DİRENÇ ÇORBASI:

25 Kasım


 İçimden “iyi ki bugün cumartesi;evdeyim.” diyerek şükrediyorum. Gülay’ın ‘çok yoğunum, bloga da vakit ayıramıyorum.’ yayınını görünce; yorumlarda veryansın ediyorum.
  Yanımda biri olsaydı, sevdiklerim… Ortalığı toparlasaydı, çorba yapsaydı ya da  getirseydi. Yattığım yerde hayaller kuruyorum.
 Her türlü güzel şeye ihtiyacım var; yanii…
Resim Kynk:karikaturturk.net
Böylesini düşünmüyorum.(Hiç bir insan düşünmez de kadınlar hastayken daha  naif oluyor.-erkeklere sözüm-)

 O biri sarılsa, şımartsa falan filan…(Şimdi, hiç böyle hayallerimiz olmadı demeyin.)
 Yatıyorum, nefes alıyorum. Buna da şükrediyorum. Telefon çalıyor, Ankara’daki kızkardeşim arıyor. Sohbet ediyoruz, havadan sudan.
 Üç haftadır, ekibin yarısı yok. Malum günler eklenince elden ayaktan düşmüşüm. Polen ve ağrı kesici almışım nafile..


Polen, özellikle rahatsızsam sabah akşam alıyorum ki hasta vücuduma destek olsun.
 Kendi kendime: ”Kalk kızım, senden başka sana kimsenin hayrı yok.” Diyerek; mutfağa gidiyorum. Bir çay kaşığı polen daha atıyorum. Hani derler ya: Allah kimseye muhtaç etmesin; sağ gözün sol göze faydası yok. İnsana en çok da bu zamanlar koyuyor işte; yalnızlık.
   Bu düşüncelerle..
 Buzdolabının buzluğuna elim gidiyor; tek tek bakıyorum. Brokoli! Bundan çorba yaparım. Bağışıklık sistemi  dostu, ardından içsel bir duyguyla çorbanın diğer üyeleri geliyor. Fotoğraf çekiyorum, yine bir ara; bugün böyle geçecek.


Ara ara bazı yiyecekleri haşlayıp dondurucuya atıyorum. Zor günlerde imdadıma yetişsin.. Brokoli; vücudun yaşlanmasını yavaşlatıyor. Son moda deyişle: Anti agingdir. Suyunu atmayın!!
Iraz ana gibi acı tarhananın içine koyarak çorbayı lezzetlendirebiliyorsunuz.

 Buzlukta (deepfreez) bazıları yiyecek  saklamayı sevmese de  bence bu zamanlar için harika bir çözüm yolu. Evde hazırlanan konserveleri de severim; ama, önceden yaptıklarım bozulunca; cesaretim kalmadı.
 Hangisi daha sağlıklı?
 Dondurucuda saklanan derim, pastorize de en son halka  hızlı soğutmadır. Mikroorganizma kırılır.
 Evde yapılan konservenin tadı ve yapılış hızını da es geçemiyorum.
 Tarifi atlamayayım:
4-5 dal küçük brokoli
1 minik havuç
1 kırmızı/yeşil kapya biber
1-2 yemek kaşığı pirinç
1 su bardağı  mısır
2-3 adet domates
1/2 çay kaşığı zencefil tozu(incecik kesilmiş parça zencefil)
1 tatlı kaşığı susam ve çörekotu


 Direnç çorbası hazırlarken, zencefilden sonra  susam ve çörekotu da-şifa niyetine- attım. Çorbayı da “Vav harfiyle” karıştırıyorum. Mevlevihane de öğrendim; aslı olmasa da güzel bir niyet… Yakında paylaşacağım.:)
 Zencefil demişken, ballı zencefil macunu elinizin altında bulundurun. Malum havalar dengesiz, okullar da başladı, herkes birbirine sürekli virüs taşıyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmalı.





Çorba kaynamaya başlarken içine susam ve çörek otu da atıyorum. Çörek otu, inancımıza göre ölümden başka herşeye faydalıdır. Çörekotu, alerji riskini düşürüyor. Grip dönemlerinde solunum yollarının hassasiyetini onarıyor. Çorbayı içerken de damakta hoş bir tad bırakıyor.
 
Nedense, çorbayı hazırlarken “Ramen Kızı” aklıma geldi. İzlemediyseniz, bu filmi öneriyorum. Bazı duyguların milliyeti, dini olmadığını hatta onlarla kurulan  gönül bağıyla, onları ailenizden sayacağınızı size hatırlatacaktır.

Resim Kaynak:serminece.wordpress.com
Ramen Kızı-2008 yapımı. Birbirine sahip çıkma, değerlerini koruma, kendine inanarak yola devam etmek ve aile değerleri sizi sıcacık saracağına inanıyorum.
Gelelim finale:


Direnç Çorbası:
 Evde hastanız varsa kendinizi güçten düştüğünüzü hissediyorsanız, denemenizi tavsiye ediyorum.
 Şifa olsun.
Küçük Not: Brokolinin tadını; bazıları sevmeyebilir. Sanırım, tavadan yeni inmiş krokan ekmekler sizi kurtaracaktır. Bol limonla da harika.
 Herkese sevgilerimle.

 NOT: Bugün de sunucu hatası vere vere beni bunalttı. İnşallah herşeyi yerli yerinde görürsünüz. FOTOĞRAFLAR BANA AİTTİR:

BENZER YAZILAR

17 yorum

  1. Çok geçmiş olsun, duygusal olarak daha çok yormuş galiba :( insan daha çok ilgi sevgi istiyor hastayken. Çorbayı attım hafızaya brokoli ben severim eşim yemese de. Acil şifalar, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Bence ,eşine de ufaktan yedir.Erkekler için prostat konusunda çok faydalı,vücutlarını temizliyor.Sevgiler.:)

      Sil
  2. Direnç Çorbasını sevdim..brokoli dedinizde bende demin haşlamalı brokoli yedim..:) haşlaması daha vitminli oluyomuş..yağda kızartanlarda var ama ben önermiyorum..iyi değilmiş..bu çorbayı bi deneyim,becerebilirsem:)) elinize sağlık aplacim..

    l

    YanıtlaSil
  3. mutlaka denicem..Ellerinize sağlık. enfes görünüyo sağlık deposu...Acil şifalar dilerim..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Lezzetli bir çorba, istersen malzemeyi azaltaraktan önce deneyin.

      Sil
  4. Canım ya bir türlü iyileşemedin.
    Nazarmı değdi sana ne:)
    Vallahi inanmayan inanmaz belki ama ben nazara çok ama çok inanıyorum.
    Bütün hayatını , bedenini etkiliyor.
    GÖZÜ OLANIN GÖZÜ ÇIKSIN.....
    Yine çok güzel bir yazı olmuş. Bayıldım :)
    Tarif tam benlik :)
    Brokoliyi severiz ama buharda ve üzerine limon ile:) Oy canım çekti bak şimdi...
    Eşim çorbasını pek sevemedi ama bu şekilde çaktırmadan yedirebiliriz.
    Ramen Girl'e gelince çok sevdiğim filmlerin başında yer alıyor...
    Canım kendine çok dikkat et. Kızlara selam benden ANNELERİNE İYİ BAKSINLAR :)
    Öpüyorum canım seni....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AMİN.Sevindim.Aslında ,dualarımı okurum ;ama bana bakanlar nedense 'yıldızın düşük ' cümlesini çok kuruyorlar.Ondan her şeyden hızlı etkileniyormuşum...Yanımda olsalardı mutlaka bakarlardı.Afiyet olsunnn..

      Sil
  5. Tam hasta çorbası olmuş gerçekten ellerinize sağlık..Geçmiş olsun bu arada :) Severim bende butür çorbaları..Özellikle kızım doğduktan sonra sık yapıyorum ..Bunu yaparken et yada tavuk suyu kullanırsanız enerji ve iyileştirme gücü ikiye katlanacaktır eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da katarsak yemek ağır olabilir.En azından benim için
      ,teşekkür ederim. Sevgilerimle.:)

      Sil
  6. bahçeperim geçmiş olsun.sana nazar değmiş olabilir miki?çorba tam direnç çorbası.bende benzer buldum çorbası yaparım :) tarif verememe evde ne varsa bulduysam attığım bir çorba ama içine susam ve çörek otu ataraım.önce havanda döverim hatta.aroması daha iyi bir çıkıyor.sana bağışıklık sistemin için propelisi cidden öneriyorum.polen olsa alerjik diyebilirim ama propelisin yan etkisi yok.annemin kanserle savaşının bir numaralı neferidir.ki doktorumuz vermişti.babam 20 yıldan fazladır kullanıyor bizim arıcıların çöpe yolladığı tarihlerden beridir.geçen yıldan beri kullanıyorum.sadece son 1-5 aydır alamadım bitti.eh azıcık pahalı sıra gelmedi işte.sürekli kırılan tırnaklarım kırılmaz oldu,migren ağrılarım yüzde 80 azaldı,çabuk hastalanmıyorum.enerjimi yükseltti,ülserimi stabil yaptıki son yıllarda hep koruyucu kullanıyordum bıraktım.aklıma gelenler bunlar.bir araştır.arıdünyası.com dan alıyorum.çünkü hıfzısıhhada test yaptırdım doğal yani.eğer alacak olursan adımı verebilirsin indirim yaparlar:)(çok insan yönlendirdim de ondan aman yanlış anlaşılmasın:))
    yiyecekleri saklama konusunda da en sağlıklısı önce kurutma yüzde 93 gibi bir oranı var.seneye bol bol kurut yada emin olduğun bir yerden al derim.konserve asit üretiyor falan filan..ne çok konuştum ve ukalalık yaptım dimi:)) ama 3 yıldır kanserle savaşırken bilinçlendim sanırım çok araştırdım okudum sordum denedim.ne bilim .bilmemek değil öğrenmemek kabahat :)) tekrar geçmiş olsun canımcım.
    bri tarif daha:
    keçiboynuzunu aktarda çektir.içine bal kat,meyve kurularından (özellikle üzüm erik ve dut) rondada çekip içine ilave et,keten tohumu at bolca ceviz yada fındık.adına atom diyorum ben.hergün bir kaç kaşık götürüyorum.süper süper!:)) hadi ben gittim.yoruldum gari :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurutmayı çok lezzetli bulmuyorum.Patlıcan ve biber kurusu haricin de. Kuru patlıcan dolmasına kim hayır der!? Doktorların çok önerdikleri arasında da değil.Düzgün şekilde kurutulmayanlar yiyecekler de aflotoksin -kanseri tetikleyen küf/zehir geçen toksin.-oluşturabiliyor Sterilzasyonunuz iyiyse konserve tek geçerim.Mide sorunu olanlar için haklısın.Sağlıklı besleneceğim diyorsanız;her şeyi mevsiminde yiyeceksin.Kural bu.Farklı tadları seviyorum diyorsan da yan yöntemlere gireceksin.
      Propolisi ben de kullanıyorum.Haklısın.-ara ara-Hashimatom olduğundan dolayı -troid iyi çalışmadığından çok hızlı yorulur,bağışıklık sistemi zayıf;normal insana göre 2-3 kat sık hastalanılıyor.-
      -Bacım senin gibi ince fiziğe sahip olsam neler neler yerim:)))-Maşallah diyelim.-Tarife de ağzım sulandı.Bildiklerini anlatıyorsun;önerilerin deneyiminle pekişmiş.Sağlıklı bilgiler.:))
      Yalnız dikkatimi çekti;ikimiz bir araya gelince ne güzel sohbet ediyoruz...:)) -Maşallah diyelim,nazar beni çok yoruyor ve üzüyor.-
      Öğrencilere laf anlat ,sonra evdekilere yetiş bana enerjin kalmıyor.Ne diyim??
      Sen de sağlıcakla kal.Öpüyorum.Sevgilerimle.:))

      Sil
    2. biliyor musun eskiden tombiktim lise yıllarında yani.sonra üniversite yıllarında otobüsle meleketten dönerken bir hanım ağanın bana zorla yedirdiği tek bir sarma beni ertti :)) içinden kıl çıktıııı! 1 ay çıkardım.sonrada bi daha kilo almadım taki son 3 yıla kadar.20 yıldır 48 49 kilolarda geziyordum şimdi 52 53 de geziniyorum.yaş aldıkça özellikle kırkından sonra her yıl bir iki kilo koyuyor üzerine :)

      Sil
  7. Umarım iyileşmişsindir,geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,Reyhane.Hoşgeldin.Şimdi çok şükür daha iyiyim.:)

      Sil
  8. ay geçmiş olsun yaa.
    bayramda da rahatsızdın ama.

    bi de şeyi yazsana.
    brokoli çorbası.
    yani sade olanını.
    nasıl yapılıyo.
    un sarımsak filan nasılsa yazsana.
    ama iyileşince.

    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,Deep.İnşallah diyeyim.Brokoli çorbası tarifi çok var.Ben,kendi yaptığım farklı tadları aktarmayı seviyorum.Yine de bana belli olmaz,yazabilirim;yane:)

      Sil