Aslında şehirde –yöresel pazarlar- haricinde
bulabileceğiniz bir sebze değil. Ben de ilk defa çok sevdiğim teyzemde yedim.
Bahçedeki Labada |
Bahçede Ot Toplama |
Hasta ve moralimin bozuk olduğu ilkbahar zamanı
annemle onun yanına gitmiştik. Iraz Anayada banada bu hava değişimi çok iyi
gelmişti. Dedemin eski konak yapısındaki evi çöksede bahar ve doğa yinede
herşeyi güzelleştirmişti.
Güzellik |
Labadayı bizimkiler bahçeden topladı. Labada, Efelek,
Evelek diyede adlandırılıyor. Doğada kendiliğinden yetişiyor. Kan temizleyici özelliği
ile C vitamini yüksek bitkidir. Okuduğum
kaynaklara göre Avrupa’da tohumu elde edilip tarımı yapılıyor. İtalyanlar,
labadaya balığı sarıyormuş. Meraklıları araştırsın.
Labada Malzemeleri |
Soğan Sarımsak |
Bu arada, ot yemekleri daha çok “Giritli” üzerine
kurulsada bence “Yörüklerde” iyi bilir. Göçer halde olduklarından “doğada
hangi zamanda ne yenir? Nasıl pişirilir? “ Yörük kadını ailenin sağlığı için hafızasına bend
etmiştir.
Tabi en çokta ot yemeklerinin bilinme hali “savaş, kıtlık” dönemleri etkili olmuştur. Şu sıralar –Allah korusun- başımızda sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Elveda Rumeli’yi hatırlayanınız var mı? Orada bir bölümünde evde yiyecek kalmayınca labada dolması yapılmıştı.
Gelelim biz nasıl labada dolması yapmışız? Teyzem bulgurlusunu sevsede bize uydu.
Bizim sofra kalabalık olduğundan kuru biber ile kuru patlıcanları haşladık. Labadalarda sıcak suda bekletildi. Labada yaprağı kaynatmaya gelmezmiş.
Malzemelerini veriyorum:
2 Su Bardağı Pirinç
2 Baş Soğan
1 Baş Sarımsak
Maydanoz
Dereotu
Baharatlar
1 Su Bardağı Zeytinyağı
Teyzem dolma içinin hazırlığına hemen başlamış. Soğan , sarımsak elinden geçiyor. Iraz Ana yeşilliklere girişmiş. Yarım su bardağı yağda soğan, sarımsak aromasını veriyorken pirinçler dahil oldu. Bir “Vav” harfi ve besmele ile şifa istedik. Salçasıyla tuzu unutulmaya. Az suyla içini pişirdik. En son yeşillikleriyle baharatı eklenir.
Teyzem İşbaşında |
İki Kardeş Dedikoduda |
İki kardeş bir araya gelince eski günlere dalındı.
Teyzeoğlu da gelince “artık evlenme çağın.” denerek, ona telkin yapıldı. Aile
sohbetleri ne de hoştur. Allah sevdiklerimizi yanımızda eylesin. Bir yandan
labada sarılır. Kuru dolmalar doldurulur.
Bohçalayarak |
Diğer tarafta su kaynatılır. Tencere
dolunca kaynayan su, kalan zeytinyağı, tuzu ve limonu konularak ateşe
oturtuldu. Ondan önce, labada ustası teyzemle sarma tenceresi birlikte size poz
verdi.
Akşama herkes gelince sofra donatıldı. Çorbadan, salatasına,
sebze yemeğinden tatlısına. Teyzemin sofrası “Halil İbrahim Sofrası” olur.
Kimse aç kalkamaz o sofradan. Teyzemin kalbi gibidir. İlla seveceğiniz bir şey
vardır.
Labada Şahane |
Labada dolmasını ben çok sevdim. Bana göre pazıdan daha
lezzetli, kara lahanadan farklı bir tat. Ayrıca kışın vücudumuzun yüklendiği
toksinleri atmak içinde fırsat. Punduna getirdiğinizde “ affetmeyin; yiyin.”
diyerek sözümü noktalıyorum.
Herkese sağlıklı ve huzur dolu günler diliyorum.
Labada bulmacalarda çok sorulan bir sözcüktü.
YanıtlaSilFaydalarını bilmiyordum. Bu aralar doğada bol bol çıkar. Görünce affetmem artık:)
Yapanların ve post yapıp bilgilendiren bahçe perisinin ellerine sağlık:)
Bulmaca kısmını bilmiyordum. Dolmasını afiyetle yerken kulaklarımı çınlat. Sevgilerimle.:)
SilOhoomm seyyy, teyzeni odunc alabilirmiyim lutfennn!!!:)
YanıtlaSilYada benimde teyzem olur, banada bohcalar sararmiii?
Labada hic yemedim, ama o bohca seklinde sarilmisini hiiic yemedim. Yazik banaaa :((
Teyzemi ödünç veremem; ama benim teyzem seninde teyzen olur; Mevlüdeciğim. :))
Silmis gibi olmuştur eminim ellerinize sağlık labadayı çok severim biraz ekşimsi bir sebzedir.
YanıtlaSilEvet, çok lezzetli oluyor o yüzden sarması da. :) Hoşgeldiniz :)
Silİnsanın hiç bir bilmediği lezzeti canı çeker mi, sayenizde benim çekti:)
YanıtlaSilBir an önce o zaman bu lezzeti tatman dileğiyle.:)
Silİlk kez duydum sayende öğrenmiş oldum çok teşekkürler ♥
YanıtlaSilMersin tarafında başka bir adla biliniyordur. Hoşgeldiniz. :)
SilOhhhh çok lezzetli gözüküyor bu dolma...
YanıtlaSilNasıl canım çekti anlatamam :)
Bu pazar pazara çıkıyım bakıyım ben, belki bulurum labada...
Sonra senin tarifinle uygularım ;)
Bu arada nive mutlu yaşlar diliyoruz sana doğumgündaşınla birlikte :))
Hep mutlu ol canım benim ♥
Kocaman sarıldım sana...
Bu sıkı sarılman bana çok iyi geldi. İnşallah bulursun. Bir köylü kadına ısmarla. Afiyetle yiyin :)) İnşallah hep beraber; güzel bir sene yaşayalım. :)
SilMerhaba bahçeperim,
YanıtlaSilYeni blog açtım nasıl diğer blogerlarla iletişim kurarım diye bakarken, plusta Bloggerlar Paylaşıyor topluluğunda yayınızı gördüm. Önce lambada dolması anladım :) Sonra daldım postunuzun içine ve hayatımda ilk defa adını duyduğum bir yemekle karşılaştım. Fotolar çok sıcak ve samimi. Teyzeler başka olur. Benim teyzem olmadı ama ben de teyzeyim yeğenimi çoook seviyorum ileride ben de yaşlanıp o böyle büyüyünce ben de ona bi dolma yapar kulağını çınlatırım ;)
Bu arada geçmişler olsun hastalık ta atlatmışsınız. Umarım iyileşmişsinizdir. Tarifiniz ve fotolarınız içn teşekkürler , emek vermişsiniz herkesin eline sağlık .
Blogunuzun diğer postlarına da geleceğim. Sevgilerimle..
Eskiye göre daha iyiyim. Samimi yaklaşımınız çok hoşuma gitti.Teyzeler gerçekten başka oluyor. Dilerim sizde yeğeninize güzel lezzetler pişirirsiniz. Selamlar. :)
YanıtlaSilLabada'yı hiç duymamış olduğum için kendime kızdım şu an. Halbuki o üçgen bohçalı sarmalardan çok yedim. Kara lahanadan yapılanlardan sanırım...
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor :)
Merhaba, kara lahanaya benziyor ama aynı değil. Pazı ile kara lahana arasında kalmış bir ot. :) Sevgilerimle.
SilLabadayı böyle yapmamıştım ama annem bazen lahana sarmasını böyle muska gibi sarardı.Teyzenin ellerine sağlık, ne güzel böyle kalabalık aile sofraları :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Evet, kalabalık aile sofraları neşelide oluyor. :) Görüşmek dileğiyle.
SilNe lezzetli olur bir de tazecik toplayıp pişirince, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilValla olsa da yesek. Sevgilerimle. :)
YanıtlaSilMerhbalar ben labada dolmasını ilk kez duyuyorum çok da güzel olmuş ellerinize sağlık Allah büyüklerimize uzun hayırlı ömürler versin teyzenizde kimbilir ne tarifler vardır eski toprak onlar :)
YanıtlaSilAmin, haklısınız. Bazıları günümüze yeniden revize edilmeli diye düşünüyorum. :) Sevgilerimle.
SilStar pazar ekinde yazacağını duydum nasıl sevindim anlatamam:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim arkadaşım. :) İnşallah seversiniz. Sevgilerimle.
SilSafiyecim ne güzel anlatmışsın :) sevgilerimle...
SilTeşekkür ederim ablacığım. :) Sevgilerimle.
Silhihi, ailevi fotolarını daha çok seviyom ben. bi dee, şulede gördüm yaa, star pazar eki, kutlarım, çok sevindim, okurum daa gasteyi alıp. bak şimdi ben de son yazımda duyurdum seni. bir deeee bu haber blogunda nerde ama yaaa :)
YanıtlaSilAyy, teyzem çok tatlı değil mi? Buraya yazmadan bloguna uğradım. Teşekkür ederim. :) Ne bileyim; bloga yazmadım. Aslında instagramda duyurdum. Bir de g+da. Umarım oradaki serüvenleri seversiniz. Blogdan daha farklı yazıyorum. Sevgilerimle. :)
Silneden unutcam ayol. sen çok meşgulsun kiiiii gelemiyon pek buralaraaaa. instaya pek bakmıyom yoksa görerdim tabiiii :) ay yazmak hayalindi de miiii ne güzel ama yaa :)
YanıtlaSilEvet, İnşallah güzel bir serüvene adım atarım. Biliyorsun gezmek, fotoğraflamak ve anlatmak benim düşüm. İnşallah her şey güzel olsun. Amin, Amin, Amin...
SilEskiden annem yapardı da yemezdim. Ne salakmisim. Şimdi yerim sanırım
YanıtlaSilÇocukken bende et yemez kardeşlerimede yedirmezdim. 30 yaşından sonra et yemeye başladım. O da biraz zorunluluktan. :)
SilOff vallahi mis gibi gözüküyor nasıl canım çekti :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilGözde'nin Blog Günlüğü
Öğlen de oldu karnımız acıktı. :) Olsada yesek.
Silİlk defa duydum labadayı diğer adları sanki kulağıma çalınmış gibi geldi. Dolma olsun da ister asma yaprağı ister labada ister lahana olsun :)
YanıtlaSilDamak tadına düşkün biri için hepsinin yeri başkadır. :) Eminim duymuşsunuzdur, umarım bir gün yeme fırsatınızda olur. Sevgilerimle.:)
SilBen biraz cahil kalmisim galiba ilk kez duyuyorum labadayi bol emekli birsey eminim cok lezzetlidir elinize saglik. Tabiki bu blogu takibe aliyorum
YanıtlaSilİlk kez duyduğum bir yemek türü sayenizden bilmediğim bir sebzeyi öğrendim uğraşanın ellerine sağlık sizlere de şifa olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. İnşallah hep beraber.:)
SilCancan bende mimin var :) Mucccukkksssssss
YanıtlaSilSana ışınlanıyorummm. Mucuks :)<3
SilŞimdi ben bir karadenizli olarak otla beslemiyorum. O yüzden belki de bloğunu dikkatimi çekiyor. Bizim orda da her türlü ottan her tür yemek yapılır.
YanıtlaSilŞimdi gazetede yazdığımızı görünce çok sevindim. Sizin ççok eski bir yorumunuzu okumuştum blog hocamda. Bloğunuzla ilgili dert yanmışsınız. Şimdi geldiğiniz şu aşamayı görünce çok takdir ettim...başarılarınız daim olsun...
Ben de Karadeniz'i görmeyi ve bir parça da olsa yaşamayı istiyorum. Samsun'u gördüm, mesela. Gezemesem de içini. İnşallah nasip olur. Evet, şimdi sorsanız hala yapamadığım şeylerin olduğunu söylerim. :))
SilTeşekkür ederim. Çabalıyorum. Seviyorum, istiyorum, çabalıyorum ve de Allah nasip ediyor. Böyle diyelim değil mi? Sevgilerimle. :)
Yemek saati yaklaştığındanmıdır nedir çok güzel görünüyor gözüme . Akşama normal sarma yapayım bariii:)) Labada bulamam heralde.
YanıtlaSilMerhaba, bizim buralarda yabani labada otuna sık rastlıyorum fakat hiç pişirmeyi denemedim. İştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilÇok severim ve hazıra konmakta ayrıca güzel, afiyet olsun...
YanıtlaSilhiç yemedim daha önce ama dolmanın her türüne bayılırım :)
YanıtlaSilKayınvalidem toplardı. Çiğ yerdi. Hiç pişirildiğini bilmiyordum.
YanıtlaSilBayılırım buna:) ellerine sağlık ve afiyet olsun:)) bu arda blogunuZun takipçisiydim ama gfc den eklememişim şimdi ekledim sizi. Ben de beklerim:)
YanıtlaSil