Iraz Ana'nın Haşhaşlı Şovu

02 Ağustos

Bayramı öyle ya da böyle geride bıraktık. Umarım, herkesin gönlüne göre olmuştur.
Biz de Iraz Ana’nın dizinin dibindeydik. Ben, küçük hanım, diğer kız kardeşimle güzel vakit geçirdik.
bayram selfiesi
Bayram Selfiesi

Iraz Ana, bugünlerde blogla ilgili sorular soruyor. Sitem ederek, “ Bayram için yazdığım yazı ilgi görmedi. Hâlbuki o kadar da çalışıyorum.” Iraz Ana, araştırmacı, sorulara devam ediyor:
“Peki, ne okuyorlar?”
“Magazin, yemek ve mizah.”
Iraz Ana kollarını sıvadı. Bana da:
“ Biz de Uşak’ın haşhaşlı katmerini yaparız. Yürü bakalım, mutfağa.”
Iraz Ana unu, suyu, mayayı ve tuzu ayarlayıp hamuru hazırladı. Bir yandan bana akıl veriyor.
katmer hamuru
Katmer Hamuru

“Aralara Uşak manileri ekle de ilgi çeksin.”
“Sen söyle, ben yazarım.”
Annem hemen cevapladı:
“Ben bilmiyorsam, internet var. Iraz Ana hamuru açarken manide düzdü. Her aklımı size ben mi vereceğim?”
Iraz Ana klasiklerinden: “Her aklı ben mi vereceğim?” sözüyle siz de tanışın.
Hamurumuz kıvama gelince, ilk topak hafifçe unlandı. Iraz Ana oklava şovuna başladı.
iraz ana katmer hamuru aciyor
Iraz Ana Katmer Hamuru Açıyor
iraz ana ve oklavasi
Iraz Ana Ve Oklavası

Hamuru inceltti. Hadi, bir Uşak manisi söyleyelim:
Bakkalda toz şeker
Toz şeker gram çeker
Kravatı yok ise
Dalgalı saçı yeter
Haşhaşlı çörek, katmer Uşak ve Afyon bölgesinde çok sevilerek tüketilir. Bir de Amasya tarafında haşhaşlı yaptıklarını gördüm.
katmer hamuruna hashas surulur
Katmer Hamuruna Haşhaş Sürülür

Oklava sağdan sola, aşağıdan yukarıya ritmik gidiyor. Yemekte yapamadığın şeylerden biri ne deseniz? “Hamur açamam.” İtiraf ediyorum.
Hamur, tava kıvamına gelince haşhaş sürülür. Tekrar der top edilir. Oklavanın şekillendirmesinden geçer. İnsan da ne kadar çok deneyimden geçiyor. Annemi izlerken aklımdan geçen düşünceler… Masadaki haline gelir.
Sıra, tava şovuna geçiyoruz. Iraz Ana ekliyor.
hashasli katmer pismeye hazir
Haşhaşlı Katmer Pişmeye Hazır
katmer hamuru tavaya yerlestirilir
Katmer Hamurur Tavaya Yerleştirilir

 “Katmer pişirmenin inceliği ateşindedir. Orta derecede bir ateşte pişmeli.”
Hamuru tavaya güzelce örtü serercesine yayıyor. Önceden tavayı yağlamayı unutmuyoruz. Ateşte hafifçe kokmaya başlayınca, arka yüzeyine geçiyoruz. Akrobatik tava şovu ile hamur yukarıya zıplıyor.
iraz ana hashasliyi tavada hoplatir
Iraz Ana Haşhaşlıyı Tavada Hoplatır
Arka yüzey pişmeye başlıyor. Iraz Ana:
“Hamuru çevir. Her yanı eşit pişsin.” Tavada pişirirken dairesel olarak hamuru elimizle döndürüyoruz.
katmerin arka yuzu pisirilir
Katmerin Arka Yüzü Pişirilir
katmer hamuru dondurulurek piser
Katmer Hamuru Döndürülerek Pişer

Arka yüzeyde pişince servise alınır. Yanına zeytin, peynir ile domates, salatalık dörtlüsü yakışır. Biz, tuzlu tüketmeyi seviyoruz.
Haşhaşlıyı pekmez ya da şeker ekleyerek de pişirebilirsiniz. Biz, annemin haşhaşlısını o kadar çok özlemişiz. Servis tabağını fotoğraflamak kimsenin aklına gelmemiş. Yazının sonunu da Uşak manisiyle kapatalım:
Hamamın tasını aldım
Eğildim fesini aldım
Şu Uşağın içinden
Kızın hasını aldım.
Uşak’lı kız ve de kadınları övmeden bitmezdi. Bu yazıya bol yorum gelmezse, Iraz Ana size oklavalı bir mani yollayacak. Demedi demeyin.
Şimdilik, size iyi hafta sonları diliyorum. Iraz Ana’nın hatırı kırılır mı? Son kez bir maniyle gidiyorum:
Burmalı şeker buramam
Sevdaya düştüm duramam
Orta boylu yarimin
Hatırını gıramam
Not:
Fotoğrafların hepsi bana aittir.

BENZER YAZILAR

41 yorum

  1. aman uşaklı olarak hiç beğenilmezmi bu post ellerine sağlık ıraz ana
    manilerde süper ben bilmiyorum rahmetli annem arada söylerdi ama uçtu gitti buradakileri bari not alim ilerde torunlarıma falan lazım olur. sevgiler çok tatlısınız bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de not al, Naciye.:) Çok sağoll. :)) Oklava söyletmedi değil mi? ;))

      Sil
    2. oklavanında etkisi yok değil:)

      Sil
  2. Elinize sağlık efendim. Iraz ana'ya saygılar sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Bu yazı eski bir Türk filmi tadında olmuş..... Iraz Ana bana Yıldız Kenter' i hatırlattı bir de :D
    Ellerine sağlık Iraz Ana' nın, süper görünüyor her şey; maniler pek manidar sıkıysa yorum yazma yani :D

    YanıtlaSil
  4. Nefissiniz hepiniz, hashasli katmer Iraz Ana'nin basarisi, resimler, anlatim senin basarin hepinizi kutluyorum. Iraz Ana'ya sevgilerimi ilet lutfen, hepiniz saglikla uzun yasayin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep beraber Mukaddes abla:)) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Iraz Ana'nın ellerine sağlık. Haşhaşlı çörek de harika görünüyor. Size afiyet bal şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım bu katmer, çörek fırında pişirilir. O da lezzetli olur ama. Bak canım çekti. :))

      Sil
    2. Ay ben katmer diyecektim bahçe perim ya, eeee bir de haşhaşlı çörek tarifi verirsin artık. Sevgiler...

      Sil
  6. Of of of, Iraz Ana'ya sevgi ve selamlar, olsa da yesek şimdi :)

    YanıtlaSil
  7. Iraz Ana'nın ellerine sağlık ama yapılmaz ki bu şimdi. Uşaklı bi arkadaşım getirmişti bayıla bayıla yemiştim. Şimdi de canım istedi bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy canım, keşke yakınlarda olsaydın.:(((

      Sil
    2. Iraz Ana sana yapardı.

      Sil
    3. Napalım kısmet, sen benim yerime de ye büyük bir parça :) Iraz ananın ellerine sağlık. Bakarsın onun elinden yemek nasip olur bigün :)

      Sil
    4. İnşallah, canım. Siz iyi olun. O da sizi öpüyor.

      Sil
  8. bak senin bu yazına haftasonu çok girip baktım yaa fotolara. özellikle birinci fotoya. ıraz ana ve patronu da çok öp benim için bi de gelcam yine bu yazıyaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temamm.. O da seni çok öpüyor. Patron da selam eder. :)

      Sil
  9. Iraz Ana diyon da ablanız gibi duruyo amaaaa . Bunu söyle bak annene .. erken anne olmuş herhalde ;) bir de maşallah ne güzel yapmış biz yapamayız ki amaa böyle:( Yazık yaaa , sana kıyamamış kalkmış neler yapmış , Iraz Ana artık hepimizin anasıdır hihih kocaman saygılarımızı ilet lütfeeen. Bi de tekrar söyliyim canımcım çok genç duruyor ;) sevgiler canım emeğine elinize sağlık . Bu arada sen yine saçının renginimi değiştirdin , sana yakışıyor sarı kızıl vs.. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok be canım. Deniz rengini açtı. Yine teşekkür ederim.:)

      Sil
  10. of of of haşhaşlı da tam ağızlara layık
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
  11. Ay canım çekti olmadı :)
    Iraz ananı ellerine sağlık.
    Bütün kızlar gerçekten benziosunuz. Güzelliğinizin kimden geldiği belli. Maşallah anacığıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy, canım benimmm. Onun da sana çok selamı var.

      Sil
  12. Eş tarafından Afyonluyuz.Haşhaşlı katmeri kayınvalidem harika yapar..Köyde bu olmadan asla kahvaltıya oturmuyorlar..
    Iraz ananın ellerine sağlık şahane gözüküyor.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. üffff yaaa canlı yayın gibi katmer hoplatmaaa :)

    YanıtlaSil
  14. Iraz Ana çok vefakar ve cefakar, belli..
    Ellerine sağlık olsun.

    Haşhaşa bayılırım bu arada..Böyle hiç denemedim, iyi fikirmiş..

    YanıtlaSil
  15. Hahaa gulerem okudum yazını canım :)İraz ananın ellerinden opuyorum ,mis gibi gorunuyor katmer..Uşaklı ıraz ana :)
    Sevgilerimle ..

    YanıtlaSil
  16. Ne emekler var orada :)
    Iraz ananın ellerine sağlık :)
    Bu arada bayram selfisi harika tabi onu öyle yapan sizin güzelliğiniz :)

    YanıtlaSil
  17. Ellerine saglik Iraz Ananin.Sef ahcilar eline su dökemez.Ne lezzetlidir kimbilir.

    YanıtlaSil
  18. Süpermiiiş. Ben Afyonluyum ve bizde de haşhaş çok kullanılır. Katmer evi çok kokuttuğundan, evde yapmayı artık pek istemiyoruz :) Bizde pek çok katmerci var ama hiç birisi anneannemin veya babaannemin yaptıklarının yerini tutmuyor elbette, alıp arada nefsimizi köreltiyoruz :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. maşallah size :) 2 yıldır bizde yapıyoruz ablam sağolsun ama sacda yapıyoruz tadından yenmez tavsiye ederim tatmayanlaraaaaa

    YanıtlaSil