UYKU BANYOSU

26 Kasım

  Zaman zaman hepimizin yaşadığı bir sorundur. İşyeri sorunları, ailesel sorunlar, özel ilişkimizden kaynaklanan durumları zihnimizde bir türlü çözemediğimizden gece hiç bitmez. Sabaha karşı sızılan o tatlı uykudan uyanmaksa zindandır.

Görsel alıntıdır. Kynk: 123rf.com.Siz de; gecenin dördünde koyunlara
kimbilir hangi dansı yaptırıyorsunuz?




  Geçici nedenlerle uyku uyuyamıyorsanız; size uyku banyosu tavsiyesinde bulunacağım. Arada benim de başvurduğum bir yoldur.
 Sizin de başınıza geldi mi bilmiyorum.? Ağrıdan uykuya geçememek. Ağrı ile uykunuzun bir anda bölünmesi.
Genelde, ağrı kesici veya kas gevşeticilerle çözümlenmeye çalışılsa da-bunu ben de yapıyorum; itiraf edeyim-; vücut bir yerden sonra alıştığı için ilaç da çözüm olmuyor. Bazılarının kemik iliği üzerinde yarattığı hasar; bağışıklık sistemi ile vücudun kan oranını etkileyebiliyor. Mide hasarını -bilmeyenler varsa- da ekleyelim.

Resim Kynk: gorelesol.com -İlaç aldığımızda bir kere daha düşünelim!!

  Yani,bitkiler ve diğer alternatif çözümlerle vücudumuzu koruyalım.!
 'Bu da nereden çıktı? ' diye düşünenlere, son hafta yaşadığım ağrılardan hatırlatma yapmak istedim.
  Uyku banyosu tarifime gelelim:
  Lavanta, bir çok konuda rahat kullanabileceğiniz bir bitkidir. Kokusu sizi yoruyorsa -malum kokular da önemli- papatya diğer alternatifdir.
  Ben bir avuç lavanta koyuyorum. Sakinleştirici ve gevşetici yanlarıyla beraber alerjik kaşıntıları da alır. Yağının yanıkları iyileştirdiğini biliyor muydunuz?





Özellikle, Fransızlar lavanta kullanımı konusunda daha yaygın; adamlar Provence de lavantayı kültüre edip yurtdışına satışını yapıyor. Akıllılar. Provence'i, aynı zamanda turizm açısından da ilgi odağı yapabilmişler.

 

'Melisayı sağır sultan duydu.' diye düşünüyorum. Her yerde; düzensiz kalp ritimlerini normale döndürmesi ve sakinleştirici olarak çay halinde tüketilmesi öneriliyor.
Ben, banyo karışımında kullandım.
   


Lavantayı bir cezvede 4 su bardağı suyla kaynattım.-Tohum olduğu için.-
Tohum halindeki bitkiler ile kök bitkileri kaynatmadan özünü alamazsınız.


Melisayı ufak bir kumaş kese içerisine doldurdum. Melisadan 5-6 kaşık atabilirsiniz.
Kaynayan lavantalı suyun içine keseyi koyuyorum, melisanın özünü vermesini bekliyorum.

 Gördüğünüz üzere; süzgeçten bir leğene süzüyorum. Artık, uyku banyosu; yıkandığınız banyo suyuna karışmaya hazırdır.


  Böyle bir kovaya aktarıp suyla karıştırırak tasla sabunsuz üstünüzden dökerek vücudunuzu gevşetebilirsiniz.
Banyonuzu aldığınız 40 dakika sonra -bendeki  etki süresi- vücudunuza tatlı bir rehavet yayılıyor.
'Uyku banyosu aldım.' diyerek çay, kahve gibi içecekler sakın içmeyin. Onun  yerine: Papatya, rezene ve ayva çayı, kayısı (hoşafı) tüketebilirsiniz.
Tabi, yatağa yatarken içimizi sıkan konuları banyoda suyla üzerimizden göndermiş olmanın keyfiyle başımızı yastığa koyuyoruz.
 Şimdilik, benden bu kadar. Sevgilerimle.:)
NOT: Yazıyı yazarken, uyku konusunda bir kaç nokta daha aklıma geldi. Uçmazlarsa, o noktalara da ileride değinirim. İyi geceler.





BENZER YAZILAR

25 yorum

  1. Vallahi süper bir yazı olmuş.
    Ellerine sağlık canım.
    Malum ben artık çalışmadığım için hani çok dert değil ama çalışanlar için çok büyük sorun.
    Ama şimdi kendime haksızlık ettim değilmi sonuçta zamanında uyuduğumuzda vücüt dinleniyor rahatlıyor.
    Hormanlar çalışıyor.
    Güzelleşiyoruz......
    Tamam artık uyuyamadığımda bu banyo suyunu hazırlamak şart oldu :)
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de:)) Hoş geldinnn,Gülay'cığım.Güzel kalabilmek için de uykumuzu almamız gerekiyor.Uyuyamayınca banyo suyunu hazırlayıp ılık ılık dökünelim,gevşeyelim.Sevgilerimle:)

      Sil
  2. Uyku banyosu ne kadar güzel geliyor kulağa. Denemek lazım ilk fırsatta. Bu güzel bilgi için çok teşekkür ederim ben kendi adıma :)

    YanıtlaSil
  3. Seni mimledimm..

    http://reyhanlahersey.blogspot.com/2013/10/mimlendimdi.html

    Uyku banyosu iyi fikirmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayrama ,İnşallah mimi yapabilirim.Mimin cevaplarını da merak ettim,bakıyorum.:)) Evet,bende çok işe yarıyor.:))

      Sil
  4. uyku için gerçekten alternatif bitkisel ve banyo çözümleri sunmuşsunuz..ben de katkı yapayim bari..akşamları birer bardak milli içkimiz !! :)) ayran içersek akşamları uykuya iyi gelirmiş..denemiştir:) ikincisi ise günde bir poşet dondurma yemekte uyku getiriyormuş..eskiden ben denemiştim gerçekten ne zaman dondurma yesem uykum geliyordu..şimdi ne olduysa kaldırmıyo dondurma artık midemiz :) iyi güler dilerim ablacım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Her gün de ayran içilmez,dondurma da insanın bir yerden sonra midesi kaldırmıyor..Bir de dondurma yemek =kilo demektir.Yine de ara ara kaçamak yapılabilir.Katkıların için teşekkür ederim.Sevgilerimle:)

      Sil
  5. ellerine saglik canim bende lavantayi cok seviyorum cagini da severek iciyorum dedigin gibi rahatlik veriyor uykum yoksa gidip banyo yapmak hele bu soguklarda brr bana yorucu gelir canim onun yerine cay iceyim daha iyi gelir:)) paylasim icin tesekkürler sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen nasıl istersen Gügü:)) Arada bu şeklinde de denersen üzerindeki elektriği de atmış olursun.Sevgilerimle.:)

      Sil
  6. vay ne güzel yazı olmuş.gerçi uykuya geçme sorunum yok ama çok sık uyanıp birde feci diş sıkıyorum.doktorda çözüm olmadı depresanda içedim bunun için.ama bugün kaplamalarımın üçü elime geliverdi.ben öldüm.diş korkulu rüyam.:(bu banyo işime çok yarayacak en azından iyi gevşer diş sıkmam belkide.sağolasın bahçeperim.melisa yok evde okula götürmüşüm ama şükür lavanta var:) deneyeceğim.çok öpüyorum.sevgiler...
    tekrar tekrar geçmiş olsun canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada sakız çiğne! Sana plak yapmadılar mı? Yaptılar da sen mi kullanamadın;Dolunay?
      Diyene bak ,ben de diş sıkmaktan kanal tedavisi olmuş birisiyim: SSS
      Bunun nedeni,durumlar geçecek 'Dişini sık.' öğretisinden kaynaklansa gerek:SSS
      Teşekkürler.:)Sevgilerimle.

      Sil
    2. hayııırrr plak falan yapmadılar yaaa.o gün kanal oldu ama dişim uymazsa yeniden kaplamalarım değişecekki bu 12 diş ediyor .parasınamı acısınamı.ayy valla bittim ben ma aile bu sene dişçilere çalışiciğim.(tahmini 13 bin felan yani) dişimi sıkmamak için dişini sık oluyor yani ha ha ha!ay aman ağlamaya gelmiş gibi hiç hoş olmadı bu mesaj ki aslında bayramını kutlamay geldim.NİCE MUTLU SAĞLIKLI HAYIRLI BAYRAMLARR! bahççe perim.çook öpüyor sevgi ve selamlarımı yolluyorum.

      Sil
    3. Diş druna diş sıkma ile ilgili bir plak hazırlandığını bundan kullanmak istediğini söylesen.Yanlışım yoksa gündüz de kullanılıyor.Yalnız ,sen ders verdiğin için alışma dönemi sıkıntılı olabilir.Yine de dişlerini kaybetmekten iyidir.
      Sana da MUTLU,SAĞLIKLI VE HAYIRLI BAYRAMLAR DİLİYORUM. Rahat nefes alabilmek bile bir lütuf.! Her ne kadar ,sağlık ailesinin üyesi de olsan, bazen kendi acına çare olamayabiliyorsun.
      SEVGİLERİMLE.

      Sil
  7. aaa bu ne güzel bişi yaaa.
    yani, lavanta delisiyim yaaa.
    her şeyim lavantalı.
    bunu da yapcam işte.
    :)
    uyku sorunum hiç olmaz.
    anında uyurum mışıl mışıl.
    hiç ilaç da kullanmadım.
    ama uyku banyosu.
    çok sevdiim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah ,hiç de böyle bir sorunun olmasın !

      Sil
  8. ahh bahceperisi ben de bugün hatta tam da 4 saat önce misafirlerime diyordum bu aralarda hiç uyuyamıyorum diye.. İyi olacak hastanın ayağına gelirmiş derler yaa aynen öyle oldu. . İsmi de harika uyku banyosu. Bu aralarda ben de kokulara , aromaterapiye merak salmıştım. Aktar da bana banyo suyuna 3 damla lavanta yağı koy veya yastığına 1 damla lavanta yağı dök mışıl mışıl uyursun demişti geçenlerde. Denemedim hiç. Demek lavanta böyle süper . Teşekkürler deneyeceğim , eline sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin,sevindim.Aktarınız doğru yönlendirmiş.Yastığa dökmenizi önermiyorum.Burun ya da solunum yollarınız da hassasiyet yaşayabilirsiniz.-Alerji gelişebilir.-Yapacaksanız;kuru bitkiden oluşan bir minik yastıkcığı yastğınızın altına yerleştirin.
      Uykusuzluk ciddi boyuttaysa ;'kedi otu tentürü ' var.Latince ismi :Valerian .Bir ara onu da içmiştim.Öneririm.
      Sevgilerimle.:)

      Sil
  9. Çok faydalı buldum tavsiyelerinizi, kesinlikle deneyeceğim :) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Siz de hoşgeldiniz. Rahatlayacağınızı düşünüyorum.:)

    YanıtlaSil
  11. günaydın
    sizinle tanışmak şahane uyku banyosu yazısıyla oldu.
    iyi bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Ben de sizinle tanıştığıma memnun oldum.Size de iyi bayramlar.:)

      Sil
  12. Uyanık kalma banyosu yazısı ne zaman gelecek? Çok kalabalık kitleyiz bak bizleri yabana atma :) uyumayanlar, uyuyamayanlar ve uykunun gereksiz olduğunu düşünenler vs. 78 saat uyumadığımı biliyorum.. Kocaman bir alışkanlık bence bu uyku olayı başka bişii değil ;) Tabi bünyeden bünyeye de değişebilir ona bir şey diyemem. Yazıyı bekliyoruz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceikle kendini bu kadar zorlamasan.Uyku vücudumuz için:Hafıza,bağışıklık sistemi,ergenlik döneminde büyümeyi etkileyen önemli bir unsur.
      Vücudunuzu alıştırmış olabilirsiniz,'dervişseniz' eminim yukarıda saydığım sorunlardan kendinizi koruma yöntemleriniz vardır.
      Yakın zamanda bunun etkilerini fark etmeyebilirsiniz.35+ dan sonra unutkanlıklar ile hastalıklara daha çabuk yakalanma ve uzun süre de iyileşme gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.Mesela:Sigara içiyorsanız da gripi bir ay içinde atlatırsınız.
      Kısa dönem uyanık kalma yöntemlerini bir yazı olarak ,sizin isteğiniz üzerine'malum,önümüz kış ve geceler uzun' yazı hazırlayacağım.Sanırım yazı listeme göre bir ayı geçebilir.Bilginize.Teşekkür ederim.Alper :)

      Sil