İmkansız Aşkın Tadı Yeşil İncir Reçeli

30 Nisan

İncir, Ege'nin bahçelerinde yetişir. İnciri taze veya kuru tüketmeyi seviyoruz. İncirin sevilerek tüketilen formlarından biri:

Yeşil incir reçeli.

Hikayeyi yazmadan önce, yeşil incir reçeli yapacakların eldiven kullanmasını tavsiye ederim. Ben, reçeli hazırlarken gözümde kahramanlar canlandı.
 Aydın'da yan yana komşu iki köy varmış. Birinde Rumlar diğerinde Türkler yaşarmış. İki köyün arasından geçen dere doğal sınırmış. Her iki köyün kızları o derede çamaşır yıkayıp kendilerince eğlenirmiş. Bir gün, Rum köyünün kızları dereye inmiş. İçlerinde güzelliği dillere destan Veronika isimli kız da aralarındaymış. Annesi, korkusundan onu kimselerle salmazmış. Başına iş gelir, diye ödü koparmış. O gün kaderin değiştiği zaman... Karşı köyün yakışıklısı Halil; tesadüfen dere karşısından, Veronika'yı görmüş. Kıza tutulmuş. Nasıl tutulmasın ki?! Bukle bukle dökülen saçlar, zümrüt renginde gözler. Veronika'yı uzaktan izlemeye koyulmuş. Vera, evlerinin yakındaki yemişlikte izlenildiğini hissetmiş. Arkasına dönüp bakınmış. Kimseyi görememiş. Bir kaç gün sonra; Halil yemislik yakınında Vera'nın karşısına çıkmış. Halil, maniyi söylemiş:
 Havuz başı yemişlik
 Etrafı genişlik
 Kız ben seni almazsam
 Haram olsun bu gençlik
Vera şaşkınlıktan donmuş. Sesi çıkmamış. Ardından bağırmaya başlamış: "Deli misin nesin? Ben senin bildiğin kızlara benzemem." Halil bu sözleri duysa da vazgeçmez. Vera'nın havuz başından geçeceği zamanlar küçük hediyeler bırakmış. Tarak, bir gün lokum, ayna... Vera'nın kalbi de kaymaya başlamış. Yine de yüz vermemiş. Halil derdinden içmeye başlamış. Bir gün kızlarla eğlenmeye giderken, Halil'i incir ağacına dayanmış içerken görmüş. Kızlardan biri hem merakından hem de eğlenmek için Halil'e: Heyy Türk, gündüz gündüz ne içersin? Hem siz de şarap yasak değil midir? Halil'in gözünden bir damla yaş süzülmüş. İçini çekerek: Sevdadan... O kız da maniyi hemen düzmüş:
 Derede incir ağacı
 Tadı zehirden acı
 İçme dedim şarabı
 Dedi sevda ilacı
incir_agaci
İncir Ağacı

 Kızlar pek eğlenmiş, ama Vera'nın içi yanmış. Vera kızlarla arasına mesafe bırakmış. Halil'in yanına gitmiş. Nasılsa aşkları o incir ağacının altında başlar.
 Gel zaman git zaman anne bu aşkı fark eder. Vera'ya bu aşkın imkansızlığını anlatmış. Ardından: Yeşil inciri yiyebilir misin? Vera çok üzülmüş. Annesinin dediği doğrudur. Akıl ve kalp birbirine düşmandır.
 Nisan yağmuru yağdığı bir vakit bayıra mantar toplamaya çıkmış. Bayırın ortasında, her iki köy tarafından sevilen Rum bir teyze yaşarmış. Vera'yı dalgın dalgın uzaklara bakarken görmüş. Pencereden bağırmış: "Vera kuzum, ne diye yağmurun altında kalırsın!? Gelsene buraya.." Vera, bilge kadının yanına gider. Teyze ona papatya çayı hazırlamış. Sohbet etmeye başlamış. Meğer Vera'nın Halil'e aşkından haberdarmış. Vera sonunda ağlamış: Ben nasıl unutacağım? Annem, "yeşil inciri yiyebilir misin?" dedi. Yaşlı teyze, gülümsemiş: Nasıl yiyeceğini bilirsen, elbette yersin: Vera gözlerini kocaman açmış: Ham inciri nasıl yeriz? Yaşlı teyze ellerini onun elinin üstüne koymuş: Tamam, o zaman sana göstereyim.

yesil_incir
Yeşil İncir

Sepetteki incirleri önüne koymuş. İncirin kabuğunu soymaya başlamış. Bir yandan da anlatıyormuş: İncir kabukları, insanların ön yargılarıdır. Halil'le birlikte onlardan sıyrılacaksınız. Kaynayan suya incirleri atmış. Bu kaynayan su var ya; o sizin kalbinizdeki korkular. Onları teker teker içinizden atacaksınız. Yoksa büyür, sevdanızı bitirir. İncirleri sudan çıkartıp soğuk suya atmış: Kuzum; yaşamda "tam oldu derken" soğuk rüzgarlarla sınayacak, ikinizi. Şerbeti kaynatırken, karanfil de katmış. Bazen minik güzel sürprizler de olacak. Bu bahar kokulu şerbeti içine giren sevda, birbirinize duyduğunuz güvenle tatlanacaksınız. Küpün içine doldururken: "Yaşadığınız tecrübeleri kalbinizde tutacaksınız ki aşkınız daim olsun." Tabağa tadımlık yeşil incir reçelinden katmış. Vera'nın önüne ekmekle bırakırken:"İşte böyle güzel Vera'm. Usulünü bilirsen ve sabredersen ham incir de yenilir. " Vera bir küp yeşil incir reçelini annesine götürür. Annesi ağlamış, yalvarmış ama Vera kararlı.
 O günün akşamı Halil'le Vera el ele verip onları tanımayan diyarlara yol alır.
 Yeşil incir reçeli; imkansız aşkın tadı olmuş. Bu reçeli yapanlar, o aşkı hatırlarmış. Bir yazının sonuna daha geldik. Herkese ağız tadında günler diliyorum.

yesil_incir_receli
Yeşil İncir Reçeli

BENZER YAZILAR

52 yorum

  1. Duymamıştım. Çok beğendim bu öyküyü.
    İncir reçeli güzeldir, hikayesi de çok güzelmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikayeyi ben yazdım.:) Teşekkür ederim. <3

      Sil
  2. Harika bir hikaye.İlk cümlelerde bahsetmişsiniz ama gözümden kaçmış.Eski bir hikaye diye okudum.Sonra tarif çıktı ortaya hikayenin içindeyken.Ve anladım ki eski bir hikaye değil, size aitmiş.Okuduğum en güzel tarifti ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, hikaye bana ait. Dileyelim ki nesiller ötesine bu hikaye anlatılır. Selamlar. :)

      Sil
  3. ah ah nefis hikaye olmuş nefis yaaa :)

    YanıtlaSil
  4. Artık yeşil incir reçeli gördüğüm zaman siz aklıma gelirseniz şaşırmam. Anlatım da organik reçel tadında olmuş, sevgi katılan tariflere bir örnek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın böyle zor bir tarifi yapması için bir nedeni olmalı!
      Dediğiniz gibi gördüğünüz zaman aklınıza ben gelirsem; ne mutlu bana! Teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Yeşil incir reçelini çok sevmem (olgundan yapılan favorim :) ama hikâyeye bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olgunu için ayrı bir hikaye yazacağım; İnşallah.. Hatta onu sevdiğim bir blogger arkadaşıma sözüm olduğu için o yayınlayacak. Sevgilerimle.:)

      Sil
  6. İncir reçelini çok severim. Hikayeyi de ilk defa duydum. Çok da güzel anlatmışsın. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Yoruma cevabını sonradan gördüm. Sen yazdıysan bravo diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda yemekle ilgili tariflerde ki hikayeyi ben yazdım. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Cok güzel yazmissin amaaa :) halil sezainin filmindede cok aglamistim.Severek yedigim.receldir incir receli.Ellerine saglk canm :)

    YanıtlaSil
  9. İncir reçeli tadını, kavuşan aşıkların sevdasından alıyormuş. Gökten üç elma düşmüş biri aşıkların biri masalı yazanın biri de okuyanların başına... Ne güzel yazmışsınız Safiye Hanım. Zordur incir reçeli pişirmek yasak sevdaları yaşamak gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? :)Teşekkür ederim. Sevgilerimle.

      Sil
  10. Yıllar önce yeşil incir reçelini Çeşme'den almıştım. Eşim sevmemişti. O olgunundan yapılanları seviyor. Ben zaten reçelci olmadığımdan....Bu arada İncir Reçeli filmi çok çok güzeldi

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel ve anlamlı bir hikaye gerçekten. Bu yazınızı beklediğime değdi. İncir ya da reçelini yerken hep aklıma gelir artık.. Kocaaaaman kucaklıyorum 😊 😊 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :)Ben de kocaman seni kucaklıyorum. Sevgilerimle. 💕

      Sil
  12. baaak son yazısımaaaa bi kereeee :)

    YanıtlaSil
  13. Inandim ben bu hikayeye:) Cunku o kadar yasanmis anlatmissin ki!!
    Herseyde oyle degil mi zaten; usulunu bilirsen, yapamayacagin sey yoktur.
    Kalemine, yuregine, eline saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hikayeyi yazmak için bir sene bekledim. Bazen parçaların birleşmesi zaman alıyor.
      Şimdi iyi ki öyle yapmışım diyorum.
      Evet usülünü bilirsen o iş ya da durum gerçekleşiyor.
      Çok öpüyorum, canimmm.

      Sil
  14. Merhaba Sevgili BAHCE PERİM, çok güzel bir hikaye okudum sayenizde ve ilk defa duyduğum bir hikaye bu. her zaman bu tarz yöresel hikayeler çok hoşuma gitmiştir: İçlerinde sıcaklık, sevecenlik, yardım severlik gibi konuları işleyip yol gösteren hikayelerdir genellikle. İncir hele de yeşil incir gördüğümde bu hikaye gelecek aklıma, eminim. Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil Bey, bu hikayeyi ben yazdım. Umarım sizler sayesinde gelecek nesillere ulaşır. Selamlar.

      Sil
  15. Hikayeyi sevdim, incirin tadı ağzımda sanki, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu duyguyu yaşatabilmek, benim için çok anlamlı. Teşekkür ederim. Sevgilerimle. :)

      Sil
  16. Ben çok beğendim hikayenizi. Verdiği ders de çok güzel. Ayrıca incir reçelini de çok severim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin'ciğim teşekkür ederim. Ne güzel. :)

      Sil
  17. kalemine sağlık çok güzel hikaye, incir reçeline de bayılırım.........

    YanıtlaSil
  18. eşim çok sever yeşil incir reçelini , bense eh işte , ama hikaye çok güzel , yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikayenin adının hatırına arada bir kaşık yersiniz. :)

      Sil
  19. Olgun incirin reçelini çok sevmemize rağmen Yeşil incir reçelini bir kez yaptım ve hiç sevmemiştik sonrasında da hiç yemedim. Eğer bir kez daha bir yerde denk gelirsem bu harika hikaye hatrına tadarım mutlaka. Kaleminize sağlık. İlk fırsatta kızlarıma anlatacağım bize güzel bir sohbet konusu oldu. Çok severiz gerçek tadında hikayeleri. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir hikaye olmuş ki... İncir reçeliyle birleştirmek çok yakışmış :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmkansız bir aşk için güzel bir lezzet. Teşekkür ederim. Sevgilerimle. :)

      Sil
  21. şu an nasıl canım çekti anlatamam size :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakın bir zamanda tatmanızı diliyorum. :)

      Sil
  22. Güzel bir hikaye tebrik ediyorum safiye hanım saygılar....

    YanıtlaSil
  23. Hikaye çok güzel, canım reçelden de istedi şimdi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman yakın bir zamanda tatmanı diliyorum. Sevgilerimle. :)

      Sil
  24. İncir yemiyorum, sevmiyorum ama reçeline bayılıyorum:-)
    Hikaye güzel oturmuş, tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aze, öncelikle hoş geldin. Ben de bir zamanlar sadece reçelini yiyordum. Zamanla nasıl oldu bilmiyorum, incirin taze halini yemeye başladım. Hala kurusunu yiyemiyorum.
      Kansızlık için önerilen gıdalardan. Selamlar. :)

      Sil
  25. Ah nasil güzel bir hikaye... yesil incir reçelini de pek severim 😊

    YanıtlaSil
  26. Ne kadar güzel bir hikaye, çok hislendim, yazacaktım ki bir de sizin yazdığınızı öğrenince daha da etkilendim! Kaleminize sağlık çok içten çok güzel bir hikaye... Eskilerden anlatılan bir hikaye sandım :) Reçel de ne güzel gitmiş fona...
    Ah Veronika :D

    YanıtlaSil
  27. Ne kadar güzel bir öyküymüş...İncir reçeli filmi aklıma geldi bir de...

    YanıtlaSil