İzmirde Fotoğraflı Zamanlar

06 Kasım

İzmir’de şu anda iki önemli fotoğraf sergisi var. “Birisi: Folkart Sanat Galerisinde “Workers” diğeride Arkas Sanat Galerisinde “İzmir: Yarınlara Bir Miras” çalışmaları; fotoğrafseverler ve meraklılarla buluşuyor.
İzmir’de Fotoğraflı Zamanlar” yaşıyoruz. Düşündüren, heyecanlandıran kimi zamanda duygulandıran. Hemen önemli noktaları anlatıyorum.
sebasiao salgado
Sebastiao Salgado

Folkart Sanat Galerisi: Sebastiao Salgado’nun “Workers”. Siyah Beyazın dramatize etkisiyle sizi düşündürüyor. Salgado, Magnum fotoğrafçıları arasında adı geçiyor. Ronald Reagan suikastını fotoğraflayarak ünlenen Salgado; fotoğrafladığı yerlerde önce yaşıyor. Onlardan biri olarak kabul görünce çekime başlıyor. “Workers” için birden fazla çalışmanın özeti, diyebilirim.
tugla iscisi anne
Tuğla İşçisi Anne

Dünyanın farklı bölgelerinde farklı iş kollarında –kanal açmaktan, çay toplayıcılığına, balıkçılığa, parfüm üretimi, gemi sökümü vs- dünyanın selameti için çalışan insanların öykülerini anlatmış. Elbette; hepimiz “daha güzel bir dünya” için çalışıyoruz.
Öykülenen yaşamlarda; sıfırdan başlangıç ile biten bir şeylerin yeniden dönüşümünü izliyoruz. Hemen hepsi insanın canı, kanı ve el emeğiyle yeniden biçimlenen öyküler. Salgado: Tarih kitaplarında yazan efsaneleri –Firavun’un piramitleri yapımı, Hz. Musa’nın kurtuluşu gibi- sanki yeniden canlandırıyor.
Beni etkileyen fotoğraflar arasında; “dans eden bir çiftti.” Sardunyalı parfüm üreticisi bir çiftçinin düğününde çekilmiş. Acaba çiftin aklından hangi filmin sahnesi geçiyordu? Aklıma ilk gelen; Al Pacino’nun “Kadın Kokusu” oldu.
Salgado, acaba fotoğraflarıyla: “Tarih tekerrürden ibarettir.” demekte? Bilemedim.
Yalnız, 29 Kasıma kadar mutlaka ziyaret ediniz; diyorum. Siz de fikirlerinizi benimle paylaşın.
izmir yarinlara bir miras
İzmir Yarınlara Bir Miras

İkinci sergi:
Arkas Sanat Galerisi, geçen yıllarda “ 18. Ve 19. Yy Batılı Gözüyle İzmir” sergisini keyifle izlemiştik. Bana göre, onun devamı niteliğinde ikinci sergiyi hazırlamış. “İzmir: Yarınlara Bir Miras.” İzmirli ve dünyanın dört bir yandan davetli fotoğrafçılar; İzmir’de iz bırakan yerleri vizöre sığdırmış. Bakalım, fotoğrafların karşısında “Nasıl da görmemişim?” duygusunu yaşayacak mısınız? Ben, bazı fotoğraflarda “gravür” yansıması hissettim.
gundogdu meydani
Gündoğdu Meydanı

Arkas Sanat Galerisi’ndeki sergi 15 Kasım’da bitiyor. Sergi çıkışında, belki sizde elinize bir makine alıp anları belgelemeyi istersiniz.
İzmir’de fotoğraflı zamanlar yaşıyoruz. Işığın kırılganlaştığı, duyguların durulduğu bazı şeylerin yeniden gözden geçirildiği anlar.
bergama akrapolu
Bergama Akrapolü

Hayatınızdan ufak da olsa bir parça çalın. Sergileri gezin. “İzmir’de Fotoğraflı Zamanlar” daha çok yaşansın.
Güzel bir hafta sonu dileyerek aranızdan ayrılıyorum. Herkese sevgilerimle.

BENZER YAZILAR

21 yorum

  1. Ne güzel anlatmışsın öyle; insanın gideceği yoksa da içi kıpırdıyor:) Sanırım gideceğim, yok yok kesin gideceğim:) Etkinlik haberlerini yorumlayarak yayınlayanlara bayılıyorum. Hayatta her şeyden haberdar olmamız mümkün değil. ''İşte bak bu da var'' dendiği zaman güzel oluyor. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Rehber; senin illa gezmen gerekiyor. Kim bilir hangi fotoğraf sonrası köşede kalan mitik olay aklına gelecek. Ve bizimle paylaşacaksın. :) Bu arada yakında seninle görüşeceğiz. Sevgilerimle.:)

      Sil
    2. İnan ki hep aklımda ama hafta sonlarını bir türlü boşaltamadım. Şu senin leylek yere inmeden görüşeceğiz inşallah :)) Sevgiyle kal.

      Sil
  2. Bu ara epey fotoğraf etkinliklerine katılıyorsun, nasıl imreniyorum sana. Ben tam tersi Ada'nın teog sınavı yüzünden eve tıkılmış durumundayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ada'yı da alıp ufak bir soluklanmak gerek. Çocuklarımızn da zihinlerinde ufak molalar vermek; hayatı daha farklı gözlemlelerine neden oluyor. Onları güçlendiriyor.
      Söylemesi ayıp bu sene leyleği gördüm. İnşallah ben tamam diyene kadar o leylek beni gezdirir. Sevgilerimle. :)

      Sil
  3. Bu durumda bizim leylegimiz sen ol ve gezdir bizi. Benim su ara Izmir'e gelme sansim yok:)) Opuyorum...

    YanıtlaSil
  4. İnşallah 1 yıl sonra kızımla beraber gezeceğiz. O zaman kadar gelip senden izleyeceğiz :) Muahhh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, belki bende sergilere katılmaya başlarimmm. Çok öpüyorummm.

      Sil
  5. Gidip görebilmek isterdim. ..paylaşım ve bilgiler icin teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bir gün sizin oralarada gelir. Sevgilerimle.

      Sil
  6. Bir fotoğraf sever olarak bu sergileri gezmek istedim gerçekten de...
    Tuğla İşçisi Anne çok etkileyici...
    Gidemeyenler için diğer fotolardan da görüntüleyip bir post daha yapsan ne iyi olur.
    Sevgiler bahçeperim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zeugma, tanıtım broşüründeki fotoğrafı kullanmaya izin vardı. Umarım, sergi Ankara'ya gelir. Görebilirsin. Sevgilerimle. :)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel önerilerle gelmişsin hayatımıza, ne güzel sergilerdir onlar! Bu arada ciddi anlamda fotoğrafa ağırlık verdin sanırım, tebrik ederim seni. On parmakta on marifet, bravo!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayret gösteriyorum, desteğin için teşekkür ederim. :))

      Sil
  9. Sanatsal ruhunu seviyorum senin

    YanıtlaSil
  10. Sergileri ne güzel takip ediyorsunuz, hayran kaldım...
    Sanatı her yönüyle takip etmek herkese kısmet olan bir motivasyon değil maalesef. Benim de böyle gidenleri takip edenleri dinlemek hoşuma gider ama gel gör ki ne kadar içerisindeyim :/
    Sevgiler... <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umuyorum siz de kendinizi dinlendirme niyetiyle gitmeye çalışırsınız. Elimden geldiğince sergileri ve müzeleri geziyorum, sizlerle paylaşıyorum. Dünyayı anlamlandırmamız değişiyor. Sevgilerimle.

      Sil
    2. Umuyorum siz de kendinizi dinlendirme niyetiyle gitmeye çalışırsınız. Elimden geldiğince sergileri ve müzeleri geziyorum, sizlerle paylaşıyorum. Dünyayı anlamlandırmamız değişiyor. Sevgilerimle.

      Sil