Nazar Olmak

27 Ocak

Bu yazı; şu sıralar içimde bir isteksizlik olduğundan kaleme alındı.
Öyle zamanlar vardır ki güzel giden işimiz ters döner, ilişkimiz bozulur. Sevgilimiz soğur.
Velhasıl: Her şey yerle bir olur.

Dostlarımızla laflarken ‘ nazara mı geldim?’ diye dertleniriz.
dertlenmek
Dertlenmek

Kem göz, negatif enerji veya nazar bizi yorar, hayattan soğutur. Gelenekte ve dinde nazar inancı kabul görmüştür.
Sivas’lı bir hanımdan nazarla ilgili şu söz aklımda yer etmiş:
‘Nazar: Gelini mezara, deveyi kazana koyarmış.’
İlkçağ’dan bu yana insanlar ‘kem göz’ den çekinmiştir. İlginçtir, ‘nazarcı’  tespitinde bazı fiziki özellikleri esas almıştır. Şanlıurfa da: Uzun çeneliler, Mardin de: Kısa boylular  gibi…  Renkli gözlü insanların nazarının değdiği kanaati yaygındır.  Konuşmasında veya bakışında kıskançlık hissedilen kişiler de: Nazar eden konumundadır.
medusa
Medusa
Rsm Kynk: daz3d.com
Nazar, kişilere özgü değildir. Evinizden, hayvanınıza ve bahçedeki çiçeğinize kadar  nazardan nasibini alır. İnsanlar ilginç yöntemlerle korunmaya çalışmış.
Neler yapılmış? Gelin bakalım.
Medusa, bilinen –bana göre- tarihin ilk nazarcısıdır. Baktığı her şey taşa dönüşmüştür. Heykellerin –Frigya bölgesinde- gözleri oyuktur. O dönemin insanları,  bakışı durdurmak için  oyuk yere: Kurşun dökmüştür. Yani, 1500 yılı aşkın insanlık kurşun döküyor!
kursun dokme
Kurşun Dökme

 Anadolu’da; ortası delik taşları nazar için bazen takı bazen de aksesuar olarak –evde- kullanmış. Mantığı: Gözü olanın gözü çıksın.
Nazar boncuğu, bize ait bilinen yaygın ve sevilen başka bir objedir. Yalnız, bunun da patentini komşu –Yunanistan-  almazsa iyidir.
nazarliklar
Nazarlıklar

Kaplumbağa kabuğu –özellikle, bebek ve küçük çocuklara- benim de vardı.:) Civa taşımak, şap, üzerlik, hayvan pisliği, boynuz, iğde ağacının dalları gibi metalarla aklınıza gelen her şey korumaya çalışılmış.
İlginç uygulamalardan bazıları da:
Nazarcı kişiyle karşılaşıldığında, ilk siz konuşmalısınız. Diyarbakır çevresinde,  nazarcının ayakkabısı; iple ölçüsü alınır. Kişi gidince, o ip bazı otlarla tütsü yapılır. Tüm ev tütsülenir.
Eskiden, evlerde ocak varmış. Nazarı değdiği kişinin ocağından gizlice kül alınır. Nazar olan kişi küllü suyla yıkanırmış.
Şunu gözledim. Bazı kişiler, düşündükleri bir iş olmadan asla söylemiyor.
Dinimize göre: Felak, Nas ile Kalem surelerini okumak da insanı nazardan korur. Dua: İnsan şerri, cin, peri ve şeytan şerri ile hasetçinin gözünden sakınmayı anlatır.
Peki siz neler yapıyorsunuz?
Şimdilik bu kadar… Yakın bir zamanda bitki ve doğal taşlarla ‘nazardan’ korunma – önlemeyi anlatacağım. Herkese güzel bir hafta diliyorum.

Not: İlk fotoğraf hariç, görseller alıntıdır.

BENZER YAZILAR

22 yorum

  1. Sevgili Peri,
    Bloguma her gün uğradığını biliyorum ve sen de biliyorsun ki en çok yorum yazan, en sıkı okuyucum sensin. Fakat orada her gün belki de görüyor olmana rağmen ben bu yazının altına bir kez daha yazmak istedim.
    Hayatımda çok önemli bir yeri olan bir kitap ( Monte Kristo Kontu ) ve orada geçen bir söz var:

    ''Her kışın arkası bahar olduğu gibi; kaderi iyi anlayan ve felaketleri mertçe göğüsleyenler için de mutlu neticeler vardır.
    Bu söylediklerim teselli edici sözler olmayıp, bizzat yaşadığım gerçeklerdir...''
    Monte Kristo

    Filmi beş para etmez ve kitapla siyahla beyaz kadar uzaktır ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Alper, ne de güzel paylaşmışsın Monte Kristo'nun bu sözünü. Hepimizin düştüğü, zayıf olduğu dönemler vardır. Önemli olan bunların kısa süreli ve kötü tecrübeler yaşatmadan gönderilmesidir.
      Her kışın arkası bahar olduğu gibi günün en karanlık anı da güneşin doğmadan önceki anıdır.
      Sevgili Bahçe perim nazar vardır doğrudur ama ben kişisel olarak bu nazar boncuğu vb şeylerin işe yaradığına inanmıyorum. İçindeki umutların, pozitif düşüncelerin ve inancın gücü tüm kem gözleri bertaraf edecek güce sahiptir :))

      Sil
  2. Bazen nazar bazen de insanın ruhunun daraldığı bir dönem oluyor. Aynı ruh halindeyim bu aralar. Ne yapsan geçmiyor ki, illa bir süre öyle dolanıyorsun...

    YanıtlaSil
  3. Ben nazara çok inanıyorum ki, nazardan hiçbir şeyim yokken bir anda nefesimin kesildiğini boğalacak gibi olduğumu bilirim. Annem sağolsun, saatlerce Kuranı Kerim'den ayetler okudu ve yaklaşık 2 saat sonra gözümü açabilmiştim. Çok fena bişeymiş. Üzerlik duydum ben. Hatta o olaydan sonra annanemden üzerlik aldım getirdim eve astım :) Ama en önemlisi dua bence.

    YanıtlaSil
  4. Canım çok güzel bir yazı olmuş ...
    Bende nazara çok inanırım . çünkü yıllarca bana nazar değmedi ve 20 li yaşlarda bir kadının bakışlarından dolayı bana nazar değdi ve o gün bugün hep nazar değer.
    Ama o bakışı anlatamam sana kadına sırtımı döndüğüm halde kadının bakışını sırtımdan gögsüme doğru hissettim.
    Ne diyeyim yine ucuz kurtuldum.
    İnan bende artık bir şey gerçekleşmeden kimseye söylemiyorum.
    Bunu insanların kötü olduğundan yada kötü düşündüğünden değil sevdiği için bile olabilir.
    Annenin çocuğa nazarı değiyor.
    Evet nas ve felak surelerini okurum . Cıva ile ilgilide birisinden bilimsel olarak kanıtlandığını duydum ???
    Tabiii ne kadar doğru bir sonraki post öğreneceğiz sanırım :)

    YanıtlaSil
  5. Yaşam bir denize benzer. Kimi zaman sakin, dalgalı ya da fırtınalı...

    Şu söz favorilerimdendir:
    ''Kötü bir döneme girdiğinde ve her şey sana karşı gibi göründüğünde, bir dakika bile dayanamayacakmışsın gibi geldiğinde sakın pes etme... Çünkü işte orası gidişatın değişeceği yer ve zamandır.'' *Mevlana*

    YanıtlaSil
  6. yine bissürü bişi öğrendim.
    ama sana bişi olmamıştır ya, normal ki bazen enerjimiz düşer veya evet biri düşürür filan.
    ama kısa sürer ki yaaa.
    seni seven de çoktur ki.
    onlar seni neşelendirsin hadii.
    :)

    YanıtlaSil
  7. Yorum bırakan herkese teşekkür ederim. İnşAllah bir an önce biter. Zeugma, Mevlana'yı ben de çok severim. Gerçekten, bu gidişat değişsin! Çekilmez oldu.
    Sevdiklerime- Sevenlerime- de düşmanlarıma da şükrediyorum. İki tarafta beni ben yapıyor. Dediğin gibi neşelenmek ne güzel olurdu; Deep...

    YanıtlaSil
  8. @Juliette Teşekkür ederim. @deeptone senin şu yazı stiline bayılıyorum ki :)
    @bahceperisi İnşAllah geçer gider hea baktın geçmiyor sıkı can da iyidir :)

    YanıtlaSil
  9. Ben de gectigimiz donem kotuydum, bir yerde okudum meger suclusu dolunaymis, demem o ki nedeni ne olursa olsun geciyor bir sekilde ;)

    YanıtlaSil
  10. aman ablacım noldu..umarım herşey düzelir bişran önce...evet nazar var,..nazar ayeti nazarın var olduğunu gösteren önemli bir kanıt..korunmak için bu ayet verilmiş..bizde de kruşun dökmeler,mavi boncuklar vs yapılır..ne diyelim Allah nazardan saklasın hepimizi..kendine iyi bak ablacım..

    YanıtlaSil
  11. Her insan dönem dönem sıkılır bunalır, umarım hemen atlatırsın. Neşeli günler senle olsun.
    Bu arada seni mimlemiş oldum:) detaylar için http://thelifebyhulik.blogspot.com.tr/2014/01/nomination-for-liebster-award.html
    göz gezdirebilirsin.

    Sevgiyle kal:)

    YanıtlaSil
  12. inanırııım... hem de sonuna kadar.... dibine kadar....
    kısmet olur da birgün karşı karşıya gelirsek sana heeeepsini anlatırım....
    ama ben yaşama sımsıkı bağlıyım ya, Rabbimin yardımıyla atlatıyorum çok şükür :)

    YanıtlaSil
  13. Sevgili evde yazar, dolunay beni sadece daha sinirli yapıyor ki şu an yeni aya geçtik:(( Yulia teşekkür ederim. Benim iki mimim var; bunu ne zamana yaparım bilmiyorum.
    Banuşkaaa; Amin...
    Senin bu tarafına hayranım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sorun değil, sen ne zaman müsait olursan, canın ne zaman isterse:)

      Sil
  14. geçmiş olsun bahceperisi noldu ya? Bende de bu aralar keyifsizlik çok. Nazara ben de inanırım ama herşey de nazar değil be canım , bazen yollarımıza engebeler çıkmak zorunda .. ne demişler su akar yolunu bulur , sen güçlüsün ve atlatırsın diyorum ;) boşver derdi tasayı baksana çok güzel çıkmışsın yaa , süpeeer! bu ne güzellik böyle ;) hayatın da kendin gibi güzel olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. ben nazara inanmıyorum ama şu boncuklara bayılıyorum yia :)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Galena, o senin kalbinin güzelliği. Desteğin için teşekkür ederim. :)
    Sevgili E. o zaman diğer yazıdaki takılar da gözünü alabilir.

    YanıtlaSil
  17. nazar hem dinen hem bilimsel olarakta ispatlanmış bir durum.nazarın neler yapabildiğini başta kendim olmak üzere çocuklarımda evimde işimde arkadaşlarımda vs çok gördüm.nazarla ilgili hikayem çok.anlatsan sayfalar sürecek.felak ve nas suresini mutlak okumak lazım korunmak için.birde dua var korunmak için.ayrıca evde nazar olduğunu düşündüğümde sirkeli suyla dış kapıya doğru silerim ki cidden işe yarıyor.bizim oralarda (sivas ) yöresinde üzerlikle yapılır her eve.baharda toplanıp renk renk kumaşlarla dizilip üst orta kısma nazar duaları muska yapılıp sarılarak üzerliğe yerleştirilir.önceden evimde vardı ama zamanla bozuldu.ilk fırsatta yeniden alacağım :)
    güzel bir yazı olmuş perim.Rabbim hepimizi kem gözlerden nazarlardan korusun.

    YanıtlaSil
  18. Bizim köyde de şöyle bir şey vardı:
    Nazarcı olduğuna inanılan kişiyle göz göze gelmemeye çalışılır, karşılaşma durumunda mutlaka "gözün g.tüme" demek suretiyle çaktırmadan popo kaşıma operasyonu yapılırdı :))

    YanıtlaSil
  19. Canım nazarmı bilmem ama bu mutsuzluk, isteksizlik, sıkıntı hali bu aralar hep var bende.. Yatsam uyusam uyusam kalkınca her şey değişse.. Neyse zamanla bahar gelince bizde keyifleniriz belki..)) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Dolunay Ve Burcu, 'Amin' diyorum. Nazardan uzak olalım.
    Sevgili Oya, ne zaman sıkılsam aynı duyguları yaşıyorum. Uyusam ve uyandığımda her şey yolunda ve güzel bulsam...
    İnşAllah diyorum. Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil