Çocukların Okul Başarısını Artırma Yolları

07 Mart

Çocukların zekâ potansiyelini etkin kullanması adına geliştirilen bir projede (MentalUP Beyin Egzersizleri) görev aldığım için birçok doktor, çocuk gelişim uzmanı, yaşam koçu, akademisyen ve eğitim uzmanı ile görüşmelerim oldu. Kendim de kişisel gelişim gönüllüsü ve aynı zamanda bir çocuk babası olduğum için bu konuda çok etkin çalışmalarım var diyebilirim.  Geliştirdiğimiz projenin çocuklara dersi sevdirme, okulda başarı sağlama konusundaki destekleyici başarısı kanıtlandı. Ancak bu konu tek bir materyale bağlı olmayıp birçok faktörün bir arada incelenmesi gerekmektedir. İşte okul başarısını artırma yöntemleri.

mentalup-1
Mental Up 1

Öğrenme Becerisi Artırma ve Okul Hayatında Başarı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ebeveyn-Çocuk, Eğitmen-Çocuk İlişkilerinin Sağlıklı Olmasına Önem Gösterin
Çocuklara sevgi dolu yaklaşımlar sergilediğinizde kendilerini güvende hissederler. Onlarla zaman geçirin, dokunun, sevin ve ilgilenin. Aynı sorumluluklar eğitmenler için de geçerlidir. Özellikle duygusal anlamda kendisini güvende hisseden çocuklar öğrenime açık ve istekli olur. 
Takdir Edin ve Bireysel Yeteneklerini Ön Plana Çıkarın
Sürekli örnek alacağı birilerini işaret etmek veya yaşıtlarıyla kıyaslayıp başkalarının başarısını kıskanmasına sebep olmak doğru değildir. Çocuklarınızda gözlemlediğiniz olumlu davranışları dile getirin ve takdir edin. Çocuklar, ilgili oldukları konularda çok daha hızlı öğrenirler ve takdir edildiklerinde motive olarak daha istekli olurlar. Matematik dersinde başarısız olan bir çocuğa sürekli “bu derste çok kötüsün” demek yerine “Türkçe dersini çok seviyorsun değil mi? Çok başarılısın” demek daha sağlıklı olacaktır. Türkçe dersinde başarılı olduğu için takdir edilen çocuk matematik dersinde de başarılı olmak için istekli ve öğrenime açık olacaktır. 
Zorunluluktan Değil, Keyifli Olduğu İçin Eğitim Aldığını Hissettirin.
Tıpkı ilkokul birinci sınıfta, abaküs, fasulye, oyun hamuru gibi materyallerin çocuk gözünde oyuncak olarak değerlendirilmesi ve oynarken öğrenmesi gibi, ilerleyen süreçler için de çeşitli aktiviteler planlayın. Mesela kesirleri öğretirken 4 adet eşit büyüklükte yap-boz oyuncağı birleştirip bir parçayı eksilttiğinizde ortaya çıkan sonucu açıklayabilirsiniz. MentalUP beyin egzersizleri uygulamasındaki gibi öğrenmeyi oyun haline getirmek etkili olacak ve okula karşı pozitif duygular oluşacaktır. 
Düşünmesi İçin Fırsat Verin
Evde veya okulda çocuğun her sorusuna direk doğru cevabı vermek yerine düşünmesini ve yorum yapmasını istemek çok önemlidir. Bu şekilde çocuğun konuya odaklanması ve beynini zorlayarak geliştirmesi sağlanmış olur. Tıpkı kas gelişimi gibi beyin gelişimi de zorlayıcı egzersizler ile mümkündür.  Aynı zamanda bu durum dikkat gelişimi de sağlar. Unutmayın, çocukların ders dinlemesini engelleyen en önemli faktörlerden biri de dikkat eksikliğidir. 
Okuldaki Mutluluk Ortamını İyi Gözlemleyin
Yetişkinler mutlu olmadıkları işte çalışamıyor ve istifa ediyorlar. Çocukların okuldan istifa etme gibi bir lüksü olmadığı için eğitim ortamlarında mutsuz olmamaları gerekmektedir. Öğretmenleri ile olan ilişkilerini, okuldaki arkadaşlarıyla olan ilişkilerini gözlemleyin ve müdahale edilmesi gereken noktalarda öğretmenlerinden destek alarak çözüm üretin. Sadece sosyal ilişkileri değil aynı zamanda okulu ve okuldaki öğeleri sevmesi için yapıcı yaklaşımlarda bulunun. Başarı için asla göz ardı edilemez faktör mutluluktur. Mutlu çocuklar başarılı olur.
mental up-2
Mental Up-2

Teknolojiyi ve Oyuncakları Bilinçli Kullanın
Oyun ve oyuncaklar çocukların hayal gücünü geliştirirken mutlu vakit geçirmelerine de olanak verir. Okuldan gelen çocukların fiziksel oyuncaklarla oynamaları için bolca zaman verin. “Okul yüzünden hiç boş zamanım kalmadı” düşüncesine kapılmamalıdırlar. Yap-boz, puzzle, hafıza küpü gibi çeşitli özel oyuncaklar çocukların zihinsel gelişimi ve okuldaki başarısı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Aynı şekilde teknoloji artık okullarda, sokaklarda, evimizde ve hatta cebimize girdi. Çağdaş yaşamın ayrılmaz bir parçası olan teknolojiyi bilinçli kullanmak önemli. Okullarda dağıtılan tabletler çocuklarınız için gereksiz vakit kaybına dönüşmesin. Evinizdeki bilgisayar oyunları, ödevlerin yapılmasını engellemesin. Tabi ki yasaklamak çözüm değil, aksine probleme sebep olur. MentalUP gibi uygulamalar ile hem oyun tadında vakit geçirmek hem de zekâ potansiyelini artırarak okul başarısına olumlu etki etmek mümkün. Zaten bu yüzden geliştirildi. 
Özetlemek gerekirse: Çocuğun, okuldaki başarısını etkileyen birçok faktör var. Mutluluk, öğrenme yeteneği, öğrenme isteği, dikkat düzeyi, zeka potansiyeli, sosyal ilişkiler, okul içi ve okul dışı uygumalar… Hepsi özenle takip edilmeli ve gerekli noktalarda müdahale edilmelidir. 
Bu arada; makale süresince birkaç kez bahsettiğim MentalUP beyin egzersizleri uygulamasını ÜCRETSİZ denemek isteyenler www.mentalup.net adresini ziyaret edebilir. Bu uygulama TUBİTAK destekli ve pedagojik ürün sertifikasına sahip güvenilir bir uygulamadır. 32.000’den fazla kişi kullanıyor ve okul başarısına olan olumlu etkileri kanıtlanmıştır. En son Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezi’ne tamamen ücretsiz kullanım hakkı verdiklerini duyduğumda bireysel kullanıcılar için de indirim istemiştim. Tam üyelik almak isteyenler aşağıdaki indirim kodunu kullanarak %20 indirimle sahip olabilir. 
İNDİRİM ODU: 060316
NOT: Bu indirim kodu 50 kez kullanıma açıktır. MentalUP bu rakamı haber vermeksizin artırabilir. Makaleyi sonradan görenler de %20 indirim kodunu denesin. Eğer tükenmişse yorum olarak belirtin yardımcı olmaya çalışırım.

BENZER YAZILAR

8 yorum

  1. Paylaşım için teşekkürler, oyun ile öğrenme en sevdiğim yöntem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. İnşallah çocukların öğrenme heveslerini arttıracak bir program. Selamlar.:)

      Sil
  2. siteyi hemen ziyaret edeceğim güzel bir uygulama gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) TUBİTAK destekliyor. O yüzden güvenilir olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  3. Oyun ile öğrenmek, sevgi ile büyümek... Bu ikisi çocukların hem karakteristik gelişimi hem de zeka potansiyeli için çok önemli. Tebrik ederim. Harika bir uygulama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah tüm çocuklarımız faydallanır. Selamlar. :)

      Sil
  4. Finlandiya'da yasıyorum.Dunyanın en iyi eğitim sistemi Finlandiya'da ancak anne-babaların rolü az değil eğitim kalitesinin yükselmesinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında eğitim evde başlıyor. Anne- baba hep rol modelidir. Kitap okumayan bir anne babanın; çocuğuna "kitap oku" demesi ne kadar etkili. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil