Sonbahar Uyarıları

12 Eylül

Eylül hızlı bir şekilde geçip gidiyor. Yakında, sıcak ile soğuğun bir anda yaşanacağı günler var. Vücudumuz geçiş dönemlerinde hassaslaşıyor. Stres durumunda bağışıklık sistemimizde etkileniyor. Hastalıklara davetiye çıkıyor.
mevsim sonbahar
Mevsim Sonbahar




Peki neler yapmalıyız?
*Uykumuzu düzenli alalım.
Düzensiz uyku tüm metabolizmamızı etkiler. Tansiyonumuzdan, cildimizin rengine ve ruh halimize kadar uykusuzluk bizi yorar.
*Açık havada günde yarım saat sabah veya akşam yürüyelim.
Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamak hem de seretonin – mutluluk hormonu- üretimini desteklemek için uzmanlar öneriyor.
D vitaminin kas kramplarının ve halsizlik üzerinde bir fonksiyonu olduğu düşünülüyor. Bazı kaynaklarda: Meme ve cilt tümörlerinin D vitamini takviyesiyle gerileyebileceğine dair savlar var.
D vitamini eksikliğinin şeker hastalığını tetikleyen bulgulara rastlanmış.
*Mevsim sebze ve meyvelerini tüketelim.
“Soğuk Çay” yazısında belirttiğim gibi tezgâhtaki renkler kırmızı ve mora doğru değişiyor. Doğa bizi uyarıyor: Yeni bir döneme giriyorum.
Belki farkındasınızdır: Tatlı yeme ihtiyacı bir derece yükseliyor.
Aslında, atalardan gelme dürtüler vücudumuzu uyarıyor. “ Mevsim değişiyor. Vücuduna besin depolamalısın.”
Tabi, bu durumda iştah artışı yaşanıyor. Önüne geçmek için:
Çorba, balık ve hurma ile kuru yemişlerle kendinizi destekleyin.”
corba hazirligi
Çorba Hazırlığı

Hurma ve kuruyemişte –ceviz, fındık, badem vs.- içerdiği magnezyumla kramplarınızı azaltırsınız. Burada hanımlara seslenmek istiyorum:
Hormonal değişimleri daha sık yaşayanlar olarak beslenme düzeninize dikkat etmeli. Sinirlilik, unutkanlık ve dikkat sorunları sizi bunaltabilir. Mevsimsel diyerek kendinizi serin tutun.
*Hava değişimlerinden vücut ısınızı dengeleyebilmek için uygun giysiler giyiniz. Yanınızda şal, yelek taşıyın.
* Hava değişimlerinden kaynaklanan vücudunuzdaki elektrolit dengenizi koruyabilmek için su tüketiminize dikkat edin. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren kuşburnu, melisa, adaçayı ve yeşil çayını da içiniz.
bisikletli cift
Bisikletli Çift

*Tabi ki son tavsiyemde: Sevdiklerinizle zaman geçirin. Hafızanızda güzel anların duyguları biriksin.
Herkese mutlu bir sonbahar mevsimi diliyorum. Güzel bir hafta sonu tatili yaşayalım. Sevgilerimle.
 Not: Fotoğraflar görsel alıntıdır.


BENZER YAZILAR

19 yorum

  1. Ne güzel bilgiler çok bilmiş seni :) bi de şuradaki yazıma bakın derken o yazıya link koy tatlım bee hadi ben biliyom o yazıyı da bilmeyenler rahat tıklasınlar hem sayfana da ziyaretçi gelmiş olur ;) Aktar mısın sen yoksam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, unutmuşum yazarken. :S Ailem aktardı. Kızkardeşim: Üniversiteli aktar. Ben de: Radyoloji teknikeriyim. Sağlık görevlisiyim. Öpüyorummm.

      Sil
  2. Mevsimler karma karışık oldu Peri hanım :) Misal bu gecenin haberi; ABD nin kuzey eyaletlerine kar yağmış. 1 yıl Sibirya' da yaşadım; orada bile bu mevsimde ancak yağmur yağardı. Hayret ki ne hayret...

    Bu karışıklık içinde sanırım daha dikkatli olmak gerekecek :) Ben çorba ile başlayabilirim mesela :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. bu arada başka bloglarda da yorumlarınızı okuyorum. Ne kadar çok yer gezmişsiniz? Herhalde rüyanızda "Seyahat Ya Resulullah." dediniz. :))
      Afiyet olsun.

      Sil
  3. Uyku da düzenlilik o şıkkı eliyorum. Ha bir de sevdiklerimle zaman geçirme. İyi güzel ama ben kitaplarımla daha mytluyum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sevdiklerimizle hayatımız daha çok renkleniyor. :) Uyku şıkkı, ilerleyen yıllarda aradığın bir nokta oluyor. :)

      Sil
  4. günaydın
    şahane bi dikkat yazısı olmuş,teşekkürler peri
    mutluhaftasonu

    YanıtlaSil
  5. İki gündür işte tam böyle havalar yaşıyoruz. Ben hiç şikayet etmiyorum. Bu duruma en çok ben ve benim gibi hamile olan bayanlar seviniyordur sanırım :))),
    Ama dediğin gibi bu havalar da dikkat etmek lazım. Ve yiyecek isteği de gerçekten değişiyor. Çorba aranmaya başladı :)
    Çok öpüyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çorba çeşitlerini arttırmalı değil mi? ;)Çok öpüyorum, tatlım. :)

      Sil
  6. En sevdiğim mevsim ve bu havalarda en sevdiğim şey uzun yürüyüşlere çıkmak. İnsanı hem ruhen hem de bedenen acayip rahatlatıyor... Hamilelik dolayısıyla kramplar artmış durumda. Kuru yemişler mantıklı seçenek ama biraz ihmal ediyorum sanırım bu ara. Dikkat ediciğim canımcığım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhmal etmek mi? Hııım sana parmak geliyor... Lütfen beslenme düzenine dikkat et. Hem kendin hem de minik için.. Çok öpüyorum.

      Sil
  7. mevsim geçişleri beni çok yıpratıyor hem ilkbahar hem sonbahar yorgunluğu yaşayanlardanım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bahar, bazılarımız daha hassas. C vitamini içeren meyveleri tüketmeni öneririm. Kivi, kuşburnu gibi. Sevgilerimle.

      Sil
  8. ay yapıyım tamam mevsim değişirken hep onbeş gün isteksizlik ve uyku isteği oluyo hep bende yaa :)

    YanıtlaSil
  9. hmmm güzel yazı olmuş.
    ama ben hala diyorum.. ne ara bitti bu yaz yahuu :\

    YanıtlaSil
  10. eskiden sonbaharıda severim ama artık sevmiyorum gerçi sonbahar sonbahar gibi değil nerede o eski Türkçe ders kitaplarındaki resimler gibi sonbahar.ne idiğü belli olmayan mevsimler yaşıyoruz.bir günde 8 derece düşüyor hava.buna hangi vicut alışsın ki! en güzel yaz işte yazzzzzz
    ama sen hep böyle güzel yazılar yazz :)

    YanıtlaSil
  11. son sefarad- beyazıt akman :)

    YanıtlaSil
  12. Hobi bahçesi; mini sera veya hobi sera

    Bizde hazır imal edilmiş halde satılması henüz çok yenidir, “yeni tanınmak üzere”dir. Söz konusu mini sera veya bahçe seraları için bizde “hobi sera” terimini kullananlar var.
    Eski klasik limonluklardan farkı, bunların şimdi çiçek ve bahçe meraklıları için portatif olacak şekilde üretimlerinin yapılıp satışa sunulmasıdır.

    Bunlara ingilizcede hobby garden, greenhouse gibi isimler verilir. Hobi bahçesi denince bizde normal bahçeler anlaşılıyor. Mini sera denince de el kadar, akvaryum gibi gerçekten mini seralar anlaşılıyor (hâlbuki bunlara Hobi Sera denir).


    Hobi bahçesi mini seralar büyük bir tavuk kümesi gibidir, en azından bir köpek kulübesinden dört misli kadar büyüktür. Gelişmiş batı ülkelerinde ve ABD’de yapı market tarzı yerlerde ve süs bitkileri / bahçe meraklıları için olan mağazalarda hazır satılır. Yurt içinden “hazır satın alabileceğiniz” bir yer örneği olarak Serapey.com web sitesine bakabilirsiniz.

    Madem bizde henüz pek bilinmiyor ve her yerde satılmıyor, o halde kendiniz de yapabilirsiniz. Tabii ki ihtiyacınız varsa. Veya yeni bir kazanç yolu olarak imal edip satışa sunabilirsiniz.

    Hobi sera / hobi bahçesi en kolay yoldan nasıl yapılır?
    Metreyle satılan hem kalın hem cam gibi tam şeffaf polyester branda / muşamba alarak çadır ya da tavuk kümesi yapar gibi pvc ya da alüminyum çerçevelerle ihtiyacınıza uygun bir Hobi Sera yapmanız kolay. Muşamba yerine polikarbon levhalar özellikle kışları fazla soğuk geçen yerlerde ısı yalıtımı için çok elverişlidir.


    Rüzgârdan uçup gitmesin diye yere sağlamca sabitlemek ve güneş içerdeki bitkileri pişirmesin diye gereken tedbirleri düşünmek gerekiyor. Daha uzun ömürlü ve bahçe serası olarak bir şey tasarlamak istiyorsanız hiçbir tahta malzeme kullanmamanızı tavsiye ederim. En iyisi pvc çerçeveler kullanmaktır.

    Bu tip limonluklar hangi amaçlarla kullanılır?

    1- Kış boyunca bazı bitkileri ağır dondan korumak.

    2- İlkbahar başında / kış sonunda ekeceğiniz tohumların daha hızlı büyüyebilmeleri ve nisan sonuna doğru esas yerlerine dikilebilecek hale gelmeleri.

    3- Kışın da sebze yetiştirilmesi.

    4- Gülden Afrika menekşesine kadar birçok bitkinin çelikle üretimi için yüksek hava nemliliği sağlaması.

    5- Fazlaca hava nemliliği isteyen bitkilerin havası yeterince nemli olmayan yörelerde yetiştirilmesi.

    6- Gece ısının çok düştüğü yerlerde soğuk sevmeyen bitkilerin yetiştirilmesi..

    7- Bahçelerde tavukların değil süs bitkilerinin devamlı kapalı yerde yetiştirilmesi..

    Daha birkaç amaç sayılabilir.


    Zararlı yönlerine gelince:

    — Birçok hastalıklar ve parazitler içerde kolayca çoğalabilir.

    — Direkt güneş alan bir yerde bulunuyorsa sıcak günlerde bitkiler sıcaktan pişebilir

    YanıtlaSil