Grip Dönemlerinde Ne Yapalım...

14 Ocak

Çevremizi saran bir grip durumu yaşıyoruz. Bloglardan, iş yerimizde ki arkadaşlara oradan çocuklarımıza... Liste uzuyor. Bu gün de bir arkadaş kızının hastalığından dolayı izin aldı. Dedim ki: Bahçeperim, göreve. 
Grip, en hafifinden soğuk algınlığı yaşıyorsanız, önerilerimi uygulayabilirsiniz.


bastan asagi silahli
Baştan Aşağı Silahlı
Rsm Kynk: kayserikent.com

Sandra  Bullock'u mankenimiz olarak  seçtim. Baştan aşağı silahlarımızı kuşandık. Sandra Bullock'u sever misiniz, bilmem? Bence, her role rahatlıkla uyabiliyor. Sevimli, şaşkın haliyle insanı kendisine bağlıyor. Gravity'de en son rol almıştı. 
 Her sene değişen mutasyonlarla virüsler -maalesef- yanlış ilaç tüketimi, beslenme ve yaşam alışkanlıklarımızın doğallığın dışına çıkması sonucu hastalıktan kırılıyoruz. Domuz gribi: H3N2 yine hortladı.  
Sabırsızlıkla bekliyorsunuz, biliyorum... Neler yenilir ya da neler yapılır?
Vücudunuzda kırgınlık hissediyorsanız; eliniz ayağınız tutmaz, ara ara gözünüz kararır, biraz da boğaz ağrısı varsa: Gripsiniz.
Kelle paça çorba öneririm.
Ben de, otuz yaşımdan sonra bu çorbayla hastayken arkadaşımın zoruyla içmiştim. Sabaha kendimi daha iyi hissettirmişti. 
İçindeki sirkeli-sarımsak ikisi de müthiş mikrop kırıcı; sarımsak anti viral özelliğiyle vücudunuzun bağışıklık sistemine direnç kazandırıyorsunuz.

mercimek corbasi
Mercimek Çorbası

Grip zamanların da pek akla gelmese de: Mercimek Çorbası, bağışıklık sisteminiz için iyi bir besindir. İçindeki; çinko, fosfor ve B vitamini günlük hayatınızı kolaylaştıracaktır. 
tarhana
Tarhana

Efsane tavuk çorbalar, ikinci silahımız. Her ne kadar, tavuk hazretlerini kızdırsak da...:) İçinde defne yaprağı ile top karabiber mutlaka atınız. Defne de: Anti grip bitkilerden biridir. Üşüyorsanız veya durup dururken üşüyen birileri varsa etrafınızda, sizi de onları da ısıtacaktır. 
Tarhana da üzerinizdeki yorgunluğu alacak. Vücudunuz dinlenince hastalığı atlatacaksınız. 
Kendinize molalar ayırın. Vücudunuz yorgun olduğu sürece hastalığı kolay atlatamazsınız. Dinlenelim...
anne eli
Anne Eli

Vücudumuzun bu dönemde susuz kalmasını istemiyoruz. Küçükken annemizin elinde  sıkılmış meyve suları içerdik. Portakal favori olsa da: Ananas, elma, havuç vücudunuzu dinlendirecektir. İçebiliyorsanız taze zencefil de ekleyin. Boğazınız biraz yansa da şifası için değer.
daldaki kiviler
Daldaki Kiviler
Rsm Kynk: tarimsal.net

Grip yaşayan kişilere: Kivi öneriyorum. Portakala göre iki kat C vitamini içeriyor. İçindeki çekirdekler damağımı bursa da ara ara kivi tüketiyorum. Vücudumuzun mikropları kırmak için daha fazla oksijene ihtiyacı var! C vitaminiyle vücudumuzu destekliyoruz.
Her gün alınan vitamin haplarını önermiyorum. Doktorunuzun kontrolü dışında kullanmanız, böbrek taşından tutun kan sulandırma gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. 
tursu
Turşu

Mide bulantınız varsa, çorbanızın yanında bir- iki  kornişon turşu atabilirsiniz. Hasta olmasanız da tüketin. Özellikle salgın dönemlerinde vücudunuzu koruyacağını düşünüyorum. Sirkeyle hazırlandığından mikrop kırıcı yanından faydalanıyoruz. Yoksa, Dört Hırsız Hikayesi bugünlere gelmezdi. 
Bilenler içinse 'aslında, arada sırada evde elinizi bile sirkeyle yıkayın.' demeye getiriyorum.
aromatik sirke
Aromatik Sirke

Tabi ki çay olarak, 'Mesirli Çay' öneriyorum. Türk çayı içindeki 'tanen' boğaz ağrınızı kesmez. 
Çocuklarınız için: Böğürtlen reçelini iki kere tavsiye ederim. Hem C vitamini alır, hem de boğaz ağrısını kolayca atlatırsınız. Hastalık dönemi iştahsızlık maalesef onları-anneyi- zorluyor. Evde yapılmış olanı diye eklemeye gerek var mı..?
Tüm hastalara, Allah'tan şifa diliyorum. Haftanız güzel geçsin. Sevgilerimle.

Not: Alıntılar hariç, hepsi benim fotoğraflarımdır. 

BENZER YAZILAR

16 yorum

  1. bahçe Perim harika bilgiler bunlar. Çoğunu bilsek de bir bilenin ağzından duymak daha etkili oluyor emin ol. Mesirli çayı duymamıştım. Ben günden 15-20 bardak çay tüketen biri olarak tanen ler manenler vız geliyor :))
    aman hasta olmayasın. bendeki gitse de hala öksürüğüyle beni başbaşa bıraktı.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Juliette, 'Mesirli Çay' benim tarifim. Rahatsızlandığımda hemen içerim. Öksürüğüne iyi geleceğini düşünüyorum.:) Geçmiş olsun. Öptüm...

      Sil
  2. he hee yine sevimli ve pratiks.
    :)
    ama kelle paça göremem bile been.
    işkembe filan ayyyy bakamam bilee.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de dediğim gibi 30 yaşımdan sonra arkadaşımın zoruyla yedim. İyi geliyor. Belki biri de sana bir gün zorla yedirir. Yapan iyi olunca kötü olmuyor.:))

      Sil
  3. çok güzel tarifler ablacım..ellerinize sağlık..H3N2 grip virüsünün en iyi ilacı,hiç aksatmadan düzenli olarak alınan (günde en az küçüklerden 2,büyüklerden 1 adet) SARIMSAKtır..Günde 1 tane sarımsak alanların özellikle de gribe yakalanma olasılığı çok düşüyor..ben denedim..uzun yıllardır sarıomsak kullanıyorum..ve faydalarını da gördüm..gribe yakalandım ama ev içinde hızla yayılan türlerden olursa bu oluyor..ama uzun süre sarımsak kullanımı nedeniyle bu hastalığın çabuk geçemesi kolaylaşıyor..sarımsak kullanmak istemeyenler,(soğan)ı denemyebilirler..yada (çemen)de buna dahildir..mümkünse çaylara (limon) suyu sıkmakta fayda verir..bunlarda benim tarflerim..tabii midesi hassas olanlar la bunlara karşı alerjisi olanlara pek önermiyo uzmanlar..ellerinize sağlık ablacım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, haklısın. Bana da dokunduğundan öneri listeme girdiğini söyleyemem. Benim gibiler sarımsağın pişmiş halini tüketiyor. Sevgilerimle.:)

      Sil
  4. İnan insanlardan uzak durmaya çalışıyorum.
    Hoş olacaksak olacağız ama olmim :)
    Ah Sandra sevilme mi :)
    Kelle paça yı nasıl severim biliyormusun :)
    Of aklıma düşürdün. Çarşıya gideceğim alim bari :)
    Mercimek çorbası :) Severim bu akşama yapim bari :)
    Defne annemin bahçesinde çook .
    Her gittiğimde unutuyorum . Hoş şimdi yaprak varmı bilmiyorum ama bir dahakine bakim :)
    Kivi ye bayılırım.
    Ama hala çok pahalı az ucuzlasın öyle :)
    Ay yine çok güzel bir yazı.
    Hem önlem almak adına hem desteklemek adına.
    Allah razı olsun canım.
    Çok öpüyorum seni.
    Aklımdasın unutmadım. Bu ara biraz yoğunum. :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne de yaz kış yaprak olur.:) Evet ya her şey ateş pahası. İhtiyaç hissettiğimde pahalı da olsa 2 tane alırım. Hepimizden, İnşAllah razı olur. Mercimek candır, kandır. Yap yap afiyet olsun. Kelle paça denince,'Hayat Bilgisi'nde ki çatlak kadın aklıma gelir.:) Her sabah kelle paça yapardı. :)) Annem bile kelle paça çorbası içtiğim de şok oldu. Ağzıma bile sürmediğim yemekti. İyileştiğim için favorilerimden biri oldu. Öpüyorum.

      Sil
  5. çok teşekkürler tavsiyeler için. bende boğazımda ağrı olunca hemen bir su bardağına 2 yemek kaşığı kadar gerçek nar ekşisi koyar üzerini suyla tamamlarım. bununla gargara yaparım. 1-2 defa dan sonra boğazda iltihap falan kalmıyor şiddetle tavsiyemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nar ekşisi, kelle paça gibi işe yarıyorsa neden olmasın?:) Sevgilerimle.

      Sil
  6. Öneriler için teşekkürler, yararlanacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi, blogumda görmek ne güzel. :) Yine görüşmek dileğiyle.

      Sil
  7. Çok güzel öneriler bunlar. Mercimekte tarhana da favori çorbalarımdan. Tarhana zaten hasta çorbası olarak geçer benim gözümde. İçince içim ferahlar. Bitkiler konusunda çok bilgilisin, çok güzel bişey bu.
    Teşekkür ederiz çok güzel bir post bu :)

    YanıtlaSil
  8. Ahahah :)))
    O karikatürü biliyordum. Çook komiktir, yine güldüm....
    Öneriler çok güzel. Tavuk suyuna pirinç çorba bana en iyi gelendir.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. yine şahane bir yazı olmuş.bak zencefile barıştım :) valla içiyom. ama asıl propelise başladım 8 gün oldu enerjim süper oldu :))

    YanıtlaSil
  10. Grip önerilerin harika. En şifalı ilaçlar doğanın içinde saklı..
    Gelmiş geçmiş olsun.. Zencefili sıklıkla uygularm ben de..
    Teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil