Buz Gibi

13 Temmuz

Yazın ortasındayız. Sıcaklar da kavurmaya başladı. Aradığımız şeylerden bir tanesi: “Buz gibi su”. H2O’nun kütleleşmiş halini en çok da bu zaman diliminde seviyoruz.
buzdan cicek- ilhan bicerli
Buzdan Çiçek- İlhan Biçerli



Buzu yazın sevsek de düşününce; deyimsel halleri pek olumsuz. İnsanlara karşı mesafeli kişilere: “Buz gibi.” deriz. İngilizce de “cool” kelimesi yine “kariyer ve stil sahibi” ama “diğerlerinden ayrı” kişiler için söylenilmiş. Biz biraz içini boşalttık gibi geliyor. Olmayan bir kavram yarattık.
Buz için en güzel tanımlamayı, Iraz Ana yapıyor olmalı. Ne zaman temizlik yapsa: “Ev, buz gibi oldu.” der. Hakikaten, siz de fark ettiniz mi? Temizlikten sonra ortam ısısı birkaç derece düşer.
Suyun donma noktasını geçtikten sonraki hali; buzdur. Suyun her halindeki faydası say say bitmez…
yoruklerin su sarnici
Yörüklerin Su Sarnıcı
Türkiye’de bulunan suyun mineral ve tat olarak birbirinden farklılığı sağlık üzerine de etkileri dünyaya bakıldığında daha geniş. Biz suyumuza ne kadar sahip çıkıyoruz?
Aslında, ben de bir röportajı okuyana kadar bilmiyordum. Yusuf Yavuz yapmış. Amerikalı kadın sanatçının sözleri beni etkiledi.
“ Almanya’da çıkan su eğer sizin suyunuz kadar tatlı olsaydı. Mozart şarap içmezdi. Siz, kendi suyunuzun değerini bilmiyorsunuz.”
Kadın ekliyordu:
“Dünya’da su üzerine en çok deyimi bulunan nadir ülkelerden birisisiniz. Mesela: Su gibi aziz ol.”
Okumak için:
Şimdi.
Gelin bakalım; buz hangi derdimize derman oluyor?
Yanık
Ezik
Morarma
Travma
Diş Çekimi Sonrası
Tedavilerinde ilk müdahale buz uygulamasıdır.
 GÜZELLİKTE:
Yüz makyajı temizledikten sonra yüzünüzü buzla ovaladığınızda cilt gözenekleri sıkılaşır, sarkmalar önlenmiş olur; sonuçta diri bir yüz ifadeniz olur. Kozmetik sektörünün-antiaging- uygulamalarının amacı da budur.
Yaz günlerinde; hararet bastığında elimize en azından buzlu su alarak içimizi ferahlatır.

Daha ne yapsın? Değil mi…?
Fotoğraf için İlhan Biçerli'ye teşekkür ederim. Herkese mutlu haftalar.

BENZER YAZILAR

19 yorum

  1. Ne güzel bir paylaşım olmuş böyle herşeyden biraz değinmişsin :)
    Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  2. Bu sefer böyle oldu:) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Çok haklısınız. Su hayattır diye boşuna demiyorlar, biz kıymetini ne kadar biliyoruz?
    Hiç bitmeyecekmiş gibi fazla fazla kullanıyoruz. Oysa su olmadan 3-5 günden fazla dayanamayız. Hem kendimizi, hem gelecek nesilleri düşünmeli ve kıymetini bilmeliyiz.
    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Merve, umarım birbirimize hatırlatarak bu konuda duyarlılığımızı geliştirebiliriz. Sevgilerimle.

      Sil
  4. Ozlemisim seni ben, yazini gorunce buyuk bir keyifle attim kendimi icine. Makyaj yapmiyorum ama buzla gozenekleri sikistirma isi pek hosuma gitti. Her zamanki gibi keyiflisin, cok gyzel anlatmissin. Iraz Ana'ya sevgilerimi soyle lutfen, arayi fazla acma, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sağ olasın, Mukaddes Abla. Evet, çok işe yarıyor. Özlendiğime sevindim.

      Sil
  5. Büyük nimetlerden biridir su.Önemini açıklamalı örnekler vererek yazmanız çok güzel bir yazı haline gelmiş.Teşekkürler,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. maalesef bilmiyoruz kıymetini.bir arkadaşım avusturalyada yaşıyor.duş sürelerini 2 dk tutuyorlarmış.yasak yok ama duyarlılık var.ama biz şakır şakır banyoda yaparız halıda yıkarız boşa akıtırız araba yıkarız bahçe sularız vs vs...

    YanıtlaSil
  7. Petro, gaz , enerji kaynakları vs. savaşların çıkış sebebi her ne olursa olsun; asıl savaşlar su kaynakları için veriliyor dünyada! İnsanoğlu neyin kıymetini bilmiş ki? Ne diyor bilge kızılderiiler " Beyaz adam; son balık öldüğünde, paranın yenilmeyecek bir şey olduğunu anlayacak!"

    Duyarlı paylaşım için de ayrıca teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Suya övgü güzel bir post olmuş. Eline sağlık.
    Sağlık ve rahatlama adına bilimin ve aklın bildiği en doğal arınma kaynağı.Yaşam iksiri.
    Hayvanlar ve bitkiler de ona muhtaç.
    Özellikle hava böyle kavurucu sıcak olduğunda...

    YanıtlaSil
  9. Kaliteli ve özgün makalelerinizi okumak keyif verici. Sizi takip ediyorum Peri Hanım süpersiniz.

    YanıtlaSil
  10. Buzun çok güzel faydaları var. Özellikle dişim ağrırken kardeş gibi olmuştuk. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. ıyy buz diyince içim cız diyor periiii ... ben buza dokununca canım yanar niye ki acep.. ama elbette faydalıdır tabi ama güzellik için çok ta tutmamak lazım yüze , yüz felci yapar bi de amaniiin Allah korusun ;) Yörüklerin Su sarnıcı çok hoş bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüz felci daha çok rüzgar aldığında yüzüne doğru yaşarsın. Buzu en fazla 3-5 dakika yüzünde gezdirirsin. Bu arada, bu fotoğrafı Muğla- Yerkesik civarında çekmiştim. Bir arkadaşım göstermişti. Yörükler göçebe olduğundan su ihtiyaçlarını sarnıçlardan gideriyormuş. :)

      Sil
  12. ay evet hep görüyom filmlerde filan buz koyuyolar hiç başıma gelmedi göremedim amaa ıraz ana ev buz gibi oldu demek soğudu diyeee bi de buz mavisi var mavi jeans'te en sevdiğim. :) cold as ice eveeet :)

    YanıtlaSil