Sushico Alsancak

Uzakdoğu mutfağını tattınız mı?
Doğrusu, Uzakdoğu denince akla hemen “sushi” gelir. Büyük bir kısmımızın yüzünü “çiğ balık mı?” diye buruşturduğu tat.
Gerçi, ben “Egeli Sushi” diyerek size öykülü “pişmiş balık” koyduğum lezzeti anlatmıştım. 
Uzakdoğu mutfağı, tabi ki yalnız “sushi” den ibaret değil. Ramen çorbası, miso, katsu’su var. Var da var… Bu arada yazdıklarımı henüz tatmadım.  Bunları nereden mi biliyorum?
istanbul roll
İstanbul Roll

“Ekşi Sözlük” sağolsun. Epey bilgilendim. Bir şey fark ettim. “Ekşi Sözlük” tamamen deneyim ve anılara dayanarak yapılandırılmış. Wasabi ve sushi maddelerine özellikle bakın. Ben sizi özendirmek için iki örnek paylaşacağım:
Geleneksel capon hayatini yasamak istiyorum aştim ben diyenlere şimdiden söyleyelim:
sabah miso
öğlen miso
akşam miso
domuzlu miso
deniz ürünlü miso
az tuzlu miso
çok tuzlu miso
ahanda bütün türleri bu kadar…
İçinde 2 dirhem tofu 3 puskul nori olunca çeşit olmuyo caponcuklarim...Yeter valla, bıktırmıştır....
Wasabi –Sushi
Acılığı bi yana keskin bir kokuya sahip olan sos.
sushi eşliğinde babama yedirmişliğim var, 60 yaşında tipik Türk babası, ömrü hayatında sushi yemişliği olmayan adam pek bi sevdi sushiyi.
Fekat acı olan her şeye ayrı bir bayılan adam wasabiye üvey evlat muamelesi yaptı resmen. “Ekşi Sözlük”
sushi  bankosunda usta
Sushi Bankosunda Usta
sushico ekibi disarida
Sushico Ekibi Dışarıda

Tabi ben bu yazıları gitmeden önce okusaydım; olaya daha farklı yaklaşırdım. Az biraz hazırlıksız yakalandım. Wasabi içinse şunu söyleyebilirim: Bizim bildiğimiz acılardan değil.
Uzakdoğu mutfağı; Çin mutfağı ekseninde oluşan bir kültür. Japonya, Tayland, Kore kendi çevresel şartlarında değişiklikler yapmış. Yine içlerinde: Japon’lar mutfakta sanatsal çalışmış. Ünü de dünyayı sarmış.

sushico ic mekan
Sushico İç Mekan

Sushico, kendi coğrafyasının lezzetlerini –bulunduğu ülkeye göre revize ederek- insanlara tattırıyor.
İzmir Alsancak Sushico, Uzakdoğu mutfağını Ege’ye tanıtıyor. Fotoğraflarla size hoş mekanı anlatacağım.

uzakdogu teknesi
Uzakdoğu Teknesi

Mekan loş ışıklarla aydınlatılmış. Uzak Doğu’nun balıkçı tekneleri demir atmış. Çalışanların büyük kısmı genç. O gün sushi ustası ile baş aşçı Lee Kı vardı. Sushi ustası Tayland’dan yeni gelmiş. Yabancılık çektiği her halinden belliydi. O yüzden onu sushi hazırlarken fotoğraf çekemedim. Huzursuz etmek istemedim. Fatih usta da yine aşçılarından. Onu ekiple birlikte aldım. Mutfak, filmlerde gördüğümüz gibi büyük değildi. Hatta ben çok şaşırdım. O kadar minik mutfakta nasıl bir dünya yemek hazırlanıyordu? Japon’ların minimalizmi olsa gerek. Dar alanda kısa paslaşmalar. Uzakdoğu felsefesi: “Ying-yang” baş roldeydi. Gençlerin dinamizmi ile minimalizmin getirdiği sakinlik.
usta lee kii
Usta Lee Kıı
Usta Lee Kı –umarım soy adını doğru yazdım.- bana vok tavada brokoli, kuşkonmaz, kaju fıstığından oluşan “Cashew Fıstıklı Karides” hazırladı. Yemeği yaparken, izleyebildiğim kadarıyla birkaç tane de sos ekledi. Erkek kardeşim, “Çin mutfağı” yemeklerinde farklı soslar eklenerek pişirildiğini söyledi. Baş aşçı, Çin’den gelmiş.
Tabii ki çubukla yemeğimi yedim. Yalnız, küçük bir hileyle: Ufak bir aparat takıldı. O kadar gelmişim, bunu da bir deneyeyim; değil mi? Önceleri çok zorlansam da becerdim.  Şunu anladım: Çin veya Uzak Doğu halkı yemeği kovalarken zayıf kalıyor. Yemek yemekten yoruluyorsun. Canan Karatay hoca, bunu da yakında reçetesine yazar. Demedi demeyin… 
kaju fistikli yemek ve cubuk
Kaju Fıstıklı Yemek Ve Çubuk

Unutmadan, bu mutfakta ekmek yok. Pan kek tarzında bir ekmekleri var. Dışarıdan ekmek istemeyin.
Tayland’lı Sushi Ustası: İstanbul Roll; içinde karides, avakado, salatalık, masogo, kızarmış somon ve teriyaki sos ile hazırladı. Yani, pişmiş balıktan oluşuyor. Bence, “sushi” tatmayan herkes fikir edinmek için “İstanbul Roll” denemeliler.
ustalar birarada
Ustalar Birarada

Burada bir şey daha fark ettim. Birçok müşterisi çalışanlarını tanıyor. Hoş bir ilişki var. İlk gelen birisi üzerinde olumlu izlenim bırakıyor.
Müdüresi Alin Hanım’ın çalışanlarıyla ortak hareket etmesi de ekip ruhunu hissettiriyor.
Sushico Alsancak; ekip ruhu ve Uzak Doğu lezzetleriyle İzmir’de keyif veriyor. Bir gün uğrayıp bu ortamı yaşamanızı diliyorum.
Yazımın sonuna da gelmişim…
Yeni haftanızın güzel ve renkli geçmesini dileyerek yazıyı bitiriyorum. Herkese sevgilerimle.
Not: Fotoğrafların hepsi bana aittir.


22 yorum:

  1. Tabi ki uzak durduğumuz bir mutfak... Ama o kadar güzel anlatmışsınız ki.. Şimdi kalkıp bir İzmir'e gidesim var..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sevindim, bu duyguyu yaşattıysam.:)

      Sil
  2. İstanbul'daki Sushico şubelerinin çalışanları da çok nazikler ve gerçekten tanıdık gibiler. Bizim oğlumuz Uzakdoğu mutfağına bayıldığı için tercih ediyoruz Sushico'yu. Genellikle o yiyor biz sadece zencefilli gazoz içiyoruz:) Çok nadir İstanbul Roll'u deniyorum ben de dediğiniz gibi:) Seveni çok seviyor, sevilmeyince de sevilmiyor işte. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Evet haklısınız. Sevilince seviliyor. Ben de yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Keyifli bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  4. hemen iki sopa edinelim. diyet falan hava aslolan sopa...:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de :) İki sopa zayıflamanın yolu. :) Ha Haaa :D :D

      Sil
  5. Profesyonelliğe doğru adımların hızlanmış bahçeperim
    Çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Görseller de harika. Tebrikler.
    Sayende bilgilenmiş olarak gitme şansına eriştik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun çok moral verdi. Fotoğrafta yol uzun. Bakalım, nereye kadar gideceğim.? İnşalah istediğim bir seviyeye ulaşırım. Sevgilerimle. :)

      Sil
  6. İlk kez Ankara'da bir Çin restoranına gitmiştim. Damak tatlarımız farklı, evet ama o yemekler bile bu kadar mı kötü yapılır?
    Ankarada iyi bir yer bulursam, tekrar deneyeceğiz eşimle.
    Yoksa İzmir'e geldiğimde mi denesem, verdiğiniz adresi not aldım, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüldüm, bazen böyle durumlar yaşanabiliyor. Umarım, sevebileceğiniz bir mekan bulursunuz. İzmir'e gelirseniz bence de uğrayın. Sevgilerimle.

      Sil
  7. Keyifli bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. İlgilenirseniz blogumda sizin için bie mim var. Sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa uğrayayım. Yapabileceğim bir şeyse elbette. Sevgilerimle. :)

      Sil
  8. Tatilde Yerim susileri, tabii kaldigimiz otelin menüsünde varsa.Esim UZAK dogu mutfagini sevmedigi Icin restoranlarina da gidemiyoruz.
    Londra tatilimizde bir acikmisiz bi acikmisiz ki ,gördügümüz ilk Cin restorantina girip,ördekli marullu pilav yemistik ama :)
    Cin böregide güzel olur :)

    WAsabi Insanin agzini degIl Burun deliklerini yakiyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir keresinde bir tarif denemiştim. Lahana, soya filizi ve mercimekten oluşuyordu. Bence de acısı burnundan çıkıyor.

      Sil
  9. uzak doğu mutfağı çok seviyom ama suşi dışında :) ramen pek severim. bu yer de aklımda olsun gelinceeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun olsun. Sonunda göründün, karabatak Deep:)

      Sil
  10. Oooo ne güzelmis gideyim ben de ;)

    YanıtlaSil
  11. Ben en çok sushiyi merak ediyorum yemeklerinden. Wasabiyi cezalı yarışmalarda kullanıyorlar dmek cidden bizim bildiğimiz acılara benzemiyor :)) İstanbula gider gitmez bir mekan araştırması yapıp tadıcam. canım istedi :))

    YanıtlaSil
  12. Uzak doğu mutfağına mesafeli duranları caydırıp 'denesek mi acaba' diyecekleri bir yazı olmuş.
    Fotoğraf ve bilgiler için ellerine sağlık bahceperim.. Artık bu tanıtımdan sonra gitmek şart oldu;)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil