Nar Sultan Serbeti

54


Manav reyonundan geçiyordum ki nara gözüm ilişti. Narlar sitemle bakıyordu. İçlerinden biri konuştu:


“Koca bir kış geçti. Benimle ilgili bir lezzet hazırlamadın.” Diğerleri de kafasını salladı. Manavda ileriye gideceğim. Hepsinin suratı bir karış asık. Mecbur iki tane aldım. Mayhoş nar sevmesem de illa bulunur, yapılacak bir tat.


“Lezzet Beşlisi” grubunda kış etkinliği “Nar Şerbeti Tarifi” için verilmiş sözüm de var. Kafamda “nasıl bir tat hazırlasam?” sorusuyla dolanıyorum. Nar Sultan da sürekli kendini hatırlatıyor.


“Ne zaman bir lezzete dönüyorum?”






Nar Sultan Ve Arkadaşı










Yaban Mersini Kakule Ve Kişniş



Bir gün buzdolabını tam kapatacağım, hüzünlü bir ses geldi. Nar Sultan iki gözü iki çeşme ağlar. Öyle kalakaldım. Nar Sultan içini çekti.


Nar Sultan:


Buzdolabındaki herkes sonumun hiçbir şey olmadan çöplük olacağını söylüyor. Burada beklemekten içim geçiyor.


Doğrusu, Nar Sultan çok etkileyiciydi. Elimi ona uzattım.


Tamam. Belki de şimdi tam zamanıdır.


Buzdolabından onu ve arkadaşını çıkardım. Mutfak tezgahında tabağa koydum. Nar Sultan, kaşının birini kaldırdı:


Burada da bizi bekletmeyeceksin, değil mi?


Tam da isyan edecektim. Nar Sultan işveli bir sesle devam etti:


Periii… Bir sultana yakışır lezzet istiyorum.


Tüm savunmalarım yere düştü. Baharat şişelerimi karıştırıyorum. Defne, kişniş ve kakuleyi ayırdım. Yine, ince bir ses duydum. Tabii ki “Nar Sultan”.


Nar Sultan: Defneyi istemem.


Ben de bir yan bakışımla ona tersimden baktım.


Nar Sultan: Tüm lezzet ona lütfedilecek. İstemem.


Ben: Bencil olduğun hiç söylendi mi?


Nar Sultan: Senin kadar bencilim. Kişniş ve kakuleye bir şey dedim mi? Peki, ben nasıl bir lezzet olacağım? Ekşi bir sos mu yoksa şerbet mi?






Nar Sultan Şerbeti Malzemesi







Sesimi çıkarmadım. Defnecik boynunu büktü. Aklıma yaban mersini düştü. Arada yabancı sitelerde tarifler görüyordum. Kuru yaban mersinini torbadan çıkardım. Nar Sultan’la dalga geçtim.


Yabanların Mersin’i sana talipmiş.


Nar Sultan’da bir işve: Bir görelim.


Bak sen, Nar Sultan dünden razıymış. Boşuna değilmiş: “Gönül bu kime düşeceği belli olmaz.” denmiş. Kara kuru mersin hangi ara bu güzelin gönlünü çalmış. Aklım almadı.


Nar Sultan ile yabanların Mersini nikâhladık. Nikahta, Nar Sultanın nedimeleri: Kişniş ve kakule. Yaban Mersini de sağdıcı: Portakal Kabuğu idi. Nikahın olmazsa olmazı: Şekerdir.

İyi ki "Yabanların Mersin'i kandırmış Nar Sultan'ı."






Nar Sultan Şişede







Ortaya: Nar Sultan Şerbeti çıktı.


Doğrusu, o kadar seveceğimi düşünmemiştim. Şimdi, yeniden nar alıp dondurucuya atacağım. Yaza da bu lezzeti içebileyim.


Narda bulunan antisiyanin bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve tansiyon hastaları için günde bir bardak nar suyu öneriliyor.


Yaban mersini de gözlerimizle, kan şekerini dengelemektedir. Kişniş sindirimi rahatlatırken, kakule de uyarıcı etkisiyle sizi zinde tutuyor.


Çocuklarımız için de kendimiz için de sağlıklı bir içecek yapıyoruz. Laf aramızda, ben de işyerindeki arkadaşlarıma içirdim. Yani, kola, çay ya da meyve suyu nereye kadar? Tarifi onlara da verdim.






Nar Sultan Şerbeti Tarifi:


2 Tane Mayhoş Nar


4 Yemek Kaşığı Yaban Mersini


4-5 Adet Kakule


4-5 Adet Kişniş


1 /4 Kuru Portakal Kabuğu


Şeker/ Stevia


4- 5 Su Bardağı Su






Nar Sultan Şerbeti Bardakta







Ailecek hep beraber bu lezzeti afiyetle tüketin. Umarım, hikayeyi de tarifi kadar sevmişsinizdir. Hafta sonu için gelecek misafirlerinize de sunabilirsiniz.


Mutlu bir hafta sonu diliyorum. Sevgilerimle.




Yorum Gönder

54Yorumlar

  1. Safiiiis bugun bir arkadas facede nar serbeti fotosu koymus sarap kadehinde ay bi cnm cekti merak ta ettim . Vay be temiz kalpliymisiz tesekkurler yaparim bunu ben . ♥ Kakule ne yaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakule yeşil ay çekirdeği içi gibi görünen baharat. İçeriğinde ki etken madde uyarıcı özelliği var. Zinde tutar. Eskiden -şimdide var da- kahve ile pişirilirmiş. Ben de aklıma gelirse kakuleli Türk kahvesi yaparım. Sana da tavsiye ederim. Osmanlı da uzun çalışma saatlerinde dinç kalabilmek için yapıldığını düşünüyorum. Mucukksss. Öptümm. Başkan'ım benimm. <3 <3 <3

      Sil
    2. Safiiiis ben bunu yapicaktim bugun. Tarifi okudum tekrar ama nasıl yaptigini anlatmamissin ki bebisim. Bunlar kayniyacak mi. Ben de oturdum yedim narlari :) yanlis yspmiyim dedim de ^-^

      Sil
    3. Şaka yapıyorsun. Değil mi? Tabi ki kaynayacak; Ay Balam.

      Sil
    4. yok yeeeaaa ne şakası safiiiiiş:) cidden hangisi ne kadar kaynayacak, önce hangisi ?suyu mu çıkacak nasıl olcak amaa, suyunu nasıl çıkardın :( hani fazla kaynatınca da zararlı maddeleri çıkıyodu ya bitki prof. u :) E ama ben bu tarz şeyleri bilmiyom da , hani ne demişler bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp ^-^ utandırdın ama beni yaaaa :D

      Sil
    5. Bitki Prof'un konuşuyor. Hepsini aynı anda kaynatacağız. Aşamaları olsaydı, yazardım. Bazı bitkiler için dediğin uygulamaları yaparız. Bunları kaynat, süz. Hatta en azından 6 sa beklet. Yaban mersini özünü versin. Şerbete bir karakter veriyoruz. :)
      Ben kırdıysam, özür dilerim. :SS Öpüyorummm, beni affet.

      Sil
    6. ay yok safişiim kırılmadım ki hiç , dert etme . sadece tarifleri böyle net almak istiyom ben de ondan kıvranıyorum ehhe :) aa lütfen ne affı reca ederim amaaa mucks mucks <3<3<3 Tamam hepsini kaynatıcam anladım 10 dak. kaynatsama yeter mi?

      Sil
    7. Evetttt.:) Bak mikserden geçirip süz. Soğuduktan sonra kulaklarımı çınlatarak içersin. Tamam mı?

      Sil
    8. Heyooo değişmiş blog tasarımın. güle güle kullan canııım ;)

      Sil
  2. Hikaye de tarifte güzeldi. Kaleminize ve emeğinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Hikaye de tarif de on numara olmus. Cay kahve icmek yerine soyle saglikli biseyler icsem diyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Şimdiden buzluğa nrı atmak çok akıllıca ellerinize sağlık .Sultandan ziyade sağlık küpü Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık başımızın sultanı, öyle değil mi? Evet, İnşallah dondurulmuş narı şerbet yaptığımda aynı lezzeti alırım. Sevgilerimle.

      Sil
  5. Nar şerbeti etkinliğimize katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Ellerinize sağlık. Tarif de hikaye de çok güzel...Bundan sonra düzenleyeceğimiz tüm etkinliklere bekleriz. Sevgilerimizle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, umarım denemişsinizdir. Sevgilerimle.

      Sil
  6. Evet koca kış geçti ben de narla ilgili bir lezzet hazırlamadım:( Ne güzel hatırlattınız. Tarifi denemek isterim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de "lezzet beşlisi" ekibinin etkinliğiyle yaptım. Umarım yapar, afiyetle içersiniz.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık…
    Ne hoş bir anlatım ve tarif bu böyle…
    Afiyet ,şifa olsun sevgiler…

    YanıtlaSil
  8. kakule kahve değil mi? hikayenize bayıldım tarifide not aldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakule baharattır. Kahveye de konulur. Osmanlı kültüründe görüyoruz. Büyük ihtimalle kahvenin uyarıcılığını arttırmaktı. Devlet erkanı toplantılarında içilirdi.
      Denemenizi diliyorum. Sevgilerimle.

      Sil
  9. Ne sevimli bir hikaye bu... Ellerine sağlık.. Nar Sultan mutlu olmuş besbelli... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nermin'ciğim teşekkür ederim. Bence de sıcak olarak içtiğinde o kırmızı rengi görmeliydin. Yakut gibi ışıl ışıldı. Bence denemelisIn. Sevgilerimle.

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. Hikayeyi sevmişsindir, umuyorum.

      Sil
  11. Şerbetin tadı hikayesinin güzelliğinden belli. Olsa da içsek dedirtiyor insana. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  12. Nar serbeti yapayim diye aldim iki tane, ikisi de curuk cikti. Buralara taze nar gelmez artik, seneye deneyecegim. ellerinize saglik ..

    YanıtlaSil
  13. hikayeye bayıldım ve şerbeti de denemeli ellerine sağlık teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  14. Hikayesi de çok şekermiş :)) ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Ellerine sağlık nar güzel meyve:)))

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık :) harika gözüküyor

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize sağlık..
    Nar şerbeti hiç yapmadım ve de içmedim :(
    Tadı nasıl bilmiyorum ama görüntü süper :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı da harika. İnşallah denemeniz için fırsat olur.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  18. şifa niyetine
    yarasııın :)

    YanıtlaSil
  19. Tarifi hemen kaydettim..nar likörü yapmıştım ..şerbetini de yapayım teşekkürler..

    YanıtlaSil
  20. Hikayesi güzelmiş.Kışın salatalarda bolca nar kullanıyorum.Sizinde nar şerbetli tarifinizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  21. çok beğendimm , umarım en kısa sürede yapabilirim ..

    YanıtlaSil
  22. Mutlaka deneyeceğim tarifler arasında yerini aldı ;) Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. İnanılmaz tatlı bir anlatım ki ben bu tür yazıları okumadan geçirim...Çok başarılı...

    YanıtlaSil
  24. Elinize sağlık, etkinliğe katılımınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  25. Tarifi geçtim, sadece anlatımı okudum, bayıldımmmmm :))

    YanıtlaSil
  26. offf nar ve yaban mersini he du anneme yaptırayım bunu :)

    YanıtlaSil
  27. canım çekti :d
    bu arada blogunun yeni tasarımı çok şık olmuş (:

    YanıtlaSil
  28. narı çok içemem yada yiyemem genelde mideme sıkıntı yapar ama şimdi okuyunca olsada içsem dedim..

    YanıtlaSil
  29. Ben bunu daha ben gördüm :(

    Evde olmayan sadece yaban Mersin,varda kuusu kirmizi gibi olandan.Yarin tazesini alip,deneyecegim :)

    Cok hosuma gitti deneyecegim,ellerine saglik canim...Anlatimin ise harika :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder