Kavacık Köyü

28 Eylül

Uzun bir süredir yazamıyorum. Çalışma hayatımın yoğunluğu ile birlikte hastalık sürecinden geçiyorum. Aynı zamanda; üzücü olaylar yaşanırkende içimden hiçbir şey yazmak gelmedi. Beni merak edenlere, özlemişlere kısa bir açıklama yapmak istedim.
kavacik profili
Kavacık Profili
Kavacık’ı anlatmaya başlayalım…
“Orda bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür.” diyerek Kavacık yollarına düştük. On yedi  fotoğrafçı ile merak içinde virajlı yollardan kıvrılarak yol alıyoruz. Yanımda arkadaşım Sedef’de var.
Kavacık Köyü: İzmir’in burnunun dibinde, dağların yamacında kurulmuş. Konak merkeze 30 km uzaklıktadır.
Karabağlar Belediyesi’ne bağlı olan köy; tarım özellikle üzüm (alfonso) üretimi konusunda başarıyı yakalamış.
Yine de: Türkiye’nin diğer köylerinde yaşandığı gibi köy sürekli nüfus kaybediyor. İzmir’e yakın olsa da durum pek farklı değil. Karabağlar Belediyesi, şirin köye kütüphane açmış. Kavacık’ı tanıtmak için özel gayret gösteriyor. Bizler de onların davetlisi olduk.
kavacik asik cift
Kavacık Aşık Çift 
Sedef ile benim fotoğraflarım eşliğinde Kavacık gezimiz…
Kavacık’a festival için tülbentlere oya yapan teyzeyi çekmekle başladı. Teyzemizin eşi de yanı başında. El ele göz göze olmak dedikleri cümlesinin yansımasını yakalıyoruz.  İçimden:“Darısı bizim de başımıza.” diyorum.
sut bakraci elimde
Süt Bakracı Elimde
İleride iki mavi kapıyı görünce “hadi çekilelim.” diyorum. Sedef beni karelerken gözüme bakraç ilişti. O da ne? Bakraçta süt var. Bana, köye süt almaya gelen şehirliyi oynamak düştü.
cevizleri ayiklarken
Cevizleri Ayıklarken
İki erkek iki bayan küçük grup olduk. Kenardan, Kavacık evlerine sokaklarına bakınıyoruz. Ceviz toplayan köylülerle karşılaşıyoruz. İçlerinden biri; hepimize ceviz veriyor. Azıcık laflıyoruz. Kızı ve damadı  İzmir’den cevizleri toplamaya gelmiş. Teyze: “Yardım ediyorum. Üç beş kuruş katkı oluyor, eve işte.” Üzülüyorum, insanlar doğdukları yerde kazansa bu göçler olmayacak.
kavacik balkon terasindan
Kavacık Balkon Terasından

Sokaklardan birinde mısır soyan kadınları görüyoruz. Mısır soyan teyze pek misafirperver. Terasa çıkmamızı söylüyor. Terastan Kavacık’ın dağlara bakan yüzünü kareliyoruz. Temiz hava bizi mest ediyor.
koy domatesleri
Köy Domatesleri
Aşağıya indiğimizde domatesleri görünce hemen modelliğe başlıyorum. Nefis “Kavacık Domatesleri” ile başroldeyim. Bu arada diğer arkadaşlar bizi beklememiş.

pazarci sohbeti
Pazarcı Sohbeti
Sedef ile festival alanına iniyoruz. Pazar kalabalık. Bir yanda gösteri diğer yanda alışveriş. İkimizde sürekli bir şeyleri fotoğraflıyoruz.
Pazarcı poşusunu arkaya atmış. Hem üzüm keser, hem sohbet eder. “Acaba, üzümleri iyi bir fiyata satabilecek mi?”  Hepimizde aynı kaygı, “emeğimizin karşılığını alabilmek.”
festival davulcusu
Festival Davulcusu
Festival davulcusunun fotoğrafını çekiyorum. Birkaç kişi fotoğraflayınca aklı karışıyor. Ne çalacağını unutuyor.
Acıktığımızdan gözlemecilere geçiyoruz. Festival olduğundan kalabalık, bize sıra gelene kadar birkaç poz çekiyoruz. Gözlemeciler ekmek de satıyor. Burada ekipten İlyas Bey’i görüyoruz. O da bize katılıyor.
kavacik ekmekci kadin
Kavacık Ekmekçi Kadın
Yeme içme bitince yine yollara düşüyoruz.  Bu arada, gözlemeler lezzetliydi. Yolda “Kavacık’lı Nasreddin” ile karşılaşıyoruz. Pek havalı, festival olduğundan eşeğe düz binmiş. İnsan fotoğraf çekilmek için iki dakika durur. Bize yüz vermiyor, biz yinede onu fotoğraflamayı başarıyoruz.
kavacigin nasreddini
Kavacığın Nasreddini
Zirve Kafe’nin yönünden “Kavacık “ yan yüzünü çekiyoruz. Hava aşırı sıcak, güneş dik geldiğinden kafede soluklanıyoruz. Saat üç olana kadar bekliyoruz. Tabi boş durmuyoruz. Birbirimizin fotoğraflarını alıyoruz. Sedef’ciğimin fotoğrafınıda koyayım. “Hep ben, hep ben…” olmaz di mi?
sedefcigim
Sedefciğim
Zaman hızlı geçiyor. “Festival alanına dönelim.” diyerek  kalkıyoruz. Gözlemecilerin olduğu yere geliyoruz. Tüm çocuklar köpük tabancalarını hazırlamış. Hadi bakalım, köpükleri yakalayabilecek miyiz? Fotoğrafta, “köpük yakalamanın” ne kadar zor olduğunu öğreniyorum. 
hayallerine sahip cik
Hayallerine Sahip Çık
Köpükler bana “hayal kurmayı” hatırlattı. Fotoğrafı işlerken “kızımızın ciddi durduğunu” fark ettim. Köpük yaparken ciddiysek hayal kurarken kim bilir nasılız?
uzumleri yukledik
Üzümleri Yükledik
Üzümleri bir de benim ateş parçama yükledik. Kavacık’a az biraz faydamız olsun değil mi? Deniz aşırı ülkelere üzümleri gönderiyoruz.
Yavaştan yola düşme vakti geldi. Minübüse doğru yürürken, bu bayram çocuğunu fark ettim. Minik bir rüzgar gülü elinde ekmeği ile çok şirin. Üstündeki giysiye uğur böceği işlenmiş.
bayram cocugu
Bayram Çocuğu
“Kavacık’a da kendinede uğur getirsin.” diyorum. Onu bir güzel öpüyorum. Dağların yamacındaki Kavacık’ta temiz havayı ardımızda bırakıyoruz.
Burası hakkındaki düşüncem: 
Kavacık; dağ havasını solumak isteyenlerle şehirden vazgeçemeyenlere ideal bir yer. Kavacık halkı; misafirlerini ağırlamak için kucak açıyor.
Son sözüm:
Karabağlar Belediyesine bizleri davet edip ağırladığı için teşekkür ediyorum.
Her ne kadar zor süreçler yaşasak da “umut” için özel günlerimizde bir arada olalım. Herkesin bayramını kutluyorum. Güzel bir hafta diliyorum. Sevgilerimle.



BENZER YAZILAR

34 yorum

  1. Hem sana geçmiş olsun hem de geçmiş bayramın kutlu olsun bahçeperim..
    İzmir'in hemen yamacında, şirin bir köy ortamında harika bir gezi olmuş..
    üzümlü, domatesli fotoğrafların güzel olmuş..bakan gözlerine sağlık.. :)
    Sana da güzel bir hafta dilerim..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah geçip gider, sevgili Esin. Evet, keyifli bir gün oldu. Seni görmek de güzel. Umuyorum iyi bir hafta olsun. Sevgilerimle.

      Sil
  2. Ne güzel yermiş. Hiç duymamışım bu köyü ki annemler Karabağlar tarafında oturuyor. Bilmediğimiz ne çok yer var yakınımızda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, İzmir'de keşfetmeyi bekleyen kim bilir ne kadar yer var?

      Sil
  3. Geçmiş olsun. Kavacık üzümleri bir harika, festivalinin de olduğunu bilmiyordum sayende öğrenmiş olduk. Belki bir daha ki sefere bu güzellikleri kareleyen bizler oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O üzümleri sorma. Kazanın elinde kalıyordu. :))

      Sil
  4. Yokluğunuz fark ediliyor inanın. Çok geçmiş olsun, umarım ciddi bir durum yoktur...Keyifli yazılarınızın devamını bekliyorum. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim. İnşallah ciddi bir durum olmasın, diyorum. Sık yazmaya gayret göstereceğim. İleriki yazılarımda müze ören yeri anlatımlarım gelecek. Görüşlerini beklerim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. canım yaa geçmiş olsun. inşallah bir an evvel iyileşirsin sen zaten şifalı otlar felan herşeyde çok iyisin ;)
    ne güzel yazmışsın yine. hep yaz hem sana da iyi gelir bize de canııııııııııımmm <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Böce Başkanım. :) O kadar seviyor musun? Yazılarımı. Şımardımmm... Ehe ehe.. :) Mucukss. <3

      Sil
  7. Geçmiş olsun... Geç de olsa bayramınızı kutlarım.. Fotoğraflara bakınca içim açıldı.. Huzur var fotolarda...Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet, dingin ve sakin. Huzur arayanların belki de cevaplarını bulacağı bir yer. Sevgilerimle..

      Sil
  8. Kavacık'ı tanıtmaya siz de vesile olmuşsunuz, ne güzel!

    YanıtlaSil
  9. Ah, bir önceki yorumda unuttum, çok geçmiş olsun, şifalar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tüm hastalara şifa gelsin. Sağolun. :)

      Sil
  10. Çok geçmiş olsun, umarım bir an önce iyileşirsin. Bu keyifli yazıların devamını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dilek senin yazılarını takip ediyorum. Bazılarına yorum bırakamasam da beni hayal dünyasına sürüklüyor. Bu da iyi geliyor. Sevgilerimle.

      Sil
  11. Batıdaki bir köye hizmet götürmek bu kadar mı zor? İnsanın aklı almıyor. Toprakları da verimli üstelik...

    Çok geçmiş olsun. Kendine iyi bak lütfen ve bu kadar özletme...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zeugma, demek ki olanaksızlık tüm ülke genelinde olan bir durum. Yine de her şekilde canla başla mücadele ediliyor. Her mücadelenin sonu elbet "güneş" doğar; diyorum.
      Kendime iyi baksam da bazen vücudumuz da bize -geçmişteki ihmallerimizin - bedellerini ağır ödetiyor. Yazmaya gayret göstereceğim. Sevgilerimle.

      Sil
  12. Canım hayırdır neyin var. Merak ettim şimdi seni...
    Hoş fotoğraflarda ışıldıyorsun, o yüzden iyileştiğini düşünüyorum ki inşallah öylesindir....
    Yeniden seni okumak çok zevkli geldi bana
    Fotoların yine ayrı bir şahane

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşımla -arkadaşlarımla- olmak ve fotoğraf çekmek bana iyi geliyor; Şebo'mmm. Atlatmaya çalışıyorum. Atlatamazsam yine bir operasyona gireceğim. Seni okumak da bana iyi geliyor. Biliyorsun. Doğum gündaşımın yeni okul yılı bol gırgır ve heyecan dolu geçsin. Öpüyorummm...

      Sil
  13. İçerik ve Görsel Olarak Çok Güzel Bir Blog Efendim; Ayaklarınıza, Elinize, Yüreğinize, Düşünce Dimağınıza Sağlık Olsun!
    http://blog.milliyet.com.tr/bir-zamanlar-koprubasi-koyu--2-/Blog/?BlogNo=412841 Bu da Benim Kişisel Blog Sayfamdan, Köyümle Anılarımla Yoğrulmuş Bir Yazı: Esenlik İçinde Kalıp Okumanız Dileğimle, Saygı Sevgi Ve Muhabbetle, Görüşmek Üzere..!

    YanıtlaSil
  14. Işte böyle köylere aşığım. Ama benim böyle bir köyüm yok malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Topraklarımızda her yanında seveceğin bir köy bulursun. Kavacık benim de köyüm değil. Selamlar.:))

      Sil
  15. not aldım gidicem bigün. bi de çok geçmiş olsun. bi de evdekilere selaam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha haaa senin havadisci ile git. Gizemler dünyasına dalış yaparsınız. :))

      Sil
  16. nefes aldık sayende, ne güzel yerler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Karabağlar Belediyesine teşekkür ederim. Seni görmek güzel.

      Sil
  17. O ekmekçi kadından sıcak bir ekmek alsak ya :) offf offff

    YanıtlaSil
  18. artık zımba gibisin umarım,gezinizde şahaneymiş,köy hayatı en güzeli bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zımba gibi olmak için böyle gezilere gidiyorum.

      Sil
  19. Ege'nin, İzmir'in hemen tüm köyleri çok sıcak, görülmeye değer... Şimdi zeytin zamanı mesela... :) Arada gitmek gezmek lazım... Umarım şimdi daha iyisinizdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Toparlamaya çalışıyorum. Aslında zeytin hasadı yapan bir yer beni çağırırsa hem sohbete hem de fotoğraflamaya gidebilirim. Bir de yakın yer de olması iyi olur. Selamlar. :)

      Sil