Slow Food Foça Etkinliği

36
Cumartesi hoş bir tesadüfle Foça’ya gittim. Oya Genç, Slow Food “Foça Zeytindalı” birliğinin etkinliğini paylaşmış. Terra Madre adıyla anılan etkinliğin amacı: Toprak Ana’ya teşekkür etmek ve yeryüzü nimetlerini paylaşmayı kutlamak.
Slow Food’u tanıyor musunuz?
Slow Food tüm dünyaya yayılan sağlıklı beslenme hakkını savunan hareketin ortak adıdır. Bu da tohumdan sofraya olan sürecin; doğru, temiz ve adil olması ile gerçekleşir.
Doğru, Temiz Ve Adil:
Tohumun doğru şekilde alınması, ürünün üretilmesi, korunması ve üreticinin de hakkını almasıdır.
Bu arada, Slow Food benimde takip ettiğim bir harekettir.
slow food foca etkinligi
Slow Food Foça Etkinliği 




Foça’da Slow Food birliğinin kutlamasında organizasyon başkanı Gül Girişmen ile Nedim Atilla’nın konuşmasını dinledik.
Gül Girişmen, temanın: “Nuh’un Ambarı” olarak belirlendiğini söyledi. Unutulan, kıyıda köşede kalan lezzetleri hatırlatmaktı.
nedim atilla
Nedim Atilla
Slow Food’un amaçlarını ve neler başarıldığını anlattı. Üreticiyle tüketici arasındaki hassas denge bozulduğunda neler değişiyordu? Toplumlar nasıl etkileniyordu? Bunu: Divle peynirini anlatarak örnekledi. Sonuç: Dünyanın yaşanabilirliği devamlılık ilkesiyle örtüşüyordu.

Siyez bulgurunun macerasını. Şu anda; ülkemiz de yetişen endemik tür olduğu ispatlandı. Hepimize bir sorumluluk da yükledi. Kültürümüzde ki nadir lezzet, hayvan ve bitkiyi  “Dünya Mirası Listesine” bildirmemiz. “En azından bizlere ulaşın, fikir alışverişinde bulunalım.” dedi. Bunun iki yönden faydası var. Değerlerin korunması ve doğru bir şey yapma duygusu.
Aliağa’dan balıkçı Kayhan Bey davet edilmiş. Nedim Bey konuşmaya onu da çağırdı. Balıkçı Kayhan Bey, 20 cmden küçük balık satmadığını anlattı. Balık neslinin devamı için dikkat edelim!
foca zeytindali birligi
Foça Zeytindalı Birliği
Gül Girişmen, beraber çalıştığı insanları çağırdığında salonu güzel bir duygu kapladı: Birlik olmak ve yapılan işten keyif almak. İş birliğinde belediye başkanı ile kaymakamın da olması ayrı mutluluk. Oradaki herkesin yüzü aydınlandı. Hepimizin yüzü gülüyordu.
yemek listesi ve tabagi
Yemek Listesi Ve Tabağı

Ardından, hazırlanan yemeklerin tatlarına baktık. Yemek sırasında Ülkü Hanım’la tanışıp sohbet ettim.
ulku hanim
Ülkü Hanım

foca zeytindali lezzetleri
Foça Zeytindalı Lezzetleri

Benim için birçok tat ilkti. Divle peyniri, balkabağının tuzlu hali, melengiçli –çitlembikli- kuru üzüm tatlısı.
Divle peyniri; Ermenek ile Mersin arasında yapılan, keçi tuluğuna doldurulup obruklarda iki sene dinlendirilen bir tür tuzlu lor. Kaşara yakın bir lezzet taşıyor. Tadan kişilerin aklının köşesinde yer edecektir.
Melengiçli kuru üzüm şaşırtan bir görüntü ve lezzete sahip. Zeytin sanarak ağzıma attığımda çıtır çıtır tatlı bir şey yedim. “Ardından, bunu kim yapmış?” aramasına çıktım. Hüseyin Bey ile Hanife Hanım’la karşılaştım. 
melengicli uzum
Melengiçli Üzüm

Fotoğraflarken, Hanife Hanım: “O kadar uğraştın. At ağzına birkaç tane.” demez mi? Harika bir kare de üçü buluştu.


blogger selfiesi
Blogger Selfiesi
Yemeğin sonunda, İzmir yemek bloggerlarından: Oya Genç ve Sevilay Uçak’la yüz yüze görüştük. Bu da bir ilkti. İzmirli blogger arkadaşlarla iki çift laf etmek. İnşallah devamı gelir.
İyi ki Slow Food Foça Zeytindalı birliği bu etkinliği yapmış. Kendi adıma teşekkür ederim. Yemekleri hazırlayanların ellerine sağlık.
Hayatın güzel tarafları: Keşfetmek, güzel insanlarla karşılaşmak ve keyif almaktır. Üçünü bir arada yaşadım.
Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum. Sevgilerimle.


Yorum Gönder

36Yorumlar

  1. vay süper yaa . ne güzel etknlik olmuş ve bilgiler de harika teşekkürler <3<3

    YanıtlaSil
  2. Evet, gerçekten harikaydı. Başkan ne zaman görüşürüz? ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. safişiiiiim yirim seni :) görüşcez elbet ;)

      Sil
  3. vay bee, sen de ne hızlı bir yorumcusun. <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eheh ben gecekuşu rss den takip ediyprum o yüzden pıt herşeyi görüyorum ;)

      Sil
    2. Hemen görünmeyi çok sevdim ;) Öpüyorummm...

      Sil
    3. bu arada mimlendin huuu komşiii :)

      Sil
  4. Siz hep böyle yayın içerikleri hazırlasanıza Peri hanım :)) Bu yayını saklayacağımdan emin olabilirsiniz ♥
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurdan Hanım, ben de çok isterim. Umarım, bu yayını gören organizasyonlar davet ederse ve de zamanım uygun düşerse elbette izdüşümleri sizinle paylaşırım.
      Yayını saklama isteğiniz de ben de ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. <3
      Sevdiğiniz yayınları elinizden geldiğince yayınlarsanız birbirimizle karşılaşma olasılığımız çoğalır.
      Sevgilerimle.

      Sil
  5. Gidip gormus ,tatmis kadar oldum. Siz daha sık yazin lutfen. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni çok mutlu ettiniz. Teşekkür ederim. Sevgilerimle. <3 <3

      Sil
  6. Ne güzel bir etkinlikmis ,ilginc lezzetlerle tanismakta ayri bir keyif :)
    Yazmasaydin haberimiz olmayacakti,güzel ,yararli bir paylasim icin tesekkürler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyor musun, Divle peynirini bir blogda okumuştum. Nasıl bir şey diye düşünüyordum. Karşıma çıkınca da baya sevindim. İyi ki Oya Genç paylaşmış. İyi oldu.

      Sil
  7. Yaşasın slow food yaşasın Defne, FSD :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Evet. Slow Food, benim de blogumda anlattığım konuları sahipleniyor. Sevgiler.:)

      Sil
  8. ama ne güzel bişimiş yaaaa. bi deee ben eski foçaya hayranım ki yaaaa :) hele hele merkezde belediyenin yanındaki köşedeki köfteciyeee ah ah :)

    YanıtlaSil
  9. Sevgili arkadaşım..bu etkinliği kaçırdım ben, arkadaşım kalp krizi geçirdi o gün maalesef ve ben onun yanında kaldım..gelemediğim için üzüldüm tabi ama önce sağlık tabi..gelseydim senle tanışırdık ne güzel...inşl. başka zaman..yazın da harika olmuş..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dilek, arkadaşın İnşallah şifa bulur. Evet, ben de seninle tanışmayı çok isterdim. Öpüyorum, canım. İnşallah diyorum. :)

      Sil
  10. Bende hem bu etkinliğe katıldığım için hemde seninle tanıştığım için çok mutlu oldum. Arayı açmayalım arkadaşım :) Öptüüümmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilay bence de açmayalım, görüşürüz. Öptüümmm. :)

      Sil
    2. Sevilay bence de açmayalım, görüşürüz. Öptüümmm. :)

      Sil
  11. Blogunuzu çok beğendim. Bende sizinki kadar iyi bir blog sahibi olmak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İsterseniz siz daha iyisini yaparsınız. Moda ayrıca çok sevilen ve takipçisi olan bir konu. Başarılar dilerim. :)

      Sil
  12. Oldukça doğal ve lezzetli bir etkinlik olmuş tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve kendi lezzetlerimize sahip çıkmamız adına bilgilendirici bir etkinlikti. :)

      Sil
  13. Harika bir etkinlikmiş. Bu tarza sahip etkinlikler çoğalsa bilinç de artar ancak nedense hep para faktörü gözönüne alındığIndan uygulamalar bambaşka devam ediyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda sanırım bizlerin de biraz hassas olması gerekiyor. Sahip çıkmazsak bu lezzetleri üretenler de vazgeçecek ve bilinmeyen noktalara doğru beslenme alışkanlıklarıyla birlikte sağlığımız gidecek.

      Sil
  14. süpermiş etkinlik ama yaaa,:D

    YanıtlaSil
  15. Ben biraz önce bir yorum yazmıştım karışıklık oldu galiba...divle peyniri benim memleketimin peyniri...şimdi nasıl özledim keşke haberim olsaydı etkinlikten kesin gelmeye çalışırdım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de son dakika dahil oldum. İstersen bir mail adresi ver. Bir kaç gün önceden haberim olursa ileti atarım. Hem seni de tanımış olurum. Sevgilerimle.

      Sil
  16. Kesinlikle sonuna kadar desteklenmesi gereken bir olgu bu.. Kilo korumak adına araştırmaya başlamıştım ama yeme stilimi sağlıkla değiştireceğim ^.^

    YanıtlaSil
Yorum Gönder