuzu çok beğendim. Bende sizinki kadar iyi bir blog sahibi olmak isterim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. İsterseniz siz daha iyisini yaparsınız. Moda ayrıca çok sevilen ve takipçisi olan bir konu. Başarılar dilerim. :)
SilOldukça doğal ve lezzetli bir etkinlik olmuş tebrikler :)
YanıtlaSilVe kendi lezzetlerimize sahip çıkmamız adına bilgilendirici bir etkinlikti. :)
Silsüper görünüyor :)
YanıtlaSilAynennn:)
Silbak yine canım çekti :p
SilHarika bir etkinlikmiş. Bu tarza sahip etkinlikler çoğalsa bilinç de artar ancak nedense hep para faktörü gözönüne alındığIndan uygulamalar bambaşka devam ediyor!
YanıtlaSilBu konuda sanırım bizlerin de biraz hassas olması gerekiyor. Sahip çıkmazsak bu lezzetleri üretenler de vazgeçecek ve bilinmeyen noktalara doğru beslenme alışkanlıklarıyla birlikte sağlığımız gidecek.
Silsüpermiş etkinlik ama yaaa,:D
YanıtlaSilEvettt.:)
SilBen biraz önce bir yorum yazmıştım karışıklık oldu galiba...divle peyniri benim memleketimin peyniri...şimdi nasıl özledim keşke haberim olsaydı etkinlikten kesin gelmeye çalışırdım...
YanıtlaSilBen de son dakika dahil oldum. İstersen bir mail adresi ver. Bir kaç gün önceden haberim olursa ileti atarım. Hem seni de tanımış olurum. Sevgilerimle.
SilKesinlikle sonuna kadar desteklenmesi gereken bir olgu bu.. Kilo korumak adına araştırmaya başlamıştım ama yeme stilimi sağlıkla değiştireceğim ^.^
YanıtlaSil