Ustasından Labada Dolması

21 Şubat

Aslında şehirde –yöresel pazarlar- haricinde bulabileceğiniz bir sebze değil. Ben de ilk defa çok sevdiğim teyzemde yedim.
bahcedeki labada
Bahçedeki Labada
bahcede ot toplama
Bahçede Ot Toplama

Hasta ve moralimin bozuk olduğu ilkbahar zamanı annemle  onun yanına gitmiştik.  Iraz Anayada banada bu hava değişimi çok iyi gelmişti. Dedemin eski konak yapısındaki evi çöksede bahar ve doğa yinede herşeyi güzelleştirmişti.


gzllk
Güzellik

Labadayı bizimkiler bahçeden topladı. Labada, Efelek, Evelek diyede adlandırılıyor. Doğada kendiliğinden yetişiyor. Kan temizleyici özelliği ile C vitamini yüksek bitkidir.  Okuduğum kaynaklara göre Avrupa’da tohumu elde edilip tarımı yapılıyor. İtalyanlar, labadaya balığı sarıyormuş. Meraklıları araştırsın.
labada malzemeleri
Labada Malzemeleri
sogan sarımsak
Soğan Sarımsak

Bu arada, ot yemekleri daha çok “Giritli” üzerine kurulsada bence “Yörüklerde” iyi bilir. Göçer halde olduklarından “doğada hangi zamanda ne yenir? Nasıl pişirilir? “ Yörük kadını ailenin sağlığı için  hafızasına bend etmiştir.
Tabi en çokta ot yemeklerinin bilinme hali “savaş, kıtlık” dönemleri etkili olmuştur. Şu sıralar –Allah korusun- başımızda sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Elveda Rumeli’yi hatırlayanınız var mı? Orada bir bölümünde evde yiyecek kalmayınca labada dolması yapılmıştı.
Gelelim biz nasıl labada dolması yapmışız? Teyzem bulgurlusunu sevsede bize uydu.
Malzemelerini veriyorum:
2 Su Bardağı Pirinç
2 Baş Soğan
1 Baş Sarımsak
Maydanoz
Dereotu
Baharatlar
1 Su Bardağı Zeytinyağı
Teyzem dolma içinin hazırlığına hemen başlamış. Soğan , sarımsak elinden geçiyor. Iraz Ana yeşilliklere girişmiş. Yarım su bardağı yağda soğan, sarımsak aromasını veriyorken pirinçler dahil oldu. Bir “Vav” harfi ve besmele ile şifa istedik. Salçasıyla tuzu unutulmaya. Az suyla içini pişirdik. En son yeşillikleriyle baharatı eklenir.

Bizim sofra kalabalık olduğundan kuru biber ile kuru patlıcanları haşladık. Labadalarda sıcak suda bekletildi. Labada yaprağı kaynatmaya gelmezmiş.
teyzem isbasinda
Teyzem İşbaşında
iki kardes dedikoduda
İki Kardeş Dedikoduda

 
İki kardeş bir araya gelince eski günlere dalındı. Teyzeoğlu da gelince “artık evlenme çağın.” denerek, ona telkin yapıldı. Aile sohbetleri ne de hoştur. Allah sevdiklerimizi yanımızda eylesin. Bir yandan labada sarılır. Kuru dolmalar doldurulur. 
bohcalayarak
Bohçalayarak
Diğer tarafta su kaynatılır. Tencere dolunca kaynayan su, kalan zeytinyağı, tuzu ve limonu konularak ateşe oturtuldu. Ondan önce, labada ustası teyzemle sarma tenceresi birlikte size poz verdi.
labada ustasi
Labada Ustası

Akşama herkes gelince sofra donatıldı. Çorbadan, salatasına, sebze yemeğinden tatlısına. Teyzemin sofrası “Halil İbrahim Sofrası” olur. Kimse aç kalkamaz o sofradan. Teyzemin kalbi gibidir. İlla seveceğiniz bir şey vardır.
labada sahane
Labada Şahane

Labada dolmasını ben çok sevdim. Bana göre pazıdan daha lezzetli, kara lahanadan farklı bir tat. Ayrıca kışın vücudumuzun yüklendiği toksinleri atmak içinde fırsat. Punduna getirdiğinizde “ affetmeyin; yiyin.” diyerek sözümü noktalıyorum.
Herkese sağlıklı ve huzur dolu günler diliyorum.   



BENZER YAZILAR

49 yorum

  1. Labada bulmacalarda çok sorulan bir sözcüktü.
    Faydalarını bilmiyordum. Bu aralar doğada bol bol çıkar. Görünce affetmem artık:)
    Yapanların ve post yapıp bilgilendiren bahçe perisinin ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulmaca kısmını bilmiyordum. Dolmasını afiyetle yerken kulaklarımı çınlat. Sevgilerimle.:)

      Sil
  2. Ohoomm seyyy, teyzeni odunc alabilirmiyim lutfennn!!!:)
    Yada benimde teyzem olur, banada bohcalar sararmiii?
    Labada hic yemedim, ama o bohca seklinde sarilmisini hiiic yemedim. Yazik banaaa :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teyzemi ödünç veremem; ama benim teyzem seninde teyzen olur; Mevlüdeciğim. :))

      Sil
  3. mis gibi olmuştur eminim ellerinize sağlık labadayı çok severim biraz ekşimsi bir sebzedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok lezzetli oluyor o yüzden sarması da. :) Hoşgeldiniz :)

      Sil
  4. İnsanın hiç bir bilmediği lezzeti canı çeker mi, sayenizde benim çekti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir an önce o zaman bu lezzeti tatman dileğiyle.:)

      Sil
  5. İlk kez duydum sayende öğrenmiş oldum çok teşekkürler ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin tarafında başka bir adla biliniyordur. Hoşgeldiniz. :)

      Sil
  6. Ohhhh çok lezzetli gözüküyor bu dolma...
    Nasıl canım çekti anlatamam :)
    Bu pazar pazara çıkıyım bakıyım ben, belki bulurum labada...
    Sonra senin tarifinle uygularım ;)

    Bu arada nive mutlu yaşlar diliyoruz sana doğumgündaşınla birlikte :))
    Hep mutlu ol canım benim ♥
    Kocaman sarıldım sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sıkı sarılman bana çok iyi geldi. İnşallah bulursun. Bir köylü kadına ısmarla. Afiyetle yiyin :)) İnşallah hep beraber; güzel bir sene yaşayalım. :)

      Sil
  7. Merhaba bahçeperim,
    Yeni blog açtım nasıl diğer blogerlarla iletişim kurarım diye bakarken, plusta Bloggerlar Paylaşıyor topluluğunda yayınızı gördüm. Önce lambada dolması anladım :) Sonra daldım postunuzun içine ve hayatımda ilk defa adını duyduğum bir yemekle karşılaştım. Fotolar çok sıcak ve samimi. Teyzeler başka olur. Benim teyzem olmadı ama ben de teyzeyim yeğenimi çoook seviyorum ileride ben de yaşlanıp o böyle büyüyünce ben de ona bi dolma yapar kulağını çınlatırım ;)
    Bu arada geçmişler olsun hastalık ta atlatmışsınız. Umarım iyileşmişsinizdir. Tarifiniz ve fotolarınız içn teşekkürler , emek vermişsiniz herkesin eline sağlık .
    Blogunuzun diğer postlarına da geleceğim. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. Eskiye göre daha iyiyim. Samimi yaklaşımınız çok hoşuma gitti.Teyzeler gerçekten başka oluyor. Dilerim sizde yeğeninize güzel lezzetler pişirirsiniz. Selamlar. :)

    YanıtlaSil
  9. Labada'yı hiç duymamış olduğum için kendime kızdım şu an. Halbuki o üçgen bohçalı sarmalardan çok yedim. Kara lahanadan yapılanlardan sanırım...
    Çok lezzetli görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kara lahanaya benziyor ama aynı değil. Pazı ile kara lahana arasında kalmış bir ot. :) Sevgilerimle.

      Sil
  10. Labadayı böyle yapmamıştım ama annem bazen lahana sarmasını böyle muska gibi sarardı.Teyzenin ellerine sağlık, ne güzel böyle kalabalık aile sofraları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet, kalabalık aile sofraları neşelide oluyor. :) Görüşmek dileğiyle.

      Sil
  11. Ne lezzetli olur bir de tazecik toplayıp pişirince, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  12. Valla olsa da yesek. Sevgilerimle. :)

    YanıtlaSil
  13. Merhbalar ben labada dolmasını ilk kez duyuyorum çok da güzel olmuş ellerinize sağlık Allah büyüklerimize uzun hayırlı ömürler versin teyzenizde kimbilir ne tarifler vardır eski toprak onlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, haklısınız. Bazıları günümüze yeniden revize edilmeli diye düşünüyorum. :) Sevgilerimle.

      Sil
  14. Star pazar ekinde yazacağını duydum nasıl sevindim anlatamam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim arkadaşım. :) İnşallah seversiniz. Sevgilerimle.

      Sil
    2. Safiyecim ne güzel anlatmışsın :) sevgilerimle...

      Sil
    3. Teşekkür ederim ablacığım. :) Sevgilerimle.

      Sil
  15. hihi, ailevi fotolarını daha çok seviyom ben. bi dee, şulede gördüm yaa, star pazar eki, kutlarım, çok sevindim, okurum daa gasteyi alıp. bak şimdi ben de son yazımda duyurdum seni. bir deeee bu haber blogunda nerde ama yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy, teyzem çok tatlı değil mi? Buraya yazmadan bloguna uğradım. Teşekkür ederim. :) Ne bileyim; bloga yazmadım. Aslında instagramda duyurdum. Bir de g+da. Umarım oradaki serüvenleri seversiniz. Blogdan daha farklı yazıyorum. Sevgilerimle. :)

      Sil
  16. neden unutcam ayol. sen çok meşgulsun kiiiii gelemiyon pek buralaraaaa. instaya pek bakmıyom yoksa görerdim tabiiii :) ay yazmak hayalindi de miiii ne güzel ama yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, İnşallah güzel bir serüvene adım atarım. Biliyorsun gezmek, fotoğraflamak ve anlatmak benim düşüm. İnşallah her şey güzel olsun. Amin, Amin, Amin...

      Sil
  17. Eskiden annem yapardı da yemezdim. Ne salakmisim. Şimdi yerim sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken bende et yemez kardeşlerimede yedirmezdim. 30 yaşından sonra et yemeye başladım. O da biraz zorunluluktan. :)

      Sil
  18. Off vallahi mis gibi gözüküyor nasıl canım çekti :) ellerinize sağlık

    Gözde'nin Blog Günlüğü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğlen de oldu karnımız acıktı. :) Olsada yesek.

      Sil
  19. İlk defa duydum labadayı diğer adları sanki kulağıma çalınmış gibi geldi. Dolma olsun da ister asma yaprağı ister labada ister lahana olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damak tadına düşkün biri için hepsinin yeri başkadır. :) Eminim duymuşsunuzdur, umarım bir gün yeme fırsatınızda olur. Sevgilerimle.:)

      Sil
  20. Ben biraz cahil kalmisim galiba ilk kez duyuyorum labadayi bol emekli birsey eminim cok lezzetlidir elinize saglik. Tabiki bu blogu takibe aliyorum

    YanıtlaSil
  21. İlk kez duyduğum bir yemek türü sayenizden bilmediğim bir sebzeyi öğrendim uğraşanın ellerine sağlık sizlere de şifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İnşallah hep beraber.:)

      Sil
  22. Cancan bende mimin var :) Mucccukkksssssss

    YanıtlaSil
  23. Şimdi ben bir karadenizli olarak otla beslemiyorum. O yüzden belki de bloğunu dikkatimi çekiyor. Bizim orda da her türlü ottan her tür yemek yapılır.
    Şimdi gazetede yazdığımızı görünce çok sevindim. Sizin ççok eski bir yorumunuzu okumuştum blog hocamda. Bloğunuzla ilgili dert yanmışsınız. Şimdi geldiğiniz şu aşamayı görünce çok takdir ettim...başarılarınız daim olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Karadeniz'i görmeyi ve bir parça da olsa yaşamayı istiyorum. Samsun'u gördüm, mesela. Gezemesem de içini. İnşallah nasip olur. Evet, şimdi sorsanız hala yapamadığım şeylerin olduğunu söylerim. :))
      Teşekkür ederim. Çabalıyorum. Seviyorum, istiyorum, çabalıyorum ve de Allah nasip ediyor. Böyle diyelim değil mi? Sevgilerimle. :)

      Sil
  24. Yemek saati yaklaştığındanmıdır nedir çok güzel görünüyor gözüme . Akşama normal sarma yapayım bariii:)) Labada bulamam heralde.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, bizim buralarda yabani labada otuna sık rastlıyorum fakat hiç pişirmeyi denemedim. İştah açıcı görünüyor.

    YanıtlaSil
  26. Çok severim ve hazıra konmakta ayrıca güzel, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  27. hiç yemedim daha önce ama dolmanın her türüne bayılırım :)

    YanıtlaSil
  28. Kayınvalidem toplardı. Çiğ yerdi. Hiç pişirildiğini bilmiyordum.

    YanıtlaSil
  29. Bayılırım buna:) ellerine sağlık ve afiyet olsun:)) bu arda blogunuZun takipçisiydim ama gfc den eklememişim şimdi ekledim sizi. Ben de beklerim:)

    YanıtlaSil