Kağıt Ve Kitap Sanatları Müzesinde

24 Kasım


kitap kati
Kitap Katı
Ege Üniversitesi Kağıt Ve Kitap Sanatları Müzesinde merdivenleri çıkıyoruz. Kitap bölümünden önce ara kata geçiyoruz.
Ara katta:
Nedim Sönmez’in  ebru sanatıyla yaptığı “Sarayburnu”  manzaralarını, farklı baskılar, kaligrafi ve exlibris örneklerini göreceksiniz. Exlibris: Kitabı özelleştirmek için yapılan, kitap sahibinin ismi ile resim veya yazı öğelerinden oluşan; kapak içine yapıştırılan küçük boy, özgün çalışmalar. 


Ex Libris
Kaligrafi örneklerinden; yaprak üzerine hat yazısıyla “Oku” çalışması benim ilgimi çekti. Yanlış hatırlamıyorsam, Ermeni bir sanatçının eseriydi. İnançlar farklı olsa da “sanat” hepimizi buluşturabiliyor.

oku hatti
Oku Hattı

Rengarenk bir kattan dışarı çıktığımızda yukarıya doğru karanlık, bambaşka evrene geçiş yapıyoruz. Kitap katındayız.
Kitap katında “siyah” renk hakim. İnsanın aklına ““kitap” ve “siyah” niçin bir araya gelmiş? “ sorusu düşüyor.
Galiba nedeni geçmişe gönderme. Büyüklerin espri bile olsa: “Kara kaplı kitaba yazdım.”  ya da “kara kaplı kitabın hükmü” cümlesidir. Kitabın hayatımızdaki önemi “siyahla” vurgulamış.
Peki, kitaba neden ihtiyaç duyuk?
İnsanlık kağıda her şeyi yazarken; bunları nasıl bir arada tutacağını düşünmüş. Nedeni: Öğreti, inanç, bilim, gelenek ve görenek aktarımı gelecek kuşağa ulaşmalıydı.
Siyah katta:
buyu ve dini kitaplar
Büyü Ve Dini Kitaplar

Kendimizi bildiğimiz andan beri korktuğumuz şeylerden korunmak –tanrılar, hastalık, kötü varlık ve insanlar- veya arzulara kavuşmak amacıyla dinsel ya da büyüsel reçetelerden oluşan kitaplarla karşılaşıyoruz. En ilkel topluluklardan gelişmiş toplumlara kadar hiç vazgeçmediğimiz kitaplar. Kimine  dokunulması yasaklanmış.
atlaslar
Atlaslar
Dünyayı keşfetmek hatta fethetmek arzusuyla hazırlanan haritalarla ortaya çıkan atlaslar, gelecek kuşaklara anlatılmak üzere hayatın anlamına dair “umut, hayal ve gerçek” karışımından çıkan masal kitaplarına uzanacaksınız. Halkın aradığı kahraman siz olabilir misiniz?
de simplici medicina
De Simplici Medicina

Sizi heyecanlandıracak sanatçı ve bilim adamlarıyla kitaplar sayesinde selamlaşacaksınız. Dioscerides’in “Şifalı Bitkiler Kitabını”  kopyada olsa  görmek heyecan vericiydi. Aslı; Viyana Milli Kütüphanesindedir.  Dioscerides, Anadolu’da yaşayan Antik dönem hekimlerindendi. O bir Anadolulu.


kitaplar
Kitaplar
Andy Warhol, Bertol Brecht’in renkli kitapları da eminim sizi sevindirecek.
Aklıma gelmeyen diğer yazar ve sanatçıların dünyasında şaşıracak, öğrenecek, sevecek ve merak edeceksiniz. Her kitap farklı bir evren…


fas gulleri
Fas Gülleri
Sizde müzede evrenler arası bir yolculuk yapacaksınız.
Ege Üniversitesi Kağıt Ve Kitap Sanatları Müzesi’nde yedi yüzü aşkın belge ve eserle sizleri bekliyor. İzmir’in “masal evreni” diyebilirim.
İçeriden çıktığınızda kendinizi iyi hissedeceksiniz. Kim bilir, bir sonraki durağınız kitapevi olabilir.
Herkese bilgi ve sevgi dolu günler diliyorum. Müzeleri benimle keşfetmeye de devam…

Not: Fotoğrafların hepsi bana aittir. 


BENZER YAZILAR

19 yorum

  1. Tarihin kokusunu aldım. Müze gezmeyi severim... Ege Üniversitesi Kağıt Ve Kitap Sanatları Müzesini de sayenizde gezip görmüş kadar oldum. Teşekkürler...Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benden de size sevgiler. :) Müzeyi gezmek nasip olursa belki de kendinizi bir keşif olarak hissedeceksiniz.;)

      Sil
  2. Bugün İzmir'deki müzelerle ilgili bir yazı gözüme ilişti. Arasında görmediğim ilginç müzeler vardı. Birisi de ''Kadın Müzesi''. nasıl olsa bahçe perim yazar göz atarım diye düşündüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm, o listeyi bir ara gmailden yollarsan; ben de hangilerine gidemediğime bir bakayım. :) Kadın müzesi de onlardan birisi; bakalım ne zaman gideceğim? Sevgilerimle.:)

      Sil
  3. Ben Ege'deyken bu müze yoktu, ama sayenizde gitmiş kadar oldum, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim. İzmir'e gelirsen mutlaka uğra. Eminim büyüleneceksin. :)

      Sil
  4. İlk defa senden duydum bu müzeyi...
    Hakikaten ilginç eserler var gibi...
    Detayları ne de güzel incelemişsin Safişim...
    Yaprak üzerine hat nasıl birşeydir öyle yaa... Çok sevdim ben onu...
    Öptüm canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar enterasan eserler vardı ki Şebomm hepsi ayrı bir dünya. Mümkün mertebe dikkat etmeye çalışıyorum. Müzeleri yazmaktaki amacım; daha çok kişinin ziyaret etmesi ve sevmesi.
      Gerçeğini görmeni diliyorum. Çokkk öptümmmm...

      Sil
  5. En cok ebru sanatina hayranim, insallah bir gun bende kursuna gidip yapabilirim. Muze cok enteresan ama senin gozlemlerin daha sahane. Ince noktalara cok guzel dokunmussun. Hani bazi roportajlar falan olur ya en kimle tanismak istersiniz en caglardan diye. Bitkilerle olan hasirnesirligime ve modern tibbi cok sevmememe dayanarak Dioscerides derdim herhalde:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevlüde'ciğim eminim bir gün ebru da yaparsın. Sen de büyük hevesle birlikte azim görüyorum. Blogunda anlattığın bazı noktalar -orası öyleydi ama işte şununla birleştirdim, ya da desenle kapattım.- aşamalarda zorlansam da böyle de gayet güzel oldu; biçimindeki dönüştürmelerin beni benden alıyor. Tuhaf ama bende mutlu oluyorum.
      Dioscerides'i seviyorsan, İzmir'e geldiğinde Bergama Asklepion'una çıkmanı tavsiye ederim. Antik çağda Hipokrat'tan sonra gelen Galen burada hekimlik yapmış. Marcus Aurelius'un dediği gibi "İmparatorların Hekimi" adına para basılan insan da Anadoluludur. Her ne kadar bizim ülkemiz bunu gerektiği kadar sahiplenemese de... Çenem düştü..
      Teşekkür ederim. Sevgilerimle.

      Sil
  6. Bu müzenin varlığından haberimiz yoktu. Sayende öğrendik ve bilgilendik.
    İzmir'e yolumuz düştüğünde görmek de lazım..
    Teşekkürler sevgili bahçe perisi, pardon müze perisi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zeugma; ben de bu noktada hem haberdar ettiğim hem de sevdirdiğime sevindim. Sanırım, farklı bir blog açarak "müze perisi" olarak devam etmekde gerekiyor; ama ben de iki farklı blogu yönetip yönetemeyeceğime emin olamıyorum. Selamlar.. Sevgilerimle. :)

      Sil
  7. Yaşlanan dünyamız ile birlikte kullandığımız alet edevat da antika oluyor. Kağıt ve kitapta kesinlikle bir müzeyi hakediyorlar. Nitekim, İzmir'in aydınları gerçekleştirmişler bile. Kültür dünyasındaki gelişmeler ve böyle güzel insanların varlığı moralimizi yükseltiyor. Hem onlara hem de bize haber veren Safiye hanıma teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu müzeyi hazırlayan ve de bağış yaparak zenginleşmesini sağlayan herkese teşekkür ederim. İzmir için -bana göre- önemli bir müzedir. İzmir Bergama da tarihin ilk kağıt üretimini yapan yerlerden biridir.
      Yorumunuzla beni mutlu ettiniz. Sevgilerimle. :)

      Sil
  8. oleeey gittiğimde gitcem artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de geldiğinde gitmelisinnnn. :))

      Sil
    2. Bence de geldiğinde gitmelisinnnn. :))

      Sil
  9. Kültürüne kültür katıyorsun ne güzel

    YanıtlaSil
  10. Ege Üniversitesi fark yaratmış... Senin de ellerine sağlık Bahçe Perim... <3

    YanıtlaSil