Ayşe'ler Fatma'lar, Kısaca Türk Kadınları

06 Mart

Cumartesi günü: “8 Mart Kadınlar Günü” dolayısıyla bizde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Şenlik güzel de…
Gerçekten, kadın olarak ne durumdayız?
Hala: “Baba, beni okula gönder.” Kampanyası düzenliyoruz. Ekonomik açıdan, zor dönem yaşandığında: Bilet, kadından yana kesiliyor. Eğitim de onlardan biri.

“Aile İçi Şiddet” yazmaya değil, düşüncesi bile insanı ürpertiyor. Meşhur söz: “Yen’in içinden kan damlıyor.”
kampanya
Kampanya


İstatistiklere göre kadın istihdamı iç açıcı değil. 2012 verilerine göre %27 gözüküyor.
Ayşe’ler, Fatma’lar hala erkeklere göre daha çok dirsek çürütüyor; fazla mesai yapıyor. Kadınlar arası sohbetler de zaman geliyor: Erkeksileşmekle suçlanıyor. Elbette, bu cümlenin haklılık payı var. İnsan, koşullar neyse ona göre şekilleniyor.
Yaratıcı halkım, ilginç mecazlar bulmuş: “ Erkek Fatma” ile “Avukat”  aklıma gelenler…
Nazım Hikmet’in destanda yazdığı “Öküzden sonra gelir.” cümlesi modernleşip “traktör, arabadan” sonra oldu.
Tüm koşullara rağmen, yüz aklarımız: Cahide Sonku, Halide Edip Adıvar, Sabiha Gökçen, Muazzez İlmiye Çığ, Türkan Saylan ve diğerleri… Hepsine selam olsun.
sabiha gokcen ilk kadin pilot
Sabiha Gökçen İlk Kadın Pilot
Toplumda, kadın olarak yaşamak ve haklarını savunmak adına bedeller ödedi. Bugün, bizler onların cesareti ve gözyaşlarının üstüne devam ediyoruz. Kendi adıma teşekkür ederim.
Doğrusu, Atatürk’ten sonra hiçbir yönetici; kadınlar için pozitif yönde uygulamalar düşünmedi. Keza, “Kadın Hakları”  biraz fazlaydı!
İlginçtir, bazı ülkeler kadınlarını yücelterek; bilimde, teknolojide başaramadıklarını yapıyorlar. Mesela: Fransa.
coco chanel markasi
Coco Chanel Markası



Fransa Devleti, “Fransız Kadını” üstünde dünyayı esip savuruyor. “Nasıl?”  diye soranlara, kullandıkları ya da tercih edilen markaları düşünmenizi istiyorum. Coco Chanel, YSL, Lancome ve diğerleri… Savunduğu tek gerçek: Fransız kadını gibi parfüm kok ve giyin. Fransız Kadını: Modadır.
Halbuki, geçen yüzyıl ülkemizde İngiliz Sefirinin eşi olan, bizden çiçek aşısını götüren Lady  Mary  Montagu:
“Türk kadınlarının en büyük süsü Türk oluşlarıdır. Onlar süslenmek için elmas veya zümrüt takınmıyorlar, belki üzerilerinde taşıdıkları o taşları süslemiş ve kıymetlendirmiş oluyorlar.”  demiştir.
ataturk ve turk kadinlari
Atatürk Ve Türk Kadınları

Anadolu, antik çağda güzelliğin ve süsün beşiğiydi. Ne oldu da; bir anda yön değiştirdi?
Seçim yakınlaştı. İktidar olmayı düşünenlere soruyorum:
“Kadınlar için ne yapmayı düşünüyorsunuz?”
8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü Kutlarım. Saygılarımla.
Not: “Oyun Başlasın.” adlı yazıyı bu kadar sevileceğini düşünmemiştim. Devamı için biraz bekleteceğim.
Fotoğraflardan  alıntıdır.

BENZER YAZILAR

28 yorum

  1. Ne güzel yazmışsın yine canım .
    Çok güzel yerlere dokunmuşsun.
    Eskiden örnek alınırken şimdi bak ne hale geldik.
    Markasız yaşayamıyor insanlar :(
    Çok acı bir şey ....
    Ama bunlar değişecek inşallah.
    Senin de şimdiden Dünya Kadınlar Günün kutlu olsun :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol, canım. Aslında, ben Türk Devletinin "Kadın" politikasını eleştirdim. Fransa Devleti, kadınını yüceltiyor. İşte, Türk devletinin de değişmeyen, Dünya da insanların aklına "Türk Kadını" olduğunu hatırlatan bir kaç markamız olsa; fena mı olurdu?
      Teşekkür ederim.

      Sil
  2. duygu asena,bence hep hatırlanması gereken bir isim,hiç bişey olmadan,yani bilim kadını vb. olmadan sırf kadın olarak ayrımcılığa karşı olmayı hatırlatan kadın,keşke daha uzun bir ömrün olsaydı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, Havva. Söyleyecek söz bulamıyorum. Allah rahmet eylesin. Duygu Asena, Türk Kadını sözcüsü olarak devam etseydi.

      Sil
  3. Bu ülkede en zor şeylerden biri de "KADIN" olmak. İnsanların ve özellikle de erkeklerin "kadın" derken bile çekindiklerini hissediyorum. Onun yerine hanımefendi, bayan kelimeleri kullanılıyor. Amaç ne? Kibar olmak mı? Biz neden rahatça erkek diyebiliyoruz da bay yada beyefendi kelimesini çok sık kullanmıyoruz. Bu kadar mı rahatsız ediyor "kadın" demek. Bastırılmış nasıl fikirler var ki bu kelime farkında olmadan günlük hayattan dışlanıyor.
    Hergün haberlerde eşi, sevgilisi tarafından öldürülmüş, darp edilmiş, şiddet görmüş kadınları izlemekten yoruldum. Her geçen gün daha mı kötüye gidiyoruz ne? Ama herşeye rağmen yine de "8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun"

    Çok uzun bir yorum oldu tutamadım kendimi kusura bakma :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de aynı görüntüleri duymak ve görmekten yoruldum. Gittikçe şirazesinden kopmuş bir hale mi gidiyoruz, eskiden böyleydik de şimdi mi ortaya çıkıyor? Karar veremiyorum. Acı çok acı....
    Ben de upuzun bir yazı yazdım. Yorumun için teşekkür ederim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Bu ülkede bırak kadın olmayı insan olmak bile zorlaşıyor artık maalesef:(

    YanıtlaSil
  6. Perim perim guzel perim gonlune, gozune, kalemine saglik bayildim yazina. Yukarda yorum yazan arkadaslarin ve senin goruslerine "sapka cikartip" saygiyla selamliyorum. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Ben de teşekkür ederim. Selamlar, uzak diyarlara.

      Sil
  7. Yazınız bir harika. Çok güzel noktalara temas etmişsiniz. İnsanların farkında olmadıkları noktalar. Bir toplumun gelişmesi veya gelişmişliğini değerlendirirken bence bakılması gereken en önemli nokta "Kadının toplumdaki yeri"dir. Malesef ülkemizde kadına şiddet, cinayetler vs. önü alınamıyor. Kadının üretme ve yönetme gücü iyi değerlendirilmiyor. Gerekli fırsatlar verilmiyor.

    Çok güzel söylemişsiniz. Atatürk'ten sonra hiç bir yönetici kadınlar için pozitif yönde uygulamalar düşünmedi. Günümüz Türkiye'sinde ise maalesef işler son derece vahim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Murat, açık yürekli yorumun için teşekkür ederim. İnşAllah, bizler haklarımızı -en azından- koruma noktasında kalabiliriz. Dediğin gibi; günümüz Türkiye'sin de her haber dinleyişimde strese giriyorum. Selamlar ve Saygılar.

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel konular değinmişsiniz. Benim aklıma hep hadi erkekleri geçelim, kadınlar kadınların ne kadar farkında? sorusu gelir hep görünürde bir farkındalık hep var ama bana göre erkeklerden hiçte farksız değiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu aslında, üstü örtülü değindim. Gerçekten bazı hemcinslerimiz erkekten hiçte farksız değil. Kendimizi de iğneyi batırırsak... Koşullar bazılarımızın kadınsal özelliklerini bastırıyor.Diyecek başka söz bulamıyorum.

      Sil
  10. gerçekten kadına verilmesi gereken değeri verdiğimiz zaman zaten yükseleceğiz. Kadının değersizleştirildiği ülkelere bakın sıralamada nerede.Bu arada ağaç yaş iken eğilir misali ben oğlumu bu yönde eğitiyorum.Kadına saygı kendisine saygıdır her halükarda insana saygıdır.. Daha çok şey söyleyeceğim sinirim bozuldu ama neyse bahceperimcigimin güzel blogunda sinir bozulmaz kötü söz söylenmez cık ;)
    Hepimizin kadınlar günü kutlu olsun, ülkemizin (hatta gezegenimizin) bir gün kadınların değer gördüğü bir ülke olması dileğiyle diyeyim belli mi olur belki kabul olur :)

    Güzel yazıydı bu arada cnm eline sağlık, sevgiler :) <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Galena, çok güzel bir noktaya değişmişsin. Evde anne, oğlunu nasıl yetiştirirse o da ileride kadınlara davranışı öyle olacaktır. Çok tatlısın, İnşAllah, güzel günlere çıkarız. Sevgilerimle.

      Sil
  11. çok haklısın biz de kadınlar hala yolda kocası sevgilisi tarafından sevdiği için !! öldürülüyor
    malesef
    güzel bir haftasonu diliyorum sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün yine öyle bir haberle sarsıldık. Değil mi? Sana da Sevgili Mavianne.

      Sil
  12. Sevgili Peri, ellerine sağlık, güzel bir yazı olmuş. Bütün kadın arkadaşların dünya kadınlar gününü kutluyorum. Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin "Kadınlar Günü" nü kutlarım. İnşAllah daha iyi zamanlara çıkarız.

      Sil
  13. ne zaman akıllancak bizim ülke ama yaaa haaaa.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel noktalara değinmişsiniz, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  15. İngiliz sefirinin eşinin sözü ne kadar güzel ve manidar. Tespiti harika!
    Güzel bir yazı hazırlamışsın, emeğine sağlık.

    Ve Kadınlar Günü'nü kutlarım, sevgiyle...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Deep, üç çocukla zor gibi gözüküyor.
    Sevgili Evde Yazar, Teşekkür Ederim.
    Zeugma, bence de öyle. Eğitim ile daha da parlayan: "Türk Kadınları" görmeyi diliyorum. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  17. Baba, beni okula gönder!! Ne okulu len? Kız uşağı okulu napsin? evlen,evinde otur..bol bol doğur:. kocan sana bakar..bakmazsa devlet bakar..daha ne istiyon gayri!! :(( kadınlar gününüz kutlu olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bilge, bazen çok uzun süre kayboluyorsun. Merak ediyorum. Seni gördüğüme sevindim.
      Kesinlikle, %75 bu şekilde evlere kadınları hapsediyor. Sevgilerimle.

      Sil
  18. kadın çok özel bir varlık.ama bu ülkede bu özel olmak o kadar farklı noktalarda ceyeran ediyorki ve aralarında o kadar derin uçurumlar oluyor ki deli olmamak elde değil.kadın olmayı seviyorum ama ülkemin pencereleri kadınlara bacadan bakıyor:(

    YanıtlaSil