Doğrama Turşu

20 Ocak



Evde sıkıntıdan patladığım bir pazar günü. İçimde bir öfke ateşiyle baş başayım. Sinirlenince mutfakta olmak iyi olabiliyor. Kesiyor, kıyıyor, biçiyor velhasıl yeniden şekil veriyorsunuz.


Size, "Perice bir tarif" hazırladım. Doğrama turşuya ya da turşuya bu gözle bakmak aklınızın ucundan geçmezdi.






Turşu Malzemeleri






Kenardaki lahana bana göz kırpıyor. “Eee, ne zaman bir şey yapmayı düşünüyorsun?” Gözüme ilişti bir kere; kaçamaz. Kesme tahtasını koydum. Lahanayı hırsla ince ince kıyıyorum. Aslında kıydığım; lahana değildi. Siz anladınız. Kıydıktan sonra bile beyaz beyaz –ablakça- bakıyor. Sen az bekle. İşbirlikçilerine sıra geldi. Hepsinin gözü oyulacak. Pek mi kanlı oldu? Neyse devam edelim.







Tam Ortasından



Yer elması ve havuç. Yer elması biraz uyuzdur. Neden? İşin tam göbeğinde olup alakasız görünendir. Gözünüzün içine baka baka yalan söyler. Havuçlar, istemeden işe bulaşan, ardından arkadaş hatırına işi bırakamayandır. Hemen renk verir. Onlar sizi bazen direk sonuca götürür.


Maydanoz meraklılara gelsin. İşleri daha çok karıştırır. Taraflar arası gelir gider. Soru sorar. Sözüm ona; çok yardımseverdir. “Kendisi için bir fayda çıkacak mıdır?” tüm derdi. Kimi zaman komik bir durum da olur. Her şey maydanozun başına kalır. O zaman da: “İyi niyetten dem vurur.” Üç beş kişi -maydanoz- çevrenizde vardır.






Maydanoz, dereotu ve turşu karışımı







Dereotu, sizin iyi niyetinizdir. Boşuna dememişler: “İyi niyetten maraz doğar.” Ben, bensem de işin peşini bırakmam. Yanlış anlamayın; doğrama turşunun.


Efendim, şimdi bu elemanları nasıl doğramak istiyorsanız; tahta da kıyın. Yer elmasını incecik doğradıktan sonra tam ortaya bıçağı saplayıverdim. “Vudu” büyüsü yaptım. Kalbinizi kırabiliyorsa bu acıyı da çekebilir.


Lahana, yer elması, havuç bulmacanın üç bileşeni. Kuşbakışı bakalım. Tabloyu daha iyi görürüz.


Meraklı maydanoz ve iyi niyetiniz olan dereotu da girdi. Hadi bakalım.


Tuz –yani acınızla- üstünü örtüyorsunuz. Tane karabiber ekleyelim. O da karşınızdakinin zamanla duyacağı acı oluyor.






Sarımsak Ve Ev Yapımı Doğal Sirke



Sirke ve sarımsak nerede mi? Azıcık bekleyelim. Olaylar gelişsin. Hem keskin sirke küpüne zarar. Üstüme iyilik sağlık. Bu arada; sirkeyi ben yaptım. Ne becerikliyim, yahu!


Ertesi günü, sirkeli sarımsaklı suyumuzu hazırlıyoruz. Sirke; herkesin olaylara tepkisidir. Sarımsak da dostunuz. Sarımsağı araya da atalım ki dostunuz sizin adınıza konuşsun.


Doğrama turşuyu; büyük kavanoza ya da turşu kavanozlarına aktaralım. Bir gün, gerçeğin çıkacağı güne kadar bekleyelim. Gerçek, sizin gücünüzdür.


Aklımdayken:


“Turşu, soğuk yenen bir yemek midir?”


Hadi bakalım. Size akıl bulandıran bir soru. Cevaplarınızı merakla bekliyorum. Çok mu fenayım? Valla, zihninizi okuyabilirim. He he he…


Son not: Iraz Ana, bu turşuya bayıldı. “Salata yapmayalım da senin o turşudan koyalım.” diyor. Bazen de iki marul doğrayıp içine turşudan atıyor.


Yapın ve lezzetle bu turşuyu tüketin.






Turşu Kavanozda










Merkür’ün geriye gitmeye başladığı haftada işler rast gitsin. Sevgilerimle.

BENZER YAZILAR

38 yorum

  1. Herzamanki gibi renkli bir yazi okudum,zevkle ;)
    Mutfakda kesip biçmek bana has bir duygudur zannederdim meger başkalarıda varmış.
    Cevap veriyorum ..Kesinlikle turşu soguk yenen bir yiyecek değildir,aksine soğan kavurarak yapılır aıcak sıcak yenebilir.Favorim sıcak olanıdır:)
    Senin turşumda nefis görünüyor ,afiyetle yiyin canım.Iraz ananın ellerinden öperim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavrulmuş turşuya bayılırım. Yapmak istemiştim, becerememiştim. Yaa, itiraf ettiriyorsun. O da selam söylüyor. Kesip biçmek bazı anlarda kurtarıcıdır.:))

      Sil
  2. Yıllar önce annem yapmıştı buna benzer hatta aynısı diyebilirim. Rus ki salataydı ama turşuydu. Tadı harikaydı birbirine daha çok geçiyor tatları. Ama soğuk yemek diyemeyiz. Ama yemek yedirin diyebiliriz. Çok iştah acıyor elinize sağlık.
    Unutmadan bende bloğuma bekliyorum. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esprili sevdim. Yemek yedirir. Elbette geleceğim. Sevgilerimle

      Sil
  3. ahahhha valla ne ettin sen vudu vada bu neeeee :D çoook tatlısın bayıldım anlatışına <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estiler, ben de yazdım. Teşekkür ederim. :))) Mucukss.

      Sil
  4. Sıkılmanız işe yaramış. ortaya güzel şeyler çıkmış. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkı can iyidir; diyorsunuz. :) Hoş geldiniz.

      Sil
  5. Ellerine sağlık, renkli ve iştah açıcı görünüyor. Hele şu anda iyotsuz diyet döneminde olan bana ne eziyet çektirdin anlatamam:)) Turşu yemem yasak ama bakmak yasak değil tabi.... Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay Allah... En azından bakmanız yasak olmaması da güzel. Teşekkür ederim. Umarım, hızlı bir şekilde diyet konusu biter. Sevgilerimle. :)

      Sil
  6. Ben boyle durumlarda mutfakta olmayi sevmem. Ama sizin tursu yapimina katilmis kadar oldum,hepsine birer rol verdim tursu bilesenlerine. Tanimadigim bir tek yerelmasiydi oda da "disardaki kotu niyetli" rolunu verdim. Tuzu da bastim, yuregim serinledi.. Selamlar, Iraz Ana'nin ellerinden operim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak duyguları yaşamak güzel. :) Onunda soranlara çok selamı var. Biz de seni öpüyoruz.:)

      Sil
  7. Şimdi ben doğrumu anladım, turşu yaptın dimi sen :))) Sanki biraz kızım sana söylüyorum gelinim sen anla modu hissettim ruhiyetinde ;)
    Ellerine sağlık canımcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turşumu da yaparım; hikayemi de yazarım. :D :D Hemi de en çılgınından. Bakalım, daha neler yapacağım. :))
      İyi olmamış mı be ya:))
      Bu turşuyu mutlaka yap. Çok lezzetli oluyor. Tamamm.:)

      Sil
  8. Elime de nazar değdi, turşularım tutmuyor 2-3 senedir :(((
    Bahçeperiiim, gelip bana da kursan diyorum yaaa :)))
    Hele taze fasulye turşusu, kavurması pek güzel olur :))
    Ama işu kemo süresince çok tuzlu,ekşi yassahhhhh :((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallahhh Banuşkaaaa:))) Sen iyileşşş, oyyy fasulye kavurmasını bir tutturabilsem. Ben de kurduğumda bozulmuştu. Bir daha cesaret edemedim. Öpüyorummmmm.

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. :)) Sevgili Nurdan abla; öyle olmayı isterim. :) Dünya daha kolay olabilir. :) Çok öpüyorummmm.

      Sil
  10. Elinize sağlık Turşunuz çok lezzetli ve çok güzel görünüyor afiyet olsun :( Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sema Hanım teşekkür ederim. Neden üzgüsünüz?

      Sil
  11. Hem becerikli, hem güçlü hem de komiksin. Bu kadar güzellik herkese nasip olmaz, döktürmüşsün yine...gönlüne sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. eline sağlık leziz görünüyor, yazı her zamanki gibi eğlenceli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuliaaa seni gördüğüme mutlu oldum. :))

      Sil
  13. Ben geldim şekercimmm bu ne şiddet bu ne öfke iyi ki ben sebze değilmişim ya bir de elinin altında olaydım beni kaç parçaya bölerdin acaba.Perimmm öyle güzel mesajlar vermişsin ki bende birilerine kızdığımda senin gibi yazacağım içimi dökeceğim yeminle bazıları beni çok sıkıyorlar bunaltıyorlar.Bak ben turşuları kavururum kuru soğanla hem soğuk hem sıcak olarak yeriz ki ben pek yemem evdekiler yer ne bilim sevmiyorum ben işte:) Seni seviyorum canımcım hadi ben gittim yine geleceğim ıraz anaya sevgiler selamlar yolluyorum seni de çok öpüyorum <3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen, acısı katlansın diyorsun. Visnap'ım; Az cadı değilsin ;)) Öpüyorum.

      Sil
  14. Amanın aman :))
    Buradaki ruh haliyle turşu kurmaya kalksa insanda stres mitres kalmaz. Bayıldımm:)
    Mor lahana parçaları atıp azıcık da morarmasını beklesek mi?
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu düşünmediğim için hayıflandım. :)) Ayrı bir sefer kesin; "Mor Turşu" -Morarma - kurarız. Sevdimmm. Çok yaşa Zeugma. <3 <3

      Sil
  15. Nefis görünüyo tatmak isterdim doğrusu

    YanıtlaSil
  16. baksana geçen gün blog şablonu ile ilgili bi yorum yapmıştın. kreatif başgan yapınca. şablonla ilgili bi sıkıntın olunca arkadaşımız sawako kuronuma'ya sorsana. o yardım eder. hatta yapar şablonunu. çok arkadaşımız yaptı ki. adresi de http://koregunluklerim.blogspot.com.tr/

    olmazsa, değmesin yağlı boya arkadaşımıza (sevgi) sorabilirsin kii :)

    YanıtlaSil
  17. off ev turşusu nomnom :) merkür mü :) sen bioritm haritana bakıyo musun her gün ben bakıyom daaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oa bakmıyorum. Evettt çok lezzetli oluyorrr:)

      Sil
  18. Turşuyu çok severim, eline sağlık, anlatımın da çok hoş

    YanıtlaSil
  19. Turşunun her hali güzel. Ellerinize sağlık. Turşu kavurma yaparsak sıcak hali ile de yenir diyebilirim değil mi. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh ahhh o ne lezzettir. :) Sevgilerimle.

      Sil
  20. Turşuya bayılırım. Eskiden annecim yapardı. Her yemeğin yanında afiyetle yerdik. Polonyalılarda enteresan bir şekilde beyaz lahana turşusunu harika yapıyorlar. Ama beyaz lahanaya kanıp salatalık turşusu alırsanız tam bir hayal kırıklığı. Çünkü bizimkinin aksine, tuz yerine şeker kullanıyorlar. Şekerli turşuda pek hoş olmuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lahana turşusunun tarifini öğrenirseniz mutlaka yazın. Denemek isterim. Buz gibi acılı turşu suyu olsa da içsek.
      Şeker ve turşu yanyana düşünemiyorum. Kültürler ne ilginç...

      Sil