Uzakdoğu mutfağını tattınız mı?
Doğrusu, Uzakdoğu denince akla hemen “sushi” gelir.
Büyük bir kısmımızın yüzünü “çiğ balık mı?” diye buruşturduğu tat.
Gerçi, ben “Egeli Sushi” diyerek size öykülü “pişmiş
balık” koyduğum lezzeti anlatmıştım.
Uzakdoğu mutfağı, tabi ki yalnız “sushi” den ibaret
değil. Ramen çorbası, miso, katsu’su var. Var da var… Bu arada yazdıklarımı
henüz tatmadım. Bunları nereden mi
biliyorum?
İstanbul Roll |
“Ekşi Sözlük” sağolsun. Epey bilgilendim. Bir şey fark
ettim. “Ekşi Sözlük” tamamen deneyim ve anılara dayanarak yapılandırılmış. Wasabi
ve sushi maddelerine özellikle bakın. Ben sizi özendirmek için iki örnek
paylaşacağım:
Geleneksel capon hayatini yasamak istiyorum aştim ben
diyenlere şimdiden söyleyelim:
sabah miso
öğlen miso
akşam miso
domuzlu miso
deniz ürünlü miso
az tuzlu miso
çok tuzlu miso
ahanda bütün türleri bu kadar…
sabah miso
öğlen miso
akşam miso
domuzlu miso
deniz ürünlü miso
az tuzlu miso
çok tuzlu miso
ahanda bütün türleri bu kadar…
İçinde 2 dirhem tofu 3 puskul nori olunca çeşit olmuyo
caponcuklarim...Yeter valla, bıktırmıştır....
Wasabi –Sushi
Acılığı bi yana keskin bir kokuya sahip olan sos.
sushi eşliğinde babama yedirmişliğim var, 60 yaşında tipik Türk babası, ömrü hayatında sushi yemişliği olmayan adam pek bi sevdi sushiyi.
Fekat acı olan her şeye ayrı bir bayılan adam wasabiye üvey evlat muamelesi yaptı resmen. “Ekşi Sözlük”
sushi eşliğinde babama yedirmişliğim var, 60 yaşında tipik Türk babası, ömrü hayatında sushi yemişliği olmayan adam pek bi sevdi sushiyi.
Fekat acı olan her şeye ayrı bir bayılan adam wasabiye üvey evlat muamelesi yaptı resmen. “Ekşi Sözlük”
Sushi Bankosunda Usta |
Sushico Ekibi Dışarıda |
Tabi ben bu yazıları gitmeden önce okusaydım; olaya
daha farklı yaklaşırdım. Az biraz hazırlıksız yakalandım. Wasabi içinse şunu
söyleyebilirim: Bizim bildiğimiz acılardan değil.
Uzakdoğu mutfağı; Çin mutfağı ekseninde oluşan bir
kültür. Japonya, Tayland, Kore kendi çevresel şartlarında değişiklikler yapmış.
Yine içlerinde: Japon’lar mutfakta sanatsal çalışmış. Ünü de dünyayı sarmış.
Sushico İç Mekan |
Sushico, kendi coğrafyasının lezzetlerini –bulunduğu
ülkeye göre revize ederek- insanlara tattırıyor.
İzmir Alsancak Sushico, Uzakdoğu mutfağını Ege’ye
tanıtıyor. Fotoğraflarla size hoş mekanı anlatacağım.
Uzakdoğu Teknesi |
Mekan loş ışıklarla aydınlatılmış. Uzak Doğu’nun
balıkçı tekneleri demir atmış. Çalışanların büyük kısmı genç. O gün sushi
ustası ile baş aşçı Lee Kı vardı. Sushi ustası Tayland’dan yeni gelmiş.
Yabancılık çektiği her halinden belliydi. O yüzden onu sushi hazırlarken
fotoğraf çekemedim. Huzursuz etmek istemedim. Fatih usta da yine aşçılarından.
Onu ekiple birlikte aldım. Mutfak, filmlerde gördüğümüz gibi büyük değildi.
Hatta ben çok şaşırdım. O kadar minik mutfakta nasıl bir dünya yemek
hazırlanıyordu? Japon’ların minimalizmi olsa gerek. Dar alanda kısa
paslaşmalar. Uzakdoğu felsefesi: “Ying-yang” baş roldeydi. Gençlerin dinamizmi
ile minimalizmin getirdiği sakinlik.
Usta Lee Kıı |
Usta Lee Kı –umarım soy adını doğru yazdım.- bana vok tavada
brokoli, kuşkonmaz, kaju fıstığından oluşan “Cashew Fıstıklı Karides”
hazırladı. Yemeği yaparken, izleyebildiğim kadarıyla birkaç tane de sos ekledi.
Erkek kardeşim, “Çin mutfağı” yemeklerinde farklı soslar eklenerek
pişirildiğini söyledi. Baş aşçı, Çin’den gelmiş.
Tabii ki çubukla yemeğimi yedim. Yalnız, küçük bir
hileyle: Ufak bir aparat takıldı. O kadar gelmişim, bunu da bir deneyeyim;
değil mi? Önceleri çok zorlansam da becerdim.
Şunu anladım: Çin veya Uzak Doğu halkı yemeği kovalarken zayıf kalıyor.
Yemek yemekten yoruluyorsun. Canan Karatay hoca, bunu da yakında reçetesine
yazar. Demedi demeyin…
Kaju Fıstıklı Yemek Ve Çubuk |
Unutmadan, bu mutfakta ekmek yok. Pan kek tarzında bir
ekmekleri var. Dışarıdan ekmek istemeyin.
Tayland’lı Sushi Ustası: İstanbul Roll; içinde karides,
avakado, salatalık, masogo, kızarmış somon ve teriyaki sos ile hazırladı. Yani,
pişmiş balıktan oluşuyor. Bence, “sushi” tatmayan herkes fikir edinmek için
“İstanbul Roll” denemeliler.
Ustalar Birarada |
Burada bir şey daha fark ettim. Birçok müşterisi
çalışanlarını tanıyor. Hoş bir ilişki var. İlk gelen birisi üzerinde olumlu
izlenim bırakıyor.
Müdüresi Alin Hanım’ın çalışanlarıyla ortak hareket
etmesi de ekip ruhunu hissettiriyor.
Sushico Alsancak; ekip ruhu ve Uzak Doğu lezzetleriyle
İzmir’de keyif veriyor. Bir gün uğrayıp bu ortamı yaşamanızı diliyorum.
Yazımın sonuna da gelmişim…
Yeni haftanızın güzel ve renkli geçmesini dileyerek
yazıyı bitiriyorum. Herkese sevgilerimle.
Not: Fotoğrafların hepsi bana aittir.
Tabi ki uzak durduğumuz bir mutfak... Ama o kadar güzel anlatmışsınız ki.. Şimdi kalkıp bir İzmir'e gidesim var..:)
YanıtlaSil:)) Sevindim, bu duyguyu yaşattıysam.:)
Silİstanbul'daki Sushico şubelerinin çalışanları da çok nazikler ve gerçekten tanıdık gibiler. Bizim oğlumuz Uzakdoğu mutfağına bayıldığı için tercih ediyoruz Sushico'yu. Genellikle o yiyor biz sadece zencefilli gazoz içiyoruz:) Çok nadir İstanbul Roll'u deniyorum ben de dediğiniz gibi:) Seveni çok seviyor, sevilmeyince de sevilmiyor işte. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Tebrik ederim.
YanıtlaSil:)) Evet haklısınız. Sevilince seviliyor. Ben de yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.
SilKeyifli bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık, sevgiler :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Selamlar. :)
Silhemen iki sopa edinelim. diyet falan hava aslolan sopa...:)))
YanıtlaSilBence de :) İki sopa zayıflamanın yolu. :) Ha Haaa :D :D
SilProfesyonelliğe doğru adımların hızlanmış bahçeperim
YanıtlaSilÇok güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Görseller de harika. Tebrikler.
Sayende bilgilenmiş olarak gitme şansına eriştik :)
Yorumun çok moral verdi. Fotoğrafta yol uzun. Bakalım, nereye kadar gideceğim.? İnşalah istediğim bir seviyeye ulaşırım. Sevgilerimle. :)
Silİlk kez Ankara'da bir Çin restoranına gitmiştim. Damak tatlarımız farklı, evet ama o yemekler bile bu kadar mı kötü yapılır?
YanıtlaSilAnkarada iyi bir yer bulursam, tekrar deneyeceğiz eşimle.
Yoksa İzmir'e geldiğimde mi denesem, verdiğiniz adresi not aldım, sevgiler...
Üzüldüm, bazen böyle durumlar yaşanabiliyor. Umarım, sevebileceğiniz bir mekan bulursunuz. İzmir'e gelirseniz bence de uğrayın. Sevgilerimle.
SilKeyifli bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. İlgilenirseniz blogumda sizin için bie mim var. Sevgiler♥
YanıtlaSilAaa uğrayayım. Yapabileceğim bir şeyse elbette. Sevgilerimle. :)
SilTatilde Yerim susileri, tabii kaldigimiz otelin menüsünde varsa.Esim UZAK dogu mutfagini sevmedigi Icin restoranlarina da gidemiyoruz.
YanıtlaSilLondra tatilimizde bir acikmisiz bi acikmisiz ki ,gördügümüz ilk Cin restorantina girip,ördekli marullu pilav yemistik ama :)
Cin böregide güzel olur :)
WAsabi Insanin agzini degIl Burun deliklerini yakiyor :))
Bir keresinde bir tarif denemiştim. Lahana, soya filizi ve mercimekten oluşuyordu. Bence de acısı burnundan çıkıyor.
Siluzak doğu mutfağı çok seviyom ama suşi dışında :) ramen pek severim. bu yer de aklımda olsun gelinceeee :)
YanıtlaSilOlsun olsun. Sonunda göründün, karabatak Deep:)
SilOooo ne güzelmis gideyim ben de ;)
YanıtlaSilHoş bir mekan :)
YanıtlaSilBen en çok sushiyi merak ediyorum yemeklerinden. Wasabiyi cezalı yarışmalarda kullanıyorlar dmek cidden bizim bildiğimiz acılara benzemiyor :)) İstanbula gider gitmez bir mekan araştırması yapıp tadıcam. canım istedi :))
YanıtlaSilUzak doğu mutfağına mesafeli duranları caydırıp 'denesek mi acaba' diyecekleri bir yazı olmuş.
YanıtlaSilFotoğraf ve bilgiler için ellerine sağlık bahceperim.. Artık bu tanıtımdan sonra gitmek şart oldu;)
Sevgiler...